Antec High Current Gamer 520 W maitinimo šaltinis

Maitinimo šaltinių apžvalgos tikrai nėra populiariausia tema Technews tinklapyje, ir visiškai suprantama, jog nemaža dalis skaitytojų jais šiek tiek pasidomi tik rinkdamiesi naują maitinimo šaltinį ar visą kompiuterį. Šiokia tokia bėda, jog gamintojai dažniausiai nori, jog apžvalgose būtų matomi patys galingiausi ir brangiausi jų maitinimo šaltiniai, nors tokių reikia tik retam naudotojui. Labai malonu iš gamintojų sulaukti ir vidutiniam žaidimų kompiuteriui pritaikytų, ~500 vatų maitinimo šaltinių, kadangi jie kur kas aktualesni didesnei daliai pirkėjų. Būtent tokį modelį šiandien ir apžvelgiame: mūsų rankose Antec High Current Gamer 520 W.

Apie gamintoją

Pakuotė ir komplektacija

Specifikacijos

Maitinimo šaltinis

Testai

Išvados

Apie gamintoją

Dar 1986 metais įkurta amerikiečių kompanija tapo gerai žinoma kaip kokybiškų ir tvirtų kompiuterių korpusų gamintoja. Vėliau į savo prekių asortimentą Antec įtraukė ir maitinimo blokus, kuriuos kompanijos užsakymu šiuo metu gamina tokios kompanijos kaip SeaSonic ar CWT. Kompanija įsikūrusi JAV, Kalifornijos valstijoje, savo biurą turi ir Europoje, Nyderlanduose. Antec produkcija parduodama daugiau nei trisdešimtyje pasaulio šalių.

Pakuotė ir komplektacija



Daug pompastikos tik pažiūrėjus į dėžutę nematyti. Priekyje aiškiai matyti maitinimo šaltinio galia, o visose likusiose dėžutės pusėse – gaminio specifikacijos, pradedant fiziniais šaltinio matmenimis, kabelių sąrašu ir baigiant galios paskirstymu bei pilna ventiliatoriaus triukšmo diagrama.



Atidarę dėžutė minkštame įdėkle randame patį maitinimo bloką, atjungiamus kabelius, keturis varžtus bloko tvirtinimui ir AC maitinimo kabelį – pakankamai standartinę komplektaciją vidurinės klasės maitinimo šaltiniui.

Specifikacijos

Antec High Current šaltinių linija susideda iš High Current Pro ir High Current Gamer maitinimo šaltinių. Pro linija yra aukštės klasės produktas su 80 Plus Gold naudingumo sertifikatu (750 – 1200 W galios maitinimo šaltiniai su atjungiamais kabeliais). Tuo tarpu visi High Curent Gamer maitinimo šaltiniai turi "tik" 80 Plus Bronze sertifikatą ir gali tiek turėti, tiek neturėti atjungiamų kabelių ("M" ir "ne M" versijos). Kiti punktai apžvelgiamo 520 W modelio savybių sąraše taip pat neatrodo prastai: aktyvi PFC, apsaugos nuo per didelės įtampos, srovės ir galios bei trumpo jungimo. Gamintojas mini ir mažesnį nei 1 W energijos suvartojimą budėjimo režime ir EPS12V 2.91 ir ATX12V 2.3 standartus. Pagal gamintojo ant dėžutės deklaruojamą grafiką, netgi sukdamasis maksimaliomis 1700 RPM apsukomis, ventiliatorius turėtų būti tylesnis nei 30 dBA (tiesa, žymiai didesniu atstumu nei mes matuojame testuodami). Žvelgiant bendrai, nors tai pagal šiandienos standartus ir nėra galingas maitinimo šaltinis, pažiūrėjus į specifikacijas matyti, kad tai nėra žemos klasės produktas.


