Nexus Xir-3500 procesoriaus aušintuvo apžvalga

Šiandien vėl sugrįžtu prie aušinimo sferos produktų ir pateikiu Jums dar vieno Nyderlandų kompanijos Nexus produkto apžvalgą. Šį kartą tai varinis aušintuvas procesoriui Xir-3500. Iki šiol praktiškai visi testuoti aušintuvai buvo tower – bokšto tipo, t.y. orą pūtė horizontaliai motininei plokštei, o ne vertikaliai į pačią motininę. Šioje apžvalgoje ir pažvelgsime, kokią įtaką daro varinis radiatorius ir ar verta juo keisti standartinį, prie Intel procesorių pridedamą atitikmenį.



Kaip jau pasakojau ankstesnėse apžvalgose vario šiluminis laidumas yra pastebimai didesnis už aliuminio. Būtent dėl to iš šio metalo ir yra gaminami daugelio aušintuvų pagrindai ir heatpipe vamzdeliai. Kaip bebūtų, pastaroji medžiaga yra kur kas brangesnė už dažnai sutinkamą aliuminį. Visgi Nexus nusprendė mesti iššūkį piniginėms ir pabandyti pritraukti vartotojus su praktiškai visiškai variniu aušintuvu.

Turinys:

Pakuotė ir komplektacija

Specifikacijos

Radiatoriaus ir ventiliatoriaus konstrukcija

Montavimas

Testų metodai

Testų rezultatai

Išvados

Pakuotė ir komplektacija

Matosi, kad Nexus, kurdami įpakavimą tikrai nepagailėjo laiko ir pastangų, o gamindami – ir išlaidų, kurios automatiškai didina produkto kainą. Gerai tai ar blogai – spręsti Jums. Pakuotė yra pagaminta iš blizgančios auksinės spalvos kartono, o priekinėje pusėje matomas pats aušintuvas. Pasukus ją į dešinę pusę rasime specifikacijas, o galinėje dalyje – aušintuvo aprašymą septyniomis kalbomis. Likusioje dalyje jokio teksto nėra – tik mergina, rodanti tylos gestą.



Viršuje rasime plastmasinę rankenėlę skirtą dėžutės nešimui. Atidarius įpakavimą, po dviem sluoksniais kartono rasime plastikinę dėžutę kurioje tvirtai saugomas Xir-3500. Išėmus ją matomas iš identiško pakuotei kartono pagamintas įpakavimas, kuriame rasime įrankius aušintuvo montavimui.



Komplektacijoje rasime po du montavimo elementus Intel ir AMD sistemoms, po motinine montuojamą tvirtinimo plokštelę, keturis varžtus, bei termopastos ir mentelę jai išsklaidyti. Komplektacija pakankamai aukštos klasės, joje rasime viską, ko tik gali prireikti aušintuvo paruošimui darbui.

Specifikacijos

Radiatoriaus ir ventiliatoriaus konstrukcija

Kaip jau minėjau, beveik Xir-3500 yra pagamintas iš gryno vario. Man asmeniškai tokia išvaizda daugiau nei priimtina ir atrodo pakankamai patraukliai ir įspūdingai. Na, bet ne vien dėl išvaizdos perkami procesorių aušintuvai. Aušintuvas turi 67, jeigu manęs neapgavo per jas braukiamas atsuktuvas, plokšteles, kurios yra labai plonos. Netyčia pažeidus aušintuvą gali iškilti pavojus joms nulūžti, nes varis, o ypač toks plonas, nepasižymi labai geromis tvirtumo savybėmis.



Per visas plokšteles eina keturi 6 mm skersmens „heatpipe“ vamzdeliai. Tarp jų ir plokštelių yra vienintelė radiatoriaus dalis pagaminta ne iš vario. Tai grubaus aliuminio radiatorius, turintis 24 plokšteles. Jis taip pat padeda išsklaidyti karštį nuo ką tik įkaitusių vamzdelių.



Atskiro paragrafo nusipelno aušintuvo pagrindas. Jis, žinoma, taip pat varinis, ir kaip jau įprasta, dėl suderinamumo su AMD sistemomis – kur kas didesnis, nei LGA775 procesorių paviršius. Radiatoriaus paviršius yra neįtikėtinai lygus – lyg veidrodis. Tuo galite įsitikinti matydami nuotrauką, kur atsispindi moneta.



Turbūt jau pastebėjote, kad aušintuvo ventiliatorius nėra įprastas 12,9 ar 8 cm produktas, kurie naudojami korpusuose. Tai 9 cm ventiliatorių atitinkantis, tačiau nekeičiamas „malūnas“. Jis yra tvirtinamas per patį vidurį ir užfiksuojamas keturiais varžteliais – po du iš kiekvienos pusės. Ventiliatoriaus centre yra dvi oranžinės LED lemputės, kurios veikiant ventiliatoriui dar pagyvina originalią išvaizdą.



