„Kindle 5“ elektroninių knygų skaityklė

Daugelis pamėgo originalias „Kindle“ elektroninių knygų skaitykles. Kartu su besivystančiomis technologijomis, plėtojosi ir „Amazon Kindle“. Šiandien „Amazon“ siūlo du skirtingus „Kindle“ tipus: planšetes/el. knygų mišrias skaitykles ir paprastas el. knygų skaitykles, nuo kurių viskas ir prasidėjo. „Kindle 5“ yra pradinio lygio el. skaityklė, kuri leidžia į kišeninį įrenginį sutalpinti knygas, laikraščius, dokumentus ir net žurnalus. Ji nepritaikyta interneto naršymui, duomenų ar filmų žiūrėjimui, tačiau tai vis tiek puikus prietaisas, jei viskas, ko jūs norite iš jo, yra tiesiog skaitymas.

„Kindle“ skaityklėse naudojamas e.rašalo ekranas, kuris atrodo ir skaitosi kaip popierinis leidinys. E.rašalo technologija veikia naudojant mažas mikrokapsules, kurios yra patalpintos į skystį. Visa tai atrodo kaip plona plėvelė. Šios mikrokapsulės yra tokio pat storio kaip žmogaus plaukas, jos turi teigiamą (baltos dalelės) ir neigiamą (juodos dalelės) krūvius. Nukreipus neigiamą elektros lauką baltos dalelės iškyla į paviršių. Ir priešingai, nukreipus teigiamą elektros lauką į paviršių iškyla juodos dalelės. Taikant skirtingus laukus skirtingose ekrano vietose e.rašalas gali rodyti tekstą.

„Kindle 5“ skaityklėje naudojami e.rašalo perlų ekranai. E.rašalo perlai yra antros kartos e.rašalo technologijos ekranai. Lyginant su pirmos kartos technologija, pagrindiniai perlų privalumai yra: didesnis kontrastas (10:01), tekstas labiau išsiskiria fone ir todėl tampa dar panašesnis į knygos puslapį; 16 pilkos spalvos atspalvių (pirmos kartos technologijoje tik 4); patobulintas puslapio atnaujinimo greitis (nuo sekundės iki 120 milisekundžių); mažesnis energijos suvartojimas; e.rašalo perlai palaiko animacijas.

 

Pakuotė ir komplektacija

Skaityklė pateikiama „Frustration-Free“ pakuotėje, kuri gali būti perdirbama. Ji neturi jokių papildomų nereikalingų medžiagų. Dėžutė tvirta, su apsaugine juostele, kuri garantuos, kad prieš jus įpakavimas atidarytas nebuvo. Skaityklė komplektuojama su gana ilgu USB 2.0  kabeliu, pridedamas trumpas naudojimo vadovas. 

 

 Specifikacijos

„Kindle 5“ yra paremtas antros kartos e. rašalo perlų ekrano su optimizuota šrifto technologija, 167 ppi (pikselių colyje), atvaizduojama16 pilkos spalvos atspalvių.

Vidinė renginio atmintis 2 GB, vartotojui pasiekiami maždaug 1.25 GB. Skaityklėje galima talpinti iki 1,400 knygų.

Baterija Li-ion, talpos gamintojas nenurodo. Vieno įkrovimo užtenka mėnesiui per dieną skaitant po pusę valandos su sąlyga, kad bus išjungtas bevielis internetas. Baterijos gyvavimo laikas priklauso nuo bevielio interneto naudojimo. Elektroninių skaityklių energija eikvojama tik tuomet, kai verčiamas puslapis.Pilnai įkraunama maždaug per 3 valandas (naudojant USB kabelį)

„Kindle 5“ palaiko viešus ir privačius bevielio interneto tinklus ar „karštuosius taškus“, kurie naudoja 802.11b, 802.11g, ar 802.11n standartus su WEP, WPA and WPA2 saugumo palaikymu, naudojant slaptažodžių autentiškumo nustatymą ar Wi-Fi apsaugotą sąranką (WPS).

Skaityklės palaikomi formatai:Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, neapsaugotas MOBI, PRC natively; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, konvertuotas BMP. Nepalaiko EPUB formato el. knygų.

Pridedamas trumpas naudojimo vadovas (dėžutėje), „Kindle“ vartotojo instrukcija (suinstaliuota įrenginyje). Papildoma informacija įvairiomis kalbomis prieinama „Amazon“ tinklapyje. 

  

 

  Išorinis dizainas

Skaityklė maloniai „prilimpa“ rankoje, įrenginio surinkimas puikus, medžiagos tvirtos ir kokybiškos. „Kindle 5“ sveria viso labo 170 gramų, korpuso storis 8.7cm.

Skaityklės ekranas matinis, 6 colių skersmens, 800×600 rezoliucijos, labai lengvas skaityti, tekstas aiškus ir įskaitomas. 

 Galinis dangtelis pagamintas iš matinės, minkštos liesti, medžiagos, tačiau vėliau ant jo lieka žymės nuo pirštų. Dveji kontaktai ant nugarėlės skirti „Kindle“ viršeliui su apšvietimu (kuris kainuoja beveik tiek pat, kiek pati skaityklė). Kampai šiek tiek nuožulnūs, rėmelis metalinis, apsaugantis nuo plastiko lūžių el. skaityklei netyčia nukritus.

