„ACRTIC Accelero Xtreme III“ – viską stingdantis šaltis

Ir jei “ARCTIC” neišsiskiria ypač efektyvių centrinių procesorių aušintuvų kūrime, ši kompanija be jokių abejonių yra viena iš lyderių kuriant aušinimo sprendimus vaizdo plokštėms. Netgi drįsčiau teigti, jog ji labiausiai patyrusi, stambiausia ir geriausia šios rinkos žaidėja. Ypač susikoncentravusi į pastarąją rinką „ARCTIC“ toliau tęsia savo „Accelero“ aušintuvų tobulinimą ir suteikė mums progą išbandyti „Accelero Xtreme III“.

 

 

  • Apie "ARCTIC"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Techninės charakteristikos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie "ARCTIC"

"ARCTIC" – šveicarų kompanija, įkurta 2001 metais. Gamintojas savo kelią pradėjo nuo aušinimo įrenginių: termo pastų, sisteminių ventiliatorių, procesorių bei vaizdo plokščių aušintuvų. 2010 metais įmonė įžengė į naują etapą, pirkėjams pasiūliusi korpusus, maitinimo šaltinius, audio produktus bei periferijos gaminius. Vis tik "ARCTIC" savo prioritetine niša išlaiko vaizdo plokščių aušintuvus. Tam įmonė yra sudariusi  sandėrius su vaizdo plokščių gamintojais (HIS, "Inno3D", "Powercolor", VTX3D, "Sapphire"), kuriems tiesiogiai tiekia savo produkciją.

 

Pakuotė ir komplektacija

Kaip ir daugelis „ARCTIC“ produktų, taip ir šis atkeliauja aptakioje, pagrindines gaminio formas atkartojančioje skaidrioje pakuotėje. Dėžutės apatinėje dalyje randame pagrindines specifikacijas, suderinamų vaizdo plokščių sąrašą bei informacinį tablo, kalbantį apie daugiau nei 20 C efektyvesnį aušinimą ir 7x karto tylesnį darbą, lyginant su standartiniu „GeForce GTX 680“ aušintuvu. Nurodomas garso skirtumas skamba labai jau optimistiškai, tiesa patikrinti ar tai iš tikrųjų atitinka realybę negalėsime. 300 W šilumos galintis išsklaidyti aušintuvas komplektuojamas su šūsnimi radiatorių, skirtų ne tik video atminties mikroschemoms, bet ir įtampos reguliatoriaus (VRM) komponentams. Komplekte be būtinų tvirtinimo mechanizmų randame PATA perėjimą, minkštą padą galinei tvirtinimo plokštelei, perforuotą kronšteiną bei termo adhezyvą (klijus), kurių laidumas, pasak gamintojo, beveik 3 kartus geresnis nei įprastinių lipnių termo juostelių.

 

Žvilgsnis iš arčiau

288 (I) x 104 (P) x 54 (A) mm išmatavimus turintis „Accelero Xtreme III“ sveria 653 gramus. Aušintuvas „apginkluotas“ trimis 92 mm ventiliatoriais, kurie patalpinti į juodos spalvos rėmelius, pastariesiems iškilus nuo pagrindinės plastiko konstrukcijos apie 1 cm. Ant vienos šoninės radiatoriaus dalies užklijuotas firminis „ARCTIC“ lipdukas.

Pats radiatorius sudarytas iš 83 aliuminio plokštelių. Pastarųjų storis siekia ~0.3 mm ir jos išdėstytos viena nuo kitos ~2 mm atstumu. Ant penkių karščio vamzdelių plokštelės tvirtinamos paprastu movimo būdu.

Nesunku pastebėti, jog radiatoriaus konstrukcija tarsi padalinta į tris dalis. Viename šone išdėstytos 68 aliuminio plokštelės, kitame – likusios 15, iš kurių 7 yra beveik dvigubai trumpesnės. Virš radiatoriaus pagrindo įrengtas papildomas aliumininis blokas, kurio išmatavimai siekia 96 x 91 mm. Tokia struktūra leidžia efektyviai pašalinti karštį ne tik nuo pagrindo, bet ir nuo viršutinės karščio vamzdelių dalies.

