„Windows 8“ seka ir perduoda informaciją „Microsoft“, ką Jūs diegiate savo sistemoje

Nagrinėjant 'Windows 8" palaikomas savybės, apsaugos ekspertas Nadimas Kobeissi nustatė, jog operacinė sistema slapčia informuoja "Microsoft", kokios programos yra diegiamos vartotojo sistemoje.

Interneto prieigą turintis kompiuteris išsiunčia savo IP adresą ir diegiamos programos maišaties kodą (angl. hash code), tokiu būdu informuodamas "Microsoft", kad tokia ir tokia programa ką tik buvo įdiegta į sistemą. Informaciją perduoda 'SmartScreen" filtras. Pastarojo spragomis gali pasinaudoti hakeriai, tačiau kol kas neaišku kokios apčiuopiamos naudos jie galėtų gauti šiuo atveju. Dar "Internet Explorer 9" versijoje papildomai buvo pridėtas algoritmų rinkinys „Application Reputation“, kuris tikrina skaitmeninius parašus ir programų patikimumą. Šių algoritmų pagrindu ir sukurta technologija "SmartScreen", tik šįkart ji jau integruota į pačią operacinę sistemą.

Kalbant apie pasaulinio lygio korporacijas, "Microsoft" nėra vienintelė, kuri renka duomenis apie vartotojus. Kad ir "Google" turi savo nuosavą panašaus tipo technologiją, kuri vadinasi "Safe Browsing", tiesa, šis rinkinys yra atviras visiems programinės įrangos kūrėjams, taigi visa tai neapsiriboja vien tik jos naudojimu interneto naršyklėje "Chrome".

Taigi, daugeliui vartotojų tai gali asocijuotis su jų privatumo pažeidimu ir sukelti dar daugiau nepasitenkinimo "Windows 8" operacine, o tuo pačiu ir "Microsoft" vykdoma politika. Tiesa, "SmartScreen" funkciją galima atjungti, tačiau praktikoje greičiausiai nutiks taip, jog didžioji dalis vartotojų turbūt net nežinos apie tokios funkcijos egzistavimą.

1 Komentaras

  1. Fostil parašė:

    Is pradziu pykau del tu visu snipinejimu, bet dabar jau nusisvilpt. Googlas seka, ms seka, apple seka, adobe jauciu irgi seka, be siu kompaniju produkcijos negaleciau apsieiti siuo metu, o as jiems nieko nemoku. Viska piratauju, adblockus naudoju, tai velns nemate tegu seka mano veiksmus, is tos info tik gal dar geresnes paslaugas sukurs zinodami ko man labiausiai reikia.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.