Virusai iš mūsų reikalauja išpirkos

Internete vis dažniau pradėta kalbėti apie naujo tipo virusą, kuris iš tiesų nėra naujiena, tačiau pastaruoju metu ypač išpopuliarėjo – tai išpirkos prašančios nelegalios programos (angl. ransomware), kurios neleidžia kompiuteriu naudotis tol, kol nesumokami pinigai.

Panašaus tipo virusų sukūrimas yra logiškas žingsnis. Manau dažnas iš jūsų supranta, kad nusikaltėliui uždirbti pinigus iš virusų yra sunki užduotis. Jie sėkmingai siunčia šlamštą į jūsų ir jūsų draugų pašto dėžutes, siūlo nusipirkti įvairiausią šlamštą ar stengiasi pavogti jūsų internetinės bankininkystės prisijungimus, bet sėkmės procentas yra palyginti labai mažas.

Taigi, įsilaužėliai sugalvojo naują būdą. Į jūsų operacinę sistemą patekęs virusas instaliuoja programą, kuri labai primena bet kurią oficialią ugniasienę ar antivirusinę programą, kuri turėtų saugoti jūsų kompiuterį. Nusikaltėlių sukurta programinė įranga atrodo lygiai taip pat, turi visus reikiamus grafinius elementus ir panašiai bei praneša apie neva rastą virusą. Kaip jį panaikinti? Įsigyti „pilną programos“ versiją.

FTB teigia, kad pernai tokiu būdu interneto nusikaltėliai susirinko net 150 milijonų JAV dolerių, kas, pripažinkime, yra milžiniški pinigai. Šios sumos atitenka nusikaltėlių organizacijoms, kurios dirba kartu. Įprastiniai vartotojai neatskiria, kur yra išpirkos prašanti programinė įranga, o kitos programos tokios įtikinančios, kad net leidžia pasirinkti sąsajos kalbą.

Programinės įrangos „licencijų“ kainos stulbinamos – paprastai nuo 50 iki 100 JAV dolerių. Ne vienas saugumo ekspertas pataria, jog išpirka sumokėti yra kvaila, ypač patikėti savo duomenis kažkokiai neaiškiai įmonei. Galbūt jūs, lietuviai, kurie nesinaudoja legalia programine įranga, ir taip nieko nemokėtumėte, tačiau kažkas visgi sumokėjo tuos magiškus 150 milijonų JAV dolerių. Kaip bebūtų, interneto nusikaltėliai su laiku tampa vis išradingesni ir net sunku pagalvoti apie tai, ką jie dar žada sugalvoti ir mums pateikti. Geriausia apsauga – protingas kompiuterio vartotojas.

12 Komentarai

  1. -NRJ- parašė:

    as situ melagingu programu paplitima spejau pajausti dar 2008 antroi pusei. 2009 pradzioi net kazkoks bumas buvo. sprendziu apie save. ir savo klijentus kurie i savaite kreipdavos bent po 3-5 del to kad tokiu nesamoniu is kazkur atsiradus kompuose..
    daugeliu atveju zmonem ir atrodydavo, kad cia tikra antivirusine (ipac susidurdavau su panasiom i AVG, KAV, Nortona\’a..) ir issokdavo akis kai parodydavo jos, kad kompe simtus virusu randa. tik ju pavadinimai su saskambiais budavo kitokiais nei originalios..
    ar lietuviu daug nukentejo ir apsigavo su tokiais \"antivirusais\" sunku pasakyti, kiek as susilaukdavau zmoniu su sia problema, tai darau isvada jog lietuviai linke pries kazkam duodant pinigus labai pamatuoti.. aisku gal ne visi 🙂

  2. Metanabol parašė:

    lietuviai ne ta šalis, iš kurios galima būtų biznį daryti. Čia visi kaip prie sovietmečių, savadarbiai ir tikrai geriau jau win perinstaliuos iš naujo ar formatuos hdd, nei kitam kažką mokės už \"licenzijuotą antivirusinę\", kurios niekados gyvenime nepirko:)..

  3. Dzimbo parašė:

    Kažkada nukrekinau antispyware ir, kai per visą langą išmetė FBI pranešimą, kad duomenįs bus perdėti, tai truputį pasimečiau, gal net išsigandau. Greit format buvo 🙂

  4. pekinas parašė:

    tai gal reiktu pagalvot, apie koki manuala vartotojam, kur butu surasytos mini pamokeles kaip elgtis tokiu ir tokiu atveju?
    Bet yra problema, toks dalykas turetu but platinamas savavaliskai, kas nori tas ima, nes kita tai gali tiesiog \"izeisti\".
    Antra, prevencija pries virusu pasigavima butu nepatenkinti antivirusiniu kurejai. Ir trecia, zmones turetu pagalvoti dukart pries kazka darant.

    P.S. bet kaip sakoma, pinigu turi visi, ir jie tiesiog keliauja is kvailiu ranku i protingas rankas.

  5. tubulis parašė:

    As tai buvau belandziodamas po rusu saitus kazka pasigaves,kad atidarius narsykle, tik vienas puslapis ismetamas- kazkas parasyta su numeriu ir ka reik siusti,kad ji dingtu 😀

  6. Mantas123711 parašė:

    Galbūt jūs, lietuviai, kurie nesinaudoja legalia programine įranga, ir taip nieko nemokėtumėte – Teisingai. 🙂 Lietuviu neapgaus kažkokie hackerei. 🙂

  7. ligonis parašė:

    cia jau izulumo turetu turet. ne tik susika kazkam diena visiskai be priezasties, bet dar ir pinigus nori uz tai atimt.

    idomu butu pamatyt toki asila kuris pribeges gatvei prie zmogaus sedincio vezimely, ji is jo isstumtu ir dar sakytu \"duok 10lt isodinsiu i vezimeli\"…

  8. AP0323 parašė:

    mete kazkada tokias nesamone:D:D:D

  9. ironvolf parašė:

    Iš Lietuvio nieko nepavogsi 🙂 Yra anekdotas. Kinai sukūrė robotą kuris gaudo vagis, Kinijoje jis per 15min. pagavo 5 vagis, Amerikoje per tą patį laiką 10 vagių, Lietuvoje per 5min. patį pavogė… 😀 Tai jeigu užsiraus ant normalaus Lietuvio koks hakeriūga, tegu atsisveikina su ta sąskaita į kurią nurodo pervest pinigus 😀

  10. linas_mif parašė:

    ir ka tu su ta saskaita padarysi?

  11. ironvolf parašė:

    surinktus pinigus sau persivesi proto bokste…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.