„Raptor Lake-S“ procesoriai turės iki 24 branduolių

„Moor‘s Law is Dead“ dažnai pateikia išskirtinės informacijos apie dar neišleistus produktus. Šį kartą buvo kalbama apie hibridinius „Intel“ procesorius. Tai gan ilgas video, bet norintys pateiktą informaciją suprasti geriausiai tikrai turėtų jį peržiūrėti.

„Moor‘s Law is Dead“ teigia, kad „Alder Lake“ procesorių išleidimo reikėtų tikėtis spalio 25 dieną. Bent jau tokia dabar yra neatskleidimo sutarties data. Tai tuo pačiu gali būti ir produktų anonso, o ne išleidimo diena. Teigiama, kad pirmiausiai „Intel“ nori išleisti „Alder Lake-S“ procesorių su 125 W TDP, dar kitaip jį galime įvardinti kaip serijos flagmaną. Panašu, kad „Intel“ taip pat ruošia „Alder Lake-HX“ procesorius nešiojamiems kompiuteriams. Tai turėtų būti pakaitalas dabartinei „HK“ serijai. Šių „HX“ procesorių išleidimas planuojamas 2022 metų antrame ketvirtyje.

„Moor‘s Law is Dead“ dar užsiminė ir apie dar tolimesnę „Raptor Lake-S“ procesorių kartą. Tai procesoriai, pakeisiantys „Alder Lake-S“, o jų išleidimo tikimasi sulaukti 2022 metų pabaigoje. „Raptor Lake-S“ turės naujus „Raptor Cove“ branduolius, bet tai dar ne viskas. „Intel“ planuoja šiems procesoriams duoti net 24 branduolius. Bus palikti 8 galingi branduoliai, bet mažųjų branduolių kiekis bus padvigubintas ir jų bus 16. Tai bus 8+16 procesoriaus dizainas. Šie procesoriai bus suderinami su ta pačia LGA1700 platforma. Iš „Raptor Lake“ tikimasi didesnės spartos per taktą, didesnio dažnio ir išaugusio energetinio efektyvumo.

10 Komentarai

  1. BC00 parašė:

    Lenktynės kas pridės daugiau mažų branduolių? 😀

    • kernelis parašė:

      Panasu i tai. ZEN5 lyg bus irgi hibridinis, tik AMD „mazi“ branduoliai greiciausiai bus ZEN3-ZEN4 – nors tiek 🙂 Nepatinka man sita mada desktop’e, visiskai su „notebook’es“ mainstream desktop platforma.

      • Daemon parašė:

        O tai čia ką, vatų sutaupys ar kokį b?

        • kernelis parašė:

          Darant prielaida, kad OS scheduler’is bus protingas – tai taip, galima sutaupyti. Kitas dalykas, daug mazesniu branduoliu smarkiai parareliniam load’e tures geresni MT perf/silicio ploto santyki, kas ekonomiskai naudinga. Yra privalumu tokio dizaino, tiesiog jis man subjektyviai nera elegantiskas ir tiek – core’u „šabakštynas“ kazkoks 😀

          • Daemon parašė:

            Man čia biškį toks „sėsk du, Inteli“ 😀

            • kernelis parašė:

              Manau priesingai – AL bus pavykes geriau, nei tikimasi, bet man jo dizainas vistiek ne prie sirdies. Cia grynai subjektyviai.

              Blogiausia, kad nelabai yra prieinamos kainos HEDT. AMD HEDT labai brangi platforma, o esama Intel’ine HEDT jau moraliskai pasenus. Tai jeigu nepatinka mainstream desktop’as – pabegti nelabai kur yra i labiau „desktopiska“ HW. Aisku AMD’as hibridines architekturas dar neleis kuris laikas, tai AM5 bus arciau to, kas man patinka. Reikes palaukt iki kokios 2-3 kartos AM5 produktu (kai prataisys visokius HW bugus) ir griebt paskutini „proper“ desktop’a 😀

              Anyway, cia tik mano pasvaiciojimai. Siaip as neturiu nieko pries Intel apskritai.

              • Daemon parašė:

                O ką reiškia labiau pavykęs tavo žodžiais, jei sakai, kad tau ne prie širdies šita branduolinė fignia?

                • kernelis parašė:

                  Pavykes kaip geras produktas, t.y. greitas, konkurencingas pagal kaina ir pan. Kad man kazkas pagal skoni subjektyviai nepatinka, nereiskia, kad tai blogas produktas. ar kazkas negerai objektyviai. IT srityje yra nemazai geru produktu, kurie man nelabai patinka 🙂

                • ToBeX parašė:

                  Čia kaip iš tos serijos, man nepatinka automatinės dėžės mašinoj, taip jos greičiau bėgius sumėto, negu PRO vairuotojas, su tokia dėže greičiau bėgėjasi iki 100, bet nu nepatinka ir tiek 🙂 tas pats ir čia, manau bus produktyvus produktas, bet kol kas tikrai iš šono žiūrint ne prie širdies toki procai.

                • kernelis parašė:

                  Panasiai, bet ne visai. As konkreciai apie technini dizaina rasiau, o ne user experience’a. Man tarkim apskritai x86-64 ISA net nepatinka. MIPS, ARM ar RISCV ISA yra daug svaresnes ir modernesnes. Bet x86 ekosistemoje yra geru produktu ir pats juos naudoju, nes kaip irankiai jie savo darba atlieka gerai. Be to, kartais jie vieninteliai ir tinka pagal use case. Ne viskas yra tik juoda arba balta.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.