„Beyerdynamic T1“: lietuviška pasaka apie vokišką pasididžiavimą

T51p galima vadinti ne tik kaip patį pradinį ir tuo pačiu pigiausią „Tesla“ technologiją turintį modelį, bet ir prabangiausią modelį iš kompaktiškų nešiojamų „Beyerdynamic“ ausinių (T70p priskirsime ne kompaktiškai klasei). Tačiau kas prabangiausias tarp viso vienos seniausios garso įrangą gaminančios kompanijos asortimento? Taip, tai T1. Dar 2010 metais išleistos T1 ausinės reprezentuoja vos ne per šimtmetį sukauptą visą „Beyerdynamic“ patirtį ir išmonę gaminant ausines. Belieka pasidalinti subjektyvia patirtimi, ką išgirdome ant ausų užsidėję „Beyerdynamic“ flagmanus.

Pakuotė ir komplektacija

Šioms ausinėms skirta išties masyvi dėžė. Gamintojas neslepia nei T1 dizaino, nei įspūdingų techninių charakteristikų. Lyginant su T51p, „Beyerdynamic“ flagmano atkuriamų dažnių dugnas nusileido nuo 10 Hz iki 5 Hz, o pikas pakilo nuo 23 000 Hz iki 50 000 Hz. Visgi, tai tik nuogi skaičiai, kurie mažai teapsprendžia patį ausinių skambesį.

Tarp aksesuarų „Beyerdynamic“ mini aliuminį dėklą. Štai kokia prabanga pasitinka T1 pirkėją. Beveik visą dėžės tūrį užėmęs dėklas nors ir yra masyvus, bet pirkėjas nuraminamas, kad neliks be maksimaliai saugaus transportavimo įrankio. Kas norėtų rizikuoti šių ausinių sveikata…

Konstrukcija

Ausinės suręstos labai tvirtai. Iš plastiko pagamintų detalių T1 turi minimaliai mažai – tiek, kad jas sunku pastebėti. Praktiškai visa konstrukcija pagaminta iš metalo ir ranka tai iškart pajunta. Ne veltui T1 svoris siekia 350 gramų. Panašiai dar tiek sveria kabelis… Svarbiausia detale tampa ausinių kaušeliai. Aliumininis tinklelis palieka labai profesionalų bei aukščiausią apdirbimo lygį. Mažai atsilieka ir perforuotos metalinės sijos, jungiančios kaušelius su oda aptrauktu lankeliu.

„Beyerdynamic T1“ neturi atjungiamo kabelio. Vietoje to, abu kaušeliai, o tiksliau draiveriai, turi po savo atskirą kabelį, kuris po 3 metrų kelionės susilieja į 6,35 mm skersmens „Neutrik“ kištuką. Daugelis neatjungiamą kabelį gali palaikyti trūkumu, tačiau reikėtų pagalvoti apie tai, kad tiesiogiai prijungtas kabelis leidžia tikėtis tiesioginio kabelio prilitavimo prie draiverių, taip išvengiant bereikalingų litavimo taškų. Antra, dviejų dalių kabelis leidžia pagalvoti apie modifikacijas link subalansuoto jungimo į pirminį šaltinį.

Pirminis įspūdis apie T1 judesių funkcionalumą nėra įspūdingas. Lankelio lankstymosi amplitudė didelė, tačiau pačių kaušelių judesiai riboti. Pastačius T1 prie „SoundMagic HP200“, jas būtų galima pavadinti kaip nerangų stuobrį. Tačiau vėlgi tai turi mažai bendro su galutiniu ausinių patogumu, o ir T1 neturi nieko bendro su DJ‘ėjais, kurie vertina tokias savybes, kaip ausies atidengimas nenuimant nuo galvos ausinių.

Beyerdynamic T1 naudoja storus, bet pakankamai minkštus veliūrinius padukus. Tokia padukų struktūra tarp ausinių membranos ir ausies įeigos sukuria didelį atstumą. Greičiausiai tokia konstrukcija buvo sugalvota ne veltui, kaip ir šiek tiek pakreiptos membranos, siekiant atkartoti garso bangos patekimą į ausį modelį, vardan geresnio instrumentų išskyrimo 3D aplinkoje.

