Patvirtintos 5G ryšio standarto specifikacijos

3GPP organizacija, kurios tikslas yra apibrėžti industrijos standartus ir technologijas pakeisiančias 4G LTE, šiandien paskelbė 5G ryšio standarto ir įrangos specifikacijas. Tai reiškia, kad 5G ryšio standartas yra apibrėžtas ir inžinieriai jau gali dirbti ties šios platformos įrenginiais.

Visos specifikacijos ir standartai yra perduoti telekomunikacijų bendrovėms, telefonų gamintojams ir radijo įrangos gamintojams, kad jie galėtų kurti naują 5G įrangą ir ruošti paslaugas. Tarp kompanijų, kurios pluša prie 5G prietaisų, matome labai gerai žinomus vardus: „Qualcomm“, „Orange“, „T-Mobile“, AT&T, „Samsung“, ZTE, „Sprint“, „Telefonica“, „Verizon“, „Sony“, „Nokia“, „MediaTek, „Huawei“ ir kitus.

Kol kas visiškai neaišku, kas sugebės pasiūlyti pirmą 5G telefoną ir kada tai įvyks. Jei domina 5G ryšio standarto specifikacijos, jas rasite čia.

48 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Na čia rimtas reikalas. Bus proga atsinaujinti telefoną 🙂

  2. Aibo999 parašė:

    Laukiu nesulaukiu, o tai csgo su 4g vargas vargelis 🙂

  3. newdiamond parašė:

    hmmm….nesuprantu ka Jus su tais telefonais veikia :D, kad Jums vargas su 4G :D:D:D

    • Nuomone parašė:

      Atsako laikas, bent kada buvo kalbėję, kad su 5G, tai turėtų sumažėti drastiškai…?

      • Minde parašė:

        tai tas atsako laikas labiau nuo paciu antenu konstrukcijos, antenu atstaumo, kliuciu iki antenos, ir svarbiausia, tinko providerio optimizaciju. Jei daug kas ta pacia antena naudojasi, tai ten automatiskai pingas ir visi kiti velniai atsiradan. As zaidziau anksciau League of lengends su 65-80ms pingu naudojant 4g. ir pingas buvo pastovus.

        • Nuomone parašė:

          Tai ką pasakei ir taip aišku daugel metų, su daugel operatorių..
          „Nuo ankstesnių ryšio kartų 5G skirsis tuo, kad duomenų perdavimo sparta pati savaime nebus svarbiausia. 5G apjungs daiktus – iki 1 mln. įrenginių viename kvadratiniame kilometre, suteiks itin didelį ryšio patikimumą, ženkliai efektyvesnį radijo dažnių panaudojimą ir mažą signalo vėlinimą.“ T.lt straipsnis iš telia, kur didžioji dalis apie „4.5G“ 😀
          Neberandu kito straipsnio, kur buvo kalbama apie techninę dalį, kuri leidžia sumažinti tą vėlavimą, kaip minėjo, 5G ne duomenų perdavimo apimčiai padidinti (nors esant sąlygoms bus spartesnis?) bet srauto paskirstymui ir atsako laiko sumažinimui. Vis vien ta stotis turės kokį 1-2Gb laidumo tinklą, nieko fantastiško, kai susijungs liaudis, bet gal realiai tiek nebelagins, kaip dabar vakarais, nes ping tampa labai nepastovus, net puslapio naršymui ir užkrovimui (netolygus paskirstymas?), ką kalbėti apie žaidimus?
          Skandinavai jau tai ištestavo ir skelbiasi pasiekę vidutinį 3ms atsaką, žinoma, testavimo eigos ir sąlygų neradau 😀 Jeigu kiekvienas G augimas per skaičių būdavo evoliucija, tai 5G, neva revoliucija. Taip sakant palauksime ir pamatysime.

    • IFeelYou parašė:

      Dalis žmonių telefoną naudoja kaip modemą, pvz. darbe ir jungiasi su laptopu. Aš naudoju labai daug kam: e-mail, biržos valdymas, diktofonas, jungimasis prie duombazių, medicininių vaizdų peržiūra, youtube, filmai, kompiuterio nuotolinis valdymas, nuotraukų redagavimas, 4K fimavimas, modemas, ebay pirkimai/pardavimai, muzikos grotuvas, knygų skaitymas, failų peržiūra, dokumentų skenavimas ir dar krūvos kitų dalykų.
      Su 4G yra vargo vakarienė tiesa sakant.

