Du aušinimo padai iš „Enermax“: „Aeolus Vegas“ ir „TwisterOdio“

Nešiojamiems kompiuteriams skirti aušinimo padai nėra dažnas svečias tarp mūsų testuojamų produktų ir iki šiol turėjome tik detalią „Enermax Aeolus“ apžvalgą. Šįkart dėmesį susikoncentruosime į dar du „Enermax“ aušinimo padus: „Aeolus Vegas“ ir „TwisterOdio“. Naujovės viena nuo kitos kardinaliai skiriasi per eilę funkcionalumo zonų: pradedant ventiliatoriaus valdymo pozicija ir baigiant ne tik pačio pado portatyvimu, bet ir realia galimybe pakeisti integruotus nešiojamo kompiuterio garsiakalbius.

 

  • Aeolus Vegas
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • TwisterOdio
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Ar TwisterOdio gali pakeisti integruotus garsiakalbius?
  • Išvados

 

Aeolus Vegas

Pakuotė ir komplektacija

Didelė spalvinga dėžė slepia 17” ir mažesniemsnešiojamiesiems skirtą „Aeolus Vegas“. Pagrindiniai akcentai atitenka laiko tėkmės nebijančiai aliuminei konstrukcijai, 18 cm skersmens poziciją galinčiam keisti ventiliatoriui ir jo sukuriamiems šviesos efektams.

Iš galinės dėžės dalies sužinome, kad magnetų pagalbą tvirtinamas ventiliatorius turi keturis integruotus šviesos efektų režimus. Tiesą pasakius, tris, nes ketvirtasis režimas išjungia visas ventiliatoriaus skleidžiamas spalvas ir šio režimo vadinti šviesos efektų režimu nebekorektiška. Ventiliatorius gali būti slankiojamas po 240 mm plotą.

„Enermax Aeolus Vegas“ rėmas supakuotas į apsauginį maišą ir iš šonų įspaustas į putoplasto lakštus. Ventiliatorius supakuotas atskirai – jam skirtas užtraukiamas maišelis.

Žvilgsnis iš arčiau

Vegas rėmas pasižymi išties dideliais išmatavimais (464 (I) x 386 (P) x 59(A)mm) ir itin solidžia kontrukcija. Rėmai pagaminti iš aliuminio. Viršutinėje ir apatinėje dalyse rėmą sudaro masyvios pailgos aliuminio kontrukcijos, suteikiančios vartotojui nepriekaištingą kokybės pojūtį. Šoninėms pado dalims skirtos įprastinės aliuminio sijos. Pridėjus storą, visiškai nelankstų, iš metalo pagamintą tinklelį turime 2,3 kilogramo svorį. Tiesa, neaišku, ar į nurodytą svorį įskaičiuotas ir 18 cm ventiliatoriaus svoris, tačiau bet kokiu atveju tai nekeičia pirminio ir galutinio įspūdžio – „Aeolus Vegas“ rėmo pagaminimo kokybė yra išskirtinė.

„Enermax“ kurdama „Aeolus Vegas“ dizainą pasirinko daryti viską masyviai. Didelis svoris ir paviršiaus plotas, didelių išmatavimų ventiliatorius… Ant rėmo galų užmautos guminės kojos. Net ir jos masyvios, ir, greičiauiai, iš visų pado dalių išsiskiria labiausiai. Pasitarnauti jos geba trimis būdais: sugeria visas įmanomas vibracijas, ant lygaus paviršiaus laiko padą itin tvirtai ir… ir atlieka kabelių išvedžiojimo funkciją. Skamba kiek neįprastai? Viršutiniuose kampuose guminės kojos turi įpjovas, aplink kurias galima apvynioti plonus kabelius, greičiau laidus. Vienas tokių, kurį pavyko įkišti į įpjovas, iš ventiliatoriaus išeinantis 500 mm ilgio laidas. Jis baigiasi vyriška USB 2.0 maitinimo jungtimi ir spalvinių diodų perjungimo mygtuku, kuris į paspaudimą reaguoja spragtelėjimu. USB 2.0 jungtis priešingame gale turi moterišką lizdą, todėl prijungę ventiliatorių iš esmės neprarandame nė vieno nešiojamo kompiuterio USB 2.0 lizdo, nes norimą įrenginį galima prijungti į „Aeolus Vegas“ lizdą. Pastarąjį sprendimą „Enermax“ vadina išplėtimą turinčia USB 2.0 maitinimo jungtimi.

