Ar verta atsinaujinti į AGESA 1.0.0.4 ir ar „ASUS ROG Crosshair VIII Impact“ yra inžinerinis šedevras?

Intro

Pagrindinių plokščių nulemti spartos skirtumai tarp sistemų dažniausiai pakliūna į paklaidos ribas, tačiau „ASRock X570 Steel Legend“ testavimas parodė, kad AM4 pagrindinių plokščių gamintojai turi galimybę pasinaudoti savotišku triuku ir sukonfigūruoti BIOS’ą taip, kad jau ištraukus iš dėžutės motininę ji užtikrins geru 100 taškų didesnį „Cinebench r20“ rezultatą ar šiek tiek greitesnį „Ryzen“ darbą daugiagijėse programose. Dėl šios priežasties neatsisakysime patikrinti, kokį variantą ASUS priėmė su „ROG Crosshair VIII Impact“ BIOS’u, nors „ROG Crosshair VIII Formula“ turėjo visiškai AMD rekomendacijas atitinkantį (kitaip stockin’į) BIOS’ą. Vėliau pabandysime atnaujinti AGESA mikro kodą iki naujausios 1.0.0.4 versijos ir patikrinti, ar AMD nemelavo teigdama, kad vartotojas gali tikėtis kur kas greitesnio operacinės sistemos užsikrovimo. Kartu detaliau susipažinsime su „ROG Crosshair VIII Impact“ pagrindine plokšte, kuri pagaminta pritaikius labai retai sutinkamą mini-DTX formatą. Tikėtina, kad ASUS nebe pagrindo turėjo išplėsti originalų mITX formatą, kurį gaudavo prieš tai visi egzistavę „Impact“ modeliai, iki mDTX. Pagrindinių plokščių lyderis stengėsi sukurti ultimate klasės mažylę, kurios VRM grandinė leistų spartinti flagmaną „Ryzen 9 3950X“, nesibaimindamas galimo perkaitimo vartotojas galėtų naudoti du M.2 NVMe kaupiklius, o pati plokštė siūlytų daugybę praverčiančių pagalbų mygtukų pavidalu. Viską sutalpinti į mažą formatą, ypač kai dar reikia pasirūpinti karšto X570 mikroschemų rinkinio aušinimu, tikrai nėra paprasta. Ar ASUS neužsimojo per stipriai ir ar nepridarė rimtų dizaino klaidų netrukus sužinosime.

11 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Tai norint kuo greitesnio užsikrovimo geriau naujesnis mikrokodas, bet minimaliai sparta didesnė su senesniu mikrokodu. Visko negali turėti iš karto 😀

  2. kernelis parašė:

    Man regis, kad atvejai, kuomet naujinti UEFI neverta, yra tokie reti, jog galima sakyti, kad visada verta 🙂

    Siaip jeigu jau labai gilintis i detales, tai AGESA nera mikrokodas, bent jau ne toks mikrokodas, kuri visi suvokia istoriskai. AGESA yra AMD binariku package’as, reikalingas paupdeitint integruotus mikrokontrolerius. Turbut ne visi zinot, kad visi Ryzen AMD CPU eina dar su atskiru ARM’u integruotu – auksciausios privilegijos CPU. Jis irgi turi tureti savo „OS“.

    Tas „tikras“ mikrokodas tai yra tik dalis, kuri atsigula jau grynai i CPU core’us, ir paupdeitina ta layer’i, kuris interpretuoja x86-64 instrukcijas ir skaldo jas i mikrooperacijas. Tai va sitas tiny miniatiurinis layer’iukas is tiesu yra tas klasikinis mikrokodas.

    Ai, dar verta pamineti, kad modernios OS (Linux, Windows 10) uzsikrovimo metu visada pasitikrina, koks yra esamas mikrokodas, ir jeigu jos savyke su updeitais turi naujesni, run-time’e uzkrauna naujesni. Bet jis buna tik run-time, iki sekancio reboot. Jeigu yra du PC, su skirtingais AGESA, tai teoriskai imanoma, kad uzsikrovus PC iki galo su Win/Linux, jie naudos ta pati CPU mikrokoda, kuris pareis is OS updeitu konteinerio (bet reikia patikrint praktiskai, niekad to neziurejau pats).

    As asmeniskai visad viskam surasau naujausius firmware’us, per daug nesuku galvos. Absoliuciai daugumoj atveju jie pataiso daugiau, nei sulauzo. Pavasari, ties LTS ubuntu-base isleidimu, pasidarau viena „inventorizacijos diena“, kai atnaujinu UEFI, SSD FW ir pan. Jeigu buna aisku updeitai 🙂 Is kitos puses, jeigu viskas veikia stabiliai, tai atnaujint prasme nebent del security fix’u tik lieka.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Kaip visada labai gera šviečiamoji informacija, bet visko nesuprantu 😀 ir tuos AGESA atnaujinimus vis tiek vadinsiu mikrokodais, nes geriau net nelabai ką ir sugalvoju.

      • kernelis parašė:

        Tai viskas OK su tuo vadinimu. Jis nera neteisingas, nes mikrokodu paprastai vadinamas software layer’is, kuris kazkieno atzvilgiu veikia kaip HW. Paprasciausiai seniau, tai buvo tik ta mazyte dalis. Dabar tas layeris isaugo smarkiai, nes modernus CPU is tiesu jau ne CPU, o SoC, su daug integruotu dalyku, kam reikia binary firmware’u.

        As cia ka rasau, tai daugiau del idomumo, ar niuanso kokio tai mazo.

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Kaip jau seniau esu sakę, paskaitai tavo postą ir protingesnis pasidarai nepaisant jei visko ir nesupranti 🙂

          • kernelis parašė:

            As esu tik casual’as kas del tu visu low level dalyku… Jei norit tikrai protingu minciu, rekomenduoju LINUX arba Coreboot mailing listus paskaityti 🙂 Jeigu labiau is mainstream, tai HotChips konfos turinys kartais neblogas buna. As tai tik komentuoju i tema kas man ant liezuvio tuo metu buna 😀

            O kalbant apie mail listus, neseniai ten buvo idomus Torvaldso pasisakymas apie threadu sinchronizacija ir OS schedulerius. Vienas gamedev’as bande irodyt, kad linux blogai veikia, bet paaiskejo, kad jo spinlock’ai blogai padaryti is tiesu. Kalba eina apie Rage 2 koda.

            Tai ka jus norit, kad ant Ryzen gerai tie zaidimai varytu, jeigu ten net sinchrozinacija gaidine buna softe, mazdaug ant i7 2600K patestavo, veikia ir davai 😀

            Anyway, cia nukrypau jau nuo temos…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.