Skaityklės šonuose (abejose pusėse) įrengti mygtukai puslapių vartymui – apatinis verčia į priekį, viršutinis atgal. Spaudžiasi minkštai, nekelia daug triukšmo, patogu naudoti tiek kairiarankiui, tiek dešiniarankiui. 

 Įrenginio priekinės dalies apačioje yra navigacijos mygtukai: grįžimo, klaviatūros, 5 krypčių valdymo, meniu ir grąžinantis į pagrindinį langą.

 Apačioje įstatytas mygtukas skaityklės išjungimui/„užmigdymui“/perkrovimui, Micro-USB jungtis ir energijos indikatorius. 

 

Naudojimas

Iš pradžių naudotis atrodo sudėtinga, nes skaityklė neveikia įprastu USB rakto principu. Pirmiausia prisijungus prie kompiuterio reikia pageidaujamus failus susidėti į Documents aplanką, tada jau skaityklėje mėtyti knygas po susikurtus aplankus.

Naudojimasis paprastas, yra viso labo kelios mygtukų kombinacijos, reikalingos skaityklės naudojimui (visas glaustai galima rasti priregistravus įrenginį „Amazon‘e“, pridedama labai išsami instrukcija PDF formatu).

Elektroninių knygų skaityklės padeda sukurti įspūdį tarsi skaitytumėte popieriuje spausdintą tekstą. Dėl e. rašalo technologijos „Kindle 5“ galima skaityti net ryškioje saulės šviesoje – nesusidaro jokių atspindžių. Antros kartos e. rašalo perlų technologija suteikia geresnį įskaitomumą (lyginant su pirmos kartos), greitesnį puslapių pervertimą ir mažesnį energijos suvartojimą.

Šios skaityklės naudotojas gali nusistatyti jam priimtiną šrifto dydį, jo aštrumą, teksto išdėstymą puslapyje (gulsčiai ar statmenai), priartinti tekstą jei raidės per mažos ir neįskaitomos, kas iš tiesų skaitant nėra patogu, kai reikia „vaikščiot“ po puslapį.

 „Kindle 5“ galima skaityti dokumentus įvairiuose formatuose: TXT, HTML, RTF, PDF, MOBI, AZV, DOC. Taip pat rodo paveikslėlius BMP, JPEG ir TIFF formatu. Deja, skaityklė nesupranta EPUB dokumentų, bet internete pilna konvertavimo programų į bet kurį pageidaujamą formatą. Kaip skelbiama, PDF palaikomas geriausiai, tačiau jame neleidžia pasirinkti šrifto dydžio.

El. knygos dabar prieinamos visiems, todėl skaityklėje galima nešiotis virš tūkstančio leidinių. Galima netgi pirkti pageidaujamas knygas iš „Amazon“ internetu per patį įrenginį. 

Nors ir paprasta, „Kindle 5“ skaityklė turi įdiegtą eksperimentinę „Amazon“ interneto naršyklę, kuri leidžia naršyti pagal raktinius žodžius „Google“ ir „Wikipedijoje“.

 

 „Kindle 5“ gali talpinti tik 2 GB duomenų (vartotojui pasiekiami maždaug 1.25 GB), nėra galimybės įsidėti atminties kortelės, bet „Amazon“ „Kindle“ vartotojams leidžia naudotis nemokama neribota duomenų kaupykla. Tiesa, pasidomėjus išsamiau paaiškėjo, kad „Amazon“ suteikia 5 GB duomenų saugojimo galimybę, jei reikia daugiau vietos knygoms – teks mokėti.

 

 Išvados

„Kindle“ buvo „Amazon‘o“ pirmoji el.knygų skaityklė ir leido vartotojams siųstis ir skaityti el. knygas, žurnalus, laikraščius ir dokumentus. Tai paprasčiausia ir pigiausia „Kindle“ skaityklė. Geriausia šiame mažame įrenginyje (be kainos, kuri Lietuvoje kiek virs 300Lt.) yra jo visiškas paprastumas. Jis nepretenduoja būti niekuo, išskyrus skaityklę.

Didelis privalumas yra įrenginio lengvumas ir mažas dydis – „Kindle 5“ ne storesnė už pieštuką. 6 colių ekranas yra sukurtas e. rašalo perlų pagrindu, kartais ekranas truputį erzina – verčiant puslapį atsiranda mirktelėjimas.

Mygtukinis valdymas iš pradžių kelia nepatogumų, liečiamas ekranas stipriai palengvintų naudojimąsi, bet įrenginiu pasinaudojus kiek ilgiau, naršymas po meniu tampa instinktyvus.

 

Pliusai:

Kompaktiškas, mažas, lengvas, patogus įrenginys.

Puikus atvaizdavimas.  

Minusai:

Neleidžia keisti PDF formato šrifto, ne visas knygas išeis perskaityti, dėl per mažo šrifto, kurį prisiartinti nepatogu, apsunkina skaitymą.

Neskaito EPUB formato, kuris tikriausiai sutinkamas taip pat dažnai kaip PDF.

Aksesuarai neadekvačiai brangūs, lyginant su pačios skaityklės kaina.

 

4 Komentarai

  1. JisVisadaSalia parašė:

    Taip, tų visų amazon kindlų ir panašių įrenginių minusas – yra ribotas failų formatas ir ypač jų redagavimas, bei programos su kuriomis skaitomi dokumentai. Labