„TikTok“ gavo ultimatumą iš Biden administracijos: parduokit arba būsi uždrausti

Baltieji rūmai pareikalavo, kad „TikTok“ savininkai kinai atsikratytų bendrovės, antraip uždraus šią populiarią programėlę JAV. Pastaruosius kelerius metus Baiden administracijos santykiai su „TikTok“ savininke „ByteDance“ buvo prieštaringi, nes ji uždraudė programėlę naudoti vyriausybei priklausančiuose įrenginiuose dėl susirūpinimo nacionaliniu saugumu.

Trečiadienį anoniminiai informatoriai laikraščiui „The Wall Street Journal“ sakė, kad Užsienio investicijų JAV komitetas, arba Cfius, neseniai pateikė šį reikalavimą po kritikos, kad administracija nepakankamai rimtai vertina grėsmę nacionaliniam saugumui. Išpardavimas reikštų, kad Pekine įsikūrusi „ByteDance“ iš esmės turėtų parduoti „TikTok“ kam nors už Kinijos ribų.

„TikTok“ duomenimis, pasauliniams investuotojams priklauso 60 proc. bendrovės akcijų. Jos steigėjams Zhang Yiming, „ByteDance“ vykdomajam direktoriui Liang Rubo ir kitiems priklauso 20 procentų, įskaitant didžiąją dalį balsavimo teisę suteikiančių akcijų. Darbuotojai turi dar 20 proc. per akcijų pasirinkimo sandorius.

„Jei siekiama apsaugoti nacionalinį saugumą, akcijų pardavimas problemos neišsprendžia: pakeitus savininką nebūtų nustatyta jokių naujų apribojimų duomenų srautams ar prieigai“, – sakė TikTok atstovė spaudai Brooke Oberwetter.

Vietoj to „TikTok“ siūlo alternatyvą, įsipareigodama skirti 1,5 mlrd. dolerių, kad būtų įdiegta sistema, skirta JAV klientų asmeninei informacijai ir platformos turiniui apsaugoti nuo Kinijos valdžios įtakos ir duomenų rinkimo.

„Geriausias būdas spręsti susirūpinimą dėl nacionalinio saugumo yra skaidri, JAV pagrįsta JAV naudotojų duomenų ir sistemų apsauga, užtikrinant griežtą trečiųjų šalių stebėseną, tikrinimą ir patikrą, kurią jau įgyvendiname“, – sakė B. Oberwetter.

Iš tiesų, „Reuters“ pažymi, kad „TikTok“ praėjusių metų birželį baigė perkelti JAV naudotojų duomenis į JAV esančius „Oracle“ serverius. „ByteDance“ tikėjosi, kad perkėlimas patenkins Vašingtono susirūpinimą dėl saugumo, tačiau panašu, kad taip neatsitiko. Kitą savaitę „TikTok“ generalinį direktorių Shou Zi Chew planuojama apklausti Kongrese.

Baiden administracija ir Iždo departamentas, kuris vadovauja Cfius, atsisakė komentuoti tariamą reikalavimą parduoti turtą. Tačiau JAV pareigūnų pozicija jau daugiau nei dvejus metus yra nedviprasmiška.

Aukšto rango JAV pareigūnai, įskaitant generalinio prokuroro pavaduotoją Lisą Monaco, ir toliau kelia nerimą dėl Kinijos nacionalinio saugumo teisės aktų. Įstatymu reikalaujama, kad Kinijai priklausančios bendrovės, gavusios prašymą, perduotų klientų duomenis, todėl Vašingtonas nerimauja dėl galimo Pekino sekimo. Pareigūnai teigia, kad net jei „TikTok“ įgyvendins pažadėtą 1,5 mlrd. dolerių vertės saugumo planą, Kinijai priklausančiai bendrovei vis tiek kils duomenų saugumo pažeidimų ir Kinijos vyriausybės manipuliacijų pavojus.

22 Komentarai

  1. ZeroFM parašė:

    Tegu jie draudžia savo China2 šalyje ir fsio. Jei šitaip tryda jiems ima dėl“nacionalinio saugumo“ tai tegu investuoja į IT apsaugas kaip kad karine pramone.
    Googlo atstovai buvo iškviesti pasiaiškinti dėl sekimo dalykėlių ir buvo klausimas užduotas:
    -Ar aš nuėjus į kita salės gala ir atgal, google seks ir stebės mano judėjima?
    Tai mikčiodama ir stenėdama ir visaip kitaip bandant išsivartyti pripažino kad tie veiksmai bus atliekami.

    • StrelokRTX parašė:

      Geriausias prikolas, kai pakalbi apie kažkokį dalyką su antra puse ir po to matai to dakyko reklamą telefone tą pačią dieną.

      • Diaxminde parašė:

        Faktas, kad visus masiškai seka vien iš finansinės prizmės. Kitas žingsnis, dėl mūsų gerovės ir saugumo, 15min. konclageriai pradedant Vilniumi ir vieša ar neoficiali socialinê taškų sistema pagal co2 kvotas ar kiek kartų nusipersi.

  2. aiwaris parašė:

    tai kad MS ir Google dalyvauja karinej USA pramonej tai ju niekas ir nelies tikrai 😀

  3. EscO parašė:

    kas nors pamena
    https://en.wikipedia.org/wiki/Vine_(service)
    Amerikonai sugalvojo anekdotą, kinai pasakė jį garsiau ir dabar amerikonas nori pirkti geresnį anekdotą? 😀

  4. Devastator parašė:

    To dar betrūko kad kremliaus robotai čia atsivilko.
    Administratorius neleisk komentuoti, bus geriausia.
    Grynas whataboutismas iš jų, daugiau nieko.

  5. Raijmiss parašė:

    Neginu TikTok, bet sumauti jankiai dar baisiau seka ir tipo nera gresmes saugumui…

    • adex parašė:

      Tai kas jiems tik nera gresme ju nacionaliniam saugumui, pvz euras yra viena didziausiu gresmiu.
      Cia tas pats kas sarginis suo yra gresme vagies gerbuviui is ,,vargso“ vagies perspektyvos pazvelgus

    • Jordan parašė:

      „Geriausias būdas spręsti susirūpinimą dėl nacionalinio saugumo yra skaidri, JAV pagrįsta JAV naudotojų duomenų ir sistemų apsauga, užtikrinant griežtą trečiųjų šalių stebėseną, tikrinimą ir patikrą, kurią jau įgyvendiname.“

      Skaidrumas kaip saltinio vandens 😀 lygiai tas pats kaip EU/US/Canada palaiko protestus del foreign agent istatymo Gruzijoje (kuris visiskai neitakoja paprastu zmoniu juo lab studentu kuriu buvo dauguma), Ir netgi patys tuo pat metu priima tokius pat istatymus savo teritorijoje. Congratulations we are at the pinncacle of hypocrisy!!!

    • Szaroo parašė:

      hUrR dUrR aMeRiCa bAd…

      Jauti skirtumą, kai tavo piliečius seka pirešiška šalis ir tu pats?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.