      • newdiamond parašė:

        taigi nedarau visko vienu metu per telefona :D:D:D:D 4K filmavimas ir po to streamini per telefona ?

        Tebunie tu viska darai paraleliai….tikrai tokiu ne dauguma 😀
        su 4G parsisiunciu beleka ir greitai…
        Na taip Bluray disku image nesisiunciu 🙂
        Tai va del to truputi nustebau 🙂
        Aisku technologijos turi zengti i prieki, normalu, bet kad eiliniams to reiketu 🙂

      • Minde parašė:

        mmm, tai tu turi gera interneta, ir tiesiog turi namie wifi tinkla, ar per mobilu naudoji 4g. Tai jei per mobilu, tai cia greiciau musu operatoriai saunuoliai. Turejau omnitelio maximalu 4g plana. Dabar turi tele2 maximalu plana. Tai su tele2 vargo vakariene. Apatarnavimas ir servisas tragedija. Realiai operatoriai ten balansuoja internetini srauta teikdami visokius prioritetus. Ir jei daugiau kas naudojasi ta pacia atena plius daug pokalbiu skambuciu, tai gaudys gaunasi. Su tele2 tai isvis idomiai buvo. Ziauriai suprastejo 4g internetas. Bet jie nenorejo registruoti gedimo, nes tipo ju sistema rodo „viskas ok“. Puslapis kraunasi per 2 minutes, o jie sako „nesk taisyti modema“. Na teko koliotis karta virs 30 minuciu su operatoriumi, kad irodyti, kad ne modemas ten kaltas, nes perkrovus 5 minutes viskas veikia super, paskui pareina. Kita karta perkrovimas isvis nepadeda. Tai paskui issiaiskinome, kad jie mano adresa neteisinga ivede ir ten ju antenu tinklo optimzacijos gryba pjauna.
        Zodziu, tele2 vargo vakariene. Tiesiog kartais vaizuoju i sodyba, tai turiu 4g plana pasiemes. Namie tai geriausias sviesolaidis, koki tik radau prieinama 🙂

        O dar, del wifi rautinimo. Jei darai kelis darbus vienu metu sudetingus, tai cia ne 4g ar 5g esme. Tau reikia scpecialio irenginio, kuris multiprocesina su specialiu chipu 🙂 buvau cia ar i foruma imetes. Nes kiti irenginiai daznai tik imituoja daugia procesinima. Tad danznai buna bedos jei daug wifi naudotoju vienu metu ir intesyviai ta wifi naudoja.

        • newdiamond parašė:

          na turiu telia 4g is darbo. nemanau kad mano koks ten planas su privilegjiom. bet tikrai no problem butu parsipusti standartini filma. aisku as negyvenu vienkemyje miske 🙂

    • kernel_panikuoja parašė:

      Jeigu neatvestas sviesolaidis, tai realiai 4G (ateityj 5G) tik ir belieka, nes DSL’as retai kur gali daugiau nei 8Mbps patikimai isspaust. Aisku yra kita medalio puse, kad mobilius duomenis stengiasi visaip apmokestint, arba patys planai buna ganetinai brangus pagal sparta.

      • Stipena parašė:

        15Mbps turiu ADSL ir jis yra nors lėtesnis truputi nei 4G bet stabilesnis. Aišku upload ADSL apgailėtinas, bet… Su 4G geriausiai ką turėjau LoL žaidime tai 67ms ping, bet dažnai šokinėja virš 100, 200.., o ADSL pastovus 47.

        • kernel_panikuoja parašė:

          Tai taip, online zaidimams ir realaus laiko paslaugos DSL’as geriau del mazesnio velinimo ir dziterio, bet 4G geriau del didesnio download, nes 15Mbps DSL’as traukia tikrai ne visur. Cia ko kam labiau reikia. Bent mano aplinkoje labiau norimas geresnis download’as del torentu, nes grajina mazuma.