Nesunku pastebėti, jog radiatoriaus konstrukcija tarsi padalinta į tris dalis. Viename šone išdėstytos 68 aliuminio plokštelės, kitame – likusios 15, iš kurių 7 yra beveik dvigubai trumpesnės. Virš radiatoriaus pagrindo įrengtas papildomas aliumininis blokas, kurio išmatavimai siekia 96 x 91 mm. Tokia struktūra leidžia efektyviai pašalinti karštį ne tik nuo pagrindo, bet ir nuo viršutinės karščio vamzdelių dalies.

Penki 6 mm diametro karščio vamzdeliai vienas nuo kito išdėstyti ~12 mm atstumu. Į pagrindą jie įterpti litavimo būdu. Ant pačio pagrindo randame jau užteptą MX-4 termo pastą, tačiau kaip visad, šios struktūros apdirbimo kokybė nėra ideali.

Kaip jau minėjau, „Accelero Xtreme III“ kompektuojamas su trimis 92 mm skersmens ventiliatoriais. „Fluid dynamic“ guolius naudojantys ventiliatoriai sukasi 900 – 2000 RPM diapazone, neturėdami sukelti didesnį nei 0,5 sonos (24,4 dBA) triukšmą. Pastarieji gali būti valdomi ne tik PWM signalu, bet ir tiesiogiai jungiami prie maitinimo šaltinio „molex“ jungties, panaudojant „ARCTIC“ pridedamą PATA perėjimą. Tiesa, tuomet ventiliatoriai suksis pilnu pajėgumu. Kiekvienas iš trijų ventiliatorius naudoja, gamintojo teigimu, 1,44 W elektros energijos. Suskaičiavus visi trys neturėtų naudoti daugiau nei 4,32 W.

 

Techninės charakteristikos

"Nvidia GeForce" serija

"AMD Radeon HD" serija

„Accelero Xtreme III“ suderinamas su didžiąja dalimi šiuolaikinių vaizdo plokščių, įskaitant ir naująją „GeForce GTX 660 Ti“. „GeForce GTX 680/670“ savininkams renkantis šį aušintuvą reiktų atkreipti dėmesį kokiu principu išdėstytos maitinimo jungtys. Jei jos stiebiasi į viršų – „Accelero Xtreme III“ netiks. Tuo tarpu tiem, kad turi „Radeon HD 7970 GHz Edition“, „Radeon HD 7970“ ar „Radeon HD 7950“ „ARCTIC“ yra paruošusi „Accelero Xtreme 7970“ aušintuvo versiją.

 

Montavimas

Pabandysime sumontuoti „ARCTIC“ gaminį ant „Club 3D HD 6950“ vaizdo plokštės ir tikiuosi, jog čia naudojama nestandartinė montažinė plokštė (angl. PCB) nepakiš kojos.

Naudojantis „ARCTIC“ pridedama instrukcija, sumontuoti „Accelero Xtreme III“ neturėtų kilti problemų net ir mažiau įgudusiam vartotojui. Tiesa, yra du svarbesni aspektai, kuriuos turėti žinoti kiekvienas besiruošiantis šio aušintuvo montavimui. Pirmiausia, nereikia persistengti su termo klijais klijuojant radiatorius prie atminties mikroschemų ar VRM grandinės komponentų. Nors klijai nėra laidūs elektros srovei, tačiau didelis jų kiekis džiūs itin ilgai (4 – 6 valandas ar daugiau), todėl patarčiau jų naudoti minimalų kiekį. Tokiu būdu palaukti teks tik 1 – 2 valandas. Be to, kažin ar kas nors norėtų, jog vaizdo plokštės PCB „maudytūsi“ termo klijuose.