Aušintuvas sveria 736 gramus, o tai yra praktiškai dvigubai daugiau nei aliumininio brolio masė – 382 g. Tokia masė tikrai jaučiasi paėmus Xir-3500 į rankas, o būtent dėl to Nexus čia pritaikė ne paprastą push-pin, tačiau sudėtingesnę, tačiau ir kur kas tvirtesnę montavimo sistemą. Apie tai – kitame skyrelyje.

Montavimas

Kaip jau minėjau, šis Nexus produktas turi neįprastą montavimo sistemą. Visgi – ji turi vieną, su nemaža dalimi kitų radiatorių, panašią savybę – po motinine plokšte dedamą plokštelę, kuri padeda nepažeisti pagrindinės kompiuterio plokštės.



Pakuotės turinio aprašyme matėte, kad Intel ir AMD sistemoms montavimo elementai tvirtinami tarp pagrindo ir aliumininio radiatoriaus. Kaip jau įprasta, apžvelgsime Intel montavimo būdą (atsiprašome AMD procesorių turėtojų).

Bent jau iš pradžių atrodo, kad Xir-3500 darbui bus paruošti itin paprasta, išskyrus žinoma, motininės plokštės išėmimą iš korpuso. Visgi, viskas nėra taip gražu. Tačiau apie tai – nuo pat pradžių.



Šiek tiek atlaisvinus šalia pagrindo matomus varžtus įdedami elementus į abi puses ir vėl stipriai užveržiame varžtus. Pats aušintuvas jau paruoštas – beliko susitvarkyti su galinėje motininės dalyje montuojama plokštele. Nulupus apsauginę plėvelę, plokštelę priklijuojame. Pati sunkiausia dalis yra tinkamai pasidėti motininę, nes, kas svarbiausia, varžtus teks sukti iš galinės motininės plokštės dalies, todėl nebus galimybių matyti ar tiksliai nutaikėme varžtus į vietas esančias montavimo elementuose. Pagaliau prisukus visus keturis varžtus, o prieš tai, žinoma, nepamiršę užtepti termopastos, galime naudoti aušintuvą.



Dar viena su montavimu susijusi problema iškilo jau baigus testuoti aušintuvą ir nuimant plokštelę nuo galinės pagrindinės dalies. Nežinia ar dėl didelio karščio ar dėl kitų priežasčių ant plokštelės buvę klijai ją taip prikabino prie motininės, kad bandant „backplate“ atplėšti kilo realus pavojus motininei plokštei. Visgi šiek tiek pasukinėjęs ją nuroviau, tačiau ant mano Gigabyte pasiliko dalis minkštosios „backplate“ dalies.

Testų metodai

Testams buvo naudojama ta pati sistema, kaip įprasta, komplektacija matote lentelėje. Taip rezultatams nedaro įtakos jokie pašaliniai veiksniai. Visuose testuose naudojama NT-H1 pasta, ji keičiama po kiekvieno bandymo. Testuojama buvo kambario temperatūroje – maždaug 24 laipsniai Celsijaus. Korpusas viso testavimo metu buvo atidarytas. Palyginimui buvo pasitelkti Arctic Cooling Freezer 7 PRO bei standartinis Intel aušintuvai.

Procesoriaus apkrovimui naudota Prime 95v 25.3, o temperatūrų nustatymui RealTemp 2.60 programa. Norėdami didesnių skirtumų tarp aušintuvų šiek tiek labiau pakepinome procesorių, jis veikė 2333 ir 3003 MHz dažniais, tačiau antruoju atveju įtampa buvo pakelta iki 1,5 V. Laukimo būsenos testų metu procesorius buvo neapkrautas 15 min, o apkrovos metu, pilnai apkrautas tiek pat laiko. Skaičiuojamas buvo pirmo ir antro branduolio temperatūrų vidurkis.

Testų rezultatai

Kaip matote lentelėje, Xir-3500 smarkiai lenkia standartinį aušintuvą ir net pasirodo šiek tiek geriau už 2900 aps./min besisukantį ventiliatorių turintį AC 7 PRO. Turint galvoje, kad Nexus produktas yra ne tower tipo aušintuvas bei tai, kad jis testų metu sukosi 1080 aps./min greičiu – geras pasiekimas.

Išvados

Nepaisant šiokių tokių problemų su „backplate“ Xir-3500 beveik neturi minusų. Teigiama nuomonė apie Nexus produktą išsilaiko nuo pat dėžutės paėmimo į rankas. Kokybiška pakuotė, komplektacija, itin tvirtas pagaminimas ir visai neblogas aušinimo efektyvumas džiugina, o pakankamai didelė 60 JAV dolerių kaina yra pateisinama, nes varis – kur kas brangesnis metalas, nei aliuminis. Bet kokiu atveju – išlieka galimybė nusipirkti pigesnį aliumininį modelį.

Ačiū Dennis van Driel iš Nexus už suteiktą galimybę apžvelgti Xir-3500.

Autorius: Wicked Akuba

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.