Prieš perkant ATI AMD ketino susijungti su Nvidia

JAV žiniasklaidos įmonė ,“Forbes“, teigia gavusi informacijos iš buvusių AMD darbuotojų, neva prieš pat ATI perėmimą 2006 metais AMD buvo pasiūliusi susijungimo sandorį tuometinei ATI priešininkei “Nvidia”.

Jau tais pačiais 2006 metais AMD inžinieriams buvo kilusi šiuolaikinio hibridinio procesoriaus (angl. APU) idėja, kuris viename kristale turėtų ne tik centrinį procesorių, bet ir integruotą grafinį posistemį. Tuo metu neturėdama savo paties gaminamo GPU, AMD buvo priversta “susimedžioti” jiems trūkstamą komponentą, norint užsitikrinti, tuometine AMD nuomone, konkurencingą ir daug žadančią ateities procesorių liniją. Be abejonės, AMD pradėjo dairytis į kitas kompanijas, užsiimančias GPU gamyba.

Pasak „Forbes“ gauta informacija, pirmiausiu taikiniu buvo pasirinkta “Nvidia”. Kompanijų susijungimas išties galėjo baigtis sėkmingai, mat tuo metu metu AMD ir “Nvidia” santykiai buvo tikrai geri – “Nvidia” gamino AMD procesoriams skirtų pagrindinių plokščių mikroschemų rinkinius. Deja, bet derybos nutrūko tuometiniui “Nvidia” vadovui Jen-Hsun Huang’ui pareikalavus būsimos “AMD-Nvidia” jungtinės įmonės generalinio direktoriaus pareigų. AMD prezidentas Hector’as Ruiz su tuo nesutiko ir kiek vėliau sėkmingai užbaigė 5,4 mlrd. JAV dolerių siekiantį pirkimo sandorį su “Nvidia” varžove ATI.

AMD prireikė nemažai laiko, kol įmonė išbrido iš finansinių problemų, atsiradusių būtent po ATI perėmimo. Tuo tarpu “Nvidia” sėkmingai žengė į mobilių procesorių rinką, ir dabar šios įmonės vertė siekia 9,7 mlrd. JAV dolerių, kai AMD vertė vos ne perpus mažesnė – 5,2 mlrd. JAV dolerių.



„Nvidia“ vadovas Jen-Hsun Huang. Forbes.com nuotr.

3 Komentarai

  1. kilbinas parašė:

    Tai gal ir gerai, kad nesusijunge, nes tokiu atveju ATI butu nustekanta manau. Ir rinkoje likes tik vienas rimtas zaidejas GPU pardavime, tai Nvidia. O jei rinkoje nera konkurencijos, tai ir tobulejimas nebutu toks kaip dabar manau. Iki kol AMD nenupirko ATI, jai tikrai nekaip sekesi. Gal ateityje butu pasitaise…

  2. aiboforcen parašė:

    Gerai tas NVIDIA vadovo snukis lygiuojasi su Kim Jong-il.

  3. simple parašė:

    Pinigai suvienodina tuos snukius.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.