500GB 2.5 išorinio Verbatim kietojo disko apžvalga

Staray kietojo disko dėklo apžvalgoje minėjau, jog išorinį kietąjį diską galima susikonstruoti patiems arba pirkti \“gatavą\“. Tiems, kurie renkasi išorinę talpyklą, šiandien pateikiame dar vieną variantą – Verbatim išorinį kietąjį diską tiems, kuriems reikia daug talpos.

Su Verbatim galimybę susipažinti jau turėjote 8 GB SDHC kortelės apžvalgoje. Kaip jau minėjau anksčiau, šio gamintojo prekių asortimentas platus. Kompanija pasiūlyti gali tiek 2,5\“, tiek 3,5\“ išorinių kietųjų diskų, kurių talpa svyruoja nuo 120 GB iki 1 TB. Kompanija mums atsiuntė talpiausią savo 2,5\“ diskų serijos narį, 500 GB talpos išorinį kietąjį diską. Iš tiesų tai pirmasis pasaulyje 500 GB išorinis 2,5\“ skersmens išorinis kietasis diskas, o jį gamintojas oficialiai pristatė vos birželio mėnesį.

Pakuotė ir žvilgsnis iš arčiau

Specifikacijos

Bandymai

Išvados

Pakuotė ir žvilgsnis iš arčiau



Kaip galite matyti nuotraukose, pakuotė sukurta taip, jog į ją pažiūrėjus į akis iš karto krinta pats gaminys. Dėmesį patraukia ryškus oranžinis lipdukas su nurodyta disko talpa. Galinėje dėžutės dalyje dvylika kalbų aprašytos kietojo disko savybės bei pakuotės turinys. Šone randame sistemos reikalavimus, gaminio masę bei matmenis. Taip pat iš karto nurodoma, kiek baitų yra laikoma 1 GB, taip lyg ir siekiant išvengti painiavos dėl skirtingų operacinių sistemų ir kietųjų diskų gamintojų talpos vienetų skaičiavimo.



Kartu su kietuoju disku pakuotėje randame ir USB duomenų perdavimo kabelį, kuriuo teikiama visa diskui reikalinga energija ir perduodami duomenys bei vartotojo vadovą. Nors praktiškai jokių instrukcijų kietojo disko prijungimui ir nereikia, greitai pervertus vartotojo vadovą maloniai nuteikia matomas lietuviškas tekstas.

Pats kietasis diskas kaip matote iš specifikacijų yra nedidelis, tačiau truputį didesnis už neseniai apžvelgtą Staray išorinio kietojo disko dėklą. Tiek viršutinė Verbatim išorinio kietojo disko dalis pagaminta iš pilkos matinės plastmasės, ant kurios nelieka pirštų antspaudų. Viršuje matyti gamintojo logotipas, o apačioje matome keturias žemas gumines kojeles, kad diskas jį pastūmus taip lengvai neslystų paviršiumi ir jo nesubraižytų.



Vidurinė disko dalis pagaminta iš juodos blizgančios plastmasės. Galinėje dalyje yra vienintelė šiame išoriniame kaupiklyje esanti miniUSB jungtis. Šoninėse dalyse yra palikta po tris nedideles ertmes (greičiausiai ventiliacijai). Disko formos aptakios, jokių disko aktyvumą indikuojančių lempučių iš išorės nematyti. Visgi prijungus kietąjį diską jo šonuose užsižiebia dvi mėlynos lemputės, kurios, pradeda mirksėti, kai iš disko skaitomi ar į jį rašomi duomenys.



Specifikacijos

Pati Verbatim kietųjų diskų, kaip žinote, negamina bei perka juos iš kitų gamintojų. Būtent šiame modelyje yra naudojamas Samsung Spinpoint M6 serijos HM500LI kietasis diskas. Jis taip pat buvo pirmasis 500 GB 2,5\“ kietasis diskas (pristatytas šių metų kovo mėnesį). Nesunkiai suprantamas toks Verbatim pasirinkimas. Nors 500 GB talpos 2,5\“ kaupiklius šiuo metu gamina ir Hitachi bei greitai pradės pardavinėti ir Seagate, jų sprendimai pasirodė vėliau. Be to, Samsung vieninteliai išlaikė standartinį 9,5 mm disko aukštį (Hitachi variantai siekia 12,5 mm), todėl Verbatim nereikėjo rūpintis naujo dėklo išoriniam diskui kūrimu.

Samsung HM500LI sukasi 5400 apsisukimų per minutę greičiu, turi 8 MB spartinančiosios atminties ir naudoja 3 Gb/s SATA magistralę. Platesnes specifikacijas pateikiame lentelėje.

Verbatim pateikia tokias išorinio kietojo disko specifikacijas:

Bandymai

Kietojo prijungimas labai paprastas. Užtenka tik prijungti diską prie kompiuterio USB laidu, palaukti kelias sekundes, kol diskas \“įsisuks\“ ir operacinė sistema jį atpažins kaip \“Plug ‘n‘ Play\“ įrenginį, ir juo jau galima naudotis. Kietasis diskas gamintojo iš karto suformatuotas FAT32 failų sistema (pageidaujant be problemų galima suformatuoti kaupiklį bet kokia kita failų sistema). Reali disko talpa, kaip matote nuotraukoje, siekia 465 GB.

Kaupiklis nėra tuščias – jame yra įrašyti vartotojo vadovai įvairiomis kalbomis PDF formatu ir Nero BACKITUP 2 Essentials programinės įrangos instaliacija. Kaip turbūt supratote iš pavadinimo, programinė įranga skirta kurti atsarginėms duomenų kopijoms. Jos įdiegimas ne ką tesiskiria nuo kitų Nero produktų įdiegimo. Pagrindinis programos langas taip pat primena Nero langą.



