„Zen 3“ išleidimo galime sulaukti jau rugsėjo mėnesį

Digitimes“ iš savo šaltinių pagrindinių plokščių industrijoje sužinojo, kad AMD planuoja „Ryzen 4000“ serijos procesorius, skirtus staliniams kompiuteriams, išleisti rugsėjo mėnesį. Teigiama, kad AMD norėjo tuos pačius procesorius atskleisti „Computex“ parodoje birželį, bet, kaip žinome, dabar šis renginys nukeltas į rugsėjo mėnesį. Labai tikėtina, kad būtent „Computex“ parodoje rugsėjį ir sulauksime „Ryzen 4000“ išleidimo. Šie nauji procesoriai turės „Zen 3“ architektūrą.

Apie „Zen 3“ jau šį tą žinome, bet tikrai ne viską. AMD seniau pranešė, kad dabar 8 branduoliams bus bendra L3 atmintis. Tad vienam branduoliui L3 atminties kiekis išaugs dvigubai, jei jos bus 32 MB kaip dabar. Seniau L3 atmintis buvo padalinta perpus, po 16 MB kiekvienam 4 branduolių CCX. Kol kas nežinome ir kokią TSMC litografiją AMD naudos gaminti šiems procesoriams. Tai gali būti tiek 7 nm+ EUV (N7+), tiek 7 nm (N7P). Vien tai jau turi duoti papildomos spartos didinant dažnį. Vien iš architektūrinių patobulinimų galime tikėtis 10-15 % didesnės spartos per taktą.

17 Komentarai

  1. Nukainotas parašė:

    Tai greičiau sulauksim kitos kartos CPU, negu B550 mb 🙂

  2. BC00 parašė:

    Apžvalgos ir realūs kiekiai parduotuvėse pačioje birželio pradžioje.

  3. kernelis parašė:

    10-15% IPC, dar jeigu daznis padides ~200MHz – visai neblogas gen-to-gen progresas. Nesuprantu ka ten AdoredTV nusnekejo, kad cia tipo „nusivylimas“…

  4. BC00 parašė:

    Man asmeniškai atrodo, kad AMD labai greitai Zen refresh’ina. Aišku taip atrodo todėl, kad Ryzen 3000 tiekimas į parduotuves buvo stipriai ribotas. Kai išleidimas įvyko dar vasarą, o realiai be problemų buvo galima įsigyti tik įpusėjus rudeniui.

  5. kernelis parašė:

    Tai kaip sakot, ar i9 10900K sugebes islaikyt ta 3-5% vid. persvara geiminge pries ZEN3 top modeli, kaip kad 9900K pries 3900X, ar ne? 🙂

    • BC00 parašė:

      Išlaikys. Nebent spės prileist naujų žaidimų, kuriuose Intel nebeturėtų pranašumo 🙂 nes dabar yra tokių AAA, kuriuose 3700X solidžiai pasikrauna nuo Intel 8 6C/6T.

    • SoTOP parašė:

      Aš spėčiau, kad bus praktiškai lygu. Galbūt net aplenkti išeitų, jei sugebės dažnius pakelti ~200 Mhz. Plius nenustebčiau, jeigu 8 branduolių CPU būtų geriausi žaidimams pas abu gamintojus. Realiai vis tiek išliks ta pati situacija kaip yra dabar, kai praktiškai skirtumas yra minimalus ir kaina lemia kas optimaliau.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.