Clickfree HD701 120 GB išorinis kietasis diskas

Išorinis kietasis diskas yra puikus pagalbininkas, jeigu tenka pernešti didesnius atminties kiekius, kurie netelpa į USB atmintines. Kadangi dabartinių kietųjų diskų talpa netgi dešimtis kartų viršija talpiausių USB atmintinių talpas, o kaina yra kur kas mažesnė, jie puikiai tinka nuolat atnaujinamoms duomenų kopijoms daryti. Būtent šiam tikslui ir yra skirtas kompanijos Storage Appliance Corporation, ClickFree HD701 išorinis 120 GB 2,5\“ kietasis diskas.

Apie gamintoją

Pakuotė ir jos turinys

Diskas

Funkcionalumas

Sparta

Išvados

Apie gamintoją

Storage Appliance Corporation kompanija savo veiklą pradėjo 2005 metų pradžioje Kanadoje. Kaip teigiama jos tinklapyje, kompanija buvo įkurta, kadangi rinkoje buvo paprastų duomenų saugojimo priemonių, kuriomis galėtų pasinaudoti, net visiškai nepatyrę kompiuterių vartotojai. Pagrindinis gamintojo tikslas – teikti kuo vartotojams patogesnius sprendimus duomenų atsarginėms kopijoms daryti.

Pakuotė ir jos turinys

Gamitojas mums atsiuntė pavyzdį testams tiesiai iš Kanados mažmeniniam pardavimui skirtoje pakuotėje, kuri greičiausiai per ilgą kelionę šiek tiek „apsitrynė“. Įpakavimas pakankamai reprezentatyvus: pro permatomą plastiką matyti pats kietasis diskas, galinėje dalyje pateikiamos ir miniamlios gamino speficikacijos bei savybių aprašymai, pakuotės turinys.





Atidarę pakuotę be paties kietojo disko randame ir vartotojo instrukciją bei USB kabelį. Pastarasis vienam gale turi miniUSB jungtį, kuria yra jungiamas prie kietojo disko, o kitoje – dvi standarines USB jungtis disko prijungimui prie kompiuterio. Dauguma atvejų disko prijungimui visiškai pakaks ir vienos USB jungties. Antroji yra skirta tik tuo atveju, jeigu viena kompiuterio USB jungtis negalėtų tiekti pakankamo kiekio srovės disko veikimui.



Žvilgelkime į patį kietąjį diską.

Diskas

Kaip jau minėjau pradžioje, HD701 yra 2,5\“ colio kaupiklis, todėl jis yra pakankamai kompakiškas. Kadangi Clickfree disko matmenys siekia 11,5 x 1,7 x 7,6 cm, jis iš tiesų yra netgi mažesnis už kai kuriuos kitus 2,5\“ kaupiklius:



Disko korpusas iš tiesų palieka labai gerus įspūdžius. Korpusas nebraška jį kiek stipriau suspaudus bei, nors ir yra mažas, sveria gana nemažai, kadangi yra pagamintas iš metalo. Visgi metalo spalvos yra tik disko galai. Vidurinė disko dalis yra padengta juodos spalvos danga, kuri netgi šiek tiek primena gumą. Dėl šios dangos diskas neslysta paėmus jį į ranką.



Viršutinėje dalyje be dviejų mėlynų šviesos diodų, indikuojančių, jog diskas yra prijungtas bei jog iš jo skaitomi arba į jį įrašomi duomenys, matome gamintojo logitipą. Galinėje dalyje – gaminio pavadinimas, kilmės šalis ir pan.



Pažvelgę į galinę dalį matome įprastinę miniUSB jungtį, kuria diskas perduoda duomenis bei gauna veikimui reikalingą elektros energiją. Visgi gamintojas šalia įtaisė ir papildomą 5 V maitinimo jungtį. Tiesa, šia jungtimi Clickfree gaminyje greičiausiai neteks pasinaudot. To prireiktų nebent prijungiant diską prie kompiuterio, kurio USB lizdas nepajėgtų tiekti maitinimo diskui, o po ranka nebūtų gamintojo pridedamo kabelio su papildoma USB jungtimi. Tokiu atveju tektų pasiieškoti ir atskiro maitinimo adapterio, kuris prie disko nepridedamas.

Tikslių duomenų apie tai, koks diskinis kaupiklis naudojamas HD701, gamintojas nepateikia. Jo tinklapyje galima rasti šiuos duomenis:

Funkcionalumas

Nors Clickfree HD701 galima naudoti tiesiog kaip paprastą išorinį kaupiklį, pagrindinė jo funkcija daryti atsargines duomenų kopijas. Ir daryti jas taip, kad vos prijungus diską prie kompiuterio vartotojui nereiktų pajudinti nė piršto. Šiam tikslui diske įdiegta originali kompanijos programinė įranga. Jos platforma yra tokia pati, kaip ir prie Staray kietojo disko pridedamos programinės įrangos. Skirtumas tas, jog čia jos įdiegti jau nereikia, kadangi diskas jau yra pilnai paruoštas naudojimui. Tai reiškia, kad jokios papildomos programinės įrangos į kompiuterį diegti nereikės, tačiau tai taip pat reiškia, jog ja galės pasinaudoti tik kompiuterių su Windows (2000, XP ar Vista) operacine sistema savininkai.



