Pirmieji „Intel“ 10 nm lustai – jau šiemet

„Intel“ generalinis direktorius Brian Krzanich visiems atskleidė, kad dar šiemet kompanija pradės gaminti pirmuosius lustus, kurie bus paremti 10 nm litografija. Tiesa, tokių lustų kiekis bus labai ribotas. „Intel“ kompanijos galva teigia, kad viskas vyksta taip, kaip planuota, bet visi pamena, kad originalus planas 10 nm litografiją buvo numatęs įvaldyti dar 2016 metais.

Nors pirmuosius 10 nm lustus turėtume pamatyti dar šiemet, bet tai tikrai nebus „Cannon Lake“ procesoriai. Jų gamyba bus šlifuojama 2018 metų pirmame pusmetyje, o realaus produktų išleidimo reikėtų laukti 2018 metų antroje pusėje.

Pažvelgę į „Intel“ skaidrę matome, kad kompanijos litografija kone visada yra žingsneliu priekyje nei konkurentų, nes į vieną kvadratinį milimetrą leidžia sutalpinti daugiau tranzistorių. O kuo daugiau tranzistorių, tuo geresnė sparta.

16 Komentarai

  1. Mekis parašė:

    O kas jiems riboja tų kvadratinių milimetrų kiekį? Tegul daro dvigubai didesnius procesorius ir tilps tų tranzistorių kiek reikia, kad ir su 14nm.

  2. AqTrap parašė:

    Vėl Intel… Skaidrė grynai skirta plauti smegenis.

  3. Minde parašė:

    as vistik nelabai tikiu, kad kuo daugiau procesoriu, tuo didesne sparta. Nes branduoliai turi savo iejimu komandas, jos apdrorojamos. Vienai komanda tikrai nebus spartesne ar milijonas tranzistoriu ar miliajardas. Su daugiau tranzistoriu galima sudetingesnes komndas, papildomos skaiciavimus iterpti, bet taip paprastai nuo tranzistoriu sparta tikrai neauga.

    • kernel_panikuoja parašė:

      Daugiau tranzistoriu suteikia didesni fizini biudzeta mikroarchitekturai. Kiek bus tos spartos priklausys nuo to, kaip efektyviai papildomas biudzetas bus isnaudotas.

      Kai Intel’is biudzeta isnaudoja 50% kristalo uzimancio iGPU tobulinimams – tai ir nesijaucia ta sparta 😀 Jeigu vietoje to idetu daugiau branduoliu, daugiau cache’o tai ir sumines CPU spartos butu daugiau.

      • Minde parašė:

        Bet vieno branduolio remuose tranzistoriu kiekio nauda yra ribine. Ten cashas, kiti patobutiniai, kriptavimo, sifravimo algoritmai, specifiniu instrukciju palaikymas. Bet toliau ta skaiciavimo galia kelti nera kur. Ir siaip, tranzistoriu kiekis seniai toks, kad ta cache’a kelis kartus lengvai pakeltu.
        Kiek matau, branduoliu kiekis yra pirminis budas isnaudoti tranzistoriu prieaugi.

        • kernel_panikuoja parašė:

          Vieno branduolio prasme tai taip 🙂 Visu elementariu operaciju logikoje nekeiciant ISA is viso nieko naujo nesugalvosi, manau ten viskas seniausiai suoptimizuota butent minimaliam tranzistoriu skaiciui, siekiant juos taupyti. Kur galima kazka panaudoti, tai visokiuose branch prediction’uose, speculative execution’uose ar kazkur kitur, kur kalba eina apie intelektualius manipuliavimus instrukcijomis, o ne paciu instrukciju implementavimus.

          Nu neskaitant daznio ir sanaudu, kur ir single core’as naudos turi is naujesniu tech. procesu.

  4. adex parašė:

    cia man vienam atrodo, kad intel bando uzbegti su savo 10nm, kol dar amd nepaleido 12 nm zen refresho ir nepradejo ,,lyderiauti“ su 2nm ,,ilgesniu“ e-pimpalu? 😀

    • neblogai parašė:

      Čia gal ne visai varžymasis, nes skirtingi procesoriai. Kiek suprantu- čia minimi 10nm Cannon Lake procesoriai bus Core M serija ypač taupiems įrenginiams, pvz tabletėms. Panašiai Intel išleidinėjo ir 14nm- 2014 3-čią ketvirtį – Broadwell Core M, tada dviejų branduolių 15W dalis, o 4 branduolių dalis staliniams kompiuteriams- beveik po metų. Dabar taip pat pradeda nuo 2 branduolių dalių tokiam taupiam energijai segmente kuriame net Ryzen Mobile nelabai gali konkuruoti, nekalbant jau apie Ryzen atnaujinimą.

      • AqTrap parašė:

        AMD gali kovoti ir labai taupiame segmente. Jeigu 4 branduolių 8 gijų ir ~64* Vega shaders APU sugeba įtilpti į 12w tai ką žinau (kai kur kalbama apie 9w). Aišku dažniai mažesni negu deklaruojami tačiau taip pat su ateinančių 12nm galėtų dar labiau sumažinti energijos sunaudojima. AMD GPU yra labai efektyvus prie maža dažnių. Kažkada žiūrėjau kai RX 480 prie berods 850mhz naudojo viso labo apie 15w žaisdamas praeitą Star Wars dalį. Vega teoriškai efektyvesnė tik dėl OC’o kuo toliau tuo siaubingiau atrodo.

        • neblogai parašė:

          Net jei ir labai efektyviai CPU ir iGPU veikia- bet Intel turi didžiulį pranašumą ties 4-15W. Jie stipriai yra priinvestavę į mažų, taupių įrenginių kūrimą, ir savo bandymus varžytis su ARM. Sakykim, viena pagrindinių funkcijų tokiems įrenginiams yra video grojimas. Ryzen Mobile skaidrės rodo ~20% taupesnį energijos vartojimą nei Bristol Ridge karta (bet tam vis dar pajungia tiek CPU, tiek iGPU). Realiai- nešiojami kompiuteriai su Bristol Ridge h264 išgrodavo apie 5 valandas su 50Wh baterija, tai su 20% didesniu efektyvumu Ryzen Mobile būtų gal ~6 valandos, arba ~5W APU sąnaudos. Palyginimui- tiesioginiai konkurentai keturių branduolių Intel 8550U video grojimui naudoja ~0.5W, kas su 50Wh baterija kompiuteriui leidžia apie 10 valandų video rodymo. Na, o Core M juk yra daryti būti dar taupesni, ir dabar dar bus Cannon Lake ant 10nm.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.