NorthQ NQ-3392 FlexQ Copper apžvalga

Šiandien išbandysime tokį produktą, kurį pats gamintojas vadina tinkančiu itin daug sričių. Pabandysime įsitikinti, ar tai tiesa ir rinkoje nesulaukėme dar vieno produkto, „tinkančio viskam, tačiau dorai nesugebančio nieko“. Šį kartą mūsų akys ir testavimo įrankiai nukreipti į dar vieną produktą iš NorthQNQ-3392 FlexQ varinį aušintuvą.

Nors ir gamintojas rašo, kad produktas skirtas išskirtinai daugialypės terpės centrams, tačiau kartu leidžia jį naudoti ne tik su mažai kaistančiais procesoriais, tačiau ir vaizdo kortomis bei vidutinio lygio dviejų branduolių Intel ir AMD lustais. Ši Combo aušintuvą išbandysime su vaizdo plokšte, kuri dažniausiai įkaista iki didžiausių temperatūrų, o taip galėsime įsitikinti, ko šis „keli viename“ produktas yra vertas.

Turinys:

Apie NorthQ

Pakuotė ir komplektacija

Specifikacijos

Radiatoriaus ir ventiliatoriaus konstrukcija

Montavimas

Testų metodai

Testų rezultatai

Išvados

Kompanija buvo įkurta 2002-iais metais, Danijos sostinėje Kopenhagoje. Pasak atstovų, ši bendrovė plečia savo veiklą kiekvieną dieną – praėjus metams nuo įkūrimo produktais jau buvo prekiaujama visoje Skandinavijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Dar po metų NorthQ produktus oficialiai galėjo įsigyti vokiečiai, austrai ir šveicarai, o 2005-iais jau buvo 16 distributorių įvairiose Europos šalyse. O prieš du metus buvo parduotas pirmasis produktas vienoje didžiausių JAV rinkų. Kompanijos vizija yra labai įdomi – „Innovation Innovation Innovation“, pasak jos – naujovės yra svarbiausias ieškant naujų klientų ir išlaikant senuosius.

Pagal produktų skaičių galime spėti, kad pagrindinis pelno šaltinis yra maitinimo blokai. Būtent jų yra daugiausiai ir automatiškai jie sulaukia daugiausiai apžvalgų iš technikos portalų. Be PSU, kompanija gamina ir korpusus staliniams bei daugialypės terpės kompiuteriams, ventiliatorius, aušintuvus ir kelis kito tipo produktus.

Pakuotė ir komplektacija

NorthQ NQ-3392FlexQ pakuotė labai panaši į kolegos Dovydo seniau apžvelgtą NQ-3330WLA Gamer aušintuvą. Priekinėje dalyje matome gamintojo logotipą ir produkto vardą bei savybės, o apačioje galima apžiūrėti viršutinę Combo aušintuvo dalį. Kitoje pusėje randame instrukcijas, kaip įdiegti FlexQ į sistemas, kurios yra palaikomos, specifikacijų lentelę ir pro permatomą plastiką apžiūrėti aušintuvo pagrindą.



Įpakavimas yra atidaromas labai paprastai, tačiau tai yra šioks toks minusas. Sutikime, kad dalis pirkėjų užsimanys apžiūrėti produktą iš arčiau, o todėl nusipirkus prekę išlieka galimybė nerasti vieno ar kito komponento. Pakuotė yra sutvirtinta spaustukais ir tiesiog atlenkiama.



Iš išorės matomoje dalyje rasime aušintuvą, bei dalį montavimo elementų. Nuo jos atskirtoje vietoje kompanija įdėjo visus likus montavimo bei tvirtinimo elementus, mažus radiatoriukus vaizdo plokštės atminties lustų aušinimui, termopastos bei vartotojo instrukciją. Taip pat reikia nepamiršti ir ventiliatoriaus apsukų valdiklio.





Specifikacijos

Radiatoriaus ir ventiliatoriaus konstrukcija

Esminė šio produkto savybė leidžianti tikėtis pakankamai neblogo našumo – varinis radiatorius. Pats aušintuvas yra tikrai mažas, labai primenantis ant vaizdo plokščių naudojamus apvalius Zalman analogus. Čia naudojamas vos 6 cm pločio ventiliatorius, todėl norint sukurti bent 25 CFM oro srautą, reikia priversti „feną“ suktis net 3400 aps./min greičiu. Tokiu greičiu besisukantis ventiliatorius gali imti kelti erzinantį aukštesnio nei įprasta dažnio triukšmą.



