Chieftec Aegis korpusas

Šį kartelį grįžtu prie asmeninio kompiuterio elemento, kurio neapžvelginėjome kuris laikas. Taip, jūs teisūs, pats laikas papildyti korpusų kategoriją ir būtent tai pabandysiu padaryti. Taigi šiandien noriu jums pristatyti Chieftec Aegis CH05B korpusą, kurį pats gamintojas priskiria prie žaidėjams skirtų korpusų kategorijos. O kaip yra iš tikrųjų, mes ir pabandysime išsiaiškinti bei apžvelgti pačius svarbiausius aspektus.

Turinys

» Trumpai apie gamintoją

» Korpuso savybės ir specifikacijos

» Produkto pakuotė

» Korpuso išorė ir išvaizda

» Korpuso vidus, funkcionalumas ir aušinimas

Trumpai apie gamintoją

Kompanija Chieftec įsikūrė dar 1990 metais Taivane. Kadangi pagrindinė šio gamintojo rinka yra Europoje, 1994 metais kompanija atidarė savo būstinę Vokietijoje. Pagrindiniai Chieftec produktai yra korpusai ir maitinimo blokai. Kompanija daug dėmesio skiria serverių rinkai. Chieftec turi daugiau nei 6000 darbuotojų trijuose savo fabrikuose, kurių du yra Kinijoje, o vienas – Taivane.

» Korpuso savybės ir specifikacijos

+ Mažos, amortizuojančiuos detalės, kurios mažina vibracija

+ Lengvai sumontuojami įrenginiai, kuriems nereikalingi įrankiai

+ Išmatavimai: 540x205x422mm

+ Maksimalūs pagrindinės plokštės išmatavimai: 12×13 colio

+ Lengvai atidaromos dangtis su rankenėle

+ Įrenginių nišos: 3×5.25“ + 1×3.5“ FDD, 6×3.5“ HDD ir 7 nišos PCI plokštėms

+ Gale ir viršuje korpuso galima įmontuoti 12cm skersmens aušintuvus

+ Priekyje integruotos USB, audio ir Fireware jungtys

Produkto pakuotė

Korpusas įpakuotas įprastoje, kartoninėje dėžėje su iliustracijomis ir aprašymais. Taigi trumpai apie juos. Priekinėje ar galinėje dalyje yra pavaizduota korpuso priekinė dalis ir šalia aprašytos pagrindinės korpuso specifikacijos bei savybės, kurias išvardinau prieš tai. Kaip bebūtų keista, čia pavaizduota sidabrinė korpuso versija, tačiau esu tikras, kad atkeliavo juoda jo versija. Nors gamintojas savo svetainėje šį korpusą priskiria prie Gaming Series kategorijos, tačiau po Aegis logotipu parašytas Extreme Workstation Tower vardas, kas išvertus į lietuvių kalbą reikštų, jog korpusas yra orientuotas į darbo stotis ir panašios paskirties kompiuterius.

O štai kitoje dėžės pusėje jau matome pademonstruotą juodą korpuso versiją, greičiausiai gamintojas ant pakuotės norėjo vaizdžiai informuoti apie kitą galimą variantą. Kitoje dėžės pusėje ganėtinai panašus vaizdas, tik vietoje buvusiu specifikacijų, čia vaizdžiai iliustruotos įvairios korpuso dalių savybės ir montavimo detalės. Žemiau matomi nedideli logotipai, kurie pažymi, jog korpusas sukurtas taip, kad kuo mažiau reiktų naudoti įrankius, pavyzdžiui, atsuktuvą ar varžtus. Kiti mažiau aktualūs logotipai reiškia, kad korpuse montuojami 9cm ar 12cm skersmens aušintuvai, įprastinių garso , USB 2.0 ir IEEE1394 jungčių palaikymas.



Korpusas buvo įspraustas į kartoninius rėmus, kurie apsaugo produktą nuo galimų smūgių pristatant. Tiesa, pakuotės turinys kiek skurdoka, radome tik įvairių varžtelių maišelį. Apie pakuotę daugiau pastebėjimų neturiu, tad nekantrauju, kol galėsiu pažvelgti į patį Aegis korpusą.

