Gelid Silent 12 ventiliatoriai

Korpuso ventiliacija turi didelę įtaką kompiuterių komponentų temperatūrai, o tinkamas korpuso aušintuvų pasirinkimas gali atnešti malonių rezultatų. Šiandien jus supažindinsime su Gelid Silent 12 serijos ventiliatoriais.

 

Apie gamintoją

Pakuotė ir specifikacijos

Ventiliatoriai

Testavimas

Išvados

 

 

Apie gamintoją

 

Su Gelid jau turėjote progą susipažinti GC-1 termopastos apžvalgoje. Tai jaunas gamintojas, besispecializuojantis kompiuterių aušinimo sprendimų srityje. Pavadinimas \“Gelid\“ kilęs iš lotyniško \“gelidus\“, reiškiančio „ypatingai šaltas“.

Tarp šio vos šiais metais Hong Konge įsikūrusio gamintojo produkcijos matome įvairaus diametro kompiuterio ventiliatorių žaidėjams ir tylos mėgėjams, termopastos, o greitai turėtų pasirodyti ir pirmieji šios kompanijos aušintuvai procesoriams. Šios kompanijos įkūrėjai VC Tran ir Gebhard Scherrer turi nemažą darbo kompiuterių aušinimo sferoje patirtį.

 

Pakuotė ir specifikacijos



Gelid mums atsiuntė tris skirtingus Silent serijos 120 x 120 mm ventiliatorius. Visi jie įpakuoti beveik identiškose baltos spalvos dėžutėse. Iš tiesų jos ir yra tokios pačios. Skiriasi tik lipdukai ant pakuočių priekio. Pro nedidelį permatomą plastiko langelį dėžutės priekyje matyti pats ventiliatorius. Galinėje pakuotės pusėje pateikta lentelė su ventiliatorių specifikacijomis. Pakuotės šoninėse dalyse yra keli logotipai, informuojantys, jog ventiliatoriai veikia tyliai, sukuria didelį oro srautą ir pan. Be abejo, tai daugiau reklaminio pobūdžio logotipai, tačiau malonu tarp jų matyti ir bylojantį apie gaminiui suteikiamą penkerių metų garantiją.





Tad kuo gi skiriasi šie trys aušintuvai? Viskas paaiškėja užmetus akis į ventiliatorių specifikacijas. Pirmasis ventiliatorius, ant kurio pakuotės lipduko nėra, yra paprasčiausias iš visų trijų. Prie pagrindinės plokštės jis jungiamas trijų kontaktų jungtimi, sukasi fiksuotu 1000 apsukų per minutę greičiu, jeigu papildomai nereguliuojamos jo apsukos. Antrasis ventiliatorius turi termodaviklį, pagal kurio pateikiamą informaciją ir reguliuojamos jo apsukos 750 – 1500 apsukų per minutę intervale. Trečiasis ventiliatorius turi kitokią apsukų valdymo funkciją. PWM (Puls Width Modulation) leidžia valdyti ventiliatoriaus apsukas valdyti tiksliai pagal procesoriaus poreikius, todėl toks ventiliatorius gali puikiai tikti naudojant jį su kokiu nors procesoriaus aušintuvu, kuris komplektuojamas be ventiliatoriaus.

 

Visi ventiliatorių skirtumai aiškiai matosi žvilgtelėjus į specifikacijas.

 

Ventiliatoriai

Visi trys ventiliatoriai vizualiai beveik identiški: rėmeliai pagaminti iš juodo plastiko, o ventiliatoriai – baltos spalvos. Pastarieji, kaip ir įprasta 120 mm ventiliatoriams, turi septynias menteles be jokių įdubimų ar kitų aerodinaminių elementų. Vieninteliai skirtumai, matomi plika akimi, yra lipdukai, ant kurių užrašyti ventiliatorių pavadinimai. Ventiliatoriai pagaminti kokybiškai, jų laidai laidai įvilkti į \“rankoves\“, o atidžiau pažiūrėjus į juos matyti ir dar keli skirtumai taip gaminių. TC ventiliatorius turi dar vieną papildomą, maždaug 20 cm ilgio laidą, ant kurio ir yra termodaviklis. PWM ventiliatorius skiriasi savo kištuku. Jis ne 3 kontaktų, kaip pirmųjų dviejų modelių, tačiau keturių.









Ką randame kartu su ventiliatoriais, atidarę jų dėžutes. Iš tiesų nedaug, tačiau viskas ko reikia. Be ventiliatoriaus pakuotėje randame keturis guminius (silikoninius) tvirtinimo kištukus ir \“Silently Cooled by Gelid\“ lipduką, kurį galima užklijuoti ant kompiuterio korpuso ar bet kur, kur tik patinka. Iš tiesų malonu rasti vietoje tvirtinimo varžtų silikoninius fiksatorius. Sukti varžtus į ventiliatorius, ypač pirmą kartą, nėra pats maloniausias užsiėmimas, o guminius fiksatorius tvirtinti kur kas lengviau. Be to, tokie fiksatoriai slopina ir ventiliatorių keliamą vibraciją.



