„Ryzen 4000“ procesorių nepalaikys senesnės nei 500 serijos AM4 pagrindinės plokštės?

Vakar, „Ryzen 3100/3300X“ procesorių starto dieną, AMD atskleidė, kad „Zen 3“ architektūrą turėsiantys „Ryzen 4000“ procesoriai galės dirbti tik su 500 serijos (pradedant B550) arba naujesnėmis pagrindinėmis plokštėmis, eliminuojant senesnes 400 ir 300 serijų pagrindines plokštes. Tai puikiai iliustruoja oficiali AMD skaidrė. Tokio situacijos pokrypio niekas nesitikėjo, ypač turintys high end klasės X470 modelius ar galvojantys, kad net B450 modeliai tai sėkmingai padarys.

AMD kol kas tokios priimtos strategijos nepakomentavo. Negalima atmesti tikimybės, nors tai mažiausiai tikėtina, kad senesnės plokštės negali palaikyti „Ryzen 4000“ procesorių dėl HW lygmens nesuderinamumo, pavyzdžiui, maitinimo. Taip pat galima kelti teoriją, kad 300/400 serijos pagrindinėms plokštėms ROM modulyje nepakanka vietos, jog būtų pridėtas ateityje planuojamų išleisti procesorių palaikymas. Reikia atkreipti dėmesį, kad skirtingos plokštės turi skirtingos talpos ROM. Minėtų senesnių serijų pagrindinės plokštės palaiko A serijos, „Athlon“, „Ryzen 1000 (PRO)“, „Ryzen 2000 (PRO)“ ir „Ryzen 3000“ procesorius, įskaitant hibridinius APU. Jei tai teisinga priežastis, pagrindinių plokščių gamintojai galėtų išleisti specialius BIOS leidimus, kuriuose būtų mažiau senų palaikomų procesorių, bet atsirastų „vietos“ naujiems modeliams. Trečiasis spėjimas – AMD nenori šio palaikymo ir tiesiog nusprendė, jog metas gausesniems naujų pagrindinių plokščių pardavimams.

38 Komentarai

  1. kernelis parašė:

    MB gamintojai vietoje didesnio flash pasirinko reikalingesnius atributus – RGB, metaliniu logo inkrustracijas ir pan. 🙂

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Aš čia kaltinčiau AMD, tipo negali priversti motinų gamintojų įdėti daugiau atminties BIOS’ui. Lygioj vietoj dabar AMD susilauks tiek blogo dėmesio. Pas juos ten tikrai dundukai dirba.

      • SoTOP parašė:

        Pažiūrėsim kaip čia bus. BIOS normaliai netilpo tik vienai kompanijai – MSI, kitiem didelių problemų nebuvo. Jeigu tikrai nebus net neoficialaus palaikymo, AMD gaus daug piktų replikų savo atžvilgiu, plius entuziastai taip paprastai neužmirš tokių bairių. Man visgi nesitiki, kad taip bus palikti žmonės ant ledo ir jeigu ne AMD, tai patys motininių gamintojai padirbės šituo klausimu.

      • kernelis parašė:

        Na, kruva MB brand’u priversti daryti pakeitimus 3m senumo produktams nera taip paprasta, ypac, kai kalba eina apie AMD, o ne Intel’i su dideliais resursais. Ir ypac, kai nei viena salis nera tuo suinteresuota is esmes 😀

        As cia daugiau atsakomybes duodu MB gamintojams, kurie investuoja i visokius sudinus gimmickus, o ne essential dalykus. AMD kaltinciau tokiu atveju, jei jis idetu kazkokius dirbtinus limitavimus i HW ar SW, taciau panasu, kad jokiu tokiu limitavimu nera. Bet ka AMD galetu padaryti, tai duoti open-source reference UEFI/firmware implementacija ir tools’us, kad bendruomene galetu pasidaryti neoficialius image’us chipset’ams.