Kaip jos skamba?

Vos 62-ų omų „AKG Q701“ ausinės, kurias išjudinti prireikė netikėtai daug galios, pasėjo daug abejonių, ar „Asus Xonar Essence One“ stiprintuvas sugebės tinkamai pamaitinti 600 omų varžos T1. Pasirodo, nors abejonės ir buvo pagrįstos, jos nepasitvirtino. T1 nėra siurbėlė, reikalaujanti iš šaltinio neriboto galios kiekio, tačiau nereikia suprasti neteisingai. Šiam flagmanui atskiras stiprintuvas yra būtinas, bet ausinės jam nėra labai išrankios. Sunku patikėti, bet T1 (600 ohm) efektyvumas buvo labai panašus į teoriškai dešimt kartų mažiau galios reikalaujančias „AKG Q701“ ausines. Tokį atradimą galima priskirti puikiu efektyvumu pasižymintiems specialiems keitikliams. Pasak „Beyerdynamic“, T1 ausinės pasižymi dvigubu efektyvumu lyginant su kitomis 600 ohm ausinėmis. Be efektyvių keitiklių vokiečių kompanijai pavyko sukurti ne tik itin lengvą garsų ritę, bet ir panašaus lengvumo diafragmą, taip leidžiant draiveriui judėti elastiškiau/preciziškiau.

Po gerų 50-ies valandų galime tvirtai pareikšti, kad „Beyerdynamic“ flagmanas visiškai nespalvina garso. Jam būdingas aiškiai labai neutralus garso profilis, su šiek tiek labiau išreikštais žemais ir aukštais tonais, kurie jokiu būdu neužgožia vidurinių. Galima sakyti, kad garsas pateikiamas toks, kokį jį paruošia/iškoduoja DAC‘as. Visai neseniai „SoundMagic HP200“ įrodė, kad net atviros ausinės gali pasižymėti daugiau nei pakankamu boso kiekiu, todėl T1 pasiūlytas kiekis nė kiek nenustebino. Galvoje sukantis šių ausinių kainai negalime sakyti, kad likome nustebinti ir jo kokybe. Nereikia nesuprasti neteisingai. Ausis pasiekia labai minkšti, elastiški, o kartu ir greiti žemi tembrai, atsikratant bet kokio sausumo. Esminis skirtumas tas, kad kokio tipo T1 bebūtų, jos negali skambėti kitaip (prasčiau). T1 nesugeba nusileisti iki pat 5 Hz, bet reprodukcijos gyliu ir energija liekame sužavėti.

Vidurinių dažnių perteikimas, kaip ir pats skambėjimo braižas, kur kas panašesnis į Q701. Jiems būdinga aukšto lygio tekstūrizacija, puikus skambančių instrumentų atskyrimas ir nedidelis šiltumo prieskonis. Geriausiai abi ausines padeda atskirti tai, kad klausantis Q701 perteikiamų detalių jų retkarčiais tenka ieškoti, o užsidėjus T1 jos savaime subėga į ausis. Pats detalumo lygis labai panašus ir tuo pačiu itin aukštas. Jei Q701 dėl tam tikrų priežasčių sugeba, mūsų nuomone, kartais suskambėti kiek nenatūraliai, tai klausant T1 tarpais galbūt norėtųsi šiokio tokio jų paryškinimo/papildomo įjungimo. Toks vidurinių išpildymas greičiausiai susijęs su šiek tiek paryškintais žemais ir aukštais, nors grafiškai atvaizduota T1 dažnių juosta tikrai nebus U ar tuo labiau V raidžių formos.