FlexQ turi 55 varines plokšteles, sudarančias du pusskritulius. Jos sudaro ir pagrindą, besiliečiantį su aušinamu lustu – plokštelės viduryje yra supresuotos ir nušlifuotos. Beje, pagrindas yra pakankamai lygus, todėl tai neturėtų būti prasto aušinimo efektyvumo priežastis. Viena aušintuvo pusė yra mažesnė už kitą, tačiau kodėl kompanija taip pasielgė, tikrai neturiu žinių. Nors ir 250 g svoris atrodo labai nedidelis, lyginant su procesorių aušintuvais, kaip tokio dydžio produktui jis tikrai nėra mažas. Bet kokiu atveju, nepamirškime, kad tai varinis FlexQ variantas – aliumininis brolis sveria 169 gramus.





Montavimas

Pirmiausia atsukame senesnio aušintuvo tvirtinimo varžtus ir jį nuimame. „Prikepusiai“ termopastai nuvalyti gali prireikti spirito ar kitokio skysčio savo sudėtyje turinčio didelę koncentraciją alkoholio. Nusausinus vaizdo procesoriaus paviršių galima užtepti naujos termopastos. Beje, reiktų nepamiršti nuo atminties lustų nuimti mažus radiatorius, nes jie gali trukdyti uždėti naują aušintuvą. Visgi standartiniame aušinime jie nebūna naudojami – jų darbą kartu atlieka pagrindinis aušintuvas.



Pirmiausia galinėje plokštės dalyje įdedame plokštelę, kuri padės aušintuvui laikytis stabiliai. Tam prireiks komplekte esančių veržlių ir tarp tvirtinimų dedamų silikoninių elementų. Apvertus montažinę plokštę dedame aušintuvą ir pritvirtiname jį varžtais. Taip aušintuvas montuojamas tik ant vaizdo plokštės. Norint juo aušinti procesorių, tai padaryti lengviau – užtenka į motininę plokštę įstatyti laikiklį ir ant jo tvirtinti aušintuvą. Belieka ventiliatoriaus maitinimo laidą prijungti prie motininės plokštės. Norint reguliuoti apsisukimų skaičių, galima naudoti komplekte esantį valdiklį.



Testų metodai

Naudota buvo žemiau nurodyta komplektacija. Standartiniam plokštės aušintuvui termopasta, kaip jau įprasta – NT-H1, buvo pakeista dar prieš testavimą. Su NorthQ aušintuvu taip pat naudota Noctua termopasta. Kadangi įprastai 9800GT ventiliatorius sukasi ne visu savo pajėgumu, RivaTuner pagalba apsisukimų skaičių padidinau iki maksimumo. Temperatūrų stebėjimui buvo naudota ta pati programa, tiksliau jos 2.11 versija.

Temperatūra buvo matuojama palikus 10 min ramybės ir pilnos apkrovos būsenoje. GPU apkrovimui buvo naudojamas GPU Caps Viewer Fur Rendering įrankis. Kadangi RivaTuner pateikia vidutinius temperatūros rezultatus, būtent juos ir naudojau sudarydamas lentelę. Kambario temperatūra siekė 21 laipsnį Celsijaus, o korpusas visada buvo atidarytas. MIN pažymėti skaičiai nurodo temperatūras, kai ventiliatorius sukasi 1500 aps./min sparta, o MAX, kai greitis siekia 3400 aps./min.



Testų rezultatai

Išvados

Šis produktas, vienas iš pirmųjų, sugebančių atlikti daugiau nei vieną darbą ir patekusių į mūsų rankas. Džiugina tai, kad yra FlexQ yra suderinamas su daugeliu dabar naudojamu procesorių ir vaizdo plokščių. Be abejonės, jis netiks aukštos klasės keturių branduolių procesoriams skirtiems žaidimų ar profesionalioms sistemoms, tačiau atvėsinti namų kino AK procesorių tikrai sugebės. Be to, jis tinkamas net ir aukštos klasės vaizdo plokštėms.

Vos gavęs šį aušintuvą testams, nesitikėjau išvysti geresnius rezultatus, nei standartinių kartu su procesoriumi ar vaizdo plokšte pardavinėjamų analogų. Pasirodo klydau – rezultatai kalba patys už save – FlexQ ne tik sugeba efektyviau aušinti pakankamai smarkiai kaistančią vaizdo plokštę, tačiau dirbdamas sukelia kur kas mažesnį triukšmą.

Kaip grafikos posistemio aušintuvas, šis NorthQ produktas yra tikrai neblogas, tačiau turint galvoje, kad prireikus jį galima naudoti kaip procesoriaus coolerį, FlexQ nusipelno dar daugiau pagarbos. Net neabejoju, kad dauguma pirkėjų ir bus HTPC savininkai, nes būtent tokių aušintuvų rinkoje nėra daug. Esminis šio gaminio privalumas – aušinimo efektyvumo santykis su aukščiu, kuris siekia vos 2,7 cm.

Gaminio kaina siekia maždaug 33 eurus, tačiau daugelyje internetinių parduotuvių kol kas jis nėra pasiekiamas.


 

Dėkojame Maiklui Džensenui (Michael Jensen) iš NorthQ be kurio šios apžvalgos nebūtų pavykę parengti. 

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.