Privatumo ir pilietinių teisių grupės įspėja dėl sparčiai augančio masinio sekimo tinklo

„Fusus“ sukurtas taip, kad teisėsaugos organizacijoms ir kitoms viešojo saugumo institucijoms suteiktų prieigą prie tikslios ir svarbios informacijos per debesų kompiuterijos pagrindu veikiantį autorizuotų vaizdo stebėjimo priemonių tinklą. Bendrovė teigia, kad ši platforma „pagerina visas viešojo saugumo ir tyrimų priemones, skirtas teisėsaugos institucijoms, pirmosios pagalbos tarnyboms ir privačiam apsaugos personalui.“ Sistema 2019 m. pradėta diegti keliuose nedideliuose JAV dalyvaujančiuose miestuose ir organizacijose, vėliau išplėsta iki daugiau nei 33 000 palaikomų kamerų daugiau nei 60 miestų ir apygardų visoje šalyje.

Teisėsaugos ir viešojo saugumo specialistai teigia, kad sistema suteikia jiems labai reikalingą prieigą prie realiuoju laiku vykstančių incidentų, todėl galima greičiau reaguoti į įvykius ir sumažinti nusikalstamos veiklos mastą, nerizikuojant vietos prisidedančiųjų saugumu. Pavyzdžiui, įmonės ir kitos organizacijos, reguliariai gaunančios prašymus peržiūrėti vaizdo įrašus tyrimo tikslais, gali pasirinkti įdiegti savo tinkle specialius aparatinės įrangos įrenginius, vadinamus „FususCores“. Įdiegus šiuos įrenginius, savininko kameras galima įtraukti į platesnį vietovės „Fusus“ tinklą.

Tada sistema prideda autorizuotų kamerų kanalus į „FususOne““ – žemėlapiu pagrįstą sąsają, kuri sujungia visus prieigos taškus į vieną kanalą. Prieiga prie šio apibendrinto prietaisų skydelio ir jo įrankių taupo teisėsaugos ir kitų pirmosios pagalbos tarnybų darbuotojų brangų laiką, nes jie gali tiesiogiai pasiekti kameras ir informaciją, o ne vykti į vietą ir prašyti leidimo peržiūrėti vaizdo įrašą.

Bendrovė teigia, kad policija ir kiti pareigūnai negali nevaržomai valdyti kamerų srautų. Sistema remiasi politika pagrįsta sąlygine prieiga, kuri suteikia kamerų savininkams galutinį žodį dėl prieigos prie jų kamerų srautų suteikimo ar nesuteikimo. „Fusus“ ir jos klientai teigia, kad dėl to sistema yra mažos rizikos, bet didelės grąžos priemonė stebėsenos veiklai plėsti.

Oponentai teigia, kad platforma sukuria per didelį kamerų ir asmens duomenų tinklą, todėl didėja piktnaudžiavimo ir netinkamo naudojimo galimybės. „Triad Abolition Project“ atstovė Nia Sadler nurodo, kad gali būti per daug stebimos sritys, kurioms jau dabar skiriamas padidintas dėmesys, ir potencialiai (ir nesąžiningai) nukreiptos prieš mažumų grupes, protestuotojus ar kitus asmenis dėl demografinių požymių ar priklausomybės.

Albert Fox Cahn, Stebėjimo Technologijų Priežiūros Projekto (S.T.O.P. – Surveillance Technology Oversight Project) Niujorke įkūrėjas, mano, kad „Fusus“ sukuria daug privatumo ir pilietinių teisių problemų, kurias reikia apsvarstyti prieš įgyvendinant.

„Fusus“ naudoja stebėjimo priemones, kurios pačios savaime yra konstitucinės, ir sujungia jas į tokį nuolatinį sekimą, kuris akivaizdžiai prieštarauja Konstitucijai (kai jį naudoja vyriausybinės institucijos)“, – sakė A. Cahn agentūrai „Reuters“.

Techniniu požiūriu susirūpinimą kelia „Fusus“ sistemoje sukauptų duomenų kiekis ir juos gaunančių naudotojų skaičius. Galimybė išnaudoti prisijungimus prie tūkstančių skirtingų kanalų gali paversti šią technologiją pagrindiniu taikiniu įsilaužėliams, norintiems pasėti chaosą arba gauti neteisėtą prieigą prie turimos asmeninės ar verslo informacijos. Apie debesų technologijas jau išmokome vieną dalyką – niekas niekada nėra tikrai saugu.

1 Komentaras

  1. Diaxminde parašė:

    Totalus sekimas ir privatumo erozija vardan visų „saugumo“ ar prisidengiant klimato kaita.
    Artėja kažkokie sisteminiai pokyčiai. Tik klausimas, ar viskas susidėlios pagal Kinijos modelį ar laisvo žmogaus valią, prigimtines visų teises.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.