Neiššaukiančiai skambantis „Beyerdynamic“ flagmanas gali paaštrėti. Tam tereikia aukštais tonais turtingo takelio. Kadangi T1 ir taip pasižymi „Beyerdynamic‘išku“ skambėjimo profiliu, kuriam būdingas šiek tiek šviesesnis skambesys, T1 visuomet galės iššauti į viršų, papildomai atidengdamas smulkiausias detales. Visus niuansus leidžia išgirsti ir šių ausinių ypatybė skambėti labai skaidriai, aišku dėl šios priežasties T1 yra negailestingos įrašo kokybei. Galutinė nuomonė apie aukštų tonų perteikimą formuos ne tik konkretus takelis, bet ir asmeninis skonis, koks postūmis aštrinant viršutinę dažnių juostą gali būti suteiktas. Labiau mėgstantiems tamsesnį profilį T1, manome, turi galimybę kartais suskambėti kiek per aštriai, tačiau pačių šiurkštumas neužklupo.

Ausys sureaguoja į milžinišką „soundstage“ efektą. Negalime pareikšti, kad jis didesnis už sukuriamą Q701 ausinių, bet jo pateikimas skiriasi. Skirtingai nei Q701, T1 gana aiškiai išskiria priekinę zoną ir back‘ą. Priekinis planas atsiduria arčiau klausytojo, back‘as lieka tolumoje. „AKG Q701“ viską tarsi išmėto po bekraštę dykumą, dėl to galutiniu variantu, greičiausiai turime, kiek atviresnį skambesį, bet detales smėlyne reikia susirasti. T1 ausinių perteikiamas „soundstage“ efektas kompaktiškesnis, susluoksniuotas, mokantis sukurti gylio pojūtį. Tai padeda ne tik lengviau išryškinti detales, bet ir galutiniam skambesiui perteikti daugiau neutralumo. Maža to, tarp tų įsivaizduojamų sluoksnių garsai tarsi papildomai juda tai pirmyn, tai vėl paslepiami. Tikėtina, kad tai gali būti pakreiptų membranų išdava, suteikiant muzikai papildomo gyvumo.

Išvados

„AKG Q701“ nėra tos ausinės, kurios turėtų būti lyginamos su „Beyerdynamic T1“, tačiau atsvaros taško turėjimas, be abejonės, yra geriau nei jo nebuvimas. Kartu norėtume sau užduoti labai paprastą klausimą: ar nuo trijų iki penkių kartų daugiau kainuojančios „Beyerdynamic T1“ groja tiek pat kartų geriau už „AKG Q701“? Jei būtų galima geresnį grojimą įvertinti skaičiais, kartais ir pan, atsakymas būtų neigiamas. Jei paklaustų, ar tai smagiausias ir įsimintiniausias pasirodymas kokį teko išgirsti, atsakymas būtų teigiamas. Jei kažkas paprašytų trumpai apibūdinti T1 norėtųsi nušviesti „Beyerdynamic“ flagmaną kaip nepriekaištingai suręstas, labai patogias (tikrai nepasakytum, kad galva jautė tuos 350 gramų), labai neutraliai skambančias ir puikiai subalansuotas ausines, kurioms nereikalingas ypač prašmatnus garso šaltinis. Viskas, ko joms reikia, tai kokybiški takeliai ir stora stora pirkėjo piniginė, kuris už premium detales pasiryžęs sumokėti premium kainą.

11 Komentarai

  1. JisVisadaSalia parašė:

    Džiugu forume matyti įvairialypių apžvalgų, tačiau… Tačiau turiu prie ko prikibti. Pats kaip besidomintis muzikos aparatūromis, labiau gal iš melomano pusės, o ne iš audiofilo, iš karto galiu pasakyti, kad šaltinis nėra tinkamas. Šis stiprintuvas toks pat, o kai kur ir prastesnis už tas pačias assus xonar essence st/stx plokštes. Be to, vertinant ausines kainuojančias ~700+ eurų, reikėtų ir atitinkamo ausinių stiprintuvo. Audiofilai rekomenduotų Jums dvigubai brangesnį ausinių stiprintuvą.
    Jūs atleiskite man labai už tokią kritiką, bet panašią apžvalgą galite rasti čia: http://www.gramofonas.lt/lt/klubas/technika/straipsniai/detail.php?ID=72725
    Nieko nenoriu įžeisti ir stengiausi parašyti kiek diplomatiškiau 😀

  2. TavoMama parašė:

    Jei jau kabinėtis iki galo tai galima dar klaust kokį softą ir output mode garso atkūrimui naudoja 😀