Tik prijungus HD701 prie kompiuterio, po keliolikos sekundžių automatiškai pasileidžia programinė įranga, ir, nenurodžius kitaip, po 30 sekundžių pradeda skenuoti failus ir daryti atsargines jų kopijas. Programa kopijuoja visų disko skirsnių abėcėlės tvarka (C:, D:..) turinį, tačiau tai daro ne aklai. Skenuodama failus programa atrenka tik tam tikrus failus. Gamintojas mini nuotraukas, vaizdo bei garso įrašus, dokumentus, elektroninius laiškus, interneto nuorodas bei kitus failus (jų daugiau nei 400). Iš tiesų, jeigu pažiūrėsime į palaikomus failus disko programoje, matysime, jog kiekvienoje šioje grupėje yra visa galybė populiariausių ir ne tokių populiarių failų tipų. Standartiniais nustatymais kietasis diskas atliks visų jam žinomų tipų failų atsargines kopijas. Svarbu tai, jog failų sąrašą galima bet kada praplėsti patiems suvedus vien tik pageidaujamo failo plėtinį. Taip pat galima pasirinkti, kokius skirsnius ar netgi kokius aplankus programa turėtų skenuoti.







Kadangi atsarginių kopijų darymo programa veikia tik Windows operacinėse sistemose, malonu, jog diskas dar paties gamintojo buvo suformatuotas NTFS failų sistema, todėl nekils problemų darant didesnių failų kopijas. Kitavertus, 120 GB (arba 111,8 GiB) šiomis dienomis nėra labai didelė talpa filmų, muzikos bei nuotraukų archyvui. Didesnės talpos ieškantiems gamintojas siūlo 160, 250, 320 GB, o greitai pasiūlys ir 500 GB kaupilius.



HD701 turi galimybę saugoti iki 5 kompiuterių duomenų kopijas (su visais kiekviename kompiuteryje parinktais nustatymais) ir prireikus automatiškai bet kada juos atstatyti į reikiamą kompiuterį. Kaupiklis kompiuterius atpažįsta pagal Windows kompiuteriams priskirtus vardus. Pageidaujant galima kompiuterio vardą pakeisti pačioje Clickfree programoje.



Beje programinė įranga gali automatiškai atsinaujinti.

Sparta

Kietajajam diskui, ypač tokiam, į kurį bus įrašoma ir nuskaitoma daug skirtingo dydžio failų, svarbi yra sparta. Kietojo disko pajėgumui išbandyti naudotos HDTach 3.0.4 (linijinis nuskaitymas, pasiekties laikas), ATTO 2.34 (skirtingo dydžio failų blokų įrašymas/nuskaitymas) bei Xbitlabs FC-Test, imituojanti realių skirtingų tipų failų įrašymą ir nuskaitymą. Programa turi penkis skirtingus testų modulius, besiskiriančius sukuriamų failų apimtimi ir kiekiu. Kaip konkurentą šiam diskui pateikiame Verbatim 500 GB 2,5\“ kaupiklį, ankstesniuose bandymuose parodžiusį gana gerus rezultatus. Testų kompiuterio konfigūraciją galite matyti žemiau.

Rezultatai

Clickfree

Verbatim

Vidutinis HD701 diskinio kaupiklio nuskaitymo greitis HDTach teste siekia 33,3 MB/s. Tai ne ką mažiau mažiau už Verbatim kietojo disko pademonstruotą 35,1 MB/s greitį. Diagramoje aiškiai matyti, kada kietojo disko maksimalaus duomenų perdavimo kiekio ima neriboti USB magistralės pralaidumas. Džiugina tai, jog Clickfree disko pasiekties laikas tesiekia 17,9 ms, lyginant su 22,8 sekundės Verbatim pasiekties laiku.

Clickfree

Verbatim

ATTO programos rezultatai abiems diskams gana panašūs. Artimi beveik visų mažesnių dydžių duomenų blokų nuskaitymo ir įrašymo greičiai. Tik atliekant užduotis su didesniais failais išryškėja Verbatim kaupiklio pranašumas.

FC-Test testuose Clickfree gaminys aiškiai atsilieka nuo konkurento. Visgi dviejuose testuose nors ir neženkliai, tačiau sugeba aplenkti varžovą.

Išvados

Ar ClickFree HD701 gali iš tiesų be vartotojo įsikišimo atlikti visus atsarginių kopijų atlikimo darbus? Deja, ne. Vartotojo įsikišimas bus reikalingas bent jau pradžioje, nustatant, kokio tipo failų kopijas turės daryti, bei parenkant, kokiuose skirsniuose ar kataloguose jis tai darys. Visgi koncepcija pakankamai patraukli: į kompiuterį nereikia diegti jokios programinės įrangos, o viską nustačius, duomenų kopijų darymas ypatingai supaprastėja ir iš tiesų tampa „clickfree“.

HD701 sparta yra gana nebloga, tačiau jis nepretenduoja tapti greičiausiu 2,5\“ USB išoriniu disku. Kasdieniai failų kopijavimai, žinoma, neužtruks pernelyg ilgai, nors išsaugant atsargines duomenų kopijas norisi kuo greitesnio disko darbo. Spartesnė duomenų sąsaja (FireWire an netgi eSATA) šiam gaminiui tikrai praverstų.

Clickfree HD701 galima įsigyti už 99 JAV dolerius tiesiai iš gamintojo svetainės. Kaina tikrai nėra pati mažiausia, kokią galima sumokėti už 120 GB 2,5\“ išorinį kietąjį diską, tačiau ne visi jie turės patvarų korpusą ir tikrai nė vienas neturės Storage Appliance Corporation programinės įrangos. Pati 120 GB talpa išoriniam diskui taip pat toli gražu nėra optimali. Netgi pažvelgus į gamintojo parduodamus talpesnius šios serijos diskus akivaizdu, kad jų 1 GB kaina yra mažesnė.

Dėkojame Storage Appliance Corporation už suteiktą galimybę išbandyti šį gaminį.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.