    • newdiamond parašė:

      didesniu kiekiu nenupirks dauguma dauguma del didesnes BIOS flash talpos
      O vizualus dizainas jau tai keicia, deja toks dabar masinis vartotojas.
      O kad gamintojai mass production skaiciuoja kiekviena centa, tai cia irgi reikia ivertinti. Niekas nedes komponento, kad jis butu tinkamas ivertinant kazka 5 metams i prieki.
      Jau net rusai turbut taip nebedaro 🙂 daiktas gaminamas siam laikotarpiui ir taskas. Tokia cost effective gamybos kaina.

  2. Jordan parašė:

    Man cia kazkas nesueina. Kodel raso , kad ryzen 3000 neveike su x370/b350 MB? Juk veike, gal kiek bedu turi su 3950x.

  3. Strelok parašė:

    And that’s what a call a dick move. Tikriausiai plokščių gamintojai nebuvo patenkinti x570 pardavimais, kurios tikrai buvo overpriced, kai high-end jau konkuravo su x399 ir trx40 platformomis ir serverinemis EPIC, tai biški juokinga. Ko aš nesuprantu, tai visokių gimmick kišimas į HEDT platformas. Jeigu į serverines MB pradės visokius RGB, OLED screen kišti tai galima nusišauti. Vienintelis gimmick, kuris buvo naudingas porą kartų, kai nakties metu reikėjo audio pajunginėti ir tai tą patį su telefonu pasišventės galėjau padaryti.

  4. BC00 parašė:

    B550 Carbon, B550 Taichi – kaip su mainstream čipsetu laukia rimtų ir feature packed motininių. Nieko panašaus su B450 nebuvo.

    B550mbselection

  5. mafo parašė:

    „Tokio situacijos pokrypio niekas nesitikėjo, ypač turintys high end klasės X470 modelius“. Damn right!!! jie žadėjo, kad palaikys viską iki pat 2020 metų t.y. 4 karta turėjo įeiti. Realiai tai mane apgavo, vien dėl to pirkau X470, kad galėčiau įsimesti Zen3. Nzn, bet jaučiuosi taip lyg mane būtu apvogę :/

  6. XMA parašė:

    Viskas čia gerai, manau truputį fake, nes B350 ir B320 čipas palaiko Ryzen 3000 serijos procesorius, o čia rodo, kad nepalaiko. Manau viskas dar gali sikeisti ir B450 ir X470 turėtų palaikyti Ryzen 4000 procesorius. Jeigu nepalaikys, tai bus tikrai liūdna. Bet Intelis vitiek su kiekviena karta stebina savo pirkėjus, Naujas procesorius, reikia keisti į naują pagrindinę plokštę 😀

  7. Frantisekas parašė:

    Vel AMD susilauks kolektyvinio ieskinio USA

    • kernelis parašė:

      Techniskai jie nemelavo, nes sake, „AM4 iki 2020“. Nesake, kurie konkreciai AM4 😀

      Bet siaip jo, pareis cia jiem gerai del sito. Nu yra 2 variantai: arba jie puikiai suvokia, koks backlash’as laukia, ir vistiek taip dare del kazkokiu vidiniu priezasciu, arba kazkas ziauriai susimove.

  8. Povilas parašė:

    Nu velnias pries metus gal kazkur, pirkau MSI B450 Tomahawk del AMD, dabar panasu cpu negalesiu atsinaujint :/ tai teks praleist cia cpu karta, ir laukt zen 4 su naujom motininem.. tikiuosi r5 3600 uzteks iki to.. gaila amd, praradai cpu pirkeja.

  9. adex parašė:

    Na jeigu visu pirma tai nera fake, tai dar galima daryti prielaida jog tai amd pateikiama info kurios plokstes jau is ,,prigimties“ tures nauju cpu palaikyma. Na kad nesigautu taip kad paskelbs jog ir 300 serija palaiko, o po to zmogeliai nelabai suprantantys kas tas bios ir su kuo valgomas, skusis jog jam neveikia naujas cpu, ir toks problemu eskalavimas per forumus, soc tinklus ir pan., neigiamai atsilieps amd reputacijai, tad jie ir susilaiko po nuo tokiu pareiskimu apie suderinamuma, kad isvengtu visokiu nesusipratimu

    • kernelis parašė:

      Sunku pasakyti, kaip cia tiksliai yra. Be to, AMD dar gali persigalvoti.

