TSMC nori Vokietijoje pastatyti 10 mlrd. eurų vertės lustų gamyklą

Bendradarbiaudama su „NXP Semiconductor“, „Bosch“ ir „Infineon“, TSMC planuoja pastatyti naują lustų gamyklą Saksonijos laisvojoje žemėje – viename iš šešiolikos Vokietijos Federacinės Respublikos regionų. Pradinis naujosios įmonės biudžetas būtų „mažiausiai“ 7 mlrd. eurų, o bendros investicijos greičiausiai priartėtų prie 10 mlrd. eurų.

Pasak neįvardytų su šiuo klausimu susipažinusių šaltinių, Taivano lustų gamintojas vis dar kalbasi su potencialiais partneriais, Vokietijos vyriausybe ir vietos valdžios institucijomis, todėl galutiniai planai gali keistis. Šaltinių teigimu, naujoji gamykla gali būti patvirtinta jau rugpjūčio mėn. ir tai būtų pirmoji TSMC gamykla, pastatyta Europoje.

Pastaraisiais metais TSMC teigė svarstanti galimybę statyti lustų gamyklą Vokietijoje ir teigė, kad ji veda pažengusias derybas su vietos valdžios institucijomis dėl itin svarbaus finansavimo klausimo. ES lustų įstatymas, pagal kurį Europos puslaidininkių pramonei paskatinti bus investuota 43 mlrd. eurų, greičiausiai buvo įtikinamas motyvas šias derybas paspartinti.

Naujoje Vokietijos gamykloje būtų gaminami 28 nanometrų lustai, o TSMC vis dar išlaiko pažangiausius gamybos procesus savo šalyje, Taivane. Arizonoje statomoje jau patvirtintoje gamykloje korporacija planuoja 2024 m. gaminti 4 nm puslaidininkius, o vėliau – dar pažangesnį techprocesą (3 nm).

Bet kokiam naujam mikroschemų gamyklų Vokietijoje finansavimui reikėtų oficialaus Europos valdžios institucijų patvirtinimo, o TSMC ir kitos bendrovės, atrodo, bando iš valstybės pareigūnų išspausti daugiau pinigų. Japonijoje TSMC į naują lustų gamyklą investuoja 8,6 mlrd. dolerių, o pusę šios sumos tiesiogiai skirs Tokijo valdžia.

Taivano milžinė nėra vienintelė mikroschemų gamintoja, suinteresuota statyti naujas gamyklas Vokietijoje: „Infineon“ išleidžia papildomus 5 mlrd. eurų lustų gamyklai Drezdene. Saksonijos mieste jau veikia „GlobalFoundries“ ir „Bosch“ gamyklos. Tuo tarpu „Intel“ atidėjo didelio gamybos projekto Vokietijoje pradžią ir paprašė daugiau lėšų.

3 Komentarai

  1. EgidijusL parašė:

    Įdomiai, prieš pusmetį buvau skaitęs Bosch info pateikiamą tai jie grynai apie savo naują didelę gamyklą rašė, jo statys, laukia tik valdžios pagalbos, tipo 29nm gamintų. O čia jau kaip TSMC

  2. StrelokRTX parašė:

    Gi Lietuvoje žadėjo pastatyti, mes gi Taiwano nr 1 simpai, o TSMC gaili fabo 🙁

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.