Sekantis pastebėjimas – radiatorių kontaktas su kritiniais VRM grandinės taškais, kad ir tais pačiais induktoriais. Siekiant išventi trumpo jungimo, „ARCTIC“ yra paruošusi keletą izoliacinių juostelių. Tiesa, jų aš nepanaudojau ir taip atsitiko ne todėl, kad puikiai pasitikiu savo kruopštumu ar sugebėjimais, bet paprasčiausiai nemačiau pagrindo nulupti jau „Club 3D“ gamykloje uždėtą radiatorių nuo VRM grandinės tranzistorių, mat mano naudojama plokštė neturi VRM termo daviklio.

Pats radiatoriaus montavimas, kaip minėjau, nėra itin sudėtingas. Montavimo darbams sunaudojamos keleta lipnių poveržlių bei varžtų, aštuonis tarpiklius ir galinę plokštelę su minkštu padu, kuris apsaugo PCB nugarinėje dalyje, ties vaizdo plokštės lustu, esančias mikroschemas.

Sumontavęs „ARCTIC Accelero Xtreme III“ ant „Club 3D HD 6950“ išsigandau, kad iki tol su standartiniu aušintuvu be problemų į "Bitfenix Colossus Window" korpusą tilpusi vaizdo plokštė, po tokių modifikacijų gali nebetilpti. Laimei, klydau. Nors plokštė pailgėjo 6,5 cm. ir dabar siekė net 31 cm., vis dar turėjau vieną papildomą centimetrą iki HDD narvo. „ARCTIC Accelero Xtreme III“ užėmė tik du PCI praplėtimo lizdus.

Mažiausiai kas nepatiko, tai nuolatinis ARCTIC sprendimas užtepti itin daug MX-4 termo pastos. Daugiau nei pusė jos vistiek tenka nuimti, todėl „ARCTIC“ nebūtina būti tokiems dosniems čia.

 

Testavimas

„Club 3D HD6950“ buvo paspartina nuo 800/5000 MHz iki 900/6300 MHz, esant standartinei  branduolio įtampai – 1,1 volto. Būtent tokie nustatymai buvo naudoti abiejų radiatorių ventiliatoriams dirbant auto režime. 50, 75 ir 100 % režimams branduolio įtampa buvo kilstelta iki 1,25 volto, siekiant suteikti aušintuvams daugiau darbo. Didesnė įtampa kartu leido padidinti branduolio dažnį dar 60 MHz – iki 960 MHz. „ARCTIC Accelero Xtreme III“ testuotas su gamykline MX-4 termo pasta. Testuojant, kambaryje laikėsi 28o temperatūra. Pasirinkome dvi "Unigine Heaven" sintetinio testo sesijas, kurios sudėjus truko beveik 9 minutes.

 

Rezultatai

Auto nustatyme apkrovos metu "Accelero Xtreme III" persvara nėra ypač didelė (11 Co), tačiau verta paminėti tai, jog gamyklinis aušintuvas sesijos metu pasiekė 33 % apsukas, o "ARCTIC" sukosi tik 30 % savo pajėgumo. Ventiliatoriams sukantis vis greičiau, "Accelero Xtreme III" pradeda demonstruoti savo "raumenis" ir geba pasigirti 17o, 16o ir 18o C siekančia persvara.

 "Accelero Xtreme III" pranašumas auga žvelgiant į atskirų "Cayman" branduolio komponentų temperatūras. "Club 3D HD 6950" atminties valdiklis aušinamas 23 laipsniais geriau (50 % RPM) už gamyklinį vaizdo plokštės aušintuvą.

Dar didesnis atotrūkus matomas analizuojant šešėlinių blokų temperatūrą. Ventiliatoriams sukantis auto režime skirtumas siekia 22,5 laipsnio, o padidinus sūkius iki 75 % "Club 3D" aušintuvo deficitas išauga net iki 30 laipsnių.

Šįkart neturėdamas po ranka triukšmo matuoklio negalėsiu įvertinti tikslių dBA verčių. Modifikuotas „Club 3D“ aušintuvas šioje kompiuterio konfigūracijoje (ji tikrai tyli) yra praktiškai negirdimas iki 33-35 % RPM, tampa erzinančiu ties 45-50 %, o 80-100 % intervale RPM primena naikintuvo keliamą garsą. Tuo tarpu „ARCTIC Accelero Xtreme III“ tikrai labai labai nustebino – iš gerosios pusės. Aušintuvas buvo negirdimas iki pat 65 %, o besisukdamas pilnu pajėgumu visiškai neerzino klausos.