      Hardware Unboxed tipo is kazkur info gavo, kad AMD neduos softo, kuriame butu ZEN3 support’as seniems chipset’ams, tad motkiu gamintojai net jei ir nores, negales idet. Jeigu taip yra, tai ganetinai slykstus ejimas. Bet velgi, cia tik viesa info ir man ji nelabai logiska. Butent MB gamintojai nera suinteresuoti tuo supportu, nes reikia tika ismestas B550 ir busimas X670 kazkaip realizuot, ypac, kai kalba eina apie paskutine AM4 karta. Tas flash dydzio paaiskinimas irgi kazkoks BS. Ar tilps ar ne cia jau MB kontora spres, o ne joks AMD, kuris tik duoda priemones daryti ta UEFI. Kas pvz draudzia daryt paskirus image’us su paskirais CPU supportais? Niekas.

      As esu kiek cinikas ir manau ten viskas paskaiciuota yra, susitarta su MB kontorom ir priimtas toks sprendimas.

      • adex parašė:

        man visa si amd supporto tema ir tas ,,is kazkur gavo info“ tai kazkaip asocijuojasi su intelio dabartinemis trumpalaikiu socketu aktualijomis, ir cia jau nezinia ar tiesiog ,,ziniasklaida“ clickbaitina sia tema, ar kazkas is intelio salininku, o gal ir pacios kompanijos skleidzia sia propagandine informacija noredami atitraukti demesi is ,,savo darzo“ sia tema, o gal tiesiog tie patys niuansai kuriuos minejau pries tai, na ir galu gale gal tai tiesiog tiesa, nors ir nelabai logiska kaip ir pati skaidre kurioje 3000 serija ,,nedraugauja“ su 300 serijos motininemis nors tai visiska netiesa

  10. SoTOP parašė:

    Neblogas tweet’as https://twitter.com/HardwareUnboxed/status/1258943571517833216 Nes Intel’io 1151 ir 1151 v2 buvo visiškas „cash grab“, tai AMD sumąstė aplenkti Intel’į ir vienintelį segmentą, kuriame tvirtai pirmauja – „pats susirink PC“, taip išdulkinti, kad AM4 motininė ir AM4 procesorius jau nevisada suderinami. Rizikuoja stipriai šitaip nešvariai žaisdami, įdomu kaip jie bandys iš šitos balos lipti, nes kol kas visi pateikti jų argumentai nuliniai.

    • XMA parašė:

      Gal nori AMD pasekti Intelio pėdomis ir taip daugiau pinigų gauti, nes reikės naujų pagrindinių plokščių naujiems procesoriams. Išleis ant B550 ir X570 Chipseto naujos Ryzen 4000 kartos procesorius ir viskas AM4 Socketui bus aleliuja sugiedota. Tada prasidės naujas pagrindinių plokščių segmentas su DDR5 Ram atmintimi ir naujais procesoriais ir vėl reikės naujos pagrindinės plokštės naujiems procesoriams ir naujiems ramams 😀

  11. BC00 parašė:

    Šiuo metu tiesa tokia, kad AMD prisidengia BIOS modulių talpos ribojimais, bet kai galėtų dalis mobo, turinčių didesnius flash čipus, palaikyti, AMD nesiruošia duoti kodo. Shame.

    https://www.youtube.com/watch?v=av2hUxKypkE

    • kernelis parašė:

      Idomi cia situacija. Pvz., MSI su MAX linija pazadejo, kad veiks visi AM4 CPU, tai gaunasi, kad dabar del AMD sprendimo klaidingai reklamavosi. Manau geriausia palaukt ir ziuret kas is tikro bus, nes gal dar padarys ta supporta.

