NVIDIA anonsuoja vaizdo plokštes tik kripto valiutoms, RTX 30 serijos kripto kasimo sparta bus apribota tvarkyklėse

Šiandien NVIDIA paskelbė visiškai netikėtas dvi žinias. Kompanija ruošiasi išleisti vaizdo plokštes, kurios bus skirtos tik kripto valiutų kasimui. Tokios vaizdo plokštės neturi vaizdo išvesčių ir jų žaidimams panaudoti neišeis. Tai yra NVIDIA atsakas į nesibaigiantį vaizdo plokščių trūkumą, kurį sukėlė kripto valiutų kasimo bumas. Dar viena svarbi naujiena yra ta, kad NVIDIA ruošiasi RTX 30 serijos vaizdo plokštėms kripto valiutų kasimo spartą apriboti per tvarkykles.

Pradžiai apie kasimui skirtas vaizdo plokštes. NVIDIA planuoja išleisti keturias kripto kasimui skirtas vaizdo plokštes, kurių „Ethereum“ sparta bus: 25 MH/s @125 W, 36 MH/s @ 185 W, 45 MH/s 250 W ir 86 MH/s 320 W. Galime pasakyti, kad tai nėra labai įspūdingi rezultatai ir esamos RTX 30 serijos vaizdo plokštės demonstruoja geresnę spartą. Reikia paminėti, kad tai rezultatai vaizdo plokštėms dirbant gamykliniais dažniais, tad spartą bus galima pagerinti. NVIDIA nedetalizuoja, kokie grafikos procesoriai naudojami šioms vaizdo plokštėms ir pateikia tik atminties kiekį ir apytikslę išleidimo datą. Pirmi du silpnesni modeliai pasirodys pirmame ketvirtyje, o du galingesni modeliai bus išleidžiami antrame ketvirtyje. Šias kasimui skirtas vaizdo plokštes siūlys NVIDIA parneriai, taip pat kaip ir esamus žaidėjams skirtus produktus. Praėjusi vaizdo plokščių karta kripto valiutų kasimui turėjo tik 3 mėn. garantiją, bet jei šios vaizdo plokštės bus pardavinėjamos Europoje jų garantija turės būti 24 mėn., nes tai numato ES įstatymai.

Dabar antroji labai įdomi žinia. NVIDIA pranešė, kad su RTX 3060 išleidimo tvarkyklėmis apribos RTX 30 serijos vaizdo plokščių kasimo spartą. Teigiama, kad „Ethereum“ sparta sumažės apie 50 %. Šioje istorijoje yra keli „bet“. RTX 30 serijos vaizdo plokštės, kurios dabar kasa „Ethereum“, tą galės daryti ir toliau, tiesiog reikės neatnaujinti tvarkyklių. Taip pat paaiškėjo, kad tvarkyklėse apribota tik „Ethereum“ spartą, kiti algoritmai ir toliau veiks normaliai. Tai tikrai sumažins RTX 3060 patrauklumą kasėjams, nes bus galima naudoti tik tvarkyklės su kasimo apribojimais, o „Ethereum“ dabar kasti yra pelningiausia, bet kitos RTX 30 serijos vaizdo plokštės ir toliau bus perkamos į kasyklas, nes su jomis galima naudoti ir senesnes tvarkykles.

29 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Čia naujiena iš rytojaus, labai įdomi pasirodė, manau proga padiskutuot.

    Kai kas jau turi nusipirkę RTX 3060 ir tikrai jos ETH sparta krenta maždaug per pus, net su senomis tvarkyklėmis, matyt kažkas BIOSe padaryta yra. Tiem kas rusiškai supranta yra video. Taip pat bičiukas pasakė, kad kiti algoritmai veikia normaliai. Manau, kad tai vis tiek sumažins RTX 3060 pirkimą kasykloms, bet visiškai nepanaikins. Taip pat neaišku ar protingi dėdės nesugalvos kaip šio NVIDIA draudimo apeiti.

