Verbatim 8GB SDHC Pro Series atminties kortelės apžvalga

Atminties korteles dabar naudoja daugybė įrenginių, įskaitant fotoaparatus, mobiliuosius telefonus ir kitus įrenginius. Šiandien apžvelgsime kompanijos Verbatim SD, o tiksliau SDHC 8 GB talpos atminties kortelę.

Verbatim daugumai pažįstamas kaip optinių laikmenų gamintojas, tačiau jis toli gražu tuo neapsiriboja. Nors gilias tradicijas turinčios 1969 metais įsikūrusios kompanijos \“arkliukas\“ ir yra optinės laikmenos, tarp Verbatim produktų galima rasti ir USB atmintinių ir išorinių kietųjų diskų, įvairių formatų atminties kortelių bei jų skaitytuvų ir kitų kompiuterio priedų. Taigi pradėkime pažintį su šios dienos žvaigžde.

Šiek tiek apie SD

Išorinis vaizdas

Specifikacijos

Testavimas

Išvados

Šiek tiek apie SD

Pripažįstu, atminties kortelėms praktiškai neskyrėme dėmesio nei naujienose nei apžvalgose, taigi bent jau su SecureDigital šeima šiek tiek supažindinsiu šioje apžvalgoje.

Kaip ir kitos atminties kortelių šeimos taip ir ši remiasi Flash atminties technologija. SecureDigital (SD) standartas pristatytas 2000 metais, ir šiuo metu yra vienas labiausiai paplitusių atminties kortelių formatų. Kartu su mažesnio dydžio miniSD ir microSD kortelėmis tai yra vienas labiausiai paplitusių atminties kortelių standartų. 2006 metais pristatytas standarto atnaujinimas SDHC leido peržengti 2 GB atminties ribą. Taip pat atsirado ir kortelių spartos klasė (Class 2, 4 ar 6), kurioje skaičius žymi minimalų kortelės rašymo greitį, pagal kurį dalinai galima spręsti, kokio greičio bus kortelė. Kai kurie įrenginiai, kaip pavyzdžiui, vaizdo kameros netgi turi nurodymus, kokios spartos klasės korteles reikėtų su jais naudoti. Visgi naujojo SDHC standarto gali nepalaikyti seni įrenginiai, todėl prieš perkant tokią kortelę naudojamam įrenginiui reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis suderinamas su SDHC.

Išorinis vaizdas

Metas pradėti ir pačią apžvalgą. Taigi Verbatim 8 GB SDHC Pro Series (47176) kortelė įpakuota paprastame plastikiniame įpakavime, ant kurio matyti gamintojo logotipas, ir kur puikiai matosi pats gaminys. Galinėje įpakavimo pusėje dešimčia kalbų parašyta, jog kortelę palaiko tik su SDHC suderinami įrenginiai, bei, kad kortelė naudoja mažai energijos ir sparčiai veikia.



Kartu su kortele pridedamas ir plastikinis įdėkliukas, apsaugantis kortelę transportavimo metu. Tokius įdėklus gamintojai pateikia beveik su visomis savo atminties kortelėmis.



Vidinėje lankstinuko dalyje tomis pačiomis kalbomis išdėstyta, kaip su kortele nereikėtų elgtis.



Pačios kortelės išvaizda įprasta. Ji pagaminta iš mėlynos spalvos plastiko, priekyje užklijuotas gamintojo lipdukas, o šone yra fiksatorius, kurį paslinkus žemyn galim uždrausti duomenų rašymą į kortelę.



Specifikacijos

Gamintojo pateikiamų specifikacijų nėra daug. Kaip jau minėjau, ši atminties kortelė yra 8 GB talpos. Reali jos talpa, kurią matysite kortelę įdėję į įrenginį, yra 7.62 GiB (gibibaitai). Šis neatitikimas kaip ir kietuosiuose diskuose atsiranda dėl skirtingų GB (1000^3) ir GiB (1024^3) dydžių. Operacinė sistema talpą matuoja GiB, o prie gaminio specifikacijų deklaruojama GB talpa. Gamintojas jau suformatavęs korteles FAT32 failų sistema.

