„Slingshot“: AMD vadovo parašyta knyga pasakoja apie kovą su „Intel“

Nors laikas jau privertė daugelio mintyse užglaistyti istoriją, kuomet AMD įnirtingai kovojo bandydama įrodyti nelegalius giganto „Intel" veiksmus procesorių rinkoje, buvęs AMD vadovas Hectoras Ruiz bando tai vėl priminti ir papasakoti dar daugiau savo parašytoje knygoje.

2000 metais į AMD persikėlusio Hectoro Ruiz knygoje atsispindi daug Dovydo ir Galioto kovą primenančių Biblijinių motyvų. Pirmosios teisminės kovos tarp šių kompanijų buvo žinomos dar 1980 metais, bet epogėjus buvo pasiektas paskutiniame dešimtmetyje, kuomet pristačiusi ypač galingą K8 architektūrą, AMD nesugebėjo atsiriekti didesnio kąsnio. Didžiulė dalis JAV ir Azijos rinkos buvo sužavėta „Athlon 64" šeima, tačiau AMD net nepriartėjo prie savo užsibrėžto tikslo – didesnės rinkos užėmimo dalies. Ir nors 2009 metais „Intel" sumokėjo 1.25 mlrd. JAV dolerių baudą už sąžiningo konkurencingumo nesilaikymą, abiejų pusių nuoskaudų tai neišsprendė: „Intel" iki dabar neigia savo kaltę, o buvęs AMD vadovas teigia, kad tokia suma nė iš tolo neatperka kompanijai padarytų nuostolių.

Savo knygoje Hectoras Ruiz atskleidžia, kad pirminis 2005 metų vasaros tikslas buvo ne tuometinės „ATI Technologies", o „nVidia" „absorbavimas". Dėja, bet neprotingai aukšta kaina ir „nVidia" vadovo Jen-Hsun Huang reikalavimas perimti AMD valdymą į savo rankas neleido sandoriui įvykti. AMD buvo priversta atsigręžti į jiems mažiau patrauklią ATI.

Hectoras Ruiz pripažįsta, kad AMD buvo pasmergta žlugimui, jei ne bandymas ieškoti paramos Artimuosiuose Rytuose. Knygoje kalbama apie sustikimą su Abu Dabio princu, AMD reklamą ant Ferrari sportinių automobilių bei galų gale partnerystės sudarymą su „GlobalFoundries", kurios fabrikai šiuo metu išsidėstę Azijoje, Vokietijoje, Silicio Slėnyje (JAV) bei New York'e.

Geriausiems AMD laikams likus seniai praeityje, kuomet 2006 metų paskutiniame ketvirtyje ji valdė 25,3 % rinkos („Intel" 74,4 %), lygiai po šešių metų AMD rinkos dalis nukrito iki 14,7 %, lyginant su 84,8 % iš „Intel" pusės.

Dviejų šimtų puslapių knyga pavadinta „Slingshot" prekyboje turėtų pasirodyti balandžio 23 dieną.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.