        • Minde parašė:

          na as irgi zaidziau League of Legends su 4g. Daznai buvo pastovus ping 65-85 riboje. Daznai ties 80 stovedavo. Bet budavo dienu, kai labai nepastovus ir iki 200 ar net 250 sokinedavo. Bet cia ne 4G problema. Cia nieko bendro su 4G technologija. Cia antenu, kliuviniu iki atenu, atstumo iki antenu problema. O dar didesne problema tai musu operatoriai. Jei prie antenos atsiras vienu metu daug 4g vartotoju, kurie ten torrentus pasileis ar dar ka, ir tiesiog antenos nepaveza. O tiksliau ir galetu dar daugiau isspausti tos antenos, bet prie didesnio loado atsiranda tinklo balansavimai paliekant laivos ribos skambuciams ir dar naujiems vartotojams, kad prisijungus butu ka galima veikti.
          Tad esant tokiai pat situacijai net 10G nepades.
          Naujos technologijas sugeba primti bei apdoroti/praleisti daugiau duomenu, bet atitinkamai ir naudotoju skaicius bei ju siunciamu/gaunamu kiekis auga.
          Realiai reikia kai kur ir nauju atenu. Pvz buvo anksciau 25 naujii namai gyvenvieteje. Dabar gal 225 namai. Sviesolaidzio nera. Dar ten pravedinejo skaitmenine televizija, kur puse rysio eina per 4G, puse per paprasta kabeli. Speju didele dalis sedi ir su 4G planais. Tai ten jei liko antenu vienodas kiekis, tai ir 5G ir 100G nepades.

        • Minde parašė:

          pas mane su geriausiu sviesolaidziu apie 55 stovi 🙁

      • Minde parašė:

        turejau omnitelio 4G max plana, dabar turiu tele2 max plana. Taip pat namie turiu max sviesolaidi, koki tik radau prieinama.

  4. GreenZebra parašė:

    As bent jau truputį skeptiškai žiūriu į šitą 5g, internete pilna informacijos apie kitą medalio pusę, kaip radijo bangos daro įtaka mūsų smegenims

    • kernel_panikuoja parašė:

      Na, internete visko yra, bet man rodos siai dienai jokiam rimtam medicininiam zurnale nera irodytas vienareiksmis EMG spinduliuotes kenkimas sveikatai, bent jau tokios, kuri yra leidziamose galiose pagal higienines normas. Nesidomejau 5G, bet nemanau, kad sveikatos prasme jis bus „blogesnis“. Paprastai naujos belaides technologijos operauoja labai panasiose galiose, bet pati radijo spektra isnaudoja efektyviau – geresnes moduliacijos, multistream’ai ir pan.

    • IFeelYou parašė:

      Tų bangų įtaka mūsų smegenims yra absoliuti Delfio mokslininkų lygio nesąmonė, kuri niekada niekur neįrodyta, ir niekada nebus. Absoliutus pezalas.
      Vieni studentai jau buvo tą įrodę:
      Ant vieno daugiabučio buvo pastatyta didelė antena, skleidžianti bangas. Visam namui tas buvo pranešta ir informuota apie tas bangas. Po kelių mėnesių pasipylė skundai kad serga vaikai, vemia žmonėms, juos pykina. Taip pat baisiniai galvos skausmai ir pan. Taip pat po pusmečio kažkas raportavo kad susirgo onkologine liga. Kai gyventojai kreipėsi į atitinkamas instancijas – studentai pasakė kad jokios antenos ten niekada nebuvo. Tiesiog kartoninis maketas.

      • Stipena parašė:

        Čia kaip vaikystės pasakos „baik žaisti su kompiuteriu, akis susigadinsi“, nors neperseniausiai atlikti tyrimai parodė, kad žaidimai kaiptik gerina regą.

        • IFeelYou parašė:

          Na iš esmės akis gadina nepakankamas apšvietimas. Todėl žymiai labiau sugadinsi pvz. skaitydamas prie prasto apšvietimo. Tačiau kompiuteris bei „greiti“ žaidimai gali nuvarginti akis, todėl karts nuo karto reikia pailsėti. O šiaip rega yra 90% genetika. Jeigu tėvai trumparegiai – ir tu būsi trumparegis. Nori tu to ar ne 🙂

          • Stipena parašė:

            Aš žmonėm vis kartoju, kokias akis gavai tokias gavai kompiuterio ekranas čia ne prie ko. Pernelyg ilgas sėdėjimas be pertraukų tikrai gali nuvarginti akis. Esu pastebėjęs jog kokį Lineage 2 žaidžiant ir po 12h akys vis dar vietoj, greičiau miegas pradeda imt, o va kokį intensyvų fps kalant kaip Planetside 2 po 12h žaidimo akys varva 😀

            • IFeelYou parašė:

