Coollaboratory Liquid Pro apžvalga

Šiandien Jums pristatome dar vieną produktą naudojamą tarp procesoriaus ir jo aušintuvo. Šį kartą tai ne toks kaip įprasta gaminys – Coollaboratory Liquid Pro. Nors tai tokį patį vaidmenį, kaip ir ankščiau testuotos termopastos, atliekanti medžiaga – ji yra labai neįprastos konsistencijos.

Nors ir su termopasta nereiklus vartojas susiduria retai, tačiau ji dažnai daro nemažą įtaką aušinimo efektyvumui. Kadangi masinės gamybos sąlygomis, tiek radiatoriaus, tiek ir procesoriaus paviršiaus neįmanoma nušlifuoti tobulai – jau senai naudojama tarpinė medžiaga tarp šių dviejų dalių. Ji pagerina šilumos perdavimą, nes neleidžia pasilikti orui, kuris yra labai prastas šilumos laidininkas.

Turinys:

Apie Coollaboratory

Pakuotė

Konsistencija

Testų metodai

Testų rezultatai

Išvados

Apie Coollaboratory

Coollaboratory yra jauna kompanija savo veiklą plėtojanti Saksonijos regione Vokietijoje. Šilumos dinamikos problemų sprendimas, pasak kompanijos, yra pagrindinė jos filosofija. Todėl Coollaboratory sukaupia visą dėmesį į įvairių lydinių skystą metalą ir naudodami būtent šią medžiagą kuria naujus aušinimo sprendimus. Būtent toks ir yra šiandien testuojamas produktas. Jis pasirodė antrajame 2005-ųjų metų ketvirtyje ir tai buvo pirmoji skysto metalo konsistencijos pasta. Be Liquid Pro kompanija gamina ir Metal Pad skirtą tai pačiai užduočiai bei aušinimo skystį vandens aušinimo sistemoms.

Pakuotė

Liquid Pro pakuotė yra dviejų tipo – „bulk“ ir pilna. Mes gavome abu variantus, todėl galime apie juos ir papasakoti. „Bulk“ tipo pakuotės negalėtume pavadinti tokiu vardu 🙂 – tai tiesiog švirkštas kuriame rasime skysto metalo lydinio ir instrukciją. Kito tipo pakuotėje švirkštas jau yra paslėptas po permatomo plastiko sluoksniu. Be to – čia yra ir valymo įrankiai, kurie padės nuvalyti panaudotą TIM – kempinėlė kietais šereliais, alkoholyje išmirkyta servetėlė ir pora vata apsuktų pagaliukų.



Pats švirkštas yra plonas ir sugraduotas. Oranžinės spalvos kamštelis dengia labai aštrią adatą, pro kurią išbėga termopasta, jeigu šią medžiagą iš tiesų dera taip vadinti. Tai kartu ir pliusas ir minusas – taip galima tiksliau dozuoti norimą kiekį, tačiau tuo pačiu tai gali būti ir pavojinga, o ypač jei skystas metalas patektų po oda. Nors tai ir ne gyvsidabris, į kurį savo konsistencija panašus, tačiau toks įvykis gali sukelti rimtų komplikacijų.



Konsistencija



Kaip jau minėjau – įdomiausia šio produkto savybė yra ko konsistencija. Ji visiškai kitokia nei ankščiau testuotų pastų su mikrodalelėmis. Jeigu kada nors esate sudaužė termometrą kuriame naudojamas gyvsidabris, tikrai žinote, kaip jis atrodo. Liquid Pro konsistencija praktiškai identiška, tačiau jis nekenkia sveikatai. Tiesa pasakius, su tokia nematyta medžiaga susidurti labai įdomu. Nuotraukoje matote, kad medžiaga sudaro savotišką grandinę. Taip atsitiko, kai netyčia per stipriai paspaudžiau švirkštą ir štai matote juvelyro vertą darbelį :). Kaip bebūtų gaila, medžiagos dalelės priartintos viena prie kitos iš karto sulimpa – tarsi susilieja į vieną.



Be abejonės reikia papasakoti ir apie tai, kaip ši TIM paruošiama darbui. Tai sudėtingiau nei su ankščiau testuotomis pastomis. Neužtenka tiesiog padėti lašelį Liquid Pro ant procesoriaus ar radiatoriaus pagrindo – ją reikia tinkamai išsklaidyti. Tam Cool Labs atstovė patarė naudoti medvilnės skiautę, tačiau tai padaryti puikiai pavyko ir su švirkštu, tiksliau jo adata. Išsklaidžius šį produktą pasirodė, kad metalas pasidarė dar skystesnis

:).



Kompanija atkreipia dėmesį į tai, kad produktas nėra suderinamas su aliuminiu. Tai neturėtų sukelti problemų, nes praktiškai visi pagrindai yra variniai arba nikeliuoti. Taip pat ši termopasta yra laidi elektros srovei, todėl su ja reikėtų elgtis atsargiai ir naudoti tam skirtam tikslui.

Testų metodai

Testams buvo naudojama ta pati sistema, kaip įprasta. Šį kartą kaip konkurentą pasirinkome geriausiai iki šiol pasirodžiusią Gelid GC-1 termopasta. Buvo naudojamas NH-U12P radiatorius su NF-P12 ventiliatoriumi iš Noctua. Testuojama buvo kambario temperatūroje – maždaug 21 laipsnis Celsijaus. Korpusas viso testavimo metu buvo atidarytas.

Procesoriaus apkrovimui naudota Prime 95v 25.3, o temperatūrų nustatymui – RealTemp 2.60 programa. Norėdami didesnių skirtumų tarp aušintuvų šiek tiek labiau pakepinome procesorių, jis veikė 2333 ir 3003 MHz dažniais, tačiau antruoju atveju įtampa buvo pakelta iki 1,5 V. Laukimo būsenos testų metu procesorius buvo neapkrautas 15 min, o apkrovos metu, pilnai apkrautas tiek pat laiko. Skaičiuojamas buvo pirmo ir antro branduolio temperatūrų vidurkis.

Testų rezultatai

Rezultatai pateikiami laipsniais Celsijaus

Apskritai visuose bandymuose pirmauja Cool Labs sprendimas. Net ir Idle temperatūrose yra vieno laipsnio skirtumas, nekalbant jau apie apkrautus procesorius. Čia išryškėja itin smarki Liquid Pro persvara, nespartinto procesoriaus temperatūra yra dviem laipsniais mažesnė. Žinoma, didžiausią įspūdį daro spartinto procesoriaus su aukštesne įtampa rezultatai – čia šiandien testuojamas produktas pranašesnis net 5 laipsniais Celsijaus.

Išvados

Coollaboratory Liquid Pro yra labai novatoriškas gaminys – jis yra visiškai kitoks nei tradicinės termopastos ir tuo pačiu žymiai pranašesnis aušinimo efektyvumo prasme. Jei Liquid Pro taip lenkia ligi šiol geriausius rezultatus rodžiusią Gelid, tai kitų termopastų atžvilgiu ji gali būti efektyvesnė net maždaug 10 laipsnių Celsijaus. Nors ir už švirkštą, kuriame rasime 1 g Liquid Pro teks sumokėti 8,90 euro, nepanašu, kad artimiausiu metu, kas nors ją sugebės nukarūnuoti. Rekomenduojame ją tikram entuziastui, siekiančiam tikrai puikių rezultatų!

Dėkui Sabrina Herrmann iš Coollaboratory už suteiktą galimybę testuoti Liquid Pro ir pagalbą apžvalgos rašymo metu.

Autorius: Wicked Akuba

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.