3G ryšio tiekėjų kova

Pradžioje į mus kreipėsi viena iš trijų didžiausių Lietuvos ryšio tiekėjų Tele2, kuris mums pasiūlė išbandyti jo mobilų internetą, kuriuo, beje, šiuo metu privatūs asmenys naudotis vis dar praktiškai negali. Po to sugalvojome, kodėl gi į šią apžvalgą neįtraukus ir kitų teikėjų? Bitė Lietuva su malonumu mums atsiuntė savo ryšio kortelę bei Vodafone modemą, tuo tarpu Omnitel įrangą turėjome patys. Taigi, jūsų dėmesiui pristatome 3G ryšio tiekėjų kovą. Modemai, kainos, ryšio sparta – viskas čia.

TURINYS:

>Apie ryšio tiekėjus

>Produktų pakuotės, modemai

>Mums neabejotinai rūpi sparta

>Paslaugų kainos, ryšio aprėptis

>Ateitis

>Išvada

Apie ryšio tiekėjus

Omnitel, Tele2 ir Bitė savo veiklą pradėjo už praeito dešimtmečio viduryje. Neliko ilgai laukti, kai augančias Lietuvos telekomunikacijų bendroves pastebėjo didesni Europos gigantai. Štai Bitė Lietuva susidraugavo su pasauliniu lyderiu Vodafone, tuo tarpu Omnitel tapo rytų bei šiaurės Europos milžino TeliaSonera dalimi, o Tele2 jau gyvavimo pradžioje įsigijo Švedijos telekomunikacijų koncernas NetCom. Tele2 su Bite Lietuva taip pat savo ryšį siūlo ir užsienyje, daugiausia Baltijos šalyse, bet Tele2 bando įsitvirtini ir rytinėje Europoje esančioje Rusijos dalyje. Didžiausias pajamas iš šios trijulės gauna Omnitel, toliau seka Bitė Lietuva, treti – Tele2, tačiau dėl to, jog pastaroji kompanija pritraukia daug jaunimo, ji pirmauja pagal vartotojų skaičių. Visos trys kompanijos investavo į 3G ryšio technologijas. Omnitel ir Bitė jas jau tiekia kuris laikas, o netrukus prie jų žada prisijungti ir Tele2.

Produktų pakuotės, modemai

Į mano testavimo areną atkeliavo trys dėžutės, kuriose atitinkamai buvo „įsikūrę“ trys modemai. Visos produktų dėžutės yra papuoštos ryšio tiekėjų simbolika, o Bitė ypač afišuoja savo partnerystę su Vodafone, kas nestebina – tiek interneto planų pavadinimai yra tokie, kaip šio pasaulinio telekomunikacijų giganto, tiek ir pats modemas papuoštas Vodafone logotipu. Tele2 ir Omnitel modemai atkeliavo praktiškai identiškose dėžutėse, tuo tarpu Bitė mums suteikė modemą išvaizdžioje, tačiau dvigubai didesnėje dėžutėje. Kitose modemų pakuočių pusėse pabrėžiamos modemo ypatybės bei būtini reikalavimai sistemai.



Visus tris modemus sukūrė kinų gamintojas Huawei, kuris pirmauja 3G modemų rinkoje. Tiek Tele2, tiek ir Omnitel modemai buvo iš tos pačios šeimos, tik Tele2 Huawei E1750 modemas siūlo maksimalią atsisiuntimo ir išsiuntimo spartą lietuviškuose tinkluose, tuo tarpu Omnitel Huawei E1550 modemas yra žemos klasės produktas, kuris vietoje maksimalios 7,2Mbps atsisiuntimo spartos siūlo tik 3,6Mbps spartą. Bitės Vadafone modemas sukurtas panaudojant Huawei K3765 modemo pagrindą. Vėlgi, pastarasis modemas, kaip ir Tele2 pasiūlytas, siūlo maksimalias spartas Lietuvos 3G ryšio tinkluose.







Spartos testuose dalyvavo ir kitas Omnitel modemas, kuris, beje, pakliuvo į mūsų rankas ne Omnitel geranoriškumo dėka, tačiau mūsų pačių pastangomis. Kito kinų giganto ZTE MF628 modemas leido išbandyti Omnitel 3G ryšio tinklą visu pajėgumu. Beje, Bitės pakuotė buvo vienintelė, kurioje radome ir USB ilgintuvą. Tai sveikintinas žingsnis, nes esant pakankamai toli nuo bazinės stoties, modemą pasikelti kur nors aukščiau yra tiesiog būtina, jei norima, kad ryšys būtų kaip įmanoma geresnis.