Komplektuojamas 18 cm ventiliatorius iš esmės yra T.B. Vegas Quad modelis, fiksuotas ties 900 RPM sūkių intensyvumu ir maitinamas ne per +12V, o per +5V (0.35 A). Ventiliatoriaus kampuose įrengtos magnetus turinčius pakylėlės, o nuo nedielių daiktų patekimo tarp septynių mentelių panaudotas plastmasinis rėmas. Ventiliatorius sukuria beveik 103 CFM oro srautą, neviršyjant 18 dbA. Kokie guoliai panaudoti nežinome, tačiau sprendžiant iš 50 000 valandų siekiančio MTBF, susiduriame ne su „Twister“ guoliais.

TwisterOdio

Pakuotė ir komplektacija

Nedidelio svorio dėžė nurodo, kad „TwisterOdio“ tinkamas iki 16“ diametro nešiojamiems kompiuteriams. Vartotojui žadama aukštos klasės/ kokybės išvaizda, galimybė valdyti ventiliatoriaus apsukas ir pasinaudoti integruotu „DreamBass“ audio lustu.

Priešingoje dėžės pusėje, kaip ir „Aeolus Vegas“ atveju, nurodytos produkto specifikacijos. Vos 784 gramus siekianti „TwisterOdio“ masė atsako į klausimą, kodėl pakuotė buvo tokia lengva.

Aušinimo pado viršutinės dalies kraštai apsaugoti pora putoplastų lakštų, o pats įrenginys – plastikiniu maišu. Į komplektaciją pridedamas USB maitinimo ir 3,5 – 3,5 mm audio kabeliai, kurie patalpinti į atskirą dėžutę.

Žvilgsnis iš arčiau

Nenuobodus „TwisterOdio“ dizainas pasižymi aptakumu ir aukšta pagaminimo kokybe – tai, ką žadėjo „Enermax“. Aukštos  kokybės imitaciją sukuria viršutinį paviršių dengiantis  labai plonas šlifuoto aliuminio sluoksnis. Didžiausia sudėtinė „TwisterOdio“ dalis – plastmasė. Ji randama ne tik po šlifuotu aliuminiu (matoma per apvalias angas), bet visa likusi struktūra pagaminta būtent iš plastmasės. Pado kraštuose esanti plastmasė – blizgi. Apatinėje dalyje įrengtas pailgas, iš kietos gumos pagamintas, intarpas, kuris stabilizuoja ant „TwisterOdio“ dedamą nešiojamąjį.

352 (I) x 270 (P) x 52 (A) išmatvimų aušinimo įrenginio centre sumontuotas 120 mm skersmens ventiliatorius (5V, 0.3A). Jis gali būti arba visiškai išjungtas, arba įjungtas, toliau pagal pageidavimą reguliuojant apsukas tarp 800 ir 1400 RPM. Gamintojo nurodomi triukšmo matavimai siekia 25 – 32 dbA. Reguliavimą atlieka dešinėje apatinėje „TwisterOdio“ dalyje įrengtas ratukas. Čia pat turime įjungimo indikatorių, 5V maitinimo lizdą, 3,5 mm lizdą ir integruotiems garsiakalbiams skirtą įjungimo/išjungimo slankiklį.

