(PR)Piniginis atlygis už panaudotus galvaninius elementus skatina vagystes

Elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacija (EEPA) ir atliekų tvarkymo bendrovė „Žalvaris“, neseniai įkūrusios jungtinį galvaninių elementų ir akumuliatorių baterijų atliekų surinkimo „EEPA-Žalvaris” tinklą, ragina valdžios institucijas atkreipti dėmesį ir uždrausti šalyje klestintį elektroninės įrangos atliekų dalių bei senų galvaninių elementų supirkimą. Organizacijos rengia oficialų kreipimąsi į Ūkio ministeriją dėl šių atliekų įtraukimo į draudžiamų supirkti netauriųjų metalų laužo ir atliekų sąrašą. Po kreipimosi tekstu ketina pasirašyti ir kitos socialiai atsakingos atliekų surinkimu bei tvarkymu užsiimančios įmonės.

Pranešimas spaudai:


„Neseniai keletas atliekų surinkimo sistemų iki šiol nekūrusių atliekų tvarkytojų, kaip ypatingą įvykį, pristatė senų galvaninių elementų supirkimo pradžią. Tačiau iš tikrųjų toks beverčių pavojingų atliekų supirkimas trukdo Lietuvoje plėtoti skaidrią, savivaldybių bei socialiai atsakingų gamintojų ir importuotojų pastangomis diegiamą atliekų surinkimo sistemą, – sako EEPA vykdantysis direktorius Giedrius Mikulskas. – Nuolat gauname informaciją, kad gadinami ar vagiami senų galvaninių elementų surinkimo konteineriai, o arti supirktuvių esančios senų baterijų dėžutės ištuštinamos kas kelias paras“. G. Mikulsko teigimu, neuždraudusi senų baterijų supirkimo, vyriausybė prisiims atsakomybę už pavojingų aplinkai ir sveikatai atliekų ardymo bei grobstymo veikų skatinimą: „EEPA nariai yra pastebėję, kad iš parduotuvėse esančių senų galvaninių elementų surinkimo konteinerių baterijų atliekas dažniausiai bando pasisavinti asocialūs asmenys ar net vaikai, o į policiją kreiptis beprasmiška, nes pavogtos atliekos yra bevertės“.

UAB „Žalvaris“ komercijos direktorius Sigitas Ašmonas tvirtina, jog net ir esamų dėžučių pakeitimas naujomis, iš kurių būtų sunkiau vogti senas baterijas, neišspręs didėjančių vagysčių grėsmės. „Leisdamos tokią visuomenei ir aplinkai žalingą veiklą, Lietuvos institucijos tarsi užsimerkia prieš būsimas pasekmes bei parodo, kad iki šiol nėra strategijos, kaip įgyvendinti Europos Sąjungos aplinkosauginius atliekų tvarkymo standartus“, – sako S. Ašmonas. Jis pabrėžia, kad visoje ES skatinant gyventojų įpročius rūšiuoti atliekas, ypač pavojingas, didžiausias dėmesys skiriamas visuomenės švietimo ir informavimo projektams mokyklose, tuo metu Lietuvoje moksleiviams tarsi sukuriamas precedentas įgyti priešingus įgūdžius.

Didžiausius šalies prekybininkus vienijančios prekybos įmonių asociacijos direktorius Laurynas Vilimas pastebi, kad finansuodami senų, jokios vertės neturinčių galvaninių elementų supirkimą, gamintojai ir importuotojai pirmiausia meškos paslaugą padarys patys sau: „Norėdami surinkti ES užduočių vykdymui būtiną senų galvaninių elementų kiekį, prekybos centrai turės investuoti į beverčių atliekų apsaugą arba patys pradėti jas supirkinėti. Šios investicijos guls ant vartotojų pečių, o tai, akivaizdu, didins elementų kainas ir mažins pačių gamintojų ir importuotojų prekių apyvartas“.

„EEPA-Žalvaris” tinklą sudaro daugiau nei 6000 vietų visoje Lietuvoje: prekybos tinklų „IKI“, „Norfa“, „Topo centras“, „Euronics“, „Senukų prekybos centras“, „Avitella“, Elektromarkt, prekybos sistemos „Aibė“ parduotuvėse, LESTO aptarnavimo skyriuose, Lietuvos pašto padaliniuose, bibliotekose, spaudos kioskuose, universitetuose, kolegijose, mokyklose, darželiuose ir kitose viešose įstaigose bei galvaninių elementų prekybos vietose. birželio 20 d. išvežta perdirbti daugiau nei 23 t įvairių baterijų, nuo metų pradžios surinktų šiose surinkimo vietose. Visas surinkimo vietų sąrašas skelbiamas interneto svetainėse www.epa.lt ir www.zalvaris.lt.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.