ADATA Premier 32 GB SDHC kortelė

SDHC atminties kortelės dažnai pamirštamos, nors be jų pramogoms naudojamų įrenginių, pavyzdžiui fotoaparatų ar vaizdo kamerų darbas praktiškai nėra įmanomas. Pirmą kartą mūsų istorijoje gamintojas „ADATA" suteikia galimybę žvilgtelti į savo produkciją, kurios epicentru šįkart tampa naujausia SDHC „Premier" kortelių serija.

 

  • Apie „ADATA"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „ADATA"

ADATA Technology Co., Ltd buvo įkurta 2001 metais Taivane. Didžiausią kompanijos gaminamų produktų asortimentą sudarant DRAM moduliams, atminties kortelėms, USB išorinėms laikmenoms, įskaitant ir kietuosius diskus, „ADATA" pabandė save išbandyti ir SSD kaupiklių gamybos rinkoje. 2007 metais „ADATA" buvo trečioji pagal DRAM gamybą bei ketvirtoji tarp flash produktų gamintojų visame pasaulyje. Sėkmingai besivaržydama Azijos rinkoje ir išplėtusi savo prekybą Europoje bei už Atlanto „ADATA" sugebėjo įsitvirtinti antroje vietoje pagal DRAM modulių tiekimą rinkai.

Pakuotė ir komplektacija

Įpakavimo centre matoma SDHC kortelė, kuri kaip vėliau paaiškės papildomai įpakuota į plastamsinį dėkliuką. Pati pakuotė informuoja, kad mus pasiekusios Premier serijos SDHC kortelės talpa siekia 32 GB, nors „ADATA" taip pat siūlo ir 8 bei 16 GB variantus. Kairiajame kampe nurodoma, kad produktas išskirtinai kurtas Full HD terpei,  o atitinkamas įrenginys, kuriame vieks kortelė, turėtų leisti vienu metu įrašinėti Full HD video medžiagą ir atlikti kitas funkcijas. Dešiniajame kampe nurodoma, kad produktui teikiama viso gyvenimo (angl. lifetime) garantija ir papildomai suteikiama bandomoji 60 dienų „Norton Internet Security" antivirusinės programos versija, kurią reikia parsisiųsti internetu.

Panašu, kad 32 GB talpos SDHC kortelė pajėgi sutalpinti 5416 nuotraukas (12 MP) arba 4,2 valandos 13 MB/s įrašinėjamą HD video medžiagą. Taip pat pažymima, kad skaitymo ir rašymo greičiai gali varijuoti dėl skirtingo naudojamo host valdiklio ar operacinės sistemos. Kokie tie gamintojo deklaruojami greičiai skaitykite sekančiame skyrelyje.

Specifikacijos

32 GB Premier SDHC kortelė yra suderinama su SD 3.0 specifikacijomis ir priklauso UHS-I (Ultra-High Speed) 10klasei. Teoriškai šios klasės produktai gali išvystyti 104 MB/s duomenų perdavimo srautą. Nors ADATA ant priekinio pakuotės paviršiaus akcentavo, kad šis produktas geba pasiekti iki 30 MB/s pralaidą, gamintojo nurodytos techninės charakteristikos aiškiai sako, kad skaitymo greitis siekia 50 MB/s, o rašymo 33 MB/s. UHS-I 10 klasės žymėjimas blogiausiu atveju leidžia tikėtis bent 10 MB/s. Tuo tarpu operacijų per sekundę (angl. IOPS) skaičius, kuris dažniausiai sutinkamas tik kartu su SSD kaupikliais, siekia, atitinkamai, 1300 ir 100 IOPS.

ADATA sugebėjo sukurti tokią konstrukciją, kuri būtų atspari vandens, magneto, iškrovos ir rentegno spindulių poveikiui. Produktas taip pat turėtų komfortabiliai jaustis aplinkos temperatūroms siekiant -25o C ~85o C. Diapazonas platus, o ribinės temperatūros tikrai nepatiks daugeliui žmonių, skirtingai nei Premier kortelei.

