Taivanas uždraudė lustų, kurių dažnis didesnis nei 25 MHz, eksportą į Rusiją ir Baltarusiją

„DigiTimes“ praneša, kad Taivano ekonomikos reikalų ministerija (MOEA) šią savaitę paskelbė strateginių aukštųjų technologijų prekių, kurias draudžiama eksportuoti į Rusiją ir Baltarusiją, sąrašą. Baltarusija įtraukta į šį sąrašą, nes MOEA mano, kad ji gali padėti Rusijai importuoti tokias prekes.

Sąraše, kuris atitinka Vasenaro susitarimo 3-9 kategorijas, išvardyti ne tik modernūs lustai, bet ir technologijos, kuriomis juos galima pagaminti arba panaudoti atvirkštinę inžineriją, įskaitant litografijos įrangą, skenerius ir skenuojančius elektroninius mikroskopus.

Kalbant apie lustus, kuriuos Rusija ir Baltarusija gali pirkti iš Taivano, yra daug apribojimų; jų našumas negali būti 5 GFLOPS ar didesnis. Palyginimui, „Nintendo 3DS“ didžiausias našumas yra 4,8 FP32 GFLOPS. Be to, eksportuojami lustai negali turėti platesnės nei 32 bitų ALU, daugiau nei 144 kontaktų, pagrindinio tranzistoriaus sklidimo vėlinimo trukmė negali būti trumpesnė nei 0,4 nanosekundės arba išorinės jungties, kurios duomenų perdavimo sparta yra 2,5 MB/s ar didesnė. Be to, jų darbinis dažnis neturi siekti 25 MHz ar daugiau.

Rusijai dėl karo su Ukraina įvestos sankcijos smarkiai paveikė jos lustų tiekimą: „Intel“, AMD ir IBM nutraukė pardavimus netrukus po to, kai prasidėjo invazija. Dėl šios situacijos Rusija leido nelegaliai importuoti mikroschemas ir net perrinkti komponentus iš buitinių daiktų.

Vyriausybė investavo 38,3 mlrd. dolerių į Rusijos vietos mikroelektronikos pramonę, tikėdamasi padidinti gamybą naudojant dabartinį 90 nm technprocesą ir iki 2030 m. gaminti 28 nm lustus, tačiau nauji Taivano apribojimai greičiausiai turės įtakos šiems planams. Dėl sankcijų Rusija gali pradėti naudoti Kinijos „Zhaoxin x86“ lustus, bet jie tinka tik biuro darbams.

 

6 Komentarai

  1. Diaxminde parašė:

    Globaliam pasauly, priklausomam nuo realių išteklių, nieko neuždrausi. Tiesiog viskas kaip visada viskas eis per trečias, ketvirtas rankas. Dar kiti galbūt, kai ateis laikas, nuspręs visai nebežaisti pagal bankininkų šeimininkų ir jų indoktrinuotų avių taisykles.

    • nemesis parašė:

      Taip teisingai, bet o per tas trečias ir ketvirtas rankas eis nemokamai? Ne – pabrangs kiekvienose rankose. Tai tegul perka už 4x kainą. Toks ir tikslas – nevidonus nuskurdinti iki duonos ir vandens.

      O pats kaip suprantu sąmokslo teorijų šalininkas būsi didis? Avių taisyklės tau negalioja? Pats jau kupranugariu užsimanei būti? Bėgioji laukais nuogas, rankioji šakneles ir jas kremti?

  2. bronius parašė:

    Sukurs rusija VIENA viska nuo medicinos, biotechnologiju, kvantiniu kompiuteriu, nanotech iki robotu… Cia matai tik tokios silpnos salys kaip USA, kinija, Japonija, kitos koperuojasi, kad sukurt ir isleist smartphonus, chipus, o jie matai vieni viska padarys… daug padare nuo 2014m? :)))))))))

  3. StrelokRTX parašė:

    Nu dėl prekybos su Rusija, tai pažįstamas kuris dirba didelėje logistikos kompanijoje Vilniuje, sakė, kad produkcija iš Lietuvos į Rusija eina kaip ėjusi. Neseniai porą furu Xiaomi produkcijos iškeliavo. Realiai su Baltarusija daugiau problemų negu su Rusija logistikoje. Paaiškintų iš kur pas mus tiek daug bmw x6 ir audi a6 važinėja 😀

  4. Roger2x parašė:

    Po paskutinio sankciju paketo, idomu kas yra po „aukstu technologiju“ aprasymu???

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.