Technews.lt pavyko išbandyti LTE 4G ryšį

Mobilaus interneto fronte prasideda varžybos, kurios turėtų netrukus įsibėgti tarp LTE 4G bei WiMax ryšio technologijų. Mums pavyko išbandyti LTE 4G ryšį Švedijoje, Stokholme, apie ką ir pakalbėsime šioje naujienoje.

Praėjusią savaitę Rytų bei Šiaurės Europos telekomunikacijų gigantas TeliaSonera, kuriam priklauso ir Lietuvos telekomunikacijų teikėjas Omnitel, Švedijoje, Stokholme bei Norvegijoje, Osle, pradėjo tiekti komercines LTE 4G ryšio paslaugas, apie ką rašėme ir mes. TeliaSonera teigia, kad maksimali parsisiuntimo sparta jos tinkle siekia 100mbps, tačiau vidutinė turėtų svyruoti tarp 20-80 Mb/s.

Teste buvo naudojama TeliaSonera interneto kortelė bei Samsung B3710 modemas, kuris siūlo maksimalią 100mbps atsisiuntimo spartą. Kaip pavyko sužinoti, kompanija kol kas siūlo vienintelį planą – neribotą spartą ir 30GB duomenų už 57 eurus per mėnesį.

Kaip parodė testai, teorinę 100mbps spartą pasiekti kol kas yra neįmanoma, tačiau pirmieji testai žada daug. Pavyko pasiekti 45.8Mbps parsisiuntimo ir 6.74Mbps išsiuntimo spartas, o vėlinimas siekė tik 43ms. Deja, tačiau neteko išbandyti WiMax interneto, tačiau Lietuvoje siūloma didžiausia šio ryšio sparta nuo 4G LTE realios spartos atsilieka daugiau nei keturis kartus.

Omnitel LTE 4G planus Lietuvoje pakomentavo labai lakoniškai. Omnitel, naudodamasi TeliaSonera grupėje sutelkta 4G diegimo patirtimi, bus pasirengusi pradėti teikti 4G paslaugas, kai tik Lietuvos rinka ir ekonominė situacija padiktuos 4G paslaugų poreikį šalyje. Lauksime tikslesnių žinių.

7 Komentarai

  1. vyciokaz90 parašė:

    Nu jo 57 eurai per mėnesį… Tai \"tik\" apie 200lt. Už 30gb… Kam tokia sparta jei duomenų kiekis ribotas 🙂 Sėdžiu su 4Mbps ir parsisiunčiu per tą mėnesį ~200gb. 🙂 Kai bus neribotas, tada bus ir vertas dėmesio.

  2. SB parašė:

    vyciokaz90>Manau, kad greitu metu atsiras ir daugiau planų iš TeliaSonera pusės. Atsiminkime, kad tai pirmasis 4G tinklas pasaulyje, tad nieko keisto, jog skirtas tik \"entuziastams\", tad ir kaina nemaža.

  3. Pirmokas parašė:

    Na turint galvoje kad Švedijoje vidutinis darbo užmokestis nera 510€ kaip Lietuvoje, tai ta kaina yra manau protinga.

  4. suck4it parašė:

    Ir as manau, kad kaina nera nesveika. O del ribojimo tai visi tie omniconnect ir pan skirta narsymui, o ne siuntimuisi.. Gal ir gerai ne taip apkrauna nors..

  5. vyciokaz90 parašė:

    Kolkas man ir tokio interneto pakanka, kai šitas bus LT , bus neribotas ir kainuos apie 100lt tada susimastysiu 🙂 O dabar svajuko dramblionės

  6. Saydo parašė:

    nemanau, kad WiMax ir LTE yra konkurentai. WiMax yra jau visiem prieinama, kaip ir 2G, kai vyko pirmieji 3G bandymai Japonijoje. LTE yra naujos kartos ryšys, kuris be abejo nukonkuruos WiMax, ir kurį nukonkuruos dar naujesnė ir geresnė technologija.

  7. Gintaras parašė:

    Lietuvoje LTE 4G dar net nekvepia ir vargu ar atsiras – neturi nei resursu, nei galimybiu konkuruoti su 4G WiMAX. O Ka cia Telesonera dar tik bando, kol kas toli nuo realybes. WiMAX dar pries metus specialistams ITU-R forume Seule demonstravo, kaip naudojant išmaniąsias 4×4 antenas MIMO pasiekiamas duomenų atsiuntimo greitis iki 149 Mb/s, išsiuntimo – iki 43 Mb/s., o naudojant 8×8 antenas MIMO – net iki 3,5 GB/s ryšio sparta. WiMAX daugybe zingsniu eina priekyje. Didziuojuosi, kad Lietuva cia aplenke daugybe net labai issivysciusiu saliu

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.