Maloniai akiai atrodo ir galios pasiskirstymas maitinimo šaltinyje. HCG-520 turi tik vieną +12V liniją ir gali ja tiekti 40 A srovę arba 480 W, o tai yra daugiau nei 92 % visos jo galios. +3.3 ir +5 V linijomis galima tiekti po 24 A srovę, bet kombinuota jų galia neturėtų viršyti 130 W. +5 V "Stand By" linijos galia siekia iki 12,5 W.

Maitinimo šaltinis



Maitinimo šaltinis standartinių 86 x 150 x 160 mm matmenų, o jo korpusas dengtas juodu matiniu dažų sluoksniu ir yra pakankamai atsparus įbrėžimams. Viršutinėje dalyje vos įspraustas 135 mm skersmens ventiliatorius, kurio įtraukiamas oras pašalinamas pro gale esančias korio formos groteles. Ten taip pat randame ir įprastą AC maitinimo lizdą ir įjungimo mygtuką. Priešingoje pusėje be prijungtų 24 kontaktų pagrindinės plokštės (52 cm) ir ilgo (62 cm) 2×4 konktaktų kombinuoto procesoriaus maitinimo kabelio, kuris neturėtų kelti jokių problemų korpusuose, kur maitinimo šaltinis montuojamas apačioje, randame šešis lizdus papildomų kabelių prijungimui. Du iš jų skirti kaupiklių ir kitų įrenginių prijungimui (SATA + Molex), o likę keturi – tiek vaizdo plokštėms, tiek ir kitiems įrenginiams prijungti. Tiesa, nepaisant to, jog nors lizdų yra net šeši, Antec prideda tik keturis kabelius, ir tik vienas iš jų skirtas vaizdo plokštėms, su 6+2 kontaktų jungimis (55 cm + 15 cm ilgis). Be abejo, tokios galios maitinimo šaltiniai tikrai nėra įprasti naudojant daugiau nei dvi vaizdo plokštes. Vienintelis abejotinas dalykas čia atrodo pasirinkimas naudoti Y formos kabelį ir įprastai dviem kabeliais tekančią srovę užkrauti tik vienam PCI-E maitinimo kabeliui. Pati jungtis ant maitinimo kabelio iš 10 kontaktų turi tik tris kontaktus +12 V įtampai. Čia būtų buvę mieliau matyti panašų į Enermax maitinimo blokuose naudojamą sprendimą, kai į vieną "rankovę" kombinuojami du PCI-E maitinimo kabeliai.



Ant kitų kabelių esančios jungtys:

SATA (55 xm) + SATA (14 cm) + SATA (14 cm)

SATA + SATA + "molex"

"molex" (55 cm) + "molex" (14 cm) + "molex" (14 cm) + FDD (14 cm)

Daugumos kabelių apimtis siekia įprastus 18 AWG, o kai kurių gale esančių jungčių maitinimo laidai plonesni – 20 AWG.



Vidinė maitinimo šaltinio konstrukcija labai įprasta tokios klasės maitinimo blokui ir primena Chieftec Nitro maitinimo blokų seriją. Tokio dydžio PCB būtų nesunkiai galima sutalpinti ir mažesnį bloko korpusą. Tiesa, kitaip nei Chieftec atveju, tikrasis maitinimo bloko gamintojas yra ne CWT, o Seasonic. Beveik visi pirminio filtravimo komponentai, išskyrus pora ričių, pora kondensatorių ir varistoriaus yra perkelti ant atskiros montažinės plokštės. Čia trūkumų nėra. Toliau viskas taip pat gražu: diodų tiltelis turi savo radiatorių, PFC droselis sutvirtintas klijais, o už jo yra 330 uF (400V) Rubycon pagrindinis kondensatorius. Šalia ant atskiros PCB sumontuotas ir PFC kontroleris. Galios tranzistorių ir diodų aušinimui panaudoti smulkūs juodai dažyti aliuminio radiatoriai. HCG-520 bloke ne tik, kad nėra DC-DC konverterių bet netgi naudojamas grupinis įtampos reguliavimas. Verta paminėti, jog maitinimo bloke naudojami japoniški Nipon Chemi-Con KZE serijos žemo impedanso kondensatoriai. Komponentų litavimo kokybė gera, įtampas stebi ir už apsaugas atsakinga populiari PS223 schema. Visą HCG-520 bloką aušina ADDA ADN512MB-A90 ventiliatorius (12 V, 0.27 A), kurio apsukos reguliuojamos priklausomai nuo apkrovos. Ant atjungimų laidų plokštės sumontuoti papildomi kondensatoriai triukšmų slopinimui.

