Taivanas netoleruotų JAV bandymų sunaikinti TSMC gamyklas jei šalį užpultų Kinija

Taivano gynybos ministras Chiu Kuo-chengas neseniai pareiškė, kad jo šalies kariuomenė ginsis nuo bet ko, kas bandys susprogdinti jos pramonės objektus, o tai reiškia, kad JAV nėra išimtis. Šie komentarai prieštarauja naujausiems JAV siūlymams sunaikinti TSMC gamyklas, jei Kinija įsiveržtų į šalį.

Kinija laiko savivaldžią šalį savo provincija ir ne kartą išreiškė ambicijas prireikus jėga aneksuoti Taivaną. Kadangi TSMC yra pasaulinė tranzistorių, kuriais varoma dauguma kompiuterinių prietaisų, gamybos ir tiekimo lyderė, bet koks išpuolis prieš TSMC paveiktų visą pasaulio ekonomiką.

Gegužės 3 d. Kalifornijoje įsikūrusio analitinio centro „Milken Institute“ surengtoje konferencijoje JAV demokratų kongresmenas Seth Moulton sakė, kad JAV turėtų priversti Kiniją suprasti, jog ji sunaikins TSMC, jei Kinija ją užpuls. Šis grasinimas nuskambėjo po buvusio nacionalinio saugumo patarėjo Robert O’Brien įspėjimo, kuris kovo mėn. pažymėjo, kad Kinija kontroliuotų pasaulio ekonomiką, jei perimtų TSMC.

Atsakydamas į spaudos klausimus apie Moulton komentarus prieš pirmadienį vykusią Įstatymų leidžiamojo juanio sesiją, Chiu sakė, kad Taivano kariuomenė netoleruotų jokių bandymų bombarduoti šalį, net ir dėl gynybinių veiksmų. Buvusi JAV gynybos politikos sekretoriaus pavaduotoja Michele Flournoy taip pat išreiškė nesutikimą su Moulton, sakydama, kad praradus TSMC per metus pasaulio ekonomikoje atsirastų 2 trilijonų JAV dolerių skylė ir būtų sustabdyta gamyba visame pasaulyje.

Ginčų dėl idėjos jėga neleisti Kinijai perimti TSMC būta ir anksčiau. JAV taip pat siūlė evakuoti TSMC inžinierius iš Taivano, kad Kinijos invazijos, kuri vis tiek galėtų sukelti 1 trilijono JAV dolerių nuostolį pasaulio ekonomikai, metu būtų pasirinktas ne toks smurtinis sprendimas. JAV tai žino, todėl didžioji dalis retorikos tėra grąsinimai.

Taivanas anksčiau yra pažymėjęs, kad tokie veiksmai būtų nereikalingi siekiant JAV tikslo užkirsti kelią Kinijos TSMC perėmimui. Praėjusiais metais Taivano nacionalinio saugumo biuro generalinis direktorius Chen Ming-Tong sakė, kad bendrovės įrenginiai priklauso nuo kitų šalių išteklių. Kinijos kontroliuojami TSMC įrenginiai būtų nenaudingi, jei JAV ar kas nors kitas nutrauktų prieigą, pavyzdžiui, prie ASML litografijos įrangos.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.