Nepatikėsite – tokias vaizdo plokštes galite rasti vienoje Lietuvos įmonėje

Internete pamatę tokį vaizdelį turbūt suprantate, kad tai tik juokelis. Elektroninėj erdvėj pilna paveiksliukų su keistom kompiuterių modifikacijom, ar neteisingai atliekamomis surinkimo operacijomis. Visada žiūrėdamas į nuotraukas, kuriuose termopasta tepama tarp procesoriaus ir motininės plokštės lizdo, ar kompiuterinė technika plaunama su laistymo žarna, puikiai suprantu, kad kažkas tiesiog nusprendė pasilinksminti ir sugadinti seną ar sugedusią įrangą.

Tačiau šį kartą kalbėsime apie realias vaizdo plokštes naudojamos vienoje iš Lietuvos įmonių. Tai tikrai nėra fiktyvūs projektai juokingoms nuotraukoms užfiksuoti, o tikrose darbinėse sistemose neseniai veikusias ar vis dar veiksiančias grafines kortas.

Man teko praverti „veikiančių, dar gerų ir saugomų, nes gali prireikti“ grafikos plokščių dėžę. Ji pilna visokio šlamšto, savo galia ir modernumu išsiskyrė viena vaizdo plokštė – 2006-aisiais debiutavusi 8800 GTS. Tai vienintelė plokštė, kuri turėjo PCI-Express jungtį, kitos buvo statomos į AGP ar dar primityvesnius lizdus, o savo galia ši 17 metų senumo vaizdo plokštė bent penkis kartus lenkė artimiausias konkurentes.

Pradžiai, truputėlis konteksto. Įmonė tikrai sena, kai kurių įrengimų valdymui vis dar naudojami magnetiniai diskeliai, geriau žinomi flopikų vardais. Joje galima rasti vis dar naudojamas tokias relikvijas kaip 133 MHz greičiu dirbantys procesoriai, „Windows 95“ operacinė sistema, ar kompiuteriai, kurie įdėtą USB laikmeną aptinka per 10 minučių, o po to dar tiek pat laiko trunka kelių kilobaitų dydžio programų perkėlimas (į šį laiką neįskaičiuota kova su pelės laginimu).

Galvojate, kad naujoji dvylikos kontaktų jungtis vaizdo plokštėms kelia gaisro pavojų? Būna ir blogiau – pažiūrėkite į šį unikalų sprendimą. Originalioji 6 pin jungtis buvo išplėšta, o vietoje jos, prilituotas Molex įėjimas.

Įmonės kompiuteriai įrodo, kad neegzistuoja maitinimo blokas, kuriam trūktų kokios nors maitinimo jungties. Sprendimas nukirpti nenaudojamą jungtį ir prikabinti kitos jungties galą yra įprasta praktika.

Čia nėra net ką komentuoti. stebina viskas, pradedant parinkto aušintuvo galia, baigiant tvirtinimo sprendimais. Verta paminėti, kad kompiuterių grafinės kortos negauna didelių apkrovų, todėl nenuostabu, kad toks sprendimas veikė.

Buvo rasta ir nemažai grafikos kortų, turinčių istorinę vertę. Tai plokštės, kurios net neturėjo 3D grafikos funkcijos, gamykliškai buvo pardavinėjamos be aušintuvų, pavyzdžiui 700nm technologija paremtos ir 1992-aisiais pradėtos leisti „ATI Mach 32“ branduolį turinčios vaizdo plokštės, kurios pasiekdavo 10 MHz greitį, jos taip pat turėjo 1 MB grafinės atminties. Ir tai dar nearchajiškiausias radinys, nes buvo keletas lustų kratinių, neturinčių lengvai identifikuojamo pavadinimo, greičiausiai gimusių tais laikais, kai kai sistemos turėdavo tik jiems sukurtus unikalius grafikos adapterius. Be abejo, mistiškojoje dėžėje buvo ir legendinė „Voodoo“.

6 Komentarai

  1. EgidijusL parašė:

    Gal „Snaigė“ gamykla? 😀

  2. newdiamond parašė:

    as kabinete isiremines ir pasikabines viena voodoo :), IBM CPU, Intel ~96 Pentium III radau pas programuotojus gulincius stalciuose….
    Mes milenium karta…suprantam IT istorija….

  3. aiwaris parašė:

    labai matyti vaizdeliai nes i vietini vaiku darzeli kai kas nors nutinka pc mane kviecia kad kuo greiciau problema butu fixed tai ka teko matyti blogiau nei sitos foto gaila kad neleido fotkinti 😀

    • Ndx parašė:

      Vietiniai IT guru taip padarė? Nes šiuo atveju IT rupinasi tikrai geri oldschooliniai fundamentalios elektronikos meistrai, tik tokią situacija iššaukė tai, kad jie nėra informatikai ir juodas investicijų trūkumas

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.