Nutekėjo visa „Raptor Lake-S“ procesorių serija, gausime iki 24 branduolių

„Intel“ po „Alder Lake-S“ procesorių planuoja išleisti „Raptor Lake-S“ procesorius. Dar nesulaukėme „Alder Lake-S“ procesorių išleidimo, bet jau pilna gandų apie dar tolimesnius produktus. Šiuos naujus gandus paskelbė „AdoredTV“ kanalas, tad juos reikia vertinti atsargiai, kaip ir visus kitus gandus.

„AdoredTV“ nutekino visą „Raptor Lake-S“ procesorių seriją ir mums pateikia branduolių konfigūracijas. Galingiausias procesorius turės 8 galingus ir 16 mažų, bet energetiškai efektyvių branduolių. Didieji branduoliai bus naujos „Raptor Cove“ architektūros ir turės didesnę spartą per taktą, o mažųjų branduolių kiekis bus padvigubintas lyginant su pirmtaku. „Raptor Lake“ procesoriai turės ne tik išaugusią spartą per taktą, bet ir šiek tiek padidintą dažnį. Kalbama apie papildomus 200 MHz. „Raptor Lake-S“ dar gaus didesnę L2 spartinančiąją atmintį ir greitesnės DDR5 atminties palaikymą (iki DDR5-5600).

Kaip praneša „AdoredTV“, „Intel“ būsimiems „Raptor Lake-S“ procesoriams naudos tris lustus. Pirmasis turės 8+16 konfigūraciją, antrasis 8+8, o trečiasis lustas bus 6+0 konfigūracijos. Visas menamas procesorių konfigūracijas pagal segmentą galite pamatyti lentelėje, o apie viską plačiau „AdoredTV“ video.

9 Komentarai

  1. kernelis parašė:

    Good. Konkurencija gerai. Beje, tie mazi branduoliai nera jau tokie buki – turetu tureti AVX ir AVX2 support’a, uArch gerokai perdaryta nuo „atom“ laiku. Nors nesu hibridines architekturos gerbejas, bet cia panasu i tai, kad Intel’is smarkiai didins mazu branduoliu skaiciu su lyg vos ne kiekviena nauja karta ir litografija. Tokia strategija siaip makes sense – tureti kelis didelius single/few threads load’ui ir labai daug mazu smarkiai parareliniam load’ui. Sakykim 8 plius 32 ar ten 10/16 plius 64 man skamba logiskai, jei toks bus kazkada. Kas man ziauriai nepatiko, tai tas pirminis Alder Lake i7 variantas 8 plius 4. Is tu 4 as daug naudos nematau, geriau jau daugiau cache’o butu ar pan. Anyway, ziuresma kaip cia klostysis viskas 🙂

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Kalbama, kad maži branduoliai yra Skylake lygio, tik be HTT ir dažnio mažiau. Su tokiais Atom branduoliais nešiojamas kompas daugeliui per akis būtų ir labai taupus. Tikrai pažiūrėsim kas ten gausis.

      • kernelis parašė:

        As siaip laukiu Alder Lake architecture event’o kokio nors. Man idomu, ka Intel’is ISA lygyje sumastes yra. Tokia nuojauta, kad OS’as visus branduolius matys kaip vienodus, o po apacia HW scheduler’is instrukcijas metys ant konkreciu core’u pagal heuristika kazkokia. Galbut su galimybe OS’ui itakoti jeigu poreikis yra. Nes application softo tikrai niekas nekodins konkretiems procesoriams ir rankiniu built-in preschedulingu kazkokiu 🙂 Kuo toliau, tuo panasiau, kad tas Alder Lake’as ir ypac sekancios kartos dar ir nustebins performance’u. Tik va su energijos sanaudom bus ne kazkas turbut.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.