Xigmatek Achilles S1284 apžvalga

Sveiki, šiandien į mūsų ringą vėl grįžta procesoriaus aušintuvas. Šį kartą, tai jau puikiai Jums žinomos Xigmatek kompanijos produktas S1284 Achilles. Tai Jums jau matyto S1283 pasekėjas, kuris turėjo du variantus – įprastą ir su efektingiau atrodančiu aušintuvu.

Jau kurį laiką entuziastų forumuose sakoma, kad S1283 – šiuo metu pats geriausias pasirinkimas turint galvoje jo kainą, ir vieną iš geriausių aušinimo efektyvumų. Tuo galėjote įsitikinti apžvalgoje, kur ištyrėme net du, įprastą ir įmantresnį Red Scorpion, variantus. Kaip šių produktų pasekėją kompanija išleido patobulintą aušintuvą – S1284. Kaip ir pavadinime, taip ir konstrukcijoje šie produktai skiriasi taip pat – naujesnis Xigmatek kūrinys turi 4, o ne 3 šiluminius heatpipe vamzdelius, kaip senesnėje versijoje.

Šioje apžvalgoje mums belieka įsitikinti, ar verta pridėti kelis litus (greičiau jau dolerius ar eurus, nes, kaip bebūtų gaila, Lietuvos parduotuvėse šio produkto nerasime) ir įsigyti vos vos technologiškai pranašesnį aušintuvą. Apie Xigmatek, kaip kompaniją, jau galėjote pasiskaityti Battle-Axe apžvalgoje, o apie aušinimą galite rasti kolegos Suvirintojo parašytą straipsnį. Taigi pradedame, Jūsų dėmėsiui, kaip įprasta – turinys, kuriame matote kelias apžvalgos dalis. Įdomaus skaitymo !

Turinys:

Pakuotė ir komplektacija

Specifikacijos

Radiatoriaus ir ventiliatoriaus konstrukcija

Montavimas

Testų metodai

Testų rezultatai

Išvados

Pakuotė ir komplektacija

Achilles pakuotė yra visiškai kitokia nei, kad pirmtakų S1283. Ji yra įdomesnės formos nei, kad standartinės stačiakampės kartoninės S1283 dėžutės. Visgi, tokia pakuotė nėra racionalus sprendimas – nors ir galima patyrinėti radiatoriaus pagrindą neišimant aušintuvo iš pakuotės, tačiau naudojama per daug plastiko, o aušintuvas nėra gerai apsaugotas. Dėl pastarojo aspekto galima ir pasiskųsti – viršuje įpakavimas buvo įplyšęs, o išėmus radiatorių, jo mentelės buvo susispaudusios viena prie kitos. Tai reikėjo atitaisyti naudojant tokio storio įrankį, kokio dydžio tarpas turi būti tarp mentelių.





Kaip jau įprasta, pakuotės šonuose pamatysime produkto išskirtines savybes, o gale – specifikacijų lentelę, kurios lietuvišką variantą pateiksime ir Jums. Kaip jau minėjau, priekinėje įpakavimo dalyje galima apžiūrėti H.D.T. technologijos pagrindą, kurį sudaro 4 heatpipe vamzdeliai. Taip, S1284 naudoja tą pačią technologiją, tik turi vienu vamzdeliu daugiau.



Komplektacija nėra turtinga. Čia rasime tik pačius būtiniausius įrankius aušintuvo sumontavimui sistemoje ir, be abejo, patį radiatorių su ventiliatoriumi. Nors ir Molex adapteris pakuotėje, pasak kitų apžvalgininkų, turėtų būti – mūsų bandytame modelyje jo neaptikome. Kaip ir S1283 radome du montavimo elementus LGA775 ir vieną AMD procesorius turinčioms sistemoms. Ventiliatoriaus tvirtinimui pridedami keturi guminiai elementai, o termopastos čia – mažas Stars pakelis.