              Taip yra nes žaisdamas intensyvius žaidimus tu beveik nemirksi, ir nedrėkini akių. Taip pat pavargsta ir akių krumplyno raumenys, kadangi jos ištisai juda gaudydamos vaizdą. Realiai jeigu pailsėtum bent 5 min per valandą viskas būtų gerai. Kitiems žmonėms nuo pernelyg ilgo žaidimo akys parausta, gali pradėt skaudėt galvą ir pan… Bet akių tas neturėtų sugadinti. Aš nuo 7 metų sėdžiu prie kompiuterio ištisai 😀 Akys 1.0-1.1

              • Stipena parašė:

                Wait what 1.1? How that even possible? 😀 Ir aš toks pat sėdėtojas tik pas mane 1.0-1.0, bet su kaire vistiek matau prasčiau. Kaip uždirbti 1.1 testo metu? 😀

                • IFeelYou parašė:

                  Nu čia daugiau į toliaregystę. Manau ir tu matytum, tiesiog dažniausia kai tikrina sustoja ant 1.0

        • newdiamond parašė:

          mums dar sakydavo, kad neleis jungti sega, nes tie daiktai televizorius gadina 😀

      • Minde parašė:

        dabar taip, bet su kokiu 25G jau manau artes prie itakos. O prie 100G gal jau ir bus ta itaka. Juk Gama spinduliai, tai tas pats „wifi“ 🙂 tik 1000G

        • IFeelYou parašė:

          Gama spinduliai yra atomo branduolio skilimo produktas, ką tai turi bendro su Wi-Fi?

          • Minde parašė:

            cia senas terminas. Naujas – nurodantis elektromagnetiniu bangu dazni ir energija. Pvz Gama lazeris.
            Tad wfi ar 4g skiriasi tik dazniu ir energija. Daznis su laiku vis didinamas. Dabar dar nera ko pergiventi, bet kai bus koks 20G ar 100G jau ismus viena kita jona per kuri tai laiko vieneta.

            • IFeelYou parašė:

              Nežinau koks jis senas, bet jį naudoja ir atominės energijos organizacija TATENA. Ir jį dėsto per Radiacijos saugos pamokas.
              Visos bangos skiriasi tik dažniu ir energija, bet tai nereiškia kad jos bent kiek panašios. Gama lazeris taip pat naudoja radioaktyvų izomerą savyje.
              O kad išmus vieną ar kitą joną tai gali būti. Šiaip yra teorijų kad Wi-Fi ir dabar sukelia taškines DNR mutacijas 🙂

              • Minde parašė:

                “ bet tai nereiškia kad jos bent kiek panašios.“ Realiai pagal matematika, tikimybe ismusti jonui lygi patekti i avarija. Bet to jo zala = ziauriai artima nuliui, o avarijos ne. O del panasumo….. ziurint ka vadinsime panasumu. Pagal formule, man jos ziauriai panasios. Suteik energjos, sumazink dazni ir gali pasiekti ta pati. O energijos dydis ir daznio mazumas yra musu technologiju siekiamumas.

                As dabar netikiu zala, nes grynai pagal matemataka, ten vienas zmugus per trilijona metu galetu gauti pakankama zala. Cia skaiciai is akis, bet uztenka paziureti i laipnius skaiciu 🙂 tik nuojauta kuzda, kad musu pronukiams tai realiai gali buti rimtesnis reikalas.

                • Minde parašė:

                  Ir dar, esu kazkada paskaiciaves realiai, kiek reiketu metu pagal dabartinio vystimosi progresa, kad musu networkas ar ten wifi pasiektu Gama barjera. Dabar nerandu savo darbo o ir is naujo skaicuoti neturiu noro. Atsimenu tik bendras isvadas. Kad musu pronuliams jonu ismusimo tikimybe bus reali. Paskaiciuoti labai lengva, tiesiog reikia visas reikiamas formules i viena vieta surinkti.

              • Minde parašė:

                Ir dar, esu kazkada paskaiciaves realiai, kiek reiketu metu pagal dabartinio vystimosi progresa, kad musu networkas ar ten wifi pasiektu Gama barjera. Dabar nerandu savo darbo o ir is naujo skaicuoti neturiu noro. Atsimenu tik bendras isvadas. Kad musu proanukiams jonu ismusimo tikimybe bus reali. Paskaiciuoti labai lengva, tiesiog reikia visas reikiamas formules i viena vieta surinkti.

  5. jokbon parašė:

    Planetside 2 ? nuo jo akys pavargsta? LOOL
    Vat kalant empire earth tai tu net kvapo neisgausi.
    ir ne nuo 12 valandu, o nuo 4valandu 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.