Samsung ir Hynix pademonstravo DDR4 operatyviąją atmintį

Vasario 19-23 dienomis vykusioje International Solid-State Circuits (ISSCC) konferencijoje Hynix ir Samsung pademonstravo būsimojo operatyviosios atminties standarto – DDR4 modulių prototipus. Naujo tipo atmintis į stalinius bei serverinius kompiuterius turėtų įsiveržti 2014 metais.

Pasak šaltinio TechEye, prototipinė 38 nm gamybos „Hynix“ DDR4 atmintis dirbo 2400 MHz (2400Mb/s) dažniu bei naudojo 1,2 V įtampą. Tuo tarpu „Samsung“ pademonstravo pažangesniu 30 nm techprocesu pagamintą DDR4 modulį, dirbantį 2133 MHz dažniu ir naudojantį tą pačią 1,2 V įtampą. Nors šie dažniai nieko per labiausiai nestebina, mat juos pasiekia ir dabartinė DDR3 atmintis, verta paminėti, jog dar šiais metais gamybos technologijai pasiekus 20 nm, sulauksime ir 3200 MHz dažnio, masinei gamybai skirtų, DDR4 modulių, kurie taps JEDEC nustatytu standartu. Vis tik didžiausi DDR4 pasiekimai siejami su suvartojamos energijos sumažinimu. Teigiama, kad šioje srityje DDR4 atmintis bus 40 % efektyvesnė.

Nors DDR4 atminties prototipus kol kas pademonstravo tik Pietų Korėjos gamintojai, tikimąsi, kad dar šiais metais savo pavyzdžius pateiks „Elpida“, „Micron“ bei „Nanya“. Kaip ir būdinga naujos kartos DRAM atminčiai, ji nebus suderinama su senos kartos platformomis, todėl, be abejonės, reikės naujos terpės – procesorių su naujais operatyviosios atminties valdiklais bei pagrindinių plokščių, į kurių lizdus tilptų specifiškai išdėstyti DRAM modulių kontaktai.

Konferencijos metu JEDEC taip pat aptarė išmaniuosiuose telefonuose  bei planšetuose naudojamos LPDDR2 (low power DDR 2) atminties pakeitimą į pažangesnę LPDDR3 (low power DDR 3). Nors pastarosios atminties reikalavimai bei išleidimo data nebuvo nustatyti, LPDDR3 pasiūlys dvikanalį režimą bei padvigubėjusią pralaidą, lyginant su to pačio dažnio LPDDR2 atmintimi.



Prototipinis „Samsung“ DDR4 atminties modulis. TechEye.com nuotr.

5 Komentarai

  1. FastONE parašė:

    Spėju AMD pereis prie DDR4 kokiais 2015 kai bus atpigę. Nors jei 2013 žada naują jungtį tai tokiu atveju pakartotų S939 likimą 🙁 Nebent vėl sužaistų su pin’ais ir kontroleriais kaip padarė su AM2+ ir AM3 kol galutinai perėjo prie DDR3

    O kas girdėti dėl SATA4? nes jos tikrai labiau reikia nei DDR4

  2. -NRJ- parašė:

    ka tu su sata4 veiksi?

  3. FastONE parašė:

    O ką tu su DDR4? Atsakymas nieko. Kas čia per durni klausimai?
    Pats žinai kad sparčiausi SSD jau senokai pasiekė 6Gb/s limitą.

  4. Atavar parašė:

    FastONE> ddr4 reikinga apu’skems. Del gan smarkiai sumazintu energijos sanaudu manau apsidziaugs ir mobilus sektorius.

    Sata4… na jei tu SSD greiti skaiciuoji seq read/write testais – tada neuzilgo matyt del tamstos reikes ir SATA5 bei sata6 🙂 Visiems kitiems manau dar kuri laika per akis ir dar daugiau uzteks ir sata3.

  5. Rapidas parašė:

    Na jei spartos is SATA3 mažai, alternatyva yra ThunderBolt’as, bent pagal teorines galimybes jis lenkia SATA standartą, kitas klausimas kaip jis pasirodys realiame gyvenime.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.