Testai

Maitinimo blokas testuotas esant apytikriai 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % maksimalios jo galios apkrovai, kai aplinkos temperatūra siekė ~40 laipsnių pagal Celsijų. Kiekvieno testo eigoje išmatuotos pagrindinių linijų įtampos, stebėtos įtampų pulsacijos, apskaičiuotas naudingumo koeficientas, išmatuotos į maitinimo bloką patenkančio ir iš jo išeinančio oro temperatūros, 5 cm atstumu nuo maitinimo bloko matuotas jo sukeliamas triukšmo lygis.

Rezultatai



Rezultatai lentelėje atrodo pakankamai gerai. Naudingumo koeficientas esant 50 procentų apkrovai siekia 88 procentus, kaip ir daugumoje 80 Plus Bronze sertifikatą turinčių šaltinių. Kitose apkrovose jis taip pat išlieka aukštas, tik esant 10 procentų apkrovai jis krenta žemiau 75 % – pastebimai žemiau nei ne taip ir seniai testuotas NAXN 850 W, taip pat turintis 80 Plus Bronze sertifikatą. Tiesiog pavyzdingai atrodo +12 V linijos įtampa prie visų apkrovų. Likusios dvi linijos taip pat normos ribose, tačiau prie aukštesnių apkrovų krinta labiau, nei esu įpratęs matyti tokios klasės maitinimo šaltiniuose. Šiek tiek nuvilia triukšmo lygis esant aukštoms apkrovoms, tačiau esant 50 % ir žemesnei apkrovai rezultatai labai geri ir netgi lenkia daugumą konkurentų. Išjungtas maitinimo šaltinis naudoja 1,2 W galios, o išjungus ir maitinimo jungiklį – tik 0.9 W. Apsaugos nuo trumpojo jungimo puikiai veikia ir +12, ir +5 V linijose.



+12 V



+5 V

 

+3.3 V

Pakankamai netikėtai atrodo įtampos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose. Žemiau matote pulsacijas prie 100% maitinimo šaltinio apkrovos, tačiau prie mažesnių apkrovų +3.3 ir +5 V linijose triukšmų dalis taip pat šokinėjo labai arti 50 mV ribos. Tikrai keista matyti tokius dydžius, ypač žinant, kad ant ant atjungiamų kabelių jungčių plokštės tiems triukšmams filtruoti papildomai sulituoti kondensatoriai. Kita vertus, +12 V linijai iki 120 mV ribos dar labai toli.

Išvados

Antec Hight Current Gamer 520 W maitinimo šaltinis nėra tas produktas, kurį būtų galima išskirti kaip aiškų pasirinkimą jo kainų segmente (HCG-520 kaina Lietuvoje siekia apie 265 litus). Čia turime pakankamai pasirinkimų su analogiškomis specifikacijomis iš beveik visų gerai žinomų gamintojų, neretai netgi už mažesnę kainą. O HCG-520 rezultatai nėra tokie geri, kad išskirtų jį iš visos masės 80 Plus Bronze sertifikatą turinčių 500-600 W maitinimo šaltinių, kuriuos galima rasti mūsų parduotuvėse. Nesupraskite neteisingai, įsigiję šiandien apžvelgtą maitinimo šaltinį tikrai neliksite nusivylę, tačiau tai ko gero nebūtų pats geriausias kainos ir kokybės santykis.





Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.