Antec ISK300-65 Mini-ITX korpusas

Kaip žadėjau prieš tai rašytoje apžvalgoje, vėl sugrįžtu prie korpusų srities. Visgi šį kartą apžvalga unikali tuo, kad pirmą kartą išbandysime ne jums įprastą ITX, o kur kas mažesnį Mini-ITX standarto korpusą.

Iki šiol mums dar neteko išbandyti tokio tipo korpusų, tad tikiuosi patenkinti skaitytojus, kurie anksčiau pasigesdavo mūsų sąraše šių korpusų apžvalgų. Šiai pirmajai pažinčiai su Mini-ITX korpusais, aš pasirinkau mums gerai pažįstamos Antec kompanijos ISK300-65 mažylį.

Turinys

» Trumpai apie gamintoją

» Produkto pakuotė ir komplektacija

» Korpuso specifikacijos ir savybės

» Korpuso išorė ir dizainas

» Korpuso vidus, funkcionalumas ir montavimas

» Pabaigai

Apie gamintoją trumpai

Dar 1986 metais įkurta amerikiečių kompanija tapo gerai žinoma kaip kokybiškų ir tvirtų kompiuterių korpusų gamintoja. Vėliau į savo prekių asortimentą Antec įtraukė ir maitinimo blokus, kuriuos kompanijos užsakymu šiuo metu gamina tokios kompanijos kaip Sea Sonic ar CWT. Kompanija įsikūrusi JAV, Kalifornijos valstijoje, savo biurą turi ir Europoje, Nyderlanduose. Antec produkcija parduodama daugiau nei trisdešimtyje pasaulio šalių.

» Produkto pakuotė ir komplektacija



Šis mažylis įpakuotas tikrai nemažoje dėžėje, lyginant korpuso gabaritus, tačiau tai reiškia, kad galbūt produktas puikiai apsaugotas tarp polistirolo detalių. Tačiau grįžkime prie pakuotės. Kaip matyti nuotraukose, pakuotė labai paprasta, nėra spalvota ar išmarginta įvairiais paveikslėliais. Iš abiejų pakuotės pusių matome labai paprastai pavaizduotą korpusą ir jo modelio numerį. Abiejuose pakuotės šonuose pateikti duomenys apie pakuotės gabaritus, svorį ir esantį korpuso modelį.

Atidarius pakuotę, randame įspraustą tarp storų polistirolo dalių korpusą ir ploną dėžutę. Tai paaiškina, kodėl įpakavimas buvo ganėtinai didelis, tad produktas puikiai apsaugotas nuo galimų smūgių transportavimo metu.

Pradėkime nuo kartoninės dėžutes viduje, kurioje, spėju, yra reikalingi priedai ir detalės. Dėžutėje randame specialų plastikinį stovą, kuris padės korpusui tvirtai stovėti vertikalioje pozicijoje. Su šiuo korpusu kartu komplektuojamas išorinis maitinimo blokelis, nes šis korpusas orientuotas į mažos galios sistemas, tad korpuso viduje nėra didelio, triukšmingo maitinimo bloko. Iš esmės, tai labai panašus sprendimas, kuris naudojamas praktiškai visuose nešiojamuose kompiuteriuose.



Kaip žinome, korpusą galime pastatyti vertikalioje pozicijoje, šiam atvejui kompanija Antec prideda prie viso komplekto gumines kojeles, kurių prireiks, jeigu korpusą nuspręsite pastatyti horizontaliai. Tiesiog pašalinus apsauginį sluoksnį nuo kojelių, galėsite priklijuoti pasirinktoje korpuso vietoje. Tai puikus stiliaus sprendimas, nes pastačius jį vertikaliai, bendro vaizdo negadins kyšančios kojelės.

Kaip įprasta matyti korpusų komplektacijose, čia randame montavimui reikalingų varžtelių maišelį su instrukcijomis ir patarimais. Gamintojas taip pat nepagailėjo papildyti komplektaciją mažais dirželiais, kuriais galime suveržti laidus, ir kelis priklijuojamais kabelių laikikliais. Išties malonu matyti, kai gamintojas prideda ir nebūtiniausių priedų, tačiau padedančiu tvarkingai instaliuoti kabelius korpuso viduje. Ir paskutinis priedais – kiek neįprastas slim SATA kabelis, kuriuo galima prijungti kompaktinių diskų įrenginį.