 

Išvados

Kartu su „Accelero Xtreme III“ „ARCTIC“ dar kartą įrodė kurianti pačios aukščiausios klasės VGA aušintuvus. Modifikuotas „Club 3D“ aušintuvas neturėjo jokių šansų prieš šį „ARCTIC“ gaminį tiek aušinimo, tiek skleidžiamo triukšmo srityse. Vaizdo plokštės lusto temperatūra fiksuotose ventiliatorių parengtyse sumažėjo beveik 20o C, o atskirų lusto blokų temperatūra, pavyzdžiui šešėlinių vienetų, nukrito net trisdešimčia laipsnių. Kalbant apie triukšmo skirtumus, šioje srityje „Club 3D“ aušintuvas buvo tiesiog sutriuškintas. Net patys didžiausi audiofilai neliks nusivylę. „Accelero Xtreme III“ siūlo nepriekaištingą aušinimo efektyvumą, mirtiną tylą, pakankamai paprastą montavimo sistemą bei puikiai išpildytą komplektaciją. Išties net norėdamas sunkiai randu prie ko prisikabinti. Tiesa, Lietuvoje šį produktą prekyboje rasti pakankamai sunku. „BalticMart.eu“ kainuodamas beveik 224 litus „Accelero Xtreme III“ yra kiek brangesnis už savo pagrindinius varžovus, tačiau labai tikėtina, jog šis kainų skirtumas yra pilnai pateisinamas.

 

Privalumai:

  • Aukščiausios klasės efektyvumas
  • Tylus, mirtinai tylus
  • Užima tik 2 išplėtimo lizdus
  • Suderinamas su daugeliu šiuolaikinių vaizdo plokščių
  • Patikimas ir itin didelio profesionalumo nereikalaujantis tvirtinimas
  • Puikiai išpildyta komplektacija
  • 6 metų garantija

Trūkumai:

  • Daugeliu atveju fiziškai pailgins vaizdo plokštę
  • Tiks ne visoms "GeForce GTX 680"

Vidutiniška:

  • Kaina

 

16 Komentarai

  1. daniukas21 parašė:

    kaip visada BC00 😉 o kaip su tais termo klijais nebus problemu nuimant radiatoriukus? ant neveikiancios hd4850 duvo radiatoriukai tai kai juos nuemiau nesime ir cipai keli 😀 labai jau pridziuve klijai buvo

  2. BC00 parašė:

    Pfu pfu… Laikė tvirtai, bet nusiėmė be skaudžių pasėkmių. Tiesiog reikia dėt minimaliai termo pastos ir po to atsargiai nuiminėt. Pati pasta nusivalo itin lengvai. Žinau kad prieš daugelį metų dar tuometinė Arctic Cooling buvo išleidusi termo klijų versiją, kurie viską nulupinėjo… dar dabar rodos turiu juos, bet bijau net naudot ant veikiančios VGA:D

  3. simple parašė:

    Šauni apžvalga ir labai teisinga jos pavadinimo dalis – viską stingdantis šaltis. Naudojau "Accelero XTREME 4870X2" su Radeon HD 4870×2, dabar naudoju "Accelero Xtreme Plus" su smarkiai spartinta "velnio krosnimi" GTX 480. Vėsa, tyla ir jokių priekaištų.

    daniukas21> Tokiems darbams visada naudoju plaukų džiovintuvą t.y. juom gerai įšildau radiatorių (kad suminkštinti termo pastą), o po to jį sukiodamas kairėn/dešinėn traukiu link savęs. Dažniausiai padeda.

  4. Kestas28 parašė:

    Kokia kaina? ar praskaičiau ar nebuvo paminėta?

