HTPC : Nexus LOW-7000 ir Scythe Big Shuriken

Namų kino kompiuteriai – tai visai nauja rinkos niša, tačiau dėl savo funkcionalumo, gana sparčiai populiarėjanti. Be abejo, šiai šakai priklauso ne vien tik Nettop‘ų tipo kompiuteriai, tačiau ir galingos sistemos, sutalpintos į HTPC tipo korpusą ir naudojamos vietoje žaidimų konsolių ir kitų įrenginių pramogoms. Namų kino AK dėžės dažniausiai yra pakankamai nedidelės ir žemos, o komponentai ten kaista ne ką mažiau nei įprastuose korpusuose, todėl tam reikia nedidelio aukščio, tačiau efektyvių aušintuvų. Dėl šios priežasties aušinimo produktų gamintojai kuria tokius gaminius, kaip šiandien apžvelgiami LOW-7000Nexus ir Scythe BigShuriken.



TURINYS

>Apie Nexus ir Scythe

>Pakuotės

>Specifikacijos

>Radiatoriai ir ventiliatoriai

>Montavimas

>Testų metodai

>Testų rezultatai

>Išvados

>Apie Nexus ir Scythe

Nexus

2000 metais Nyderlanduose įkurta kompanija gamina įvairaus tipo (procesorių, kietųjų diskų, korpuso) aušintuvus, taip pat maitinimo blokus ir korpusus. Nexus skiria daug dėmesio tyliam kompiuterių veikimui, todėl tarp jų gaminių galime rasti ir ventiliatorių bei kietųjų diskų montavimo priemonių, sumažinančių jų vibraciją, keliamą triukšmą, taip pat įvairių kitų aksesuarų, palengvinančių kasdienę veiklą su kompiuteriu.

Scythe

Scythe Co., Ltd. pradėjo savo veiklą garsiajame Japonijos Akihabara elektronikos miestelyje, įsikūrusiame Tokijuje, kur lankytojai gali rasti platų prekių pasirinkimą nuo naujausių kompiuterių komponentų iki moderniausių elektronikos prietaisų. Kompanija pradėjo savo veiklą 2002 metų lapkritį kaip distributorius ir pasyvių bei mažą triukšmą keliančių kompiuterių komponentų gamintojas.

>Pakuotės

Nexus

Iš pirmo žvilgsnio LOW-7000 pakuotė atrodo skirta ne mažmeninei rinkai. Visgi atidžiau pažvelgus ši mintis palieka – išties tai tiesiog labai paprasta raudonai balta kartono dėžutė su langeliu, pro kurį matosi pats aušintuvas. Viršuje – kompanijos logotipas raudoname fone, o šonuose – įvairi informacija apie aušintuvą. Atidarius dėžutę matyti, kad jos turinys yra paslėptas po dar vienu kartono sluoksniu.



Kaip ir su kitais Nexus procesorių aušintuvais, LOW-7000 sumontuoti reikalingi elementai yra atskiroje languotoje dėžutėje. Šalia jos matome ir patį radiatorių, ant kurio jau yra sumontuotas ventiliatorius. Pagrindui apsaugoti Nexus naudoja popierinį lipduką, kurį prieš naudojimą, žinoma, reikės nuplėšti. LOW-7000 komplekte rasime vartotojo vadovą, du montavimo elementus LGA775 ir LGA1366 sistemoms, keturis varžtus ir jų tarpines, po motinine plokšte montuojamą plokštelę, termopastos ir mentelę jai išsklaidyti, keturis lipdukus varžtams bei 4 kontaktų procesoriaus maitinimo jungties ilginimą. Tai itin vertingas priedas, turint galvoje labai mažą aušintuvo aukštį.



Scythe

Big Shuriken pakuotė yra daugiau nei du kartus mažesnė už konkurento ir tai, žinoma, yra privalumas. Tačiau vėlgi, trūkumas tas, kad viduje nėra apsauginio pluošto, todėl produktas gali nukentėti siuntimo metu. Kaip jau įprasta Scythe gaminiams, dėžutė tiesiog mirga nuo įvairiausių užrašų, pradedant Big Shuriken ypatybėmis, baigiant paaiškinimais, kaip aušintuvą reikia sumontuoti. Džiugu tai, kad informacija yra pateikiama daugybe skirtingų kalbų, tarp kurios lietuvių, deja, nėra.



