Skirtingų gamintojų 8600GT našumas testuose

Šiandien į mano rankas papuolė keletas nebrangių vidurinės klasės Nvidia Geforce 8600GT vaizdo plokščių. Nusprendžiau pasidalinti su jumis savo testavimo rezultatais.

Geforce 8600GT yra paremta 80nm Nvidia G84 vaizdo procesoriumi. Šis vaizdo procesorius turi 32 Shader procesorius, 16 tekstūravimo vienetų (TMU) bei 8 ROP vienetus. Vaizdo procesorius su atmintine čia bendrauja 128 bitų pločio magistrale. 8600GT palaiko aparatinę didelės raiškos video akseleraciją, DirectX 10 technologiją, geba dirbti SLI režime. Standartiniai 8600GT vaizdo procesoriaus ir atmintinės dažniai siekia atitinkamai 540 ir 1400 MHz, tačiau vaizdo plokščių gamintojai juos gali ir keisti.

Ilgai gumos netempsiu ir pasakysiu, kad plokštės testuotos tik sintetiniais 3D Mark 2005 ir 3D Mark 2006 testais. Nors toks testavimas ir nelabai padės išsiaiškinti kaip plokštėms seksis realiuose žaidimuose, tačiau tarpusavio palyginimui to pakaks. Žinoma, ateityje, jeigu pageidaus skaitytojai, bus galima išvysti ir kitokių testų. Taip pat turiu nuliūdinti ir visus spartintojus. Tiesiog pritrūko laiko kiekvienos vaizdo plokštės turbinimui ir maksimalių stabilių dažnių ieškojimui, todėl visi testai atlikti nekeičiant plokščių veikimo dažnių.

Pirmasis kandidatas pakliuvęs į mano rankas:

Gigabyte 8600GT 512MB

Atminties kiekis: 512MB GDDR2

Vaizdo procesoriaus dažnis: 540MHz

Atminties dažnis: 1300MHz

Kaip matosi nuotraukose, aušinimas pasyvus. Neslėpsiu, kad testų metu šios vaizdo plokštės radiatorius įkaisdavo tiek, jog ant jo praktiškai buvo galima kept kiaušinienę (aišku, lietuviai – nagingi žmonės, ir neabejoju, kad sumąstys, kaip prikonstruot prie jos vienokį ar kitokį ventiliatorių).

Sekantis 8600GT modeliukas, dalyvavęs teste:

ASUS GF 8600GT OC Gear

Atminties kiekis: 512MB GDDR3

Vaizdo procesoriaus dažnis: 540MHz

Atminties dažnis: 1400MHz

Kaip ir visos Asus video plokštes taip ir ši įdėta į be galo didele dėžę, kurioje didesnę dalį užima porolonas.

Beje, prie jos pridėtas toks įdomus „įrenginukas“, kuris tvirtinasi korpuso 5.25“ nišoje ir teoriškai turėtų sukinėjant rankenėlę, kelti VGA dažnį. Su pagrindine plokšte jis jungiasi per USB portą. Kadangi, kaip jau minėjau, plokščių spartinimo potencialo nespėjau išbandyti, todėl ir OC Gear įrenginio praktiškai neišbandžiau.

Pati plokštė apsiginklavus firminiu Asus aušintuvu, kuris šiek tiek primena Zalman aušintuvus. Tik aušinimo plokštelės čia kiek storesnės. Galiu pasakyt tik tiek, jog laidas, einantis link ventiliatoriaus, turi tokią bjaurią savybę visada įsipainiot į aušintuvą.To pasekoje gali supleškėti ir visa vaizdo korta (kas jau buvo įvykę :)).

O dabar keletas Lietuvoje kiek mažiau žinomų firmų gaminių. Pažiūrėsim, kaip jie konkuruos kainos bei spartos santykiu su kitais gaminiais.

Viena iš jų yra XFX GF 8600GT

Atminties kiekis: 256MB GDDR3

Vaizdo procesoriaus dažnis: 540MHz

Atminties dažnis: 1400MHz

Niekuo neišsiskirianti mažutė dėželė su kuklia ir tik reikalingiausia komplektacija. Tačiau vienas malonus niekutis vis dėlto yra. Tai užkabinama kortelė ant durų rankenos kaip viešbučiuose a la „netrukdykite, aš geiminu :).

Keliaujame toliau. Atradau dar įdomesnį modeliuką:

INNOVISION Inno3D 8600GT

Atminties kiekis: 512MB GDDR2

Vaizdo procesoriaus dažnis: 540MHz

Atminties dažnis: 1000MHz

Dėžutė tokia maža, kad vos telpa pati vaizdo plokštė, jau nekalbant apie papildomus laidus (tačiau tai, kas priklauso, tikrai yra). Labai įdomi ir aušinimo sistema, primenanti Radeon 9600 laikus.