Visose pakuotėse pateikiami lietuviški vartotojo vadovai, tad pradėti naudotis modemais neturėtų kilti problemų. Tenka pastebėti, kad Tele2 ir Bitė siūlo lietuviškas modemų programinės įrangos sąsajos, tuo tarpu žemos klasės Omnitel Huawei E1550 turi standartinę, anglišką programinę įrangą su Omni Connect logotipu. Tai kiek nuvylė, bet man nesukėlė jokių problemų. Kitas Omnitel modemas ZTE MF628 turėjo lietuvišką sąsają.

Mums neabejotinai rūpi sparta

Viena yra tai, ką sako užrašas „iki“ ir visai kas kita, ką mums parodo realūs testai. Šį kartą mes atkreipsime dėmesį ne tik į dažniausiai 3G ryšio teikėjų apibraukiamą parsisiuntimo greitį, tačiau ir į išsiuntimo spartą bei vėlinimo laikus. Tai leis susidaryti aiškesnį įspūdį, kuris ryšio tiekėjas siūlo kokybiškesnį interneto ryšį. Užbėgdamas už akių pasakysiu, kad testavimo vietoje ryšys buvo idealus.







Testavimui naudojau manau visiems žinomą ir ypač populiarų servisą SpeedTest. Testai vyko Kaune, Šiaurėse prospekte. Interneto sparta bei vėlinimas buvo matuotas tiek į Vilniuje esantį, tiek ir Kaune esantį serverius. Interneto sparta buvo matuojama įvairiu laiku, įvairiu oru, bet vienu metu, rezultatas esantis paveikslėlyje yra geriausias pasiektas. Vidutinę spartą nurodysiu žodžiu. Pradėkime nuo Omnitel.

Omnitel 3G internetas, naudojant Huawei E11550 modemą, neviršijo 2,92Mbps atsisiuntimo ir 0,31Mbps išsiuntimų spartų. Vėlinimas buvo labai didelis ir nuo serverio pasirinkimo svyravo tarp 131 iki 359ms. Tai reiškia, jog naudojant Omnitel internetą žaidimų pažaisti internetu nelabai pavyks, nes bemaž visuose žaidimuose rekomenduojamas mažesnis nei 100ms vėlinimas. Naudojant aukštos klasės ZTE MF628 modemą didžiausias pasiekta sparta ne tai, kad padidėjo, tačiau ir priartėjo prie teorinės spartos.







Pirmuoju bandymu pavyko užfiksuoti 4,11Mbps parsisiuntimo ir 0,34Mbps išsiuntimo spartos, tačiau su gana dideliu 359ms vėlinimu. Esant giedram orui, taip pat, matyt, esant mažai vartotojų bazinėje celėje, netoli bazinės stoties, pasiektas mano didžiausias 3G spartos rekordas, kuris, žinoma, yra ir šio testo rekordas – net 6,74Mbps parsisiuntimas, bet tas pats 0,32Mbps išsiuntimas. Vėlinimas taip pat buvo mažiausias galimas – 131ms. Taigi, Omnitel 3G ryšys pasirodė neblogai, tačiau vėliau, vertinant ir konkurentų ryšio kokybę, jam koją pakišo blogas išsiuntimas ir nežmoniškas vėlinimas.



Bitė pataikė per viduriuką ir pasiūlė tiek neblogą parsisiuntimą, tiek ir išsiuntimą bei vėlinimą. Bitės 3G internetą galima be abejonės naudoti žaidžiant žaidimus, nes didžiausias pasiektas vėlinimas tebuvo 63ms. Su Vilniaus serveriu internetas palaikė 3,07Mbps parsisiuntimo ir 0,71Mbps išsiuntimo spartas, bandant spartą į Kauno serverį pasiekta padori išsiuntimo sparta, tačiau sumažėjo parsisiuntimas – atitinkamai 1,17Mbps ir 2,49Mbps su 59ms vėlinimu. Neturėjau daug laiko pažaisti su Bitės Vodafone internetu, tačiau maksimali parsisiuntimo sparta, kurią pavyko pasiekti, buvo 3,65Mbps. Numanau, kad tai tikrai nėra riba. Nepaisant to, Bitė pataikė į viduriuką ir praktiškai pasirodė geriausiai.