» Korpuso išorė ir išvaizda

Pirmasis įspūdis, išėmus iš dėžės, tikrai geras, korpusas atrodo solidžiai ir neiššaukiančiai, taip pat nėra daug kyšančių apdailos elementų, tad neatrodo labai agresyviai, kas ir reikalinga darbo stotims. Kaip minėjau, visas korpusas yra juodos spalvos, nudažytas matiniais dažais, todėl nėra jokių įkyrių blizgančių paviršių ant kurių dažnai aiškiai matosi pirštų antspaudai ir menki subraižymai.

Korpuso viršuje pastebime nedidelis groteles, kurios skirtos pašalinti šiltą orą iš korpuso, panaudojant prisukamą 12cm skersmens aušintuvą. Grotelės įmontuotos lygiai su korpuso paviršiumi, tad glotniai, nes nekyšo jokie varžtai ar montavimo žymės. Korpuso priekį dengia ovalo formos, smulkios grotelės, per kurias patenka oras į korpuso vidų. Priekinės korpuso dalies dizainas santūriai paprastas, vienintelis papuošiantis elementas tas, jog viduryje ant grotelių besipuikuojaAegis logotipas.



Kaip jau turbūt supratote, ši priekinė dalis slepia kai ką daugiau. Iš dešinės į kairę atsiveriančios durelės slepia įprastus mygtukus ir įmontuojamų įrenginių nišas. Čia matome 3 nišas skirtas 5.25 colio įrenginiams ir vieną mažą 3.5 colio nišą, į kurią galime įmontuoti, pavyzdžiui, kortelių skaitytuvą. Jeigu pastebėjote, nišų dangteliuose yra dvi nedidelės ertmės, jos skirtos palengvinti šių dangtelių pašalinimą prieš montuojant naują įrenginį. Užtenka suėmus pirštais už dangtelio truktelti ir lengvai jį pašalinsite, kitaip nei įprastiniuose korpusuose, kuriuose reikia kišti giliai pirštus ir atkabinti specialias auseles.



Žemiau matome įprastus šviesos indikatorius. Šalia indikatorių yra ir kompiuterio įjungimo bei perkrovimo mygtukai, tiesa pastarąjį paspausti nebus taip lengva, teks pasinaudoti smailesniu daiktu, pavyzdžiui pieštuku. Taip padaryta tam, kad apsisaugotumėte nuo netyčinio kompiuterio perkrovimo, kas, darbo stočiai, atrodo suprantamas sprendimas.



Dešiniajame korpuso šone randame priekinės panelės jungtis: dvi USB 2.0, vieną IEEE 1394, arba kitaip vadinamą FireWire vardu, ir, žinoma, audio 3.5 colio jungtis mikrofonui bei ausinėms. Žemiau esančią priekinę dalį dengia ventiliacijos angos, kurios padeda aušinti kietuosius diskus.



Kairėje pusėje esantį pagrindinį dangtį dengia smulkios ventiliacijos skylutės, kurios pagerins korpuso vėdinimą. Gale ant dangčio yra įrengta ir nedidelė rankena, kuri padės lengviau atidaryti korpusą. Noriu pabrėžti, kad dangtis atidaromas ne stumiant horizontaliai, kaip mums įprasta, o tiesiog atveriant kaip paprastas dureles. Gana įdomus sprendimas, iš tiesų.



Jūsų patogumui korpuso gale matome, jog dangtis tvirtinamas dvejais, specialiais varžtais, kuriems nebūtinas atsuktuvas. Maitinimo blokas montuojamas viršuje, ši tvirtinimo pozicija vis rečiau sutinkama šiuolaikiniuose korpusuose, tačiau aš neįžvelgiu didelių problemų. Matome aušinimo angą, kuri taip pat skirta 12cm aušintuvui ir žemiau 7 nišas, kurios skirto vidinėms plokštėms įstatyti.



Kitoje dangčio pusėje, šalia kietųjų diskų montavimo vietos, matome dvi ventiliacijos angas, kurios skirtos dvejiems 80mm skersmens aušintuvams, kurie, mano spėjimu, tiesiogiai aušins kietuosius diskus, traukiant šaltą orą į vidų. Prieš užbaigiant kalbas apie korpuso išore, norėčiau paminėti šio korpuso kojas. Šios ypatingos tuo, kad jas galima pasukti 90 laipsnių kampu ir išskleisti į šonus, taip sustiprinant korpuso stabilumą ant grindų ar stalo.

