„Seagate“ tikslas – RAID sparta viename HDD

Kietųjų diskų struktūra turi vieną didelį trūkumą. Nors skirtingose plokštelėse esančią informaciją galima nuskaityti ir į jas įrašyti duomenis tuo pačiu metu, tam įvykti būtina sąlyga, kad informacija būtų talpinama identiškose skirtingų plokštelių vietose. „Seagate“ šį trūkumą nori panaikinti. Tai ypač aktualu didelės talpos, iš daug plokštelių sudarytuose, kietuosiuose diskuose, kuriuose greitai prieiti prie reikiamų duomenų yra sudėtingiau.

Pasitelkiant „multi actuator“ technologiją „Seagate“ uždavinys – išskaidyti ant kiekvienos plokštelės esančias skaitymo-rašymo galvutes panaudojant du arba daugiau nepriklausomai kontroliuojamus aktuatorius, taip leidžiant vienu metu nuskaityti – įrašyti skirtingose plokštelių vietose esančius duomenis. Priminsime, kad šiuo metu gaminamuose kietuosiuose diskuose tėra viena svertis, kuri valdo visas galvutes. „Seagate“ norimas įdiegti metodas primena RAID principą, tik viskas pasiekiama viename diske. Kompanija teigia, kad sisteminis host valdiklis sugebės ne tik atpažinti, bet ir tinkamai išnaudoti tokį kietąjį diską. Teoriškai tiek skaitymo, tiek rašymo sparta išaugs dvigubai. „Seagate“ paskaičiavimais, toliau didinant galvutes valdančių aktuatorių skaičių galimas dar didesnis spartos proveržis.

„Seagate“ neskelbia komercializacinio plano detalių, tačiau žada, kad technologija bus pritaikyta „artimoje ateityje“. Neabejojama, kad ji pirmiausiai atsiras 3,5″ formato diskuose.

12 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Kažkada mano mylima kompanija tiesiog septynmyliais žingsniai artėja prie bankroto pati to net nesuprasdama. Antra Kodak ir Nokia. Bando „upgradinti“ senieną, vietoje to kad maksimaliai greitai persiorientuotų ant naujesnių technologijų, t.y. SSD.
    Kompanijos kurios naudoja didelius duomenų masyvus ir taip naudoja milžiniškus RAID. Modernios kompanijos geriau bandys persiorientuoti ant žymiai spartesnių, taupesnių, tylesnių ir patikimesnių sprendimų, o ne investuos į HDD su dviem galvutėm 🙂

    • DasMachine parašė:

      Si technologija labiau svarbi dideles talpos HDD, nes kokiam 20TB hardui bus tikrai daugiau veiklos nei 8TB ir su tuo paciu galvuciu kiekiu bus sunku apsidirbt. Aisku skirtingiem poreikiam bus skirtingi produktai, vieniem letesnis HDD, kitiem greitesnis, o dar kitiem SSD visas asortimentas.

    • newdiamond parašė:

      jeigu gresia bankrotas, tai tikrai dar ne uz keliu metu.
      SSD sparta, HDD talpa. SSD/Gb price > HDD GB/price. Ka cia dar daugiau pridurti ?
      HDD dar turi rinka. Jeigu dabar soktu visi viska gaminti ir SSD ir HDD. Resursu tam reikia. Vieni gamina elektromobilius, kiti toliau tobulina VDV…taip kad….
      Nebijok jie mato ar pardavimai krenta ar ne…

      • DasMachine parašė:

        Teisingai. Viena yra visiskai netiket naujove, kita protingai investuot i sena bet reikalinga tech. Manau niekam nekyla abejoniu kad SSD yra ateitis.

      • DasMachine parašė:

        Nors tuo paciu visiskai neabejoju kad HDD laukia galas ir firmu bankrotai 😀 Kazkada.

      • IFeelYou parašė:

        Tai niekas ir nesako kad po metų ar dviejų. Bankroto deja nemato daugelis kompanijų. Bankrutavo ir didesnės kompanijos negu Seagate, nors ten lyg irgi ne durni dirbo. Esmė yra užsistabarėjimas. Jeigu vadovas užsispyręs – jis tiesiog nenorės keistis ir tiek. Aš suprantu kad pakeist visą gamybos liniją yra sunku, kai viskas pritaikyta būtent HDD gamybai.
        Viskas kol kas ir liks ok pardavimuose, kadangi juos dideliais kiekiais dar perka kompanijos, kurioms reikia didelių kiekių duomenų masyvų, bet paprastas vartotojas tikrai pradeda suprasti kad HDD yra niekam nebereikalinga seniena ir tikrai nepirks 10TB HDD su dviem galvutėm, kuris prekyboje atsiras po kokių metų ir kurio sparta atsiliks 3-4 kartus nuo lėčiausio SSD. Juolab kai SSD kainos tuo metu bus kokių 30-40% pigesnės.
        O ant SSD pereina net ir didelės kompanijos, tą jau pradėjau pastebėti ligoninėse, kur yra dideli duomenų serveriai, kurie keičiami į SSD. Jau net į ultragarso aparatus pradėjo montuoti SSD dėl užsikrovimo laiko, taip kad… Laiko klausimas.

  2. koloniukas parašė:

    Dabar su dviem galvutėm dar daugiau traškės 🙂

  3. BC00 parašė:

    Seagate skelbia pasiekusi 450 MB/s dėka HAMR. Visai smagus turėtų būti toks 10 TB HDD, aišku ne kaip sisteminis…
    https://www.overclock3d.net/news/storage/seagate_s_mach_2_and_hamr_hdd_tech_moves_closer_to_market_-_faster_hdds_than_ever_before/1

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.