Stacionarūs ir nešiojami kompiuteriai – ką rinktis?

Kai reikalingas naujas kompiuteris, visada apsvarstomi tiek nešiojami, tiek stacionarūs kompiuteriai. Dažnai sakoma, kad nešiojami kompiuteriai reikalingi studentams, o stacionarūs puikiai tinka namams. O jeigu studentui reikia galios? Arba visa šeima mėgsta dažnai keliauti?

Foto: Pexels.com

Norint nuspręsti, kuris variantas jums tinka labiau, reikia įvertinti įvairius kriterijus, kaip elektros suvartojimas, mobilumas, ekrano dydis, kaina ir t.t. Abu tipai turi unikalių teigiamų ir neigiamų savybių, todėl tenka ieškoti kompromiso.

Skirtumai ir privalumai

Žmonės labai dažnai pasirenka netinkamą kompiuterio tipą. Pavyzdžiui, nereikėtų rinktis nešiojamo kompiuterio, jeigu tik galbūt planuojate jį kur nors vežtis ateityje. Taip pat nereikėtų tikėtis, kad susitaikysite su reguliariu stacionaraus kompiuterio gabenimu iš vienos gyvenamosios vietos į kitą. Taigi, kviečiame susipažinti su abiejų kompiuterių tipų savybėmis.

Nešiojami kompiuteriai

Nešiojami kompiuteriai, kaip jau sako pats pavadinimas, yra vertinami dėl mobilumo. Jie nesunkiai telpa į kuprinę ar krepšį, o pats kompiuteris sveria vos kelis kilogramus. Tai yra idealus pasirinkimas studentams ar nuotoliniu būdu dirbantiems žmonėms, kurie nemėgsta dirbti vienoje vietoje.

Foto: Pexels.com

Šių kompiuterių matmenys ir svoris labai skiriasi, kadangi žaidimams ir dizaino darbams skirti nešiojami kompiuteriai turi net ir 17 colių įstrižainės ekranus, galingesnį maitinimo bloką ir galingesnį įkroviklį, todėl visas prietaisas yra sunkesnis ir didesnis. Tačiau yra ir planšetės dydžio nešiojamų kompiuterių, kurie puikiai tinka pagrindiniams darbams, kaip rašymas, dokumentų tvarkymas arba naršymas internete.

Stacionarūs kompiuteriai

Galingi ir pigūs, todėl, jeigu mobilumas nėra svarbus – stacionarus kompiuteris yra geriausias pasirinkimas. Pavyzdžiui, 800 eurų kainuojantis nešiojamas kompiuteris bus vidutinės klasės, o tiek kainuojantis stacionarus kompiuteris bus žymiai galingesnis ir patenkins netgi vaizdo žaidimų mėgėjų poreikius. Negana to, tokį kompiuterį, reikalui esant, nėra sudėtinga patobulinti – visada galima įdėti galingesnę vaizdo plokštę, padidinti RAM atmintį ir t.t.

Foto: Pexels.com

Tačiau stacionarūs kompiuteriai yra sukurti naudojimui vienoje vietoje. Kadangi visas komplektas sudarytas iš kompiuterio, monitoriaus, pelės, klaviatūros, garsiakalbių ir t.t. Visą šią įrangą vežiotis būtų sudėtinga, todėl stacionarūs kompiuteriai įprastai kelis metus praleidžia vienoje vietoje. Negana to, dėl galingesnių komponentų ir didesnės priedų įvairovės, suvartojamas elektros kiekis dažniausiai yra didesnis, o ir kompiuterio „pajungimas“ kartais reikalauja specialisto pagalbos.

Įvertinkite savo poreikius

Jeigu palyginsite identiško galingumo stacionarų ir nešiojamą kompiuterius – pastarasis tikrai bus brangesnis. Beveik kiekvienas pirkėjas nori įsigyti patį geriausią kompiuterį, kuris tilptų į jo nustatytą biudžetą. Kadangi visų poreikiai yra skirtingi, tik įvertinę juos galite įsigyti sau idealų pasirinkimą.

Nešiojamo kompiuterio privalumai:

  • Mobilumas
  • Priedai nėra būtini
  • Suvartojama mažiau elektros energijos

Stacionaraus kompiuterio privalumai:

  • Galia
  • Galimybė atnaujinti komponentus
  • Mažesnė kaina

Jeigu jums reikia galios, bet mobilumas nesvarbus – puikiai tiks stacionarus kompiuteris, ir priešingai. Vis dėlto, problemos prasideda tada, kai reikia suderinti mobilumą su galia arba žemą kainą su mobilumu, nes žaidimams skirti nešiojami kompiuteriai gali kainuoti tūkstančius eurų, o pigiausi nešiojami kompiuteriai patenkins tik bazinius lūkesčius.

Šiomis dienomis kompiuteris yra neatsiejama kasdienybės dalis, todėl tai ne tik brangus, bet ir labai svarbus pirkinys. Vienas trumpiausių ir geriausių patarimų – jeigu jums kompiuterio mobilumas nėra būtinas, rinkitės stacionarų kompiuterį. Tačiau šiuolaikinių technologijų aplinkoje mobilumo poreikis auga, todėl neretai nešiojami kompiuteriai yra vienintelė išeitis.

Kviečiame apsilankyti internetinėje parduotuvėje Senukai.lt. Čia siūlomas didžiulis stacionarių ir nešiojamų kompiuterių pasirinkimas, todėl savo poreikius patenkinti galės kiekvienas pirkėjas. Užeikite ir sužinokite apie naujausius kompiuterius daugiau!

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.