Du „DreamBass“ garsiakalbiai išdėstyti pado šonuose. Tai vienos juostos 40 mm skersmens diafragmos, kurių bendra galia siekia 2W, o dažninis diapazonas patenka tarp 140Hz ir 20kHz. Apvalios formos metalinis tinklelis parodo, kad garsiakalbiai greičiausiai bus integruoti į pailgos formos kamerą.

Testavimas

Jam pasirinkome šiuolaikišką 15,6“ „Lenovo Y580“ nešiojamą kompiuterį, kuriame integruotas „Intel Core i7-3630QM“ procesorius, „GeForce GTX 660M“ grafinis spartintuvas ir 1 TB talpos kietasis diskas (5400 RPM). Į diagramą įtraukti rezultatai aušinant Y580 tik nuosava jėgaine, taip pat seniau apžvelgtas (su kitu nešiuojamuoju) „Enermax Aeolus Premium“ padas. Skliausteliuose nurodomas ~30 cm atstumu išmatuotas nešiojamo kompiuterio skleidžiamas triukšmas. Visišką tylą atitinka ~38 dbA. Aplinkos temperatūra siekia 20 °C, o sistemos apkrovai pasirinktas trijų sesijų Unigine Heaven sitetinis testas (bendra trukmė netoli 15 min).

Aušinimo sprendimai, kuriuose galima keisti ventiliatoriaus apsukas, testuoti nustačius apsisukimus tiek ties minimalia, tiek ties maksimalia padala. Kadangi „Aeolus Vegas“ atveju galime keisti ventiliatoriaus padėtį Y580 oro įsiurbimo atžvilgiu, testavimo metu 180 mm ventiliatorių nukreipėme tiesiai po angomis.

Rezultatai

Rezultatai kalba tai, kad Y580 turi efektyvią aušinimo sistemą ir nė vienas aušinimo padas negali parodyti stulbinančių rezultatų aušinant svarbiausius mazgus: procesorių ir vaizdo plokštę. Skirtingai nei HDD, CPU ir VGA yra prijungti prie bendros karščio vamzdelių sistemos, kuri surinktą šilumą pašalina pro šoninę korpuso dalį.

„TwisterOdio“ pasirodė „Lenovo Y580“ sistemai tinkantis mažiausiai. Lyginant su Y580 be papildomų aušinimo padų, „TwisterOdio“ (low RPM) tik šiek tiek sumažino HDD temperatūrą. Maksimali CPU temperatūra beveik identiška, o VGA – mūsų nuostabai trimis laipsniais didesnė. Padidintos apsukos teigiamų rezultatų atneša tik dar šiek tiek sumažinant HDD temperatūrą, tačiau pastebimai išaugina skleidžiamą triukšmą (40.2 dbA -> 43.1 dbA). Tylų vakarą mūsų ausims pasirodė, kad maksimaliai besisukantis „TwisterOdio“ padas kelia kiek per daug triukšmo.

„Aeolus Vegas“ pasirodo kur kas geriau. Lyginant su Y580 be papildomo aušinimo, minus 2 °C žvelgiant į HDD grafą, minus 2 °C CPU ir minus 3 °C VGA. Būtent šis aušintuvas su „Aeolus Premium“ (high RPM) dalinasi efektyviausio titulą. Maksimaliai besisukdamas Premium kiek geriau aušina HDD ir leidžia užfiksuoti dvejams laipsniais mažesnę VGA temperatūrą, tačiau tai padaro turėdamas negeidžiamus +0,9 dbA. Nors standartinis Y580 parodė kiek mažesnes triukšmo emisijas (40.2 dbA) nei „Aeolus Vegas“ (40.9 dbA), tai neatspindi tikros situacijos. Be pado veikianti Y580 aušinimo sistema skleidžia mažiau malonų aukšto dažnio garsą, tuo tarpu lėtai besisukantis 180 mm „Aeolus Vegas“ ventiliatorius savo žemesniu garsiniu profiliu užgožia Y580. Nepaisant kiek padidėjusių triukšmo rodmenų tokia, vis dar labai tyli, kombinacija ausims yra mielesnė.

