(PR)Nuo šiol galėsime legaliai pardavinėti naudotą programinę įrangą

Ką pakeis ES Teisingumo teismo sprendimas dėl „naudotų“ kompiuterių programų prekybos? Nuo šiol kiekvienas iš mūsų galėsime parduoti legaliai įsigytą programinę įrangą, jei ja nebesinaudosime. 

Pranešimas spaudai:


2012 m. liepos 3 d. UsedSoft (UsedSoft GmbH v Oracle International Corp) ESTeisingumo teismo sprendimas byloje C 128/11 padidins konkurenciją verslo kompiuterių programų rinkoje ir gali sumažinti verslo sąnaudas.

Pagal UsedSoftsprendimą, tiek vartotojas fizinis asmuo, tiek verslininkas, tiek viešas subjektas galės laisvai parduoti jam nereikalingų kompiuterių programų licencijas, jeigu jam pačiam nelieka galimybės naudotis atitinkama kompiuterių programa. Tas ypač aktualu verslininkams, kurie nutraukia veiklą, turėdami brangias verslo valdymo programų licencijas, taip pat, likviduojamoms ar bankrutuojančioms įmonėms, kurios iki šiol brangią verslo programinę įrangą turėjo tiesiog nurašyti. Svarbu, kad pirminis kompiuterių programos licencijos pirkėjas nustotų naudoti šią kompiuterių programą, ją ištrintų ar kitaip pašalintų iš savo kompiuterių.

UsedSoft sprendimas nustato, kad kompiuterių programų pardavimo ar perleidimo sutartiniai apribojimai yra neteisėti, t.y., naudojas gali parduoti „naudotą“ kompiuterių programą, net jeigu sutartyje jam tas uždrausta. Kompiuterių programų licencijų pardavimas neturi būti susaistytas ir su būtinybe (pareiga) sudaryti jų aptarnavimo sutartis – įsigyti „naudotą“ programą galima nesudarant brangių aptarnavimo sutarčių. Parduoti „naudotą“ kompiuterių programos licenciją galima tik tuo atveju, jei ji yra galiojanti (pvz., nėra pasibaigęs ribotas licencijos galiojimą terminas), tačiau „naudota“ programos licencija apima visus programos atnaujinimus ir pataisymus, kurie yra aktualūs pardavimo metu, net jeigu pirkėjas nesudaro naujos aptarnavimo sutarties.

LAWIN advokato prof. dr. Mindaugo Kiškio nuomone šis sprendimas turės reikšmingą įtaką naujų kompiuterių programų rinkai ir gali sumažinti licencijų kainas, kadangi nauji vartotojai turės pasirinkimą įsigyti licenciją tiesiogiai iš gamintojo ar oficialaus platintojo, arba įsigyti „naudotą“ analogiškos kompiuterių programos licenciją antrinėje rinkoje iš vartotojo, kuris dėl vienokių ar kitokių priežasčių nustoja naudoti tokią kompiuterių programą. Tuo pačiu kompiuterių programų naudotojams atsiras galimybė atgauti bent dalį investicijų į brangias kompiuterių programas, keičiant verslo strategiją, nutraukiant veiklą, įsigyjant kito gamintojo programinę įrangą ir pan. Tikėtina, kad atsiras ir nauji „naudotų“ kompiuterių programų diegimo ir aptarnavimo verslai.

Vis dėlto, įsigytų kompiuterių programų licencijų pardavimo laisvė nėra absoliuti. Jeigu naudotojas įsigijo kompiuterių programos licenciją 5 darbo vietoms, o faktiškai naudoja tik 2, jam neleidžiama išskaidyti licencijos ir parduoti likusių nenaudojamų darbo vietų licencijos.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.