Apibendrinant korpuso išorę, galime teigti, jog korpusas turi išties neblogas aušinimo galimybes ir praktiškas funkcijas. Kas liečia išvaizdą, šio korpuso smulkios, metalinės grotelės ne tik padeda aušinti jūsų kompiuterį, bet ir suteikia savito grožio ir solidumo įspūdį. Kaip žinote, grožis yra labai individualus klausimas, tad spręsti palieku jums. Nepaisant to, man jis patiko.



» Korpuso vidus, funkcionalumas ir aušinimas

Galiausiai atidenkime dangtį ir panagrinėkime, kas slypi viduje. Atidarius korpusą matome, jog vidus nėra nudažytas tokia pačia spalva, kaip išorė, tačiau tai įprastas vaizdas korpuso viduje. Į akis krenta neįprastai sumontuotas 3.5 colio įrenginių montavimo stovas. Kitaip, nei įprasta kituose korpusuose, čia įrenginiai statomi per šoną, kas, mano manymu, yra gerokai patogiau nei įprastu būdų. Idėja tokia, kad taip labai patogu pašalinti ar įdiegti naujus įrenginius, nekliudant, pavyzdžiai, jūsų ilgos vaizdo plokštės ar kitų kyšančių dalių.



Negana to, čia yra specialūs laikikliai, kurie tiesiog uždedami ant jūsų kietojo disko ir įstatomi į norimą nišą net nepanaudojant atsuktuvo ar varžtų. Iš viso galite į šias nišas sutalpinti net 6 kietuosius diskus ar kitus 3.5 colio įrenginius. Pagalvota ir apie viršuje montuojamus 5.25 colio įrenginius, užtenka tik patraukti už rankenėlės, įstatyti įrenginį ir ją atleisti.



Šie sprendimai išties pagirtini, nes ypač palengvina kompiuterio surinkimą, net aukštos klasės korpusuose ne dažnai sutinkamas toks įrenginių montavimo tipas ir pozicija. Čia kompanijai Chieftec galime uždėti pliusą už pagirtiną savybę.

Pažvelgus giliau, šalia kietųjų diskų montavimo stovo, matome specialų rėmelį, prie kurio tvirtinasi 90mm aušintuvai. Jie skirti tiesiogiai aušinti jūsų kietuosius diskus ir įtraukti vėsesnį orą iš aplinkos į korpuso vidų. Toliau matome plokštumą su daugybe skylučių, prie kurių tvirtinasi kompiuterio pagrindinė plokštė. Šiame korpuse galime sumontuoti ATX, E-ATX pagrindines plokštes, kurių dydis neviršija 12×13 colių. Dešinėje pusėje yra dvi nedidelės angos, skirtos pravesti laidams, tačiau nematau didelės angos ties procesoriaus vieta, kuri leistų neišmontuojant pagrindinės plokštės atsukti aušintuvui skirtus tvirtinimus( angl. backplate). Taip pat pastebėjau, kad nėra galimybės išimti visą tvirtinimo pagrindą, nors ir ši savybė nedažnai sutinkama, tad tai nėra didelis minusas.



Gamintojas teigia, jog šiame korpuse atsuktuvo beveik neprireiks, nes net plokščių tvirtinimui nereikalingi varžtai. Čia yra įdiegta speciali plokštelė su rankenėle, kuri užspaudžia iš karto visas galimas 7 plokštes. Nors aš asmeniškai labiau pasitikiu varžtais nei fiksatoriais, tačiau jie tikrai palengvina kompiuterio surinkimą.

Aukščiau yra anga skirta 12cm aušintuvui, kuris turėtų ištraukti šiltą orą laukan. Kaip minėjau prieš tai, yra dar viena vieta korpuso viršuje, kurioje taip pat montuojamas 12cm aušintuvas. Esantis plastikinis rėmelis taip pat nereikalauja varžtų montuojant aušintuvą. Kalbant apie aušintuvus, mūsų nusivylimui korpusas atkeliauja visiškai tuščias, tad aušintuvus teks nusipirkti ir juos sumontuoti patiems.

Kaip įprasta klasikiniuose korpusuose, maitinimo šaltinis montuojamas viršuje prie atskirai primontuojamos plokštelės. Dabar pabandykime sumontuoti turimą įrangą ir korpusą bei pažvelgti į tai, kaip atrodys pilnas vaizdas sumontavus visą turimą apartinę įrangą.



Kaip minėjau prieš tai, korpusas turi naudingą savybę, jog čia varžtų mums prireiks minimaliai. Visos pagyros buvo išties ne veltui, korpusą surinkti buvo išties paprasta, o tai padariau labai greitai. Tereikėjo prisukti maitinimo šaltinį ir pagrindinę kompiuterio plokštę, visi kiti komponentai tiesiog keliais spragtelėjimais tvirtai įsistatė i reikiamą vietą. Nors korpusas nėra labai didelis, tačiau sumontavus mano turimą įrangą, liko daugybė vietos pravesti laidus ar įdiegti daugiau turimų įrenginių.

Kiek abejojau plokščių tvirtinimu, tačiau įdėjus grafinę plokštę ir užspaudus fiksatorių, mano abejonės išsisklaidė, nes vaizdo plokštė stovėjo tvirtai ir net bandant ją išjudinti, ji nė kiek neklibėjo. Tad visi tvirtinimo elementai, kurie nereikalauja varžtų, išties pasiteisino ir puikiai atlieka savo darbą.

Pabaiga

Apibendrinant noriu išvardinti man nepatikusius ir patikusius dalykus apie šį korpusą. Nors korpuse yra pakankamai ertmių efektyviam aušinimui, tačiau įsigijus šį, mes nerasime jokių papildomų aušintuvų ar maitinimo bloko. Kitas keistas niuansas, kad nepanašu, jog korpusas skirtas žaidėjams, o kaip liudija užrašas ant pakuotės, jis labiau panašesnis į darbinių stočių ar kitų PK korpusus, kurie skirti pasyviam naudojimui, o tikrai ne žaidimui ar pramogoms.

Kita vertus, korpusas turi nemažai naudingų ir praktiškų elementų. Aušinimo atžvilgiu korpusas suprojektuotas pakankamai geram aušinimui, prie kurio prisideda ir didžiulę vėdimo angą turintis šoninis dangtis. Prie teigiamų savybių būtinai reikia paminėti tai, jog montuojant papildomus įrenginius neprireiks atsuktuvo ir varžtų, kas stebina.

Mano labai mėgstama savybė korpusuose, kai kietieji diskai statomi iš šono, o ne įprastai, nes tai yra labai patogu ir sutaupoma šiek tiek vietos. Taip pat verta paminėti korpuso kojas, kurias pasukus išsiskleidžia i šonus, taip korpusas nesiūbuos ir liks stovėti stabiliai. Visas korpusas ir jo elementai pagaminti pakankamai kokybiškai ir nėra jokių braškėjimų ar broko.

Šis korpusas mūsų krašte kainuoja apie 230Lt. Ar jis vertas savo kainos, galima pasiginčyti, tačiau korpusas savo funkcijas atlieka puikiai, tad spręsti palieku tai jums. Viena aišku, kad jis reikalingas tiems, kurie asmeniniu kompiuteriu naudojasi be paliovos. Chieftec Aegis tam ir sukonstruotas.

6 Komentarai

  1. Neuron parašė:

    Ko vyniojat žodžius į vatą, matosi, kad korpusas šlamštas ir jokiais būdais nevertas savo kainos, pigios skardos, išvaizdos nėra, ventiliatorių nėra, psu viršui montuojasi.

  2. Monk parašė:

    O kur temperatūrų testai?

  3. Ndx parašė:

    ^ Tai kad deže net be ventiletorių, tai ner ką ten testuot…

    Sorry cherba, bet už tai kad chieftec padare paprasta deže turinčia skylių coolerems dvigubai nemokesiu kiek už paprasa deže. Tikrai, čia viskas suvyniota į vatą…

  4. SB parašė:

    Ndx>Na mes vis iš lankytojų gaudavome pylos, kad visi produktai gauna awardus. Šitas nėra vertas, ir nėra awardo. Visokius produktus reikia apžvelgti, ne tiesa?

  5. Linas parašė:

    Del kainos turbut jus teisus, taciau realiai pamacius nera jis toks ir blogas, galima dar butu gincytis jeigu komplektacijoje butu ausintuvai ar maitinimo blokas.

  6. daniukas21 parašė:

    tikrai kaina per didele 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.