    Beje NVIDIA taip pat nušauna du zuikius sukurdama atskira produktų seriją mainingui. Dabar perkantys RTX 30 kasimui gali labai greitai viską į antrinę rinką paleisti jei kasti nebeapsimokės, taip jau buvo ir tada buvo nelinksma NVIDIA. Esant tik kripto kortoms, su jomis žaidimų rinkos nesugadinsi pardavinėdamas ir jas gali parduoti tik kitiems kasėjams.

    https://www.youtube.com/watch?v=282Ozbp-Uv8&feature=youtu.be

    • kernelis parašė:

      Tai bus ne 700EUR, o tik kokia 570 🙂 Jei rimciau, tai bus matyt, kaip bus praktiskai viskas – ar tas kazka pakeis, ar ne, bet vis geriau, nei nedaryti nieko. O kad tas crash’as GPU gamintojams kazka labai smarkiai kenkia, tai man labiau panasu i interneto tautosaka. Cia reikia daryti konkrecia analize, kad palyginti kiek bendras pelnas butu buves su ir be mining bumo. Greiciausiai kas yra, tai po crash’o einanti ketvirtine/pusmecio ataskaita nebuna grazi, kad investuotojai butu patenkinti, nes mat rekordinis pelnas turi tik augti, o ne sumazeti.

      • Mindaugas Klumbis parašė:

        Tai būtent jų ta problema ir yra ta, kad taip augę pelnas ir pajamos staiga sumažėja. Tai blogai atrodo ataskaitose, gi NVIDIA dėl to net ieškinį gavo, kad klaidino investuotojus teikdami, kad Fortnite bumas buvo, o ne kripto bumas. Kaip baigėsi niekas ir neberašė.

  2. icebullet parašė:

    ok, o kaip del RTX 2xxx kasimo spartos, parsiuntus naujus driverius nesumazes?

  3. Smirgelis parašė:

    3060 ti vartodama 120w generuoja 60MH/s. Kai čia toks mažas efektyvumas, tai vienintelis likęs klausimas – po kiek tos kortos bus. Jei gerai atsimenu, miningo analogai 1060 kortai kainavo ne ką pigiau. O gal blogai prisimenu?

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      3060 Ti ~120 W @60 MH/s pasidaro tik po optimizacijų. Stock yra kažkas 190-200W 51-52 MH/s. NVIDIA pateikia lentelę su neoptimizuotais nustatymais, dėl to taip prastai ir atrodo. Šiaip žvelgiant į tas kasimo kortas atrodo, kad daugelis iš jų yra Turing architektūros. 50HX turėtų būtų TU102 su 320 bit valdikliu (10 GB atminties), nes sutampa sparta ir energijos suvartojimas su 2080 Ti. 90HX yra GA102 (aka 3080). Stock 3080 panašiai ir daro 88 MH/s prie 320 W. 30HX yra 1660 Ti atitikmuo, o 40HX yra 2070 atitikmuo. Bent taip atrodo pagal tai kas matosi sparta prieš sąnaudas.

      P.S. panašu, kad RTX 3060 dėl Ethereum kasimo yra apribotos BIOS’e, o ne tvarkyklėse. Tai tokius BIOS paskui turėtų gauti ir kitos RTX 30 serijos kortos.

  4. adex parašė:

    sutrumpintai: ,,nvidia rupinasi, jog zaidejai neprisipirktu vaizdo ploksciu is skelbimu, atslugus kasimo bumui“ 🙂 idomu kokiose ten tvarkyklese bus viskas limituota, kai mineriai savo biosus flashina tam reikalui

    • kernelis parašė:

      O tai GPU firmware’ai kartais nera pasirasyti NVIDIA privaciu raktu, kad su pakeitimais ikelta fw vidinis mikrokontroleris atmes vykdyti? Neuzsiimu sia sritimi, bet is Linux NOUVEU driver’io developeriu naujienu man toks ispudis susidare, kad modifikuota fw isikelti ten nera taip paprasta, nebent yra kazkokia saugumo skyle.

      • Mindaugas Klumbis parašė:

        Taip, NVIDIA BIOS’ų nepakeitinėsi kaip sugalvojai, tas pats ir naujoms AMD kortoms. RX 5700 dar buvo galima modifikuoti BIOS, o RX 5600 jau ne visom. NVIDIA atveju nebent gali uždėti to pačio modelio kitą BIOS’ą. Tad bent teoriškai, jei pradės eiti RTX 3060 Ti, 3070, 3080 su modifikuotais ETH BIOS’ais, gal bus galimybė downgradinti į senesnį, bet gali ir tai nepavykti jei sugalvos ką nors.

        • StrelokRTX parašė:

          Aš biški pažeidęs su Nvidia Bios’ais. Turėjau ta kinišką padielkę, kur kinai gtx 750ti berods įvarė gtx 970 bios. Tai grąžinti į orginalius bios nepavyko. Gtx 1080 ti palit už tai pavyko į to paties gamintojo modelio galingesnį bios perrašyti be problemų. Su naujos kartos tai neturiu idėjos kaip.