Išmatavimai yra standartiniai SD kortelėms ir siekia 24 x 32 x 2.1 mm. Produkto svoris siekia ~2 gramus ir yra pilnai suderinamas su DSLR, Full HD ir skaitmeninėmis kameromis.

ADATA Premier produktas bus lyginamas su vienintele kita turima „Sandisk" 2-os klasės 2 GB talpos SHDC kortele. Konkurentas toli gražu nėra lygiavertis, tačiau leis susidaryti vaizdą apie spartos skirtumą tarp žemos ir aukštesnės klasių gaminių.

Rezultatai

ATTO parodėlabai įdomius rezultatus: maksimalus „ADATA" Premier rašymo greitis siekia beveik 23 MB/s ir ~30 % atsilieka nuo maksimalių deklaruojamų (33 MB/s).Dar įdomesnė situacija su užfiksuotais skaitymo greičiais, kurie pasiekia beveik 92 MB/s nors gamintojas žadėjo tik 50 MB/s. Skirtumas siekia beveik du kartus, tik šįkart vartotojo naudai. Sunku paaiškinti tokius neatitikimus, ypač skaitymo rezultatų, tačiau rašymo rezultatai galėjo nukentėti dėl papuolusio kiek prastesnio testavimo pavyzdžio ar naudoto Bitfenix SuperSpeed USB 3.0 kortelių skaitytuvo.

Atliekant realaus naudojimosi testus „ADATA" persvara tam tikrai atvejais, ypač atliekant kopijavimą iš SD kortelių, kuomet labiausiai svarbus skaitymo greitis, sugeba sutrumpinti atlikimo laiką net aštuoniais kartais. Tiesą pasakius, tai nestebina, nes ATTO parodė, kad „Sandisk" laikmenos maksimalus skaitymo greitis siekia ~11,5 MB/s. Skirtumas nėra toks ryškus atliekant rašymo užduotis, mat ir skirtumas tarp konkurentų ATTO teste nėra toks milžiniškas ( 23 MB/s prieš 7 MB/s).

Kai kurie įsigudrina SD kortelėse laikyti net operacinę sistemą, todėl IOPS skaičius kelia susidomėjimą. Gaila, bet konkurencijos čia absoliučiai nėra. Kadangi skaičiai nėra sulyginami belieka pasakyti, kad „Premier" SDHC kortelės sparta yra didžiausia QD skaičiui esant vos vienam. Kiek keista, bet QD skaičiui pasiekus šešis, sparta pakankamai žymiai krenta, žemiau 350 IOPS ribos.

Išvados

„ADATA Premier" užfiksuota rašymo ir skaitymo sparta tapo kiek kontraversiška: 23 ir 93 MB/s vietoje gamintojo oficialiai neklaruojamų 33 ir 50 MB/s. Sunku pasakyti, ar netikėtai beveik dvigubai ūgtelėjusi skaitymo sparta atperka ~ 30 % deficitą rašant duomenis normalaus naudojimose metu, kalbame apie video medžiagos rašymą filmavimo metu, tačiau toks nuokrypis neturėtų gąsdinti net reiklesnių vartotojų rato, mat daugelis šiuolaikinių kamerų 1080p AVCHD formatu rašymą atlieka vos 3-4 MB/s greičiu. Atrodo, kad jaudintis nereikėtų ir tiems, kurie naudojasi dSLR kameromis, mat lubos išlieka gana toli net ir šiuo atveju, o profesionalų mėgstamas HDR fiksavimas neturėtų taip pat kelti problemų. Tiems, kam pasiekti greičiai vistik kelia įtarimų gali žvilgtelti į visiškiems entuzistamas skirtą „Premier Pro" seriją, o apie 80 litų siekianti kaina leidžia 32 GB talpos „Premier" variantui būti tikrai konkurencingu tarp kitų gamintojų siūlomų modelių.

 

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.