O iš tikrųjų Jūs galite sėdėti priešais 4K monitorių

Siekis pagaminti produktą kuo ekonomiškiau vyrauja visur: automobilių pramonėje, kai silpnesnį variklį turintys modeliai iš tikrųjų naudoja tą patį, tik programiškai „prisuktą“, variklį, taip pat gaminant vaizdo plokštes, kuomet resursai yra atjungiami ir du ar trys skirtingo galingumo modeliai struktūriškai yra vienas ir tas pats. Dabar aiškėja, kad panašią praktiką imta taikyti ir gaminant monitorius.

Pasirodo, tam tikroje dalyje QHD monitorių, turinčių 2560 x 1440 rezoliuciją, iš tikrųjų slepiasi 4K UHD matricos. Tokios 27″ matricos gamybos kaštai yra artimi (arba net mažesni) už 1440p matricos. Atsižvelgiant į išeigos dydį ir tuo metu galimą 27″ panelių trūkumą, yra panaudojama būtent 4K matrica, kuri greitai „iškastruojama“ programiniu būdu tam, kad rodytų 1440p raiškos vaizdą. Tokią informaciją išsiaiškinęs šaltinis Prad.de nepraneša, koks skaičius 1440p monitorių į rinką yra paleidžiami būtent tokiu būdu, be to, pažymi, kad programiškai sugrąžinti įgimtą 4K rezoliuciją nepavyks.

1440p monitorių savininkai tiesos, kokia gi tikroji matricos raiška, gali pabandyti paieškoti dviem būdais. Pirmasis pats paprasčiausias – matricos gamintojas specifikacijų dokumentuose tikrai tai turėtų būti nurodęs. Antrasis būdas sudėtingesnis. 1440p monitoriai, kurie iš tikro turi 4K paneles, naudos interpoliaciją ir pikseliai QHD rezoliucijoje nebus atvaizuojami santykiu 1:1. Dėl to suprastėja kokybė: sumažėja vaizdo aštrumas ir atsiranda išblukimas, deja, toli gražu ne visų rega tai pastebi netgi naudojant tekstinę medžiagą. Vaizdas, sukurtas naudojant interpoliaciją, matomas žemiau esančiame specialiame šablone.

7 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Aš pažiūrėjau tuos šablonus ir nustačiau, kad mano laptope 4K panelė, suskiai nudowngradino iki 1366 x 768 😀

  2. IFeelYou parašė:

    Panašu kad reikės overclockinti monitorių iš 1440p į 4K 😀

  3. Ndx parašė:

    Ar tikrai? jei 4k monitoriuje nustatytume rodyti 1440p vaizdą jis atrodytų baisiai, ekranai vaizdą normaliai rodo tik native rezoliucijoj

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.