Sunku pasakyti, kas sutrukdė Tele2 gerai pasirodyti. Suteiktas modemas yra tikrai aukštos klasės, tad galime kaltinti 3G ryšį arba mums pateiktą planą, kurio sparta, deja, įsitikinti negalima. Kvaila galvoti, kad mums Tele2 suteikė apribotą interneto kortelę, tad veikiausiai tai yra kol kas maksimali sparta, bent jau Kaune. Tele2 taip pat turėjo problemų su vėlinimu, tačiau ne tokių didelių, kaip Omnitel, nes telekomunikacijų bendrovės interneto vėlinimas svyravo tarp 120-240ms. Sparta – labai nedidelė. Maksimali 1,17Mbps parsisiuntimo ir 0,42Mbps išsiuntimo. Tele2 teste lieka trečia iš trijų.







Paslaugų kainos, ryšio aprėptis

Kas be ko, ryšio paslaugų kainos yra tas aspektas, dėl kurio mes kartais bėgame iš vieno į kitą ryšio operatorių ir panašiai. Neatkreipti dėmesio į 3G mobiliojo interneto kainas būtų ganėtinai kvaila. Omnitel ir Bitė siūlo platų mąstą mobiliojo interneto planų, tačiau Tele2 dar tik rengiasi žengti į šią rinką, tad pastarosios bendrovės pasiūlymus vertinsime kiek subjektyviau.

Pradėkime nuo Bitės ir Omnitel siūlomų planų, taip pat abi telekomunikacijų bendrovės siūlo „mokėk už valandas“ ir „mokėk mažai“ variantus. Taigi, Bitė kol kas siūlo net keturis interneto planus – Start, Mini, Standart bei Pro. Pirmasis planas kainuoja juokingus 9 litus per mėnesį ir siūlo iki 3,6Mbps maksimalią atsisiuntimo spartą ir 1GB duomenų per mėnesį. Mini kainuoja 35 litus per mėnesį, tačiau neriboja greičio bei suteikia 3GB duomenų. Standart taipogi neriboja greičio ir suteikia 10GB duomenų už 50 litų. Pastarasis planas, pasak Bitės, yra pats populiariausias. Pro yra pats brangiausias Bitės siūlomas planas ir kainuoja apie 70LT bei kartu su juo yra suteikiama 15GB duomenų. Pridėkime papildomą „Naršyk naktimis“ paslaugą už dešimt litų, kuri leidžia neribotai siųstis duomenis tarp 24-08 valandos, ir gausime gana padorų planų pasirinkimą.

Kitas didelis konkurentas Omnitel kol kas tesiūlo du planus – Connect Optimum bei Connect Premium. Pirmasis jums atseikėtų apie 40LT per mėnesį, o jūsų sparta būtų ribojama iki juokingų 0,5Mbps. Jums suteikiama 3GB duomenų. Manau net nereikia sakyti, kad Bitės Mini šį planą lenkia visa galva – neribojama sparta, tie patys 3GB, bet penkiais litais pigiau. Norėdami turėti tai, ką turi Bitės vartotojai pasirinkę Mini planą, Omnitel turėtojai privalės sumokėti papildomus 20LT, kas jau išeitų 60LT ir naudotis neribota sparta, tačiau prie Bitės Standart plano pridėkime paslaugą „Naršyk naktimis“ ir mes mokame tuos pačius 60LT, tik turime ne 3GB, o net 10GB ir naktimis naršome nemokamai.

Connect Premium taip pat nežavi. Jis jums atseikėtų apie 70LT per mėnesį. Už jį gautumėte ir vėl ribotą spartą iki 1Mbps, tačiau šį kartą 10GB ir neribotą naršymą naktimis tarp, kaip ir Bitėje, 24-08 valandų. Vėlgi, pilna sparta ir visiškai neribotas naršymas jums kainuotų dar 20LT, kas bendrai išeitų apie 90LT. Teoriškai internetu galėtumėte naudotis tiek, kiek tik norite, tačiau pagal neaiškias „sąžiningas“ taisykles dienos metu viršijus 10GB, jūsų sparta kristų iki „nerealių“ 0,25Mbps.

