TSMC kompanijai AMD kurs specialią 5 nm litografiją

Tikriausiai puikiai pamenate „Huawei“ konfliktą su JAV valdžia. Būtent dėl to kompanija nebegali naudotis TSMC paslaugomis „HiSilicon 5G“ lustams gaminti. Yra gandų, kad „nVidia“ irgi ruošiasi sekančios kartos grafikos procesorius gaminti pas TSMC konkurentus „Samsung“. Dėl to TSMC nori išlaikyti didelius savo klientus, tokius kaip „Apple“, „Qualcomm“ ar AMD, kad patys galėtų kontroliuoti kainas. Dėl „Huawei“ praradimų laimėtojais turėtų tapti AMD, nes atsiradus laisvos vietos gamyklose TSMC yra pasiruošę sukurti specialią 5 nm litografiją būtent AMD.

Naudojant 5 nm litografiją turėtų būti gaminami „Zen 4“ procesoriai. Kol kas sunku pasakyti, kada tiksliai tai įvyks. Pati AMD nežino, kokią litografiją naudos būsimiems RDNA3 grafikos procesoriams. Tai irgi gali būti tas pats 5 nm techprocesas, bet dabar nėra pakankamai techninių duomenų apie būsimą 5 nm litografiją, kad būtų galima priimti sprendimą dėl RDNA3 grafikos procesorių gamybos. Tikslesnė informacija apie AMD ir TSMC planus pasirodys ateityje.

10 Komentarai

  1. EgidijusL parašė:

    Tai kuriam čia didžiausi plojimai turi būti, dėl gerų CPU – TSMC ar AMD?

    • Stipena parašė:

      AMD. Istoriškai, jie turi didelę patirtį įsisavinant naujus tech procesus.

    • Strelok parašė:

      7nm ir 5nm tai telefonų gamintojų nuopelnas. AMD nuopelnas buvo pritaikyti šitas technologijas cpu ir gpu 64-bit computing.

      • kernelis parašė:

        Mobilkos sugeneravo pinigus, is kuriu TSMC tai dare. O nuopelnai tai cia daug kam, litografijos masinu kurejams ir ASIC projektavimo softo’o kurejams taip pat. Vien EUV ten ta pati kontora visiem foundriam tas masinas daro 😀

        • EgidijusL parašė:

          Matau tu nusimanantis nemažai, aš kai apie CPU gamybą neskaitęs… Tarkim Intel, iki šiol lyg ir patys gamino, ir inžinierius turėjo. O AMD prisikėlimas bendradarbiaujant su TSMC. Tai TSMC tik litografiją pakūrė, o AMD teko ją gerai panaudoti 64-bit, kad viskas gerai veiktų? 🙂

          • kernelis parašė:

            As nesu kazkoks CPU architektas, kad tai paaiskinciau techniskai tiksliai. Principe, ziurint „grubiai“, CPU kurime dalyvauja 3 pagrindines salys: architekturos kurejas, software/hardware irankiu kurejas ir ASIC’u gamykla. Visos sios salys gali buti teoriskai tiek 1 imone, tiek atskiros imones (dazniausiai).

            Siai dienai, kiek zinau, tik Intel daro daugiausiai visko patys: jie kuria architektura, turi savo gamyklas. EUV masinas jie perka is kazkokios kontoros (kuri principe jas gamina ir visiems kitiems). Nezinau kaip yra del kitu masinu ir softo – turbut dali perkasi, dali patys darosi. Cia speju del pastaruju.

            AMD atveju, tai architektura daro pats AMD, taciau jis naudoja TSMC ir GloFo gamyklas. Dalis GloFo gamyklu kazkada buvo AMD dalis, bet jau nebe. Sios gamyklos EUV masinas irgi perkasi is 3rd party, taciau kiek ko dar daro patys, ir ko dar perkasi nezinau – kazi ar tiksliai is vis kas zino. Taip pat AMD naudoja ir 3rd party tools’us, turbut is CADENCE, bet nesu tikras. Velgi – ar visus, ar tik dali – nezinau, bet zinau, kad bent dalis ju tools’u tikrai pareina is kazkurio 3rd party.

            Tai zodziu atsakant i tavo klausima, AMD pirma sukure gera mikroarchitektura – ZEN, tada, naudodama bent dali 3rd party software tools’u suprojektavo ASIC’us konkreciam litografijos procesui is TSMC/GloFo, kurie juos pagamino naudodami bent dali irangos ir softo, kuri dare is vis mazai kam zinomos nisines imones.

            O kalbant apie architektura, tai dar ten greiciausiai bus atskiri IP, galimai pirkti is kazko. As nezinau kiek cia tiesos, bet sklanda snekos, kad AMD atminties kontroleris, bent kazkurioj seimoj, yra kazkieno kito IP. Ar tik licensijuotas, ar nupirktas – kas ten zino. Panasiai gali buti ir su visokiais chipset’ais. Tarkim USB, PCIe, SATA ir kt. kontroleriai gali buti kazkieno kito IP. Pirmas spejimas butu ASMEDIA. As asmeniskai sia sriti laikau viena tu, kur AMD stipriai nusileidzia Intel’iui. Pastarasis turi labai daug periferiju IP, networkingas ir pan. ten atskiros Intel dalys yra, kone company inside company.

            • EgidijusL parašė:

              Dėkui iš išsamų komentarą, dabar aiškiau man 🙂

            • Strelok parašė:

              Tai taip pat paaiškina kodėl AMD vos į teigiamą balansą iššeina kaip kompanija. Kuo daugiau off-sourcinimo tuo mažesni pelnai. Todėl Intel ir nenori kitų paslaugomis naudotis.

              • kernelis parašė:

                Manau cia daugiau itakos turejo skolos atidavinejimas (atrodo dar liko kazkiek) ir mazesni antkainiai, nei pas konkurentus Intel ir Nvidia.

              • Laikmena parašė:

                Nebūtinai. Yra kompanijos kurios tik kuria dizainą ir technologijas, juoda darbą atlieka kiti. Pvz. mes gamykloje švedams gaminam detales. Dirba krūva žmonių, staklių, administracija, patalpos ir t.t. Mes gaunam 1 eura už detale, švedai jau parduoda už 10 eur.
                AMD atvėju buvo šikna su dizainu, atsiliko ir nebeuždirbo pinigų. Pardavė savo fabrikus, mobilių GPU technologijas (kas dabar yra ARM grafikos procesoriai 🙂 ) Išgyveno ir sukūrė superinį dizainą. Tuo pačiu yra laisvi rinktis rinkoje esančius pačius geriausius procesus. TCM, GloF, Samsung. Ko negali Intelis kuris kaip tik ir vargsta, kad fabrikai nesugeba suderinti naujų procesų.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.