HP Photosmart Wireless B109 spausdintuvo apžvalga

Pirmą kartą į mūsų testavimo laboratorija patenka spausdintuvas, kurį testams suteikė jo gamintojas Hewlett-Packard. Geriausia yra tai, jog mūsų testuojamas HP Photosmart Wireless B109 spausdintuvas yra ganėtinai nauja prekė Lietuvoje, kuri visai neseniai pasirodė ir pasauliniu mastu, o dėl nevisiškai didelės kainos yra prieinamas didžiajai dalei rinkos, tai yra ir mūsų skaitytojas. Tiesa, tai nebus vienintelė spausdintuvo apžvalga, kurią jums pristatysime, tad artimiausiu metu turėtumėte sulaukti jų ir daugiau. Mano minėtas PhotoSmart Wireless yra daugiafunkcinis įrenginys, tad su juo galima užsiimti biuro darbais, nes pastarasis turi skanerį ir ne tik.

TURINYS:

>Šiek tiek apie HP

>Pakuotė

>Spausdintuvo dizainas ir jungtys

>Pagrindinės savybės

>Programinė įranga

>Testavimas

>Išvada

Šiek tiek apie HP

HP – tai didžiausia technologijų bendrovė pasaulyje, kuri tiekia spausdinimo ir asmeninės kompiuterijos produktus ir IT paslaugas, programinę įrangą ir sprendimus, siekdama, kad technologijos būtų prieinamos individualiems vartotojams ir įmonėms. Šį kartą kompanija mums su malonumu suteikė vieną iš naujausių savo daugiafunkcinių spausdintuvų HP Photosmart Wireless B109, apie kurį ir pakalbėsime šioje apžvalgoje.

Pakuotė

Spausdintuvas į mano namus atkeliavo gana įprastoje spausdintuvams, daugiau pločiu, o ne aukščiu didesnėje pakuotėje. Abejose, tiek priekinėje, tiek galinėje pakuotės dalyse šmėžuoja spausdintuvas ir pažymimos pagrindinės jo savybės – TouchSmart valdymo sąsaja, galimas bevielis sujungimas su kompiuteriu bei dažų suvartojimo sąnaudos. HP pasistengė man parūpinti mažmeninę produkto pakuotę, tad joje radau viską, ką ir turėjau – patį spausdintuvą, žinoma, keturias dėžutes dažų (trys spalvotos ir viena juoda), CD diską su programine įranga, USB ir maitinimo kabelius bei vartotojo vadovą. Deja, tačiau pastarajame nėra paaiškinimų lietuvių kalba, nors angliškas jo variantas yra gana trumpas, supaprastintas, tad viską suprasti turėtų ir nevisiškai gerai anglų kalbos žiniomis pasižymintys vartotojai. Kiek vėliau, kalbėdami apie programinę įrangą, pastebėsite, kad viskas dar labiau supaprastinta, o pradėti darbą su spausdintuvu yra ypač lengva.



Visgi, negaliu garantuoti, kaip mano atveju, kad gausite ir HP fotopopieriaus, kurį suteikė man. Asmeniškai gavau apie net šešiasdešimt 10x15cm formato lapų, tačiau tikėtina, jog nemokamų įprasto popieriaus pavyzdžių, kurių buvo spausdintuvo pakuotėje, turėtų rasti visi vartotojai, kurie nusipirks mūsų testuojamą spausdintuvą. Pakuote likau visiškai patenkintas, stebuklų iš biudžetinio gaminio tikėtis buvo neverta, tačiau tą, ką joje rasite, visiškai pakaks pradėti darbą ir susipažinti su aparatu.

Spausdintuvo dizainas ir jungtys

Žinoma, išgirdęs frazę „dėl skonio nesiginčijama“ aš visiškai nenustebsiu, tačiau mano asmenine nuomone, kažko pompastiško HP nesiruošė išradinėti, o minimalistinis dizainas man net labai patiko. Visas spausdintuvas yra apdengtas labai blizgiu juodu plastiku, kuris lyg magnetas traukia pirštų anspaudus, tačiau tai vis tiek „protingas“ derinys, o bendrai gerai suprojektuotas prietaisas. Skaneris bandytas įtaisyti kuo galima žemiau, tad jis bendrą spausdintuvo aukštį padidina labai nedaug, o kairėje produkto pusėje rasime gana patogų, mažą valdymo skydelį. Šis, beje, yra lietimui jautrus.