Tele2 kol kas siūlo tik mobilųjį telefono internetą, tačiau pasijungus ir šį galima naudotis internetu kompiuteryje. Racionaliausias planas – 29LT per mėnesį, maksimali sparta ir 3GB duomenų. Pigiausias tokio tipo planas iš visų mobiliojo 3G interneto tiekėjų, tačiau dėl neaiškių spartos problemų ir kitų planų nebuvimo, sunku Tele2 paslaugas tinkamai įvertinti. Manau, jog teks dar kiek palūkėti.

Tiek Omnitel, tiek ir Bitė siūlo ir kitokio tipo mobilųjį internetą, tačiau pagal visai kitą filosofiją. Bitė turi du tipus – Mono 1lt per valandą ir ribojamą spartą iki 0,5Mbps bei Stereo, kuris per valandą kainuoja 3,5LT, tačiau siūlo neribotą spartą. Bitei nerūpi kiek jūs parsisiuntėte duomenų. Omnitel tai rūpi ir jį siūlo Omni Connect atmainą, savotišką Mini Connect ekvivalentą Pay and Go. Omnitel siūlo tris planus – Connect Diena, Connect Savaitė ir Connect Mėnuo. Connect Diena kainuoja tik 4LT jūsų pasirinktai parai, tačiau suteikiamų duomenų kiekis juokingas – vos 0,1GB. Connect Savaitė jums veiks savaitę už 15LT ir pasiūlys 1GB duomenų, tuo tarpu Connect Mėnuo, žinoma, veiks mėnesį, bet pasiūlys 3GB už 40LT. Tai yra tas pats, kaip ir Connect Optimum, net sparta ribojama iki tų pačių 0,5Mbps. Tiesą pasakius, visų trijų Pay and Go planų sparta ribojama iki 0,5Mbps.

Net neverta sakyti, kad čia lyderis – Bitė. Pastaroji telekomunikacijų kompanija siūlo geriausią kainos/kokybės santykį bei platesnį pasirinkimą pagal poreikius. Antroje vietoje lieka Omnitel, kurios paslaugos yra brangesnės. Tele2 yra niekur. Mes vis dar nežinome, kokias kainas siūlys ši kompanija, tačiau tik sužinosime, būtinai jums pranešime.

Visgi, tai nėra viskas. Omnitel turi kuo pasigirti. Tai – plačiausias 3.5G ryšio tinklas Lietuvoje. Kaip teigia kompanija, šiuo tinklu gali naudotis net 77% Lietuvos gyventojų. Tenka pripažinti, kad Omnitel nemeluoja. Man gimtajame krašte, Raseinių rajone, didžiausiuose šio rajono miestuose, tiek Raseiniuose, tiek ir Ariogaloje galimas tik Omnitel 3G ryšio internetas. Jis, beje, veikia ir mano kaime esančioje sodyboje, kas iš tiesų stebina. Bitė tuo tarpu teigia, kad jos internetu gali naudotis 64 proc. šalies gyventojų, tačiau realiai, kad ir pažvelgus į abejų gigantų aprėpties žemėlapius, akivaizdu, kad didesnį 3G ryšio plotą turi Omnitel. Žinoma, Bitė anonsavo savo planus, kad stiprins ir plės bazinių 3G stočių skaičių, tačiau nereikia galvoti, kad Omnitel sėdės rankas sudėjusi. Tele2 nenurodo panašių duomenų, tačiau kiek teko bendrauti su jų atstovu spaudai, 3G internetas kol kas veikia didžiausiuose Lietuvos miestuose.

Ateitis

Mes žinome, kad esami 3.5G 7,2Mbps nėra riba. Europos ryšio tiekėjai jau šiuo metu siūlo 3.75G technologijos internetą, kuris paremtas tuo pačiu 3G standartu, tačiau siūlo net iki 14,4Mbps spartą, teorinė HSPA+, dar našesnė 3.75G technologijos atmaina, parsisiuntimo sparta gali siekti net neįtikėtinus 42Mbps. Tikėtina, kad bent jau Omnitel į 3.75G technologijas neinvestuos, nes jau prašneko apie 4G standartą, kurį Šiaurės Europoje pradėjo tiekti ją valdanti TeliaSonera grupė. Mums pavyko išbandyti šio ryšio internetą ir galime pasakyti, kad rezultatai iš tiesų nustebino.

