„Zen 2“ sparta per taktą yra net iki 29.4 % didesnė lyginant su „Zen 1“

AMD visai neseniai atskleidė  „Zen 2“ architektūrą. Dabar žinoma tik apie EPYC procesorius, kurie naudos čipelių dizainą ir bus sudaryti iš 9 lustų. Kol kas neaišku, ar toks pats dizainas bus naudojamas ir staliniams kompiuteriams skirtuose „Ryzen“ procesoriuose. Jei AMD čipeles naudotų ir „Ryzen“ procesoriuose, tada išvystume du procesorių lustus ir vieną sisteminį lustą. Tokia konfigūracija leistų AM4 platformoje turėti iki 16 branduolių.

Kad ir kaip ten būtų, DKERN + RSA teste „Zen 2“ architektūra žiba palyginus su „Zen 1“. Naujoji architektūra surenka 4.53 IPC (instructions per clock/sparta per taktą) rezultatą, o pirmos kartos „Zen“ tame pačiame teste surenka tik 3.5 IPC rezultatą. Skaičiai sako, kad tai net 29.4 % pagreitėjimas.

Tiesa, nereikia iš karto išprotėti. Tikėtina, kad tai tik geriausias įmanomas scenarijus spartos prieaugyje. DKERN + RSA teste matuojamas slankiojo kabelio ir sveikų skaičių sparta, bet nepateikiama kokiu santykiu. Kaip žinome, slankiojo kabelio sparta „Zen 2“ procesoriause teoriškai pakelta dvigubai lyginant su pirmtaku. Praktiškai sparta turi padidėti kiek mažiau, todėl nesunku spėti, kad sveikųjų skaičių operacijų sparta išaugs kiek mažiau. Kiek šioje sferoje pasiekta progreso AMD kol kas neatskleidžia. Kai kurie spėja, kad „Zen 2“ ne AVX operacijose bus iki 13 % greitesnis per taktą, toks skaičius jau daug realesnis, bet irgi atrodo labai optimistiškas. Suprantama, patys AMD kol kas nieko nekomentuoja.

Nereikia pamiršti, kad procesoriaus reali sparta ne visada atsiskleidžia programose ar žaidimuose, ypač kai tai nauja architektūra. Net „Zen 2“ turint didesnę spartą per taktą, tai galime pamatyti ne visose užduotyse. Dar reikia pridurti, kad „Zen 2“ turi gauti ir didesnį dažnį. Kartu su išaugusia sparta per taktą tai turėtų būti labai geri procesoriai.

6 Komentarai

  1. SarzzeR parašė:

    Reikia tikėtis, kad sparta ir bus panašaus lygio, būtų cool. 🙂

  2. SoTOP parašė:

    Aš bent 10% IPC pakilimo laukiu. Plius dažnis +10% ir būtų visai nieko pradžiai.

  3. kernel parašė:

    Idomu, ar pas AM4 varianta bus monolitine 7nm serdis, ar 1/2 7nm chipletas/ai + IO (kuris pasak kai kuriu spejimu dar maza Radeon iGPU gali tureti). Reiketu statyma daryt 🙂 Man asmeniskai patraukliau atrodytu 7nm monolitas, taciau tokia nuojauta, kad bus 1/2 + IO, nes ekonomiskai optimaliau.

  4. EscO parašė:

    Viskas labai gražiai skamba, bet kaip šį testą pamėginti ant savo CPU?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.