Žemiau valdymo skydo yra atminties kortelių skaitytuvas, kuris labai praverčia dirbant su spausdintuvu savarankiškai, tai yra be kompiuterio pagalbos. Prie lizdų baltu šriftu pažymima, kad skaitytuvas atpažįsta MemoryStick, SD ir xD korteles. Deja, tačiau produktas neturi PictBridge ir USB jungčių, kas atrodo keista. Na, viena USB jungtis galinėje spausdintuvo pusėje yra, tačiau ji skirta prijungti aparatą prie kompiuterio. Gamintojas pagailėjo ir Ethernet lizdo, tad vienintelis dar galimas prijungimo būdas yra naudotis bevieliu ryšiu, kuris aiškiai afišuojamas ir gaminio specifikacijose.

HP taip pat nesivargino integruoti lapų paėmimo angos į patį spausdintuvą, o vietoje to ją suprojektavo priekinėje spausdintuvo dalyje, kur mūsų lauks ir pabaigtas darbas. Iš tiesų tai nesukelia didelių bėdų, tačiau savotiškas mažų, tai yra 10x15cm formato fotografijų „tėškimasis“ iš tam tikro aukščio žemyn neatrodo labai žavingas. Jūsų įprastas ar fotopopierius patenka pro spausdintuvo apačia, o darbas atkeliauja per viršų. Nežinau kodėl kompanija taip sugalvojo, jei tai padėjo sumažinti spausdintuvo dydį, tai geras sprendimas, jei ne, aš linkęs linkti prie įprasto „įdedu iš galo, gaunu iš priekio“ varianto.

Pagrindinės savybės

Žinoma, viena iš savybių, kuri šį įrenginį, tai yra spausdintuvą, daro kitokiu, nei kiti, daugiafunkciniu, yra skaneris, kuris, mano akimis, daro savo darbą taip, kaip reikia, tačiau gamintojas akcentuoja visiškai ne tą. Viena iš funkcijų, kuri net figūruoja gaminio pavadinime, yra bevielys ryšys, su kuriuo galima šį spausdintuvą be jokių laidų sujungti su savo nešiojamuoju ar staliniu kompiuteriu. Spausdintuvas taip pat yra neblogas įrenginys smulkiam biurui, nes, pasak HP, jį galima sujungti net su penkiais skirtingais kompiuteriais. Tiesa, pastebėjau vieną blogą dalyką, kuris kiek erzina. Norint, kad ir kiti kompiuteriai galėtų prisijungti prie HP Photosmart Wireless, reikės įsirašyti programinę įrangą ir…prijungti spausdintuvą prie kompiuterio. Taigi, jei jūs jį sumanysite prijungti bevieliu ryšiu prie kitų kompiuterį, būsite priversti jį „nusitemti“ iki kitų kompiuterių ir atlikti tam tikrus veiksmus. Nepaisant to, biudžetinės klasės gaminiui įtaisyta bevielė jungtis yra gana keistas dalykas, tačiau tai jam suteikia tik žavesio bei praplečia jo savybių rinkinį. Aukštos klasės gaminyje, kad ir tame pačiame Photosmart Premium C309, šis veiksmas nėra būtinas, tačiau tai suprantama – manau, kad tai atsiremia ir į produkto kainą.

Kitas dalykas, kuris iškart krenta į akis, yra TouchSmart produkto valdymas, kuris yra idealus pasirinkimas spausdintuvu naudojantis be kompiuterio. Visa valdymo esmė yra viduryje esantis mažas, 37mm spalvotas LCD ekranas ir iš abejų jo pusių esantys trys lietimui jautrūs klavišai. Kairėje pusėje nuo viršaus pastebimi trys „sugrįžimo atgal“, „atšaukimo“ ir „gerai“ mygtukai, tuo tarpu dešinėje pusėje – trys meniu pasirinkimo mygtukai. Ekranas, iš pažiūros, nepasižymi didele spalvų gausa, tačiau bet kokiu atveju yra spalvotas. Lietimui jautrūs mygtukai jautrūs į menkiausią prisilietimą, reakcija į komandas taip pat nevėluoja. Iš tiesų tai pirmasis mano bandytas spausdintuvas, kuris turi panašų valdymą, tačiau galiu pridurti, kad man tai visai patiko ir nesukėlė jokių nepatogumų naudojantis spausdintuvu.