Vos tik atidarę dėžutę randame aušintuvo darbui paruošti reikalingus priedus. Komplektas kur kas mažesnis, nei konkurento – kartono įpakavime rasime po du montavimo elementus Intel LGA775/LGA1366, 478 bei visoms populiariausioms AMD sistemoms. Ir tai, išskyrus mažą termopastos maišelį, yra viskas. Po šiuo komplektu dėžutėje yra Big Shuriken aušintuvas su jau prikabintu ventiliatoriumi.



>Specifikacijos

>Radiatoriai ir ventiliatoriai

Nexus

Nexus LOW-7000 pavadinimas jau pats kalba už save – tai žemiausias iš visų kompanijos aušintuvų – jo aukštis siekia vos 7 cm. Kaip ir ankščiau apžvelgti FLC-3000 bei XiR-3500, šiandienos dvikovos dalyvis turi CoolJag inžinierių kurtą SkiveTek radiatoriuką, montuojamą iškart virš pagrindo ir padedanti išsklaidyti šilumą. Pastarasis, kaip ir visos 50 radiatoriaus plokštelių, yra pagamintas iš aliuminio. Aušintuvo pagrindas yra pagamintas iš vario, o jo paviršius yra praktiškai tobulai lygus – monetos nuotraukoje atsispindi taip aiškiai, kaip veidrodyje. Iš pagrindo išeina keturi „heatpipe“ vamzdeliai, kurie šilumą atiduoda plokštelėms.





Bendri aušintuvo matmenys yra didesni už konkurento – LOW-7000 yra tiek platesnis, tiek ilgesnis, tiek ir aukštesnis. Penkiais milimetrais aukštesnis ventiliatorius turėtų leisti sukurti didesnį oro srautą prie mažesnių apsisukimų, nei Scythe naudojamas 15 mm Flex. Montuojamas ganėtinai neįprastu būdu, užkabinant korpuso dalį už šiluminių vamzdelių bei prisukant mažus varžtelius, ventiliatorius gali veikti 500-2000 aps./min sparta ir yra kontroliuojamas PWM.





Scythe

Big Shuriken yra dar vienas žemiausių aušintuvų, kuriuos mums kada nors teko testuoti – jo aukštis siekia vos 58 mm ir tai, be abejonės, pravartu siaurus korpusus turintiems vartotojams. Jaunesnysis senųjų Shuriken brolis turi keturis neįprastos formos heatpipe vamzdelius, kurie tarpusavyje persipina ir taip liečia dar didesnį radiatoriaus plotą. Įdomu tai, kad vamzdeliai aliuminines plokšteles liečia tik savo viršutine dalimi, o taip prarandama šiek tiek aušinimo efektyvumo.





Pagrindas yra puikiai nušlifuotas ir padengtas nikelio sluoksniu. Su Big Shuriken yra komplektuojamas ventiliatorius iš visai neseniai pasirodžiusios Flex serijos. Jis turi net 15 mažų mentelių, kurios, pasak gamintojo, besisukdamos nuo 650 iki 1600 aps./min sparta turėtų sukurti 16-38 CFM oro srautą. Ant radiatoriaus ventiliatorius yra pritvirtintas vielutėmis, o mes, fotografuodami atskirus komponentus, įsitikinome, kad tai patogus būdas, kartu suteikiantis galimybę uždėti ir didesnius ventiliatorius bei šitaip pagerinti aušinimo efektyvumą.





>Montavimas

Nexus

Kartu su LOW-7000 esančiame komplekte rasime tokius pat montavimo komponentus, kaip ir FLC-3000 pakuotėje. Tai dvejoms (LGA 775 ir LGA1366) sistemoms tinkami laikikliai – norint juos pritaikyti veikimui su LGA775 sistema, kurią naudojome testams, reikia atlaisvinti ir arčiau centro pastumti varžtų laikiklius. Priklijavus plokštelę galinėje motininės plokštės pusėje, galime pritvirtinti laikiklius prie aušintuvo, priklijuoti tarpines ir užtepti termopastos. Galiausiai tvirtai priverčiame radiatorių prie gale dedamos plokštelės. Svarbu pirma užveržti įstrižai vienas prieš kitą esančius varžtus, o paskui dar du likusius.



Scythe

Kito šiandienos kovos dalyvio montavimo sistema kur kas paprastesnė ir visiškai nereikalaujanti varžtu. Viskas, ką vartotojui reikia padaryti, tai įstumti du atitinkamus montavimo elementus į radiatoriuje tam skirtas nišas ir pritvirtinti visą aušintuvą. Tačiau yra vienas bet – „push-pin“ mechanizmui į skyles motininėje plokštėje įstumti reikia nemažai jėgos, o kai sisteminė plokštė yra sumontuota į korpusą, dėl mažo Big Shuriken aukščio ir didelio pločio bei ilgio, tai padaryti praktiškai neįmanoma. Todėl norint be didelių problemų sumontuoti aušintuvą, iš korpuso teks išimti motininę plokštę. Svarbu nepamiršti iš anksto prijungti procesoriaus maitinimo jungties ir užtepti termopastos.