Verbatim SDHC Pro Series atminties kortelės, kurių, beje, galima rasti ne tik 8, bet ir 4 bei 16 GB talpos, priklauso kol kas aukščiausios spartos Class 6 grupei, dėl to reiktų tikėtis gerų spartos rezultatų.

Testavimas

Kortelė bandyta su ir kitose apžvalgose naudotu kompiuteriu (specifikacijos apačioje). Kortelė prie kompiuterio prijungta naudojant jau anksčiau apžvelgtą VIZO Master Panel II kortelių skaitytuvą. Bandymams panaudotos HD Tach bei ATTO programos. Taip pat išbandyta, kiek laiko realiai užtrunka smulkių ir didelių failų įkėlimas iš kortelės ir į ją. Kaip konkurentas, nors ir nevisai tos pačios kategorijos, buvo panaudota Kingston 1GB microSD kortelė (su SD adapteriu). Visgi tai geras atskaitos taškas palyginti rezultatams.





Kairėje – Verbatim, dešinėje – Kingston kortelės

HD Tach linijinio rašymo rezultatuose matome gražią tiesią liniją, žyminčią 20 MB/s ribą. Labai panašūs ir Kingston kortelės rezultatai. Pakankamai geras rezultatas. Pasiekties laikas, kaip kitų Flash atminties technologija paremtų produktų, yra labai nedidelis, nors ir nusileidžia Kingston atminties kortelei.

Kairėje – Verbatim, dešinėje – Kingston kortelės

ATTO nuskaito ir įrašo skirtingo dydžio duomenų paketėlius. Žinoma, lėčiausiai vyksta mažiausių failų rašymas ir skaitymas, tačiau vėliau skaitymo ir rašymo greičiai stabilizuojasi ties 20 ir 10 MB/s atitinkamai. Čia abiejų kortelių maksimalūs nuskaitymo rezultatai yra identiški. Taip greičiausiai yra dėl USB magistralę naudojančio kortelių skaitytuvo, kuris riboja maksimalų pralaidumą. Tačiau rašymo rezultatais akivaizdžiai pirmauja Verbatim gaminys.

Metas pažiūrėti, kaip kortelei seksis įrašyti ir nuskaityti 699 MB vaizdo įrašą bei 118 MB dydžio aplanką su 2771 failų. Rezultatai pateikiame lentelėse.

699 MB vaizdo įrašo nuskaitymas ir įrašymas truko iš tiesų nedaug laiko. Suprantama, su duomenų rašymu, ypač mažesnių failų, sekasi kur kas sunkiau, išlaikomas vidutinis 0.65 MB/s greitis. Su nuskaitymo užduotimis Kingston kortelė taip pat susidorojo neblogai, tačiau rašant smulkius failus sparta buvo ypatingai maža.

Išvados

Nors maksimalus linijinio nuskaitymo testų rezultatai greičiausiai ir neparodė viso kortelių greičio, kitų testų rezultatai neverčia abejoti Verbatim atminties kortelės sparta. Gaila, jog palyginimui neturėjome lygiaverčio SDHC Class 6 varžovo kortelės spartos palyginimui spartos palyginimui, tačiau įprastinę pigią SD kortelę Verbatim gaminys lenkia ženkliai.

Iš tiesų tokia kortelė puikiai tinkama skaitmeniniams SLR fotoaparatams, vaizdo kameroms ar bet kur kitur, kur reikalinga didelė talpa ir aukštas duomenų perdavimo, ypač rašymo greitis. Kortelės kaina siekia maždaug 100lt. Labai panašiai kainuoja ir dauguma kitų gamintojų 8 GB SDHC Calss 6 kortelės. Kaip minėjau apžvalgoje, šias korteles galima įsigyti dar ir 4 GB bei 16 GB talpos.

Dėkojame Verbatim už suteiktą galimybę išbandyti šį gaminį.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.