  5. BC00 parašė:

    Kiekvienos apžvalgos išvadose stengiamės nurodyti produkto kainą Lietuvoje. 224 litai.

  6. cacunia parašė:

    Puiki apžvalga. Pagaliau BC00 išgirdo ir parašė su triukšmo išvadomis prie skirtingų apsukų.

  7. BC00 parašė:

    Visiems ačiū už gerus žodžius.
    cacunia -> kai VGA softas leidžia fiksuoti RPM tampa daug lengviau, nei "gaudyti" CPU PWM fan’o apsukas…

  8. donaciuxx parašė:

    BC00, su kuo OC darei? nes su amd overdirive ir msi afterburner hd6970 eina tik iki 950 ir 1450.

  9. BC00 parašė:

    Naudoju labai gražų apėjimą pavadinimu RacerX:) Jis leidžia nusistatyti OC lubas tiek CCC, tiek Afterburn’e.
    http://www.techimo.com/forum/graphics-cards-displays/256789-enable-higher-overclocks-ccc-reg-entry.html

  10. DjSvedas parašė:

    Na gal ir geras aušintuvas. Sprendžiant iš dydžio, turėtų būti tylus su naujos kartos vaizdo plokštėm, mat standartiniais dažniais dirbančios, kaista ne taip jau smarkiai palyginus su ankstesnės kartos.

    Pats turiu Gigabyte GTX670 Windforce OC. Nesidomėjau kas aušintuvo gamintojas, bet kažkas panašaus į šį, taip pat su 3 ventiliatoriais.

    Paspartinau nuo 1080 iki 1270 MHz Turbo Boost režime (tai stabilumo riba, gali suktis ir 1300Mhz, tačiau sumamžinau, kad neapkrauti per smarkiai dėl temp.), jokio triukšmo. Ramybės būsenoj temperatūra laikosi apie 30 laipsnių, apkrovus pakyla iki 57. Rezultatas + 10 FPS(labai nustebino ant 40"-1,02m. įstrižainės moniko 1920X1080 raiškos) 🙂

    Tad tie kas tik planuoja pirkti vaizdo plokštę, nematau prasmės pirkti plokštės ir po dar aušintuvą. Tiesiog imi Gigabyte 670 Windforce ir ramu 😉

    O kas liečia tuos kurie abejoja Gigabyte. Viskas čia Ok. Aš irgi prieš pirkdamas abejojau, bet pasinaudojus pora mėnesiukų likau labai patenkintas. Dabar galvoju, kad gal motininę pasikeisti iš MSI Z77A-G45 į Gigabyte GA-Z77X-UD3H. Tik nežinau kaip dėl stabilumo 🙁

  11. BC00 parašė:

    Ne į temą būtų diskutuot, bet apie kokį stabilumą čia kalbam?

  12. DjSvedas parašė:

    Jei apie vaizdo plokštės, tai tarkim žaidžiant ar paleidus testą neužlūžta, nestringa, neišsijungia.

    O jei apie motininę, tai ten daug yra niuansų. Tikrai neverta čia aptarinėti…

  13. alonzo2 parašė:

    Blemba kaip tik toki ir apziurineju, nes Gigabyte po 1m naudojimo pradejo vienas ventiliatorius ant mazu apsuku birbt…

  14. BC00 parašė:

    alonzo -> palūkėk trupučiuką, turėsim lygiaverčių varžovų:)

  15. Domas1 parašė:

    Idomu ar kas nors yra isbande ant GTX 660 modelio, noreciau viena gigabyte OC plokste uzciaupti su visam kas liecia del dB. Del kainos kai kas pamanys galima isigyti ir GTX 670 po tokio malonumo, bet man svarbu super tyla. Dabar prie gamikliniu minimum 40% sukasi 1350rpm garsas tikrai juntamas kai visos kitos kompo dalys vos girdymos pridejus ausi, net cpu rodo vos 700, o prie max apkrovu ~900rpm. Idomu kaip butu su situo daiktu prie 40%-50% su GTX 660.

  16. BC00 parašė:

    Būtų mirtina tyla ir žemos temperatūros:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.