Nutekėjusi „Intel“ skaidrė parodo, kokie produktai suplanuoti 2020 metams

Nutekintas skaidres visada reikia vertinti atsargiai, tai lengvai gali būti netikra informacija. Skaidrės buvo pastebėtos Kinijos socialinėje erdvėje. Teigiama, kad tai dvi vidinės „Intel“ skaidrės, o jose galime pamatyti 2020 metų produktus: „Alder Lake“ procesorius staliniams kompiuteriams, „Tiger Lake“ mobilius procesorius, „Ice Lake“ procesorius serveriams, DG1 diskrečią grafiką ir „Snow Ridge“ 5G sisteminį lustą. Beveik visi šie produktai turėtų būti gaminami naudojant 10  nm+ litografiją.

Bene įdomiausias iš šių procesorių yra „Alder Lake“. Apie jį buvome girdėję ir seniau. Šie procesoriai turi naudoti 8 didelius galingus X86 branduolius ir 8 silpnesnius „Tremont“ arba „Gracemont“ branduolius. Šio procesoriaus su big.LITTLE dizainu TDP turėtų siekti apie 80 W. Nors planas yra skirtas 2020 metams, bet manoma, kad dėl COVID-19 protrūkio viskas tikrai vėluos. Dėl to „Alder Lake“ procesorių reikėtų laukti 2021 metais, o jiems gaminti turėtų būti naudojama 10 nm++ litografija. Tas pats gali galioti ir kitiems skaidrėje matomiems procesoriams.

10 Komentarai

  1. kernelis parašė:

    Man tai idomu, kaip jie su tuo x86 big.Little spres ISA skirtumu problema, juk tie Atom-based mazi branduoliai netures visu istrukciju, tarkim AVX2/AVX512 ir pan. To pacio binary ant abieju nepaleisi. Arba prides kazkoki emuliavima mikrokode, arba tuo tures rupintis OS’as. As kazko nujauciu problematiskumu daug cia 😀

    • svabas parašė:

      nusišvilpt paprastam vartotojui ant tų AVX2/AVX512 ir pan, svarbiausia, kad AMD vėl pasikraus malkų geimuose

      • kernelis parašė:

        Bus nenusisvilpt, kai luzines softas, arba neveiks funkciuonalumas 😉 Geimai man ne esme. Siaip casual zaidzianciu (absoliucios daugumos) poreikiams jokio skirtumo ten ar Intel, ar AMD, jie to ~5% nejaus vistiek.

        As galiu garantuot, kad net jeigu tiem ale „profam“ 9900K pakeistum i 3900X, nsugebetu jie ten nieko atskirt ant daugumos zaidimu, nebent kokio DX9-10 sudo, kuris sukasi ant 1 main thread 😀

        • svabas parašė:

          na jei tavo pranašystės išsipildys visi sužinosim, tada galėsiu įrašyt Inteliui riebų minusą, o kol kas liiksiu su senu geru 6700K 😀

          • Stipena parašė:

            Tai visgi kada nusipirksi normalų CPU?

          • kernelis parašė:

            Galbut viskas bus flawless, taciau as paprasciausiai zinau, kaip buvo su ARM’o big.Little: Androide jis pradejo normaliai veikti eile metu po HW ivedimo i rinka. ARM’o atveju dar viskas paprasciau buvo – tas pats ISA daug uzdaresne ir kontroliuojama OS aplinka, apps’ai abstrahuoti kaip JAVA VM’ai. Ir tai su cache coherency ir OS scheduler’iu ten p****i pagerintai, kol padare viska 😀 Tuo tarpu Alder Lake atveju greiciausiai (speju) bus skirtingi ISA ir Wishtdows 10, kur kruva skirtingu API ir app modeliu. Anyway. As manau 70% bus fail 30% success. Paziuresim. Nieko pries pati sprendima, bet desktop’e man jis nelogiskas. Mobilkoms tai labai gerai, jeigu veiks.

            O siaip as naudoju tiek Intel tiek AMD HW. Siaip mano everyday use Intel turbut ~80% uzima. AMD tai tik compile work horse’as toks. Nejauciu prisirisom nei vienam. Jei buciau turejes 6700K, (turbut net jeigu buciau turejes 2600K), irgi greiciausiai naudociau ir nekeisciau. Normalus CPU dar salygiskai, gyvenciau turbut su tokiu iki Intel 7nm arba AMD 5nm su DDR5/PCIe 5.0 ir pan.

  2. BC00 parašė:

    Aš dabar įsidėjau į duombazę 8400, tai neskyriau nuo 3700X 🙂 Tiesą pasakius, anas niekuo neprastesnis 7 iš 8 bandytų game’ų.

    Intel tokie geri draugai su softo dev’ais yra, kad tokių problemų sprendimas gali ir supaprastėti. Šitie dalykai ne mano daržas, bet, sakykim, ar teoriškai negalėtų tie Atom sukti kokį game AI atskirai? Nors įsivaizduoju toks dalykas gal net per sunkus…

    • kernelis parašė:

      Galim viska padaryti. Klausimas tik – ar kas nors nores daryti 😀 OS’as duoda pilna identifikacija kokia yra CPU hierarchija ir palaikomos istrukcijos per-core. Application’as ta info gali pasiimti ir atitinkamai naudoti PC resursus. Spek is 3 kartu, ar dev’ai nores kodint CPU-specific kazka? Nemanau. Gal tokie projektai kaip UE4 tai prides i core dali, tai bent engine’as ta mokes, bet game-code paskiriems title’ams niekas ten nekeis.

      Siaip realiai kolkas viskas Intel’iui pritaikyta. Vos pries menesi ar pan i GCC ar tai glibc pridejo Zen-specific dalis, ta prasme, kad pagal tai, koks yra CPU, nueina i tam tikra code-path viskas. Iki tol buvo tik 2 variantai – Intel ir „generic“. Turi AMD – einama i „generic“. As manau dauguma windowsinio softo ir dabar taip veikia. Bet cia reiketu normalaus tyrimo.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.