» Korpuso išorė ir dizainas

Išėmus korpusą iš polietileninio maišelio, pasirodo visas gražumas. Nors korpusas ganėtinai mažas, tačiau atrodo išties šauniai. Ant Antec kompanijos korpusų priekyje esame įpratę matyti metalines, korėtas aušinimo groteles, nors čia priekyje jokių vėdinimų angų nėra, tačiau visgi priekinės dalies rėmelis būtent jomis ir papuoštas.

Spustelėjus blizgančią plastikinę dalį, atsiveria durelės, už kurių galima išvysti kompaktinių diskų 5,25 colio įrenginį, kuris tarp kitko montuojamas lygiai toks pats, kokį galime rasti nešiojamuose kompiuteriuose. Tad atminkite, jog įprastinis stalinių kompiuterių optinis įrenginys čia netiks.

Žemiau matome dažnai sutinkamas jungtis šiuolaikiniuose korpusuose, t.y. eSata, dvi USB 2.0 ir audio išvesties ir įvesties jungtys. Na ir žinoma sistemos įjungimo bei perkrovimo mygtukai. Yra ir įprasti mėlyni indikatoriai: krovimosi šalia įjungimo mygtuko, bei veikimo, kuris įmantriai paslėptas po panele. Esant įjungtam kompiuteriui, labai gražiai mėlyna šviesa krenta iš po panelės ant esančių grotelių.

Korpuso dangčio viršaus, kairėje pusėje yra siaura vėdinimo anga, per kurią oras yra įtraukiamas į korpuso vidų. Puikiai apgalvota pozicija esant vertikaliai pastatytam korpusui. Tokiu atveju iš apačios vėsesnis oras patraukiamas į vidų ir per viršuje esančią angą – pašalinamas. Iš dešinio korpuso dangčio matome minėtą aušintuvų angą. Ji yra kiek iškilusi ir taip pat tankiai korėta, kas užtikrina puikų oro srautą iš korpuso.

Korpuso gale matome mažą aušintuvų reguliavimo panelę, kurioje taip pat palikta vietos antrojo aušintuvo mygtukams. Toliau yra maitinimo šaltinio lizdas ir įprastas pagrindinės plokštės jungčių vaizdas. Kaip matyti nuotraukoje, korpuso dangčiui pritvirtinti naudojami, atsuktuvo nereikalaujantys varžtai, todėl korpuso dangtį galima be didesnio vargo greitai ir lengvai atidaryti. Taipogi pagalvota ir apie PCI plokštės angą, tačiau čia gali tilpti tik per pus siauresnės plokštės.

Apibendrinant korpuso išorę, įspūdis labai geras, visos šoninės korpuso briaunos užapvalintos, nėra aštrių korpuso kampų ar kitų grubių detalių. Žinoma, dizainas, tai kiekvieno individualus klausimas, tačiau daugelis sutiksite, kad nors korpusas ir mažas, bet atrodo tiesiog puikiai ir solidžiai. Tačiau reikia pabrėžti, kad tai nėra pats mažiausias mano matytas Mini-ITX korpusas, asmeniškai esu matęs gerokai mažesnių, tačiau reikia pripažinti, kad išvaizda ir kokybė buvo toli gražu ne tokia, kaip šio.



»Korpuso specifikacijos ir savybės

Korpuso standartas/tipas: Mini-ITX

Galima korpuso spalva: tik juoda

Išmatavimai(aukštis X plotis X storis): 96mm X 222mm X 328mm

Neto svoris: 2,5kg

Aušinimo sistema: 1x 80mm TriCool aušintuvas

Išplėtimo lizdai: 1x 5,25 colio kompaktinių diskų skaitytuvui(plona versija), 2x 2,5 colio kietiesiems diskams ir per pus mažesnė PCI plokštės anga.