>Testų metodai

Testams buvo naudojama ta pati sistema, kaip įprasta, komplektaciją matote lentelėje. Kaip visada rezultatams jokios įtakos neturėjo jokie pašaliniai veiksniai. Visuose testuose naudojama NT-H1 pasta, ji keičiama po kiekvieno bandymo. Testuojama buvo kambario temperatūroje apie 23 laipsnius pagal Celsijaus skalę. Korpusas viso testavimo metu buvo uždarytas. Triukšmo lygis yra nustatomas 50 cm atstumu nuo korpuso laikant matuoklį kurį laiką, kol rodiklis nusistovi. Testuojant aušintuvą, procesorius apkrautas maksimaliai, ventiliatoriai veikia didžiausiomis apsukomis.

Procesoriaus apkrovimui naudota Prime 95v 25.3, o temperatūrų nustatymui RealTemp 3.00 programa. Norėdami didesnių skirtumų tarp aušintuvų pakepinome procesorių – jis veikė 3150 MHz dažniu, o įtampa buvo pakelta iki 1,5 V. Laukimo būsenos testų metu procesorius buvo neapkrautas 10 min, o apkrovos metu, pilnai apkrautas tiek pat laiko.

>Testų rezultatai

Testai mums parodė, kad Nexus LOW-7000 už savo konkurentą ramybės būsenoje procesorių aušino laipsniu efektyviau, o pilnai apkrovus – net beveik 5 laipsniais geriau. Visgi, tai labai paprastai galime paaiškinti šiek tiek didesne Nexus ventiliatoriaus sparta ir aukščiu, leidžiančiu mentelėms sukurti stipresnį oro srautą.

Nexus atstovas veikdamas 400 aps./min didesniu greičiu buvo kiek garsesnis už Scythe atstovą, tačiau tas skirtumas buvo praktiškai nepastebimas. Be to, 44,5 dBA triukšmas yra praktiškai sukuriamas kitų sistemos komponentų, o procesoriaus aušintuvas tam beveik nebedaro įtakos.

>Išvados

Akivaizdu, kad abu aušintuvai siūlo ne tik suderinamumą su žemais HTPC korpusais, tačiau ir puikiai ataušina smarkiai spartintą vidutinės klasės procesorių. Nexus LOW-7000 aušinimo efektyvumas yra geresnis už konkurento dėl sparčiau veikiančio aukštesnio ventiliatoriaus, tačiau kartu jis nėra ir labai triukšmingas. Nors šio aušintuvo montavimo mechanizmas ir gali pasirodyti ganėtinai sudėtingas, tačiau toks sprendimas labai protingas žemam aušintuvui, kurio radiatorius neleidžia paprastai pasiekti montavimo skylių. Dar vienas puikus Nexus sprendimas – komplekte pridėti 4 kontaktų procesoriaus maitinimo jungties ilginimą. Kaina yra didelė – ji siekia 42 eurus, tačiau aušintuvo kokybė tai iš dalies pateisina.

Nors Scythe Big Shuriken ir atsilieka nuo savo konkurento keliais laipsniais, tačiau visa tai galima pakeisti uždėjus įprastą 25 mm aukščio ventiliatorių – taip produktas bus maždaug tokio aukščio, kaip LOW-7000 ir greičiausiai siūlys panašų, o kai kuriose situacijose galbūt ir geresnį našumą. Džiugu, kad Flex ventiliatorius, komplektuojamas su Shuriken serijos atstovu yra labai tylus ir 15 mentelių pagalba sukuria visai nemažą srautą. Didžiausias šiandien apžvelgto Scythe produkto minusas – problemiška montavimo sistema – dėl itin mažo aušintuvo aukščio, „push-pin“ labai sunku įtvirtinti. Visgi visus minusas atstoja tiesiog puiki kaina – Europoje ji siekia vos 23 eurus. Tai leidžia Big Shuriken skirti „Puikus kainos/kokybės derinys“ apdovanojimą.

2 Komentarai

  1. Fikusas parašė:

    Jau pavadinimą Scythe davė, tai… Shuriken adventures 😀

  2. bondas parašė:

    tai pas ka juos LT galima nusipirkti ?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.