 

Ar TwisterOdio gali pakeisti integruotus garsiakalbius?

Atsakymas teigiamas. Y580 naudoja praeityje labai garsaus vardo JBL garsiakalbius, tačiau garso dekodavimas priklauso niekuo neišsiskiriančiam „Realtek ALC269“ kodekui. Y580 yra labai šviesia, krikštoline (aukštų dažnių išreikštumu) reprodukcija pasižymintis nešiojamasis. „TwisterOdio“ viską stipriai pažemina, įnešdamas didelę apimtį žemų. Pradžiai atrodo, kad „TwisterOdio“ skamba per tamsiai, tačiau po ranka turimas kitas aušinimo padas su garsiakalbiais (modelio kol kas nenorime atskleisti) parodė, kad „Enermax“ užbrėžė pakankamai aukštus standartus kitiems, panašaus tipo, aušinimo padams.

Išvados

Vertinant antrines savybes ir funkcionalumą, „Aeolus Vegas“ ir „TwisterOdio“ yra skirtingo kalibro aušinimo padai, nors jie atlieka vieną ir tą pačią pagrindinę funkciją. „Aeolus Vegas“ galima laikyti kaip sėkmingą „Aeolus Premium“ pasekėją. Aukščiausios kokybės medžiagos ir surinkimas, papildomai atsiradusi laidų slėpimo galimybė ir po milžinišką paviršių stumdomas 180 mm ventiliatorius, kuris nors ir neturėdamas reguliuojamų apsukų, pademonstravo malonias skleidžiamo garso charakteristikas ir pagerėjusį „Lenovo Y580“ aušinimą. Pridėję trijų režimų LED efektus, po Vegas prijungimo nepranykstantį nešiojamo PC USB lizdą gauname sėslaus vartotojo-žaidėjo geidžiamą 2,3 kilogramo jėgainę.

Jei „Aeolus Vegas“ pagrindinis įžvelgtas trūkumas buvo svoris, kurio neapsikęs net kelių sąnarių traumų išvengę vartotojai, tai 800 gramų nesveriatis „TwisterOdio“ tokių nepatogumų tikrai nekels. Šis nedidelis produktas sukurtas būti perkeltam iš vienos vietos į kitą ir tapti kompaktiško nešiojamo kompiuterio palydovu tiek namuose, tiek kelionėje. Dėja, bet aušinimo efektyvumas mūsų nesužavėjo, kaip ir triukšmo charakteristikos, reguliuojamam  ventiliatoriui pasiekus 1400 RPM. Mūsų skoniui „TwisterOdio“ tapa kiek per garsus. Spėjame, kad teigiamų aušinimo rezultatų (ne tik HDD grafoje) galima pasiekti, jei bus apsižiūrėta, ar turimo nešiojamo kompiuterio oro paėmimo angos sutaps su „TwisterOdio“ centre įrengtu 120 mm ventiliatoriumi. Papildomų USB jungčių trūkumas ir iš nešiojamojo atimta viena funkcionuojanti USB jungtis kažkam gali sukelti rimtų problemų, o kažkam – visiškai nerūpėti. Tačiau jei rūpi ir domina integruoto nešiojamo kompiuterio garsiakalbių pakeitimas kažkuo šviežesniu, „TwisterOdio“ drąsiai įsitraukia į žaidimą, kurį nesunkiai laimės prieš kitus rinkos konkurentus. Greičiausiai ši savybė tampa pagrindine galimai sėkmingų pardavimų priežastimi. Likę nustebinti pakankamai gerai subalansuotu perteikiamu „TwisterOdio“ garsu, iškėlėme klausimą – kodėl „Enermax“ pasirinko „TwisterOdio“, o ne „TwisterAudio“?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.