Montuojamos motininės plokštės standartas: Mini-ITX

Priekinės panelės išvesties/įvesties jungtys: 2x USB 2.0 lizdai, 1x eSATA ir įprasti audio įvesties/išvesties lizdai

Maitinimo šaltinis: EP- 65(65W)

Korpuso metalinis rėmas pagamintas šalto valcavimo būdu, o jo storis yra 0,8mm. Kaip teigia gamintojas, tai suteikia korpuso rėmui tvirtumo, išlaiko formą ir standumą. Kaip įprasta Antec, šie gamina juodus korpusus, šis taip pat ne išimtis, korpusą galima rinktis tik juodai matinį.

Šis korpusas komplektuojamas su vienu 80mm reguliuojamu aušintuvu. Tai dažnai sutinkami Antec korpusuose TriCool ventiliatoriai su trijų našumo padėčių kontrole, kurie visada puikiai dirba ir neskleidžia daug triukšmo. Žemiau pateikiu detalią gamintojo lentelę apie aušintuvo darbo režimus ir specifikacijas.

Kaip minėjau anksčiau, šis korpusas turi išorinį maitinimo bloką, kuris labai panašus į įprastinius nešiojamųjų kompiuterių maitinimo šaltinius. Čia randame Delta Electronics kompanijos pagamintą AC/DC maitinimo šaltinį, kurio galingumas 65W. Jeigu tiksliau, iš šio mažo maitinimo šaltinio į kompiuterį perduodama 19V/3,42A srovė, labai panaši į minėtų nešiojamųjų kompiuterių šaltinius. Tai reiškia, kad šis korpusas orientuotas į mažus, labai taupius stalinius kompiuterius, kuriuose nepamatysime galingų darbo mašinų.



» Korpuso vidus, funkcionalumas ir montavimas

Ką gi, laikas pažvelgti į korpuso vidų ir panagrinėti konstrukciją. Atvėrus U formos dangtį, vaizdas ganėtinai įprastas Mini-ITX korpusams. Viršutinę dalį dengia metalinė perdanga, ant kurios montuojami kietieji diskai, kompaktinių diskų skaituvai ir kiti panašūs įrenginiai.

Šiame korpuse galime sumontuoti du 2,5 colio įrenginius ir vieną 5,25 colio kompaktinių diskų įrenginį, kuris kaip žinia turi būti Slim tipo, paprastai tariant, identišką tokiam, kaip nešiojamuose kompiuteriuose. Deja, čia nenumatyta galimybė įmontuoti įprastą 3,5 colio kietąjį diską, nors teoriškai mano nuomone, įmanoma kažką improvizuoti vietoje kompaktinių diskų įrenginio.

Norint sumontuoti kietąjį diską, nebūtina išimti viso viršutinio karkaso, užtenka rankomis atsukti šone esantį vieną varžtą ir montavimo dalis lengvai pašalinama iš korpuso. Likusi karkaso dalis palikta ne veltui, čia palikta laisva erdvė procesoriaus aušintuvui.

Žinoma, tik maitinimo blokelio visiems įrenginiams neužtektų, reikia kažkaip paskirstyti sroves skirtingiems komponentams. Tam čia įmontuota nedidelė mikroschema iš kurios išeina patys reikalingiausi maitinimo laidai įrenginiams bei, žinoma, pagrindinei plokštei. Didelis pranašumas šiame korpuse yra tas, jog maitinimo grandinei visiškai nereikalingi aušintuvai, tad tai stipriai sumažina skleidžiamą triukšmą. Tiesa pati mikroschema galėtų būti pridengta, nes joje palikti atviri kontaktai, kurie nesunkiai galėtų sukelti trumpą jungimąsi. Iš paskirstymo plokštės išeina standartinės 20 kontaktų ir 4 kontaktų pagrindinės plokštės jungtys, pora Molex ir SATA maitinimo jungčių.

Montuoti į šį korpusą pasirinkau, atitinkamai, mažai elektros energijos naudojančią Atom platformą. Tiksliau, šiandien naudosiu Intel BLKD510MO, o šioje platformoje įmontuotas Intel Atom D510 dviejų branduolių procesorius kartu su integruota grafine plokšte, Samsung 2,5 colio 250GB kietasis diskas ir 1GB DDR2 800MHz darbinės atminties.

Žinoma, prieš montuojant būtina nuimti viršutinę dalį, kuri prisukta 3 varžtais. Ją pašalinus galime įstatyti pagrindinę plokštę ir prijungti reikiamus laidus. Tiesa, kaip matyti nuotraukoje, pagrindinis motininės plokštės laidas yra ryškiai per daug įtemptas, tai reiškia, kad jo vos užteko pasiekti reikiamą jungtį. Jeigu vietoje mano pasyvaus radiatoriaus stovėtų didesnis aušintuvas, beveik garantuoju, kad turėsite problemų su šiuo kabeliu. Nepaisant šio nesklandumo, viskas ėjosi puikiai, beliko sumontuoti kietąjį diską ir paleisti sistemą.

Testavimas

Viską surinkus ir sėkmingai paleidus kompiuterį, pirmasis įspūdis buvo tas, kaip tyliai veikia sistema. Na stebėtis daug nereiktu, nes vienintelis triukšmo šaltinis ir yra korpuso ventiliatorius. Netgi dirbant aušintuvui lėčiausiu režimu, kompiuterio temperatūra nekilo aukščiau 43C, kai tuo tarpu kambaryje buvo apie 21C. Nustačius aušintuvą veikti vidutiniu rėžimu, temperatūra nukrito iki 40C, o paleidus visu našumu, apkrauto kompiuterio temperatūra tesiekė 38C. Reikia pabrėžti, jog ant procesoriaus nėra jokių papildomų ventiliatorių, tad rezultatai išties labai geri. Tiesa, ventiliatoriui dirbant maksimaliais apsisukimais, buvo girdimas gana triukšmingas garsas, tačiau esant reikalui, galima įdiegti antra ventiliatorių ir palikti juos dirbti minimaliomis apsukomis.

Kalbant apie taupumą, kompiuteris ramybės rėžimu sunaudodavo apie 24-25W, o esant apkrovai 30-31W energijos. Jeigu neskaičiuotume monitoriaus sąnaudų, tai yra labai artima ar net mažiau už nešiojamojo kompiuterio sąnaudas.

Pabaigai

Užbaigiant apžvalgą, trumpai apibendrinkime korpuso teigiamas ir neigiamas savybes. Visų pirma noriu informuoti, jog jeigu šis korpusas pasirodė jums per silpnas, jis turi dar du galingesnius broliukus. Šie du broliukai ISK300-150 ir ISK310-150 yra vienodo galingumo, kaip jau turbūt supratote 150W, tačiau ISK310 turi kiek kitokią priekinę dalį.

Tačiau šis modelis sukurtas būtent taupiausioms sistemoms, kaip mūsų bandytai Intel Atom ar naujoms AMD Brazos platformoms, kurių sąnaudos neviršija nurodytos maitinimo šaltinio galios.

Kompanija Antec sukūrė išties kokybišką produktą, kuris papildo Mini-ITX korpusų nišą. Korpusas pagamintas tikrai labai kokybiškai, nėra barškėjimų ar pigių plastiko detalių. Sveikintinas maitinimo bloko sprendimas, jog viduje nėra ūžiančių aušintuvų, taip pat sutaupoma vietos korpuso viduje.

Prie neigiamų savybių norėčiau paminėti, kad nors korpusas nėra labai mažas lyginant su kitais korpusais Mini-ITX kategorijoje, tačiau pasigedau standartinių 3,5 colio įrenginių palaikymo. Taip pat pagrindinės plokštės maitinimo kabelis yra šiek tiek per trumpas.

Visumoje tai išties puikus ir kokybiškas produktas, tačiau kaina tikrai nepradžiugins jūsų. Lietuvoje šio korpuso kaina svyruoja nuo 240Lt iki 270Lt. O tai gana didelė suma už maža Mini-ITX korpusą. Ar vertas korpusas savo kainos, tai palieku spręsti jums.


Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.