Fiksatoriai atrodo kiek kitaip nei tie, kokie komplektuojami kartu su Noctua ar Nexus ventiliatoriais. Jie yra šiek tiek storesni ir trumpesni. Dėl savo formos juos ko gero šiek tiek sunkiau įdėti, tačiau ventiliatoriai laikosi tikrai tvirtai.

 

Testavimas



Aušintuvai testavimui buvo įdėti į korpuso (Anetc 300) galinę sienelę ir ištraukinėjo iš jo šiltą orą. Be 120 mm ventiliatoriaus testų metu komponentų papildomai kiti korpuso ventiliatoriai neaušino. Kaip konkurentai šiems ventiliatoriams buvo panaudoti Nexus Real Silent 120 mm ir Antec TriCool 120 mm ventiliatoriai. Po 20 minučių nuo kompiuterio įjungimo buvo fiksuotos kompiuterio temperatūros ramybės būsenoje, o po to, 20 minučių apkrovus komponentus, temperatūros pilnai apkrautoje sistemoje. Testų metu kambaryje buvo maždaug 23 laipsnių temperatūra. Termperatūros matuotos PC Wizard 2008 programos pagalba. Kompiuterio konfigūraciją galite matyti apačioje.

 

 

Rezultatai

Visų pirma, iš rezultatų puikiai matyti, kokią didelę įtaką komponentų temperatūroms daro papildomo ventiliatoriaus korpuse įrengimas. Rezultatai tarp skirtingų aušintuvų dažnai yra nedideli ir kai kuriuos jų netgi priskirti pokyčiams, kurie galėjo įvykti dėl minimaliai svyruojančios aplinkos temperatūros.

 

Visgi norėčiau atkreipti dėmesį į Gelid Silent 12 ventiliatorių rezultatus. Geriausiai, kaip matote, pasirodė PWM modelis. Tai nesunku paaiškinti tuo, jog visą laiką jis sukosi maksimaliu, ~1500 RPM greičiu. Visgi TC rezultatai prastesni nei PWM bei netgi standartinio Silent 12. Šis skirtumas atsirado dėl to, jog oro korpuse temperatūra niekada nepasiekė 42 laipsnių pagal Celsijų, kada ir įsijungia maksimalios ventiliatoriaus apsukos. TC ventiliatoriaus apsukos neviršijo 1000 RPM, o kartais laikėsi netgi žemiau.

 

Ventiliatorių keliamą triukšmo lygį galiu vertinti tik subjektyviai. Garsiausiai tarp bandytų aušintuvų veikė Antec TriCool (maksimaliomis apsukomis). Iš tiesų nė vieno ventiliatoriaus keliamas triukšmas nebuvo erzinantis, tačiau Gelid Silent 12 serijos ventiliatoriai taip pavadinti ne be reikalo. Prie 1000 apsisukimų per minutę greičiu besisukančio ventiliatoriaus prikišus ausį girdėjosi švelnus ošimas. Ventiliatoriui besisukant 1500 apsukų per minutę greičiu triukšmas šiek tiek padidėjo, tačiau vis tiek išliko lengvai toleruojamas.

 

Išvados

 

Ko gero pagrindinė šios apžvalgos išvada būtų ta, jog papildoma korpuso ventiliacija gali turėti labai didelę įtaką visų kompiuterio komponentų temperatūroje, todėl tikrai rekomenduoju pasirūpinti bent jau vienu papildomu šiltą orą iš korpuso ištraukiančiu ventiliatoriumi.

 

Bet visgi nenukrypkime nuo pagrindinės apžvalgos temos. Gelid Silent 12 ventiliatoriai, kaip rodo testų rezultatai, gali pakankamai efektyviai pasirūpinti korpuso ventiliacija ir kartu stipriai nepadidinti bendro triukšmo lygio. Aušintuvai pagaminti kokybiškai, jiems suteikiama 5 metų garantija, kartu pridedami ir guminiai tvirtinimo laikikliai. Didelis privalumas yra tas, jog pirkėjai gali rinktis iš trijų skirtingų ventiliatorių modelių.

 

Kokius modelius rinktis iš tiesų priklauso nuo kiekvieno žmogaus poreikių. Man asmeniškai labiausiai patiko PWM modelis, kadangi jis, kada tik pageidaujate gali veikti maksimaliomis apsukomis. TC modelis turėtų patikti tiems, kurių pagrindinės plokštės turi ribotas galimybes valdyti aušintuvų apsukas, o korpuse dažnai būna aukšta temperatūra. Paprasčiausias (tiesa, ir pigiausias) Silent 12 modelis galės tiesiog ramiai dirbti įmontuotas korpuse. PWM modelis kainuoja 7 eurus, TC – 7.20, o įprastinis modelis – 4.17 euro.

Dėkojame Gelid Solutions už suteiktą galimybę išbandyti šiuos gaminius.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.