Nepaisant to, apie galimybę įdiegti 4G technologiją bent jau Kaune ir Vilniuje Omnitel pakomentavo lakoniškai: „Omnitel, naudodamasi TeliaSonera grupėje sutelkta 4G diegimo patirtimi, bus pasirengusi pradėti teikti 4G paslaugas, kai tik Lietuvos rinka ir ekonominė situacija padiktuos 4G paslaugų poreikį šalyje.” Bitė turėtų elgtis taip, kaip elgsis Vodafone, o Tele2 dar net nesudariusi bendro 3G vaizdo.

Išvada

Jūs laukiate iš mūsų atsakymo, kurį mobiliojo interneto tiekėją pasirinkti? Tele2 situaciją komentuoti kol kas sunku, nes mes manome, kad kompanija kitame ketvirtyje turėtų pasitaisyti ir pristatyti visą savo veiksmų planą. Tiek Bitė, tiek ir Omnitel turi savo pranašumų, viena iš kompanijų siūlo aplamai geresnį modemų ir ryšio planų pasirinkimą, kita gali būti vienintelė galimybė, nes ten tik ir teveiks 3.5G ryšys. Nepaisant to, mūsų testo laimėtoju tampa Bitės Lietuva Vodafone Mobile Connect mobilusis 3G internetas, kuris siūlo prieinamas kainas ir patogią bei aukštos klasės įrangą. Mes tikimės, kad konkurencija dar labiau padidės per šiuos metus, o į 4G technologijų traukinį sušoks visi mūsų telekomunikacijų gigantai vienu metu.

Dėkojame Bitė Lietuva ir Tele2 už suteiktą įrangą

7 Komentarai

  1. tobulumas parašė:

    Puiki apzvalga 🙂 siandien kaip tik buvome bites salone del vadafone interneto, konsultante pasiule 2d. isbandyti nemokamai iranga. Bet nuvyle, kadangi gyvename kaime o 3G tinklo nera tai jungiasi per GPRS, veikia labai nestabiliai ir greitis tik apie 10kb/s. Rytoj nuvesim atiduot iranga:)

  2. ToBeX parašė:

    Na o del omnitel pingo, tai vienoje vietoje tik bandei, ar visur taip tau? mano kambariokui pingas speedtest 41 – 187 kiek matavo po apzvalgos, o ten net per storas sienas sunkiai 3g pasigauna, tik arciau prie lango atnesus.

  3. Domast parašė:

    LABAI neobjektyvus testavimas… radau kitą tele2 modemo testą http://www.radiocool.lt/wp-content/uploads/2010/01/668046535.png 😉

  4. ufonautas parašė:

    Kažkur mačiau testą tarp Bitės ir Omnitel. Tada taipogi laimėjo Bitė, Ominitel tai rimtai baisiai lėtas :S

  5. SB parašė:

    Domast>>Aš žinau, jog čia kažkas keisto, bet aš nieko negalėjau padaryti. Man buvo duota 3G kortelė ir modemas. Testavau, rodos, 10 ar 12 kartų ir man kaip nešoko daugiau 1,16Mbps, taip ir nešoko. Kokį rezultatą gavau, tokį ir parašiau. Aš manau, kad kaip tik lieku objektyvus spartos atžvilgiu. Netikite? Tikrinkite fotografijas. ufonautas>>Omnitel kaip tik greičiausias tik Kaune, kad ir šalia stoties, ping\’as buvo didelis. Kaip ir kainos didesnės interneto.

  6. medis parašė:

    tas bites logo uzvanotas kartu su technews emblema straipsnio gale, tai neprideda patikimumo tyrimui. suprask – bite reme si technews tyrima..

  7. slunkius parašė:

    Sveikintina ideja palyginti visu mobiliuju operatoriu siulomus mobiliuosius internetus. Deja praktikoje ne viskas taip paprasta, nes kiekvienas atvejis individualus. Zinau eile tokiu situaciju kuomet Bites puslapyje esanciame rysio zemelapyje vietove pazymeta 3G, taciau bandant praktiskai patikrinti mobiliojo interneto veikima tenka nusivilti, nes jis veikia silpnai arba visai neveikia. Bite turi pastaciusi maziau stociu, kurios yra koncentruotos apie didesnius miestus, Omnitel turi didziausia kieki stociu ir ju pasklidimas daug platesnis, va ir pagrindinis skirtumas…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.