„nVidia“ „GeForce Partner Program“ galimai pažeidžia sveiką konkurenciją

Didžiulės kompanijos nori užgriebti dar daugiau rinkos ir neretai imasi nešvarių žaidimų. Visi žinome, kad „Intel“ jau buvo įkliuvę dėl tokios praktikos, tada kompanijai teko susimokėti baudą. Panašu, kad panašių veiksmų imasi ir „nVidia“ su savo „GeForce Partner Program“.

Kyle Bennett iš „HardOCP“ parašė labai intriguojantį straipsnį, kur pateikiama informacija apie „GeForce Partner Program“. Aiškėja, kad „nVidia“ su šia programa suvaržo partnerius rašytais ir nerašytais įsipareigojimais. Suprantama, kad „nVidia“ tokius kaltinimus apie nesąžiningą konkurencijos praktiką neigia. Pasak jų, tai tik pagalbinė programa, kurią galima palikti kada norima. Užmirštama užsiminti, kad tada nebebus prioriteto gaunant grafikos lustus.

Kyle Bennett pastarąsias tris savaites bendravo su įvairiais gamintojais. Nei vienas iš septynių nesutiko apie GPP („GeForce Partner Program“) kalbėti oficialiai, o tie, kurie atsiskleidė, tai darė anonimiškai, nes bijojo prarasti savo darbo vietas. Kalbėję žmonės mano: 1.)  sutarties sąlygos galimai yra nelegalios. 2.) Tikėtina, kad GPP ženkliai sumažins pirkėjų pasirinkimo galimybę. 3.) Tai kliudys verslo santykiuose su kitomis kompanijomis (AMD ir „Intel“).

Tuo pačiu atskleidžiama, kad dalyvaujant GPP būtina tūrėti vien tik „GeForce“ prekių ženklą. Paprastai tariant, tiems gamintojams, kurie siūlo AMD ir „nVidia“ produkciją reikės arba sukurti specialų prekių ženklą išskirtinai „GeForce“ vaizdo plokštėms, arba iš esamo prekių ženklo pašalinti visus AMD produktus. Tokiu atveju jei „GeForce“ ir „Radeon“ vaizdo plokštės nebegalės dalintis tuo pačiu gamintojų prekių ženklu, įsivaizduokite, kaip sumažės pasiūla. Pavyzdžiui, jei „Asus“ turės pasirinkti ką išlaikyti ROG prekių ženkle pasirinkimas aiškus, nes „nVidia“ produktai daug labiau perkami nei AMD. Tai liečia ne tik vaizdo plokštes, bet ir parduodamus kompiuterius.

„GeForce Partner Program“ gamintojams suteikia šiuos privalumus:

  • didelio masto inžinierių pagalba
  • ankstyvas įtraukimas į technologijas
  • išleidžiamų produktų partnerio statusas
  • žaidimų akcijos
  • pardavimo nuolaidų programos
  • socialinės žiniasklaidos ir spaudos pranešimų paramos
  • rinkodaros ataskaitos
  • marketingo plėtros fondai

Blogiau yra tai, kad nedalyvaujantiems programoje gali „sutrikti“ grafikos procesorių tiekimas net nesant jų trūkumo, nes partneriai turės prioritetą. Iš tiesų yra sunku suprasti, kam „nVidia“ reikia tokios neaiškios programos, kuri gali sudaryti daug problemų jai pačiai jei to imsis teisėsauga (laukiame EU žingsnio). Kompanija ir taip valdo apie 70 % diskrečios grafikos rinkos. Manoma, kad „nVidia“ galėjo išsigąsti AMD ir „Intel“ partnerystės. Nors daugeliui tai neatrodo reikšminga, bet grėsmė iš šio naujo aljanso yra reali ir panašu, kad „nVidia“ jau ankstyvoje stadijoje nori suvystyti savo konkurentus.

6 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Nėra žodžių, tikiuosi juos prikirps konkurencijos institucijos.

  2. kernel_panikuoja parašė:

    Intel’i prikirpo jau eile metu su 1bil bauda, bet man rodos vis dar tesiasi teisiniai procesai ir jis kolkas nieko nesumokejes 🙂

  3. Hidraulinis parašė:

    Jei nepasiklydau tarp istoriniu faktu, tai intel dar ne cento nesumokejo is tos baudos. Ir cia labai geras ‘tutorialas’ kaip issidirbineti ir nebut nubaustam. Tai ko noret is tos nvidia juk mato puiku pavizdi su intel byla. Gautu visi daugiau per nagus, maziau ir kitiem noretu juos kaisiot.

  4. Strelok parašė:

    Linux kurejo komentaras apie Nvidia labai tinkamas sitoj vietoj manau: https://www.youtube.com/watch?v=JbovJbKALzA

  5. Minde parašė:

    bet cia jau ziauriai. Realiai imonems reikia kurtis dukterines imones: Asus Geforce 😀

  6. Minde parašė:

    kas juokinga, kad Microsoftui dave bauda, kad idiegdavo tik IE i savo windozus 🙂 (kai visokie iOS ai androidai ir kita irgi tik viena browseri ideda). Ir visiskai nematau priezasties, kodel turi idiegti kelis skirtingus browserius. Bet kai tikrai reikia bausti kompanijas, tai ziurima pro pirstus.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.