Specifikacijos

Radiatoriaus ir ventiliatoriaus konstrukcija

Kaip jau pastebėjote specifikacijų lentelėje, aušintuvas sveria 60 g daugiau nei pirmtakas Red Scorpion. Be abejonės, didelė dalis padidėjusio svorio tenka dėl pridėto heatpipe vamzdelio. Kaip visi puikiai žinote, varis yra kur kas sunkesnis už aliuminį. Svorio pridėjo ir padidėję matmenys – šiandien apžvelgiamas aušintuvas yra apčiuopiamai didesnis nei pirmtakas. Kaip ir Noctua flagmane NH-U12P heatpipe vamzdeliai yra nikeliuoti, tačiau kur kas stambesni. Dar vienas panašumas – jų išdėstymas – visi vamzdeliai nėra vienoje linijoje.



Dar viena įdomybė, kurią pastebėjau įdėmiau tyrinėdamas Achilles, tai nedidelis, tačiau pastebimas skirtumas tarp modelių. Kai kurie užsienio apžvalgininkai testavo versiją, kurioje plokštelės šonuose yra gamykliškai užlenktos. Tai turėjo padėti nukreipti oro srautą į heatpipe vamzdelius ir taip juos efektyviau aušinti. Abejotina, ar toks pakitimas gali turėti didesnės įtakos aušinimo efektyvumui, tačiau skirtingus to paties produkto variantus matyti šiek tiek keista.



Kiekviena plokštelė viena nuo kitos yra nutolusi 2 mm ir yra 0,4 mm storio. Jų yra lygiai tiek pat, kiek ir senesniame S1283 modelyje – 54, o šonuose, kaip patys matote, yra išpjovos. Visos plokštelės, kaip ir pagrindas, kuris įsiterpia tarp heatpipe vamzdelių paviršiuje yra aliumininės. Pagrindas yra 11 mm storio, o ant jo montuojami tiek Intel, tiek ir AMD sistemoms skirti elementai.



Pagrindinė savybė, kuo S1284 išsiskiria iš pakankamai vienodos radiatorių masės yra H.D.T. technologija. Visgi, ir tai jau darosi pakankamai įprastas reiškinys, nes tikrai nemažai gamintojų turi bent po vieną tokio tipo aušintuvą. Achilles paviršius yra nušlifuotas netgi geriau, lyginant su praėjusios kartos modeliu – padėjus ant paviršiaus kokį nors daiktą matomas atspindys. Nors jis ir neryškus, tačiau reikia pasakyti, kad S1283 jo išvis nesimatė.



Kaip jau matėte nuotraukose, yra pridedamas ventiliatorius identiškas Red Scorpion pakuotėje rastam modeliui. Besisukančioji dalis yra pagaminta iš permatomo oranžinio plastiko, o likusioji iš analogiškos rudos spalvos medžiagos. Ventiliatorius sukuria kiek didesnį nei 60 CFM oro srauto, ko tikrai turėtų pakakti efektyviai atvėsinti įkaitusias plokšteles.



Montavimas

Naujasis aušintuvas už savo pirmtaką yra pranašesnis dar vienu aspektu – aliuminio plokštelės čia aukščiau, todėl S1284, kitaip nei trijų heatpipe vamzdelių modelį, galėjau sumontuoti tiek vertikaliai, tiek horizontaliai. Kompanija čia pritaikė visiem Intel procesorių naudotojam gerai pažįstamą push-pin technologiją. Tereikia prisukti du montavimo elementus ir aušintuvas yra paruoštas. Nereikėtų pamiršti, kad dedant aušintuvą į sistemą, pirma reikia užfiksuoti vienas prieš kitą įstrižai esančius fiksatorius, kitaip jie iššoks iš savo vietos ir radiatoriaus sumontuoti nepavyks.