Programa gali padaryti atsargines atskirų failų arba visų diskų skirsnių kopijas. Palaikomos tiek FAT(32), NTFS, tiek ir Linux Ext2/3/4 ir Reiser FS failų sistemos. Atsarginėje kopijoje failus galima papildyti ar pakeisti, išsaugoti kietajame diske ar optinėje laikmenoje. Galbūt visos programos funkcijos iš pradžių ir nebus aiškios mažiau patyrusiam vartotojui, bet padaryti paprastą duomenų kopiją naudojantis vedliu tikrai nėra sudėtinga.







Spartos bandymams išorinis kietasis diskas buvo išbandytas ATTO 2.02, HD Tach 3.0.4.0 (šių programų rezultatus galite tiesiogiai palyginti su Staray S225-1S-B2 dėklo su Seagate ST9160821AS rezultatais) ir Xbitlabs FC-Test 0.3 programomis. Kompiuterio, prie kurio buvo prijungtas kietasis diskas, specifikacijas matote žemiau esančioje lentelėje.

Rezultatai

HD Tach – patogus įrankis nustatyti linijinio (maksimalaus) duomenų nuskaitymo rezultatus. Kaip matyti programos lange, kreivė su nedideliais svyravimais yra lygiagreti x ašiai. Kaip žinome, mechaniniuose kietuosiuose diskuose tolstant nuo centro mažėja duomenų perdavimo greitis ir kreivė po truputį leidžiasi žemyn. Deja, čia peršasi išvada, jog kietojo disko greitį stipriai apriboja USB magistralė, kuria jis yra prijungtas prie kompiuterio. Panašų reiškinį matėme ir apžvelgiant Staray 2,5\“ kietojo disko dėklą. Visgi ten matėme ir ribą, už kurios sparta ėmė kristi kaip ir tiesiai prie SATA magistralės prijungto kietojo disko. Čia matome, jog kietojo disko sparta ribojama visada. Paties kietojo disko pasiekties laikas taip pat nėra pats geriausias ir siekia net 22.8 ms.

ATTO programa į laikmeną įrašo ir iš jos nuskaito skirtingo dydžio duomenų paketus ir išmatuoja, kokiu greičiu duomenys buvo perduoti. Kaip matyti iš rezultatų, kitasis diskas pasiekia 32 MB skaitymo ir 27 MB rašymo ribas. Panašius maksimalius rezultatus matėme HD Tach programoje, kas tik patvirtina, jog maksimalią kietojo disko spartą skaitant didesnės apimties failus, jo spartą apriboja USB 2.0 magistralė.

Programą FC-Test (File Copy Test) bandymuose naudojame pirmą kartą, tačiau tolimesniuose kietųjų diskų bandymuose ją tikrai dar pamatysite. Ši programa turi skirtingus profilius, kurie leidžia sukurti skirtingus failus ir juos kopijuoti į kitą disko vietą. Viskas atliekama tiesiogiai testuojamame kietajame diske, todėl nelieka galimo greičio sumažėjimo, jei duomenys bus kopijuojami iš kito kietojo disko.

Išvados

Pažvelgus į spartos rezultatus aplanko dviprasmiškos mintys. Visų pirma šis gaminys, be abejonės, yra inovatyvus. Tai pirmasis 2,5\“ išorinis kietasis diskas, kuris leidžia džinsų kišenėje nešiotis visą muzikos, filmų ir nuotraukų kolekciją. 500 GB šiuo metu apskritai yra ta riba, kurią pasiekė kietųjų diskų gamintojai (be abejo, neilgam). Rankose iš tiesų malonu laikyti tokį gaminį. Jis taip pat tikrai nesugadins vaizdo šalia kompiuterio, pastatytas ant darbo stalo. Pilkos spalvos korpusas, juodas apvadas, jokių išsišokančių elementų – jis tiesiog gražus. Malonu kietajame diske rasti ir funkcionalią Nero programinę įrangą.

Visgi koją pakiša sparta. Samsung kietasis diskas, kurį Verbatim naudoja, turi nemažai potencialo. Visgi jis dingsta prijungus kietąjį diską prie USB magistralės. Kaip prie USB jungiamas kietasis diskas, šis yra pakankamai greitas, tačiau jis nėra greitas bendru atveju. Tikriausiai turėčiau paminėti, jog Verbatim siūlo lygiai tokią pačią šio kietojo disko versiją su USB 2.0 ir su IEEE 1394 (Firewire) magistrale. Ji, nors ir turi mažesnį teorinį greitį nei USB 2.0, leidžia išoriniams kietiesiems diskams pasiekti geresnių spartos rezultatų (deja, šios versijos išbandyti negalėjome). Žinoma, išoriniam kietajam diskui, nebūtina VelociRaptor sparta – porai filmų ar muzikos rinkinių perkelti nereikės daug laiko, tačiau jeigu kada nors tektų į šį kietąjį diską perkelti visus 500 GB duomenų, laikas šiek tiek prailgtų.

Visgi negaliu neskirti šiam kietajam diskui apdovanojimo už inovacijas ir turiu rekomenduoti jį žmonėms, kurie nori \“prie širdies\“ turėti visus svarbius duomenis. Diskas nėra labai pigus – jį interneto parduotuvėse galima įsigyti už 180-200 eurų.

Dėkojame Verbatim už galimybę išbandyti šį gaminį.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.