Kalbant apie meniu, jis paprastas. Vos pasijungus spausdintuvą mums siūloma skanavimo, nuotraukų spausdinimo (pavyzdžiui prijungus bevielė įrenginį ar įdėjus atminties kortelę) ir kopijavimo funkcijos. Spustelėję vieną iš dešinėje pusėje esančių mygtukų patenkame į platesnį meniu, kur galime pasirinkti kitas funkcijas – skanavimo kokybę, nuotraukų popieriaus tipą ir kopijavimą juodai ar spalvotai. Tiesa, numatytuose nustatymuos yra nustatyta, kad jūsų spausdintuvo bevielis ryšys būtų visada pajungtas, tačiau jį nesunkiai galima išjungti, jei jis, sakykime, kažkodėl trukdo.

Pabaigai galima užsiminti, kad skaneris gali skanuoti jūsų dokumentus ar nuotraukas iki 1200×2400 dpi raiškos rezoliucija su 48 bitų spalvomis, bevielis ryšys yra pagrįstas WiFi 802.11 standartu, o spausdintuvas naudoja keturias atskiras kasetes, kas primena Canon Pixma įrenginiuose naudojamą schemą. Pastarosios, tiesa, pasak gamintojo, yra „gana įperkamos“, tačiau stebėtina, kad tai tos pačios dažų kasetes, kurios naudojamos ir aukštos klasės HP spausdintuvuose, tad nuotraukų kokybė yra pavydėtina. Gamintojas taip pat kalba apie ekonomiškumą, nes pasibaigus, pavyzdžiui, geltonai spalvai, nereikia keisti visų, o nusipirkti tik ją. HP su produktu pateikia įprasto „tankumo“ dažų kasetes, tačiau vėliau siūlo nusipirkti už kiek didesnį mokestį talpesnes kasetes, tačiau su jomis pavyks atspausdinti apie du kartus daugiau dokumentų ir pusantro karto daugiau nuotraukų, nei su įprastinėmis dažų kasetėmis. Deja, neturėjome galimybės tuo įsitikinti.



Programinė įranga

Programinė įranga yra labai svarbus aspektas įprastam namų vartotojui, o HP čia padirbėjo tiesiog nuostabiai. Aš iš tiesų buvau nustebintas bendru jos pateikimu ir kitomis savybėmis. Spausdintuvu be vargo gali pasinaudoti net tik Windows vartotojai, tačiau ir Mac OS X bei įvairių Linux distribucijų turėtojai. Gamintojas taip pat sako, jog spausdintuvas be problemų veiks su Windows 7 operacine sistema, o jei jų kils su programine įranga esančia diske, siūloma užeiti į HP interneto svetainę ir parsisiųsti tikrai tinkamas tvarkykles bei programinę įrangą.



Vos prasidėjus įdiegimo procesui, kompanija mus bando supažindinti su visomis funkcijomis, kurias siūlys ir gali pasiūlyti HP Photosmart Wireless B109 spausdintuvas. Apie tai, kaip lengva, pasinaudojus Windows Vista ar Windows 7 widget’u, atsispausdinti fotografijas, ar kaip įdėti popieriaus lapus. Smagiausia ir įdomiausi yra tai, jog viskas taip pat pateikiama vaizdu. Nesupratote? Tai nėra problema, nes galima pasižiūrėti, kaip tai įvykdoma realiai. Pagalbos skyrelis taip pat intuityvus. Pateikiami tiek paaiškinimai žodžiu, tiek vaizdinė medžiaga. To, tiesa pasakius, man matyti dar neteko. Didelis pliusas kompanijai Hewlett-Packard už tai, kad rūpinasi vartotoju.



Įdiegus programinę įrangą, viską sukonfigūravus, jūsų bus parašyta pasirinkti – spausdintuvą naudosite bevieliu ryšiu, ar kabeliu. Tiesa, pasirinkę vieną iš šių variantų ateityje jį galėsite pasikeisti, tad spauskite vieną iš jų ilgai negalvoję. Visas produkto valdymas toliau apsistos ties HP Solution Center programine įranga. Ši yra intuityvi, o pradėti darbą ja yra ganėtinai lengva. Vėlgi, galimi įvairūs spausdinimo atvejai, įvairūs skanerio panaudojimas ir įvairios kitos funkcijos, kaip kasečių dažų likučio rodymas, taupymo patarimai ir įvairūs galimi parametrai susiję su skaneriu ir pačiu spausdintuvu.