Taip pat įdomus gamintojų sprendimas pridėt daugiau, bet lėtesnes GDDR2 atminties (pažiūrėsim, ar tai pasiteisins).

Na ir paskutinis modelis, kurį radau jau baigdamas testuot paminėtas kortas, buvo:

Inno3D Geforce 8600 GT iChill

Atminties kiekis: 256MB GDDR3

Vaizdo procesoriaus dažnis: 620MHz

Atminties dažnis: 1800MHz

Na, nesumeluosiu pasakydamas, jog ji savo išvaizda išsiskyrė iš mano šiandien testuotų kortų. Ant dėžės šono puikavosi tokie užrašai (būtent mano dėmesį patraukė Xstriker3 aušintuvas ir pakelti dažniai):

Pačios plokštės išvaizda daug žadanti. Pamatysim ar tai nėra optinė apgaulė.

Pasukus šonu matosi, kad aušinimas paremtas dabar taip populiariais „heat pipe‘ais“:

Na ką, dabar apie pačią testavimo sistemą.

Tiesą pasakius, pasirinkau pirmą pasitaikiusį kompiuterį.

Jo duomenis tokie:

Intel Core 2 duo E6750 2.66ghz, BOX aušintuvas;

Pagrindinė plokštė: Intel DP35DP;

Atmintis: A-Data 2gb ram 800mhz

Hdd: Seagate 250 GB 16MB 7200rpm;

Na, pirmą paleidau Gigabyte 3dmark05 (kaip ir sakiau, įkaito iki tiek, kad ranką ant jos radiatoriaus sunku buvo nulaikyt):

Toliau, aišku, 3dmark06:

Na, rezultatai nėra labai geri, bet nėra ko per daug tikėtis iš pasyvaus aušinimo bei GDDR2.

Atėjo eilė Inno3d 8600GT 512MB DDR2

Taigi 3dmark05:

Hm, pasirodė dar prasčiau nei Gigabyte. Dėl to daugiausiai įtakos greičiausiai turėjo tik 1000MHz plokštės atminties dažnis. Didesnė 512MB atmintis šiai plokštei čia, kaip matome, nepadėjo.

Bandom 3dmark06 ir matom, kad kuo toliau, tuo labiau atsiliekame nuo konkurentų Gigabyte:

Ką gi, metas išbandyt geresnes specifikacijas turinčias vaizdo plokštes. Pabandysime XFX firmos gaminį :

Štai ir pasireiškia (nors ir nedaug) DDR3 pranašumas.

3dmark06:

Gana neblogi, tačiau ir neįspūdingi rezultatai.

Nekantrauju pabandyt mūsų bandymų flagmaną Asus.

3Dmark05:

Ir ką mes matome? Ogi Asus pasirodė prasčiau negu XFX 🙂 (iškart priminsiu, jog Asus buvo kartu su spartinimui skirtu įtaisu, kurio man išbandyt taip ir nepavyko, o tiksliau, nebuvo laiko. Gal jis būtų pasirodęs ir geriau).

3Dmark06, sakyčiau, visai prastai. Net pradėjau abejot, gal su tvarkyklėmis kas nors blogai (šitą dalyką pabandysiu išsiaiškint kitą dieną).

Na ir įdomiausia istorija su „ant popieriaus“ greičiausia Inno3d Ichill vaizdo plokšte. Su parsiųstomis naujausiomis tvarkyklėmis ji 3dmark05 tesurinko ~4000 taškų, tačiau suinstaliavus jos “gimtąsias” tvarkykles, pasileido kaip mustangas per preriją  :

Ir 3dmark06:

O dabar siūlau tiems, kas planuoja pirkti panašias video kortas, pasižiūrėt kainos ir našumo santykį.

Išvadų nedarysiu – tai paliksiu jums. Aišku tik viena, jog GDDR2 kiekis neatsvers GDDR3 spartos.

Tai tiek šiam kartui. Laukiu atsiliepimų ir gerų atsiliepimų ir kritikos. Čia kaip ir pirma mano apžvalga, todėl, kaip sakoma, pirmas blynas gali būti prisvilęs 🙂

1 Komentaras

  1. 2017-01-23

    […] ar kitos medžiagos. Tačiau ekovata tai yra visiškai ekologiška medžiaga priešingai nei kitos. Skirtingų gamintojų ekovata taip pat gali skirtis ir savo kokybe.  Kai yra atliekamas siltinimas-ekovata yra […]

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.