          • Mindaugas Klumbis parašė:

            Kas dabar yra kalbama, kad NVIDIA tikriausiai pakeis esamų RTX 3060 Ti, 3070 ir 3080 Device ID, dėl to ant jų esamų kortų BIOS’ai netiks. Taip, kaip tu sakei galima BIOS keitinėti, bet jei pakeis Device ID, to tikrai nepadarysi. Pažiūrėsim kaip čia bus, bet nenustebčiau, kad kokie nors gudri dėdės nulauš visą tą NVIDIA užraktą.

            NVIDIA čia darosi didelį piarą, va kokie mes geri, mylim geimerius, bet tikrai ir toliau pardavinės didelėms kasykloms, tik namų kasėjai ir kasantys geimeriai bus išdulkinti 😀

  5. zaibas parašė:

    Pagaliau ėmėsi kažkas šios problemos su kriptovaliuta. Jau senai galėjo bios apribojimus įdėti į plokštes. O tas variantas kur nėra vaizdo išvesties geras variantas, neiškišinės paprastiems vartotojams sudrožtas vaizdūškes. Bet šitose miningui skirtas plokštes galėtų būti be apribojimų, tegul kelia maksimumą kiek tik nori, kad tik nepirktų žaidėjams skirtų vaizdo plokščių.

  6. Boleris parašė:

    Aš kaip įsivaizduojų Nvidia suprato kad crypto miningas ir užkeltos kainos gali nužudyti PC Gaminga ir visi pradės pirkti consoles.

    Ko pasėkoje žaidimų leidėjai nebeleis geru AAA žaidimų dėl iškreiptos PC rinkos ir kai viskas atsistatys tiesiog niekas nebepirks vaizdo plokščių, nes nebus ka žaisti. Todėl gal ir faina kad uždirbo pinigų trumpuoju laikotarpių, bet ilguoju tai nelabai būtų jiems į nauda.

  7. aiwaris parašė:

    to Boleris tai kad ir konsoliu nera pirkti kaip ir dar nebus ju greitai pakankamo kieko plius uz normalia kaina vat cia miner nekalti 😀

    • Boleris parašė:

      Jeigu kalbant apie consoles tai viskas normalizuojasi. Pas lenkus PS5 jau galima rasti uz padorias kainas, allegro.pl digital 550 Eur~ Standart 700 Eur.
      Tik Lietuvoje tiekėjai biski nudurnėjo, uzsikele kainas lyg butu scalperiai 🙂
      Turiu prieima prie vieno Latviško b2b supllierio tai jie kainas laiko apie 800 Eur be pvm.

      O Atsidarius GPU skilti tai nuo 100 eur nieko rast neimanoma.

  8. Ambient parašė:

    Apie Muskusa nuomone pasikeite kardinaliai, jis kaip Trumpas svarbu billions, billions.. ir dejo skersa ant visko 🙂

  9. svabas2 parašė:

    na gal gamintojuj GPU biosus lenviau apsaugot nei kokią Windws OS

    • SoTOP parašė:

      Microsoft net nesistengia Windows apsaugoti, tai čia bus tikrai geresnė apsauga. Lengviausia ją apeiti tikriausiai bus apgaunant, o ne nulaužiant.

      • svabas2 parašė:

        na taip Windows per daug didelė sudėtinga sistema, bet juose mes saugom savo kreditinių kortelių duomenis apsipirkimui, kažkaip negirdėjau, kad bankininkystės duomenys būtų nulaužti

  10. Mindaugas Klumbis parašė:

    Jei netyčia kas neatkreipė dėmesio, tai ribojamas bus tik Ehtereum greitis, kiti algoritmai kol kas veikia normaliai. Tad problema su vaizdo plokščių trūkumu kažin ar bus išspręsta. Intike jau galima rasti, kaip maineriai šimtais nusipirkę turi RTX 3060.

  11. Povilas parašė:

    Gali buti kad banginiai nemazai pinigu prarado per pandemija, ir dirbtinai sukele crypto kaina, pasidaryt fast money, man atrodo dabar jau paskutinius naujokus ir kvailus pinigus vel baigia iskratyt ir ruosia ispardavima.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Tai, kad turtuolių turtas per pandemiją kaip tik augo, o vidurinioji klasė neteko turto. Bent tą rodo JAV duomenys. BTC kaina prognozuot, tas pats kas spėt koks oras už mėnesio bus. Keityklose BTC beveik neliko, kas nusipirko išvedė į savo pinigines ir apie pardavimą kaip ir negalvoja. Aišku, niekada nežinosi kaip rinka pasisuks, bet manau, kad čia tikrai ne pabaiga.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.