Testavimas

Svarbūs faktoriai, mano nuomone, yra spausdintuvo sparta ir darbų kokybė. Iš pradžių nusprendžiau atspausdinti penkis teksto lapus ir žiūrėjai, per kiek laiko nuo ramybės būsenos spausdintuvas pradės savo darbą. Mano nuostabai, teko laukti net 15-20s, kol spausdintuvas pradės spausdinti įprastą tekstą, fotografijų spausdinimo laikas padidėjo dar penkiomis sekundės iki 20-25s.

Tai nėra labai gerai ir norėčiau pridurti, kad spausdinimo laiką aš nurodysiu be pasiruošimo laiko, tad viską sudėję gauname gana didelius skaičius. Žinoma, galiu nuraminti, kad tiek laukti tikrai visad nereikės. Mano metodas buvo grįstas tuo, kad po ilgesnio nenaudojimu įjungus spausdintuvą, po kiek laiko jis pradės spausdinti darbus. „Jam apšilus“, laikai mažėja perpus.

Bendrai geriausiais laikas, kurį man pavyko pasiekti su pilnais penkių lapų tekstais buvo 23 sekundės, kas reiškia maždaug 13 lapų per minutę. Tuo tarpu spausdinant įprastą 10×15 ypač aukštos raiškos fotografiją laukti reikėjo net labai daug – net 4 minutes ir 35 sekundes atspausdinti penkias fotografijas. Tai reiškia, kad įrenginys per vieną minutę geba atspausdinti iki 1,1 fotografijos.

Darbai, tuo tarpu, yra nuostabūs ir kartais net sunku atskirti, kuri iš dviejų nuotraukų darytą foto laboratorijoje, o kuri – su HP Photosmart Wireless B109 spausdintuvu. Fotografijos yra „švarios“, su gerai užpildytomis spalvomis ir geru ryškumu. Spalvos puikios, natūralios, aiškiai matomas vienodumas pereinant iš fotografuojamo objekto į dangaus žydrinę, tad pastebimas aukštas detalumo lygis. HP Photosmart Wireless be problemų gali atspausdinti ir ryškius atspalvius, jei to reikalauja pateikiama fotografija. Rezultatas mane tikrai nustebino, nes įrenginys yra skirtas ne aukščiausiai klasei.

Bandymas kiek „paspausti“ spausdintuvą taip pat neišdegė, nes jis taip pat puikiai sugebėjo atspausdinti smulkų šriftą, be jokių kampų išsiliejimų ar panašiai. Pasirinkus minėtas kiek labiau talpesnes dažų kasetes, gamintojo teigimu, galima nemažai sutaupyti, tačiau ir su spausdintuvu siūlomos įprastos dažų kasetes nėra ypatingai brangios, o pasižymi tuo, jog dėka HP Photosmart savybių pateikia nuostabų vaizdą. Kokybė kaip laboratorijoje.

Išvada

Atsižvelgus į viską, HP siūlomas įrenginys yra idealus sprendimas ieškantiems daugiafunkcinio įrenginio iki 500LT kainos ribos. Jis visus savo konkurentus palieka už nugaros, siūlo aukštos kokybės darbus, gerą kainą ir, svarbiausia, bevielį ryšį bei valdymą prisilietimu. Nepaisant kiek perdėto lėtumo, kas, mano manymu, namų vartotojams nebus didelė bėda, spausdintuvas neturi didelių minusų, o jo kompaktiškumas galbūt net patiks potencialiems pirkėjams. Šį spausdintuvą verta įsigyti.


4 Komentarai

  1. pingve parašė:

    Tingisi viska skaityt tai sorry jei praleidau, bet – kiek kainuoja dazai / uzpildymas + kiek nuotrauku iseitu normalios kokybes padaryt su vienu uzpildymu?

  2. kasharas parašė:

    skanerio raiška nurodyta, o spausdintuvo kokia? 🙂

  3. pureass parašė:

    su kuom lyginot(dar kokiu spasdintuvu buvo…?) ar uz gera apzvalga uzdyka gavot???

  4. kasharas parašė:

    ar tikrai spausdinimo kokybe palieka Canonus už nugaros? :))
    kurie kainuoja pigiau ir turi dvigubai didesnę raišką? 🙂
    ir čia žiūriu prasidėjo užsakomieji straipsniai…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.