Reikėtų pakalbėti ir apie termopastos tepimą ant tokio tipo paviršių. Yra keli užtepimo būdai – po juostelę ant kiekvieno paviršiuje esančio heatpipe vamzdelio, ant viso radiatoriaus pagrindo paviršiaus arba ant viso procesoriaus paviršiaus. Pastarąjį variantą aš ir pasirinkau, nes taip racionaliausiai pasisklaido termopasta ir jos sunaudojamas ekonomiškiausias kiekis. Nutarėme uždėjus aušintuvą jį nuimti ir nufotografuoti, kaip termopasta pasiskirsto po paviršių. Kaip matote, Core 2 Duo procesoriaus paviršius liečiasi su dviem viduriniais heatpipe vamzdeliais ir maždaug po puse šoninių. AMD sistemose besiliečiančio paviršiaus plotas turėtų būti didesnis.



Jau S1283 apžvalgoje pasakojau apie guminius tvirtinimo elementus ventiliatoriui. Būtent jie ir čia naudojami 12 cm „feno“ tvirtinimui prie pagrindinės dalies. Jų privalumas tas, kad ventiliatorius gali būti pastumtas į viršų arba į apačią. Jam veikiant pastebėjau vieną trūkumą – kompanija vėl paliko tarpą, pro kurį eina oras praktiškai nepadėdamas aušinti. Galbūt tai ir sumažina triukšmą, tačiau efektyviau vėsinti procesorių tikrai nepadeda. Su baltomis LED lemputėmis ventiliatorius atrodo tikrai puikiai, efektingumas ypač atsiskleidžia tamsoje.



Testų metodai

Testams buvo naudojama ta pati sistema, kaip įprasta, komplektacija matote lentelėje. Taip rezultatams nedaro įtakos jokie pašaliniai veiksniai. Visuose testuose naudojama NT-H1 pasta, ji keičiama po kiekvieno bandymo. Testuojama buvo kambario temperatūroje – maždaug 27 laipsniai Celsijaus. Korpusas viso testavimo metu buvo atidarytas. Palyginimui buvo pasitelkti Arctic Cooling Freezer 7 PRO bei Xigmatek S1283 aušintuvai.



Procesoriaus apkrovimui naudota Prime 95v 25.3, o temperatūrų nustatymui RealTemp 2.60 programa. Norėdami didesnių skirtumų tarp aušintuvų šiek tiek labiau pakepinome procesorių, jis veikė 2333 ir 3003 MHz dažniais, tačiau antruoju atveju įtampa buvo pakelta iki 1,5 V. Laukimo būsenos testų metu procesorius buvo neapkrautas 15 min, o apkrovos metu, pilnai apkrautas tiek pat laiko. Skaičiuojamas buvo pirmo ir antro branduolio temperatūrų vidurkis.

Testų rezultatai

Rezultatai kalba patys už save. Šiandien testuojamas aušintuvas savo pirmtaką kai kuriais atvejais lenkia net keturiais laipsniais. S1284 išlaiko stabilią persvarą, ir net neabejoju rodo praktiškai identišką našumą žymiai brangesniam NH-U12P. Nors ir palyginimas tarp trijų aušintuvų (kitas dvi savaites aš ilsiuosi ir dėl to šiuo metu kankina laiko trūkumas), galima įsitikinti puikiu Achilles aušinimo efektyvumu.

Išvados

Achilles S1284 tai dar vienas neįtikėtinai geras Xigmatek produktas. Panašu, kad kainos/aušinimo efektyvumo karūną jis pasiruošęs nugvelbti ne iš ko kito, o vyresniojo brolio S1283. Achilles kainuoja maždaug 40 JAV dolerių, arba 35 eurus mūsų žemyne, o tai yra beveik tiek pat, kiek ir Red Scorpion. Su patogia montavimo sistema, kurią beje galima pakeisti tvirtesne, ir puikiai atrodančiu ventiliatoriumi produktas pretenduoja ir į išrankaus entuziasto krepšelį. S1284 yra kokybiškas, efektyvus ir patrauklus akiai bei piniginei, o tai bene viskas ko reikia šiandienos procesorių aušintuvams.

Dėkojame Tony iš Xigmatek, už tai, kad turėjome galimybę Jums pristatyti Achilles apžvalgą.

Autorius: Wicked Akuba

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.