  3. BC00 parašė:

    JisVisadaSalia -> kad Essence One < ST/STX būsi kažkur prisiskaitęs neteisingos info:) dar prieš sugendant maniškei ST spėjau įsigyti One ir galiu už save pasakyti, kad upgrade’as tikrai yra. TPU išvadomis nepatikėjau. Be kalbų su DACu galima kilti ir kilti į milžiniškas sumas ir T1 gros dar geriau (jokio teigimo, kad šitas DAC’as joms optimalus), bet nereikia nuvertinti to, ko neteko klausyti. Šiai dienai ką turime, tą turime. Ateityje pavyks pasikeisti OPAMP’us ir priartėti prie One Muses Edition. Jei norisi ir ją nuvertinti, užeik į headphonia.
    O šiaip pagrįsta kritika yra sveika. Aš už tokią 🙂

  4. JisVisadaSalia parašė:

    Na taip, iš vienos pusės čia Lietuvoje nelabai kas ir vyksta su audio aparatūra, ypač jei nori kokybišką ir galbūt naudotą…
    Gerai, kas BC00 "škūra kieta" 😀

  5. PauliusP parašė:

    Kuo aukščiau, tuo mažiau bonuso gauni, bet už tą menkniekį sumoki kosmosą. Beje, stebėtina kaip jūs gaunate tokių device’ų apžvalgoms, o gal čia asmeninis? 🙂

  6. BC00 parašė:

    Būtent. Detalės ir smulkmenos garsų pasaulyje kainuoja labai brangiai. Ne, tai ne asmeninis įrenginys:)

  7. washkys parašė:

    Teko klausyti šio gėrio.. Tiesa su tokiu pat Asus xonar Essence One, realiai ką galiu pasakyt iš trumpo klausymo – Sound stage kosmiškai geras, itin detalus ir nėra nei perdaug ištemptas ne ieprdaug siauras, toks "pats tas".. Kas liečia atkūrimo dažnius, gal neteko visko galutinai išgirsti, bet kad jos sugeba išgroti iki pat 50kHz nedrįsčiau abejoti.. Kiek mano klausa leido, tą patį girdėjau ir su HD650 (+xonar D2), tik T1 pats atkūrimas detalesnis ir kiek šiltesnis.. žiūrint bendrai sakyčiau super dalykas, tik žinant jo kainą vargu ar kiltų ranka pasirinkti būtent šias ausines.. 🙂

  8. JisVisadaSalia parašė:

    Normali ta kaina. Melomanai, juolab audiofilai, lietuvoje dažniausiai perkasi naudotą įrangą. Tai jei PC naudotojai perkasi visokius monstrinius monitorius po 700 eurų, tai kas čia tėra ~500+ eurų už naudotas A+ būklės ausines?
    Tačiau kaip ir minėjau, jos tikrai ne xonarui… Reikėtų dar ir tokio pat naudoto ~500+ ausinių stiprintuvo.

  9. edisonas parašė:

    perskaites šią apžvalgą nusprendžiau paklausyti šias ausines ir nukeliavau i viena Vilniuje esančiu krautuveliu kur jomis prekiauja. Žinot ką vyriukai aš jums pasakysiu,nebenoriu savų sennheiserių 🙁 nors jie taipogi ne iš pigių,liūdna, bet taip jau yra.Nebežinau ar dėkoti apžvalga parašiusiam ,,BC00,,:)ar pykti,kad sennheiseriai nebeskamba ir nebesiklauso man 🙁 vėl teks pinigine tuštint.Kalėdų metas artėja,gal kas šiom ausytėm padorią nuolaidą suteiks,bandysiu laukt švenčių,o jei ne po jų smarkiai pinigine ploninsiu :(:)

  10. TavoMama parašė:

    Toj pačioj amazonėj vokiškoj 699€+kažkeli eurai siuntimas.

  11. BC00 parašė:

    Pasirodo, Beyerdynamic ruošiasi paleisti T1 v2. Daugiau boso, mažiau aukštų… Gaila, bet T1 turėtojams nenumatytas joks upgrade path…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.