      • BC00 parašė:

        Aš irgi manau, kad čia dar nėra taškas šitoj istorijoj padėtas. Pilnai tikėtina, kad daugiau CPU sutalpinti į bet kurio gamintojo 16 MB BIOSą kažko neatimant vargiai įmanoma. Visos B450, išskyrus MSI max, ir absoliuti dauguma X470 motinų naudoja 16 MB BIOS’us. Bet kodą AMD „privalėtų“ pateikt. Anyway, ASRock kažką sugalvos kaip apeiti šitą restriction 😀

        • kernelis parašė:

          As manau, kad paprasciausias paaiskinimas yra toks: AMD MB gamintojams dauguma dalyku duoda binary blob’ais (cia yra faktas, aprasytas AMD dokumentacijoj). AMD pribrido iki tiek ivairiu produktu, kad visi tiek artefaktai ju (+ MB kontoros kodas) netelpa i 16MB. Daryti kazkokius lankscius ar whatever image’u buildinimus yra papildoma investicija ir laikas (pvz SDK refactor reikalingas), todel AMD pasake, kad supporto nebus, nes absoliuti dauguma senu bordu eina su 16MB. Tu, kurie turi 32 AMD atskirai neisskyre, nes ju turbut yra per mazai, kad ju akimis butu verta daryti kazkokia isimti. Bent iki siol.

          Mano nuojauta tokia: tos motkes, kurios turi 16MB, mazai tiketina, kad gaus support’a. As nemanau, kad AMD apsiims kazkokiom savo tools’u rekonstrukcijom tam, kad butu galima daryt kazkokius dalinio support image’us. Kas del 32MB, manau viskas remsis i MB gamintojus. Jeigu pvz. toks kaip MSI savo MAX linijai uzprasys support’o – gal ir bus, nes cia jau nebelieka techniniu priezasciu kodel negaletu buti. Taciau MSI tuo nera suinteresuotas – tad visa baigtis cia loterija is tikro.

          Ir galiausiai – siaip ZEN3 konkreciai Ryzen’as (ne EPYC) gali iseiti ir 2021 Q1. As iki siol nemaciau AMD patvirtinimo, kad Ryzen’as bus siais metais (gal praleidau). Tokiu atveju cia is vis non-issue gaunasi.

          • Mindaugas Klumbis parašė:

            Buvo žinios, kad ZEN 3 šiais metais per finansinės ataskaitos atskleidimą, bet tai gali būti EPYC, o ne Ryzen.

            • kernelis parašė:

              Tai va va, as ta ir turiu omenyje. ZEN3 kad bus siais metais teko matyt ne vienoje vietoje is AMD material’u, taciau kad butent Ryzen’as bus – as bent nemaciau 🙂

          • BC00 parašė:

            Paskutinis roadmap rodo, kad Zen 3 turi būti šiais metais, tą kaip ir patvirtino per Financial Analyst Day, bet be konkretesnių datų. O spėjimai daugmaž tokie, kad Ryzen desktopai as late as October, o EPYC pačiame metų gale.

            Ryzenlatestroadmap

          • Hidraulinis parašė:

            Nzn nzn. Cia tikras farsas nusimato. Sakykim, kad negali palaikyt MB su 16MB bios, nes tai zinoma per senos plokstes ir t.t. Per nelyg silpnai argumentuota, nebus palaikymos senos plokstes, nes vietos bios neuztenka. Bet jus man paaiskinkit ka tada darys Gigabyte su visa savo X570 linija, ten viskas ant 16MB. Geriau AMD tiesiai pasakytu kad nori iskist pcie4 ir viskas (logiskiau atrodys). Nesvarus cia toks zaidimas is AMD puses. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wmsTYK9Z3-jUX5LGRoFnsZYZiW1pfiDZnKCjaXyzd1o/edit

            • kernelis parašė:

              Cia nebutu taip svarbu, jei B550 butu iseje laiku ir AMD butu mandagioj formoj parases, kad nebus supporto nes nera tam laisvu resursu. O dabar esme ta, kad vos ne metai laiko zmones pirko B450, nes neturejo alternatyvos, ir jiem ta motke tarnaus tik 1 CPU kartai.

  12. SarzzeR parašė:

    Nu jo, kas pirko B450, tai liks „ant ledo“, gerai, kad pasiėmiau X570, tai nebus problemų, nors AMD galėtų pakeisti savo sprendimą ir palaikyti senesnes MB.

  13. Roger2x parašė:

    Mane veza mano pigutis 320 visai smagiai su 3000 serija ir pravez per krizes metus iki AM5

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.