Gėris ir ausims, ir akims: „Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7“

Intro

Visi entuziastai (o gal ir ne tik) seniai žinojo, kad naujasis, „Kaby Lake“ procesoriams skirtas, „Intel Z270“ mikroschemų rinkinys nebus tas, apie kurį reikės daug ir ilgai kalbėti. Galima sakyti, kad apie jį kalbėti galbūt išvis net neverta. Tereikia paminėti du dalykus. PCI-Express x16 3.0 linijų, integruotų į mikroschemų rinkinį, skaičius padidėjo nuo 20 iki 24. Daugelis pagrindinių plokščių  gamintojų šias 4 linijas veikiausiai atiduos papildomiems „Thunderbolt“, USB 3.1 ar tinklo posistemiams. DMI magistralės pralaidumas liko identiškas Z170 rinkiniui (3,93 GB/s), dėl šios priežasties nepasikeitė ir galimas maksimalus M.2 lizdų skaičius (3). Kaip vienintelį patobulinimą galima laikyti „Intel Optane“ SSD kaupiklių su „3D-Xpoint“ technologija palaikymą, tačiau ir šią minutę svarbiausia savybė bevertė. Kažkur teko skaityti, kad vienas iš pagrindinių plokščių gamintojų paprašė apžvalgininko daugiau pakalbėti apie LED RGB sistemą nei patį produktą. Galbūt to net nereikėjo daryti, kai „Intel“ kompaniją yra apėmusi tokia apatija. Laimei, apžvalgininkas buvo entuziastas, todėl turėjo pakalbėti apie šį tą daugiau.

Nenukreipti pasakojimo LED švieselių link mums turėtų padėti vien tai, kad Z270X Gaming 7 taps pirmąja „Gigabyte“ kompanijos suteikta motinine plokšte. Išties po solidaus skaičiaus „Asus“, „ASRock“ ir MSI produkcijos pagaliau įdomu pamatyti, kuo gi gyvena „Gigabyte“. Kol kas viltys tokios, kad ką tik užgimęs „Aorus“ prekinis ženklas sulauks „Asus“ propaguojamo RoG sėkmės. Kodėl gi ne, juk „Gigabyte“ amžinai pešasi su „Asus“ dėl daugiausiai motininių plokščių suprekiavusio gamintojo titulo. Unikalų „Aorus“ ženklą ir pakuotę gavo šeši Z270 modeliai, nors „Gigabyte“ išleidimo metu turėjo virš penkiolikos pagrindinių plokščių su Z270 mikroschemų rinkiniu. Nė viena iš jų nepateko į G1 Gaming seriją, kuri išskirtinai liko Z170 namais, reiškiant, kad „Aorus“ būtent ir keičia G1 Gaming. Pati Z270X Gaming 7 su savo baltos spalvos apsauginiais gaubtais išėjo labai panaši į pirmtakę Z170X Gaming 7. Matomai „Gigabyte“ apsisprendė nenuklysti į lankas kuriant naują dizainą ir be pajėgumų perkėlimo kuriant AM4 pagrindines, koncentravosi į kai kam pakankamai svarbių smulkmenų integraciją, visų pirma siekiant pavyti RoG ženklą turinčią aršiausių konkurentų produkciją. Kalbame apie vandens pompoms skirtus atskirus lizdus, po visą PCB išdėstytus termo sensorius, platesnį BCLK dažnio keitimą dėka „Turbo B-Clock“ generatoriaus ir „RGB Fusion“ apšvietimo sistemą. Ah, taip, tos švieselės… Atleiskite, bet švieselių visgi išvengti nepavyks. Praėjusių metų pabaigoje buvo pristatytas netgi blyksintis SSD kaupiklis. Tikėkimės „RGB Fusion“ mūsų visiškai nepakerės ir neprivers pamiršti kitų savybių.

 

4 Komentarai

  1. ZeroFM parašė:

    Aš tai daugiau nesirinksiu gigabyte vien dėl siaubingo softo kreivumo . Per system information viewer negalima kontroliuoti pompos greičio , nors nustates kad dirbtų 60%. Įjungus pc pompa dirba 20% , pajungus minėta programa dažniausiai reikia rankiniu būdu nustatyt pompos greitį .
    Mane tai vemti verčia visas RGB ir nereikalingų lempučių kratinys

  2. Lets Do parašė:

    Aš tai norėčiau pasidžiaugti, kad visos Asus Z270 serijos palaiko linux 🙂

    • kernel_panikuoja parašė:

      Kone visos motkes palaiko linux by default 🙂 Esme is tikro cia net ne konkretus motkes gamintojas, o lustu rinkinys. Pastarajam patys gamintojai (Intel, AMD) arba foss bendruomene upstream’ina draiverius tiesiai i main-line kerneli. Tiesa, motkes gamintojai gali naudot papildomus lustus kitam funkciuonalumui, kurio neturi pats chipset’as, bet dauguma Realtek, Asmedia ir pan. lustu linux palaiko irgi out-of box.

      Ka noriu pasakyti – nemanau, kad Asus Z270 kazkuom labiau linux-friendly nei Asus Z170 ar, bet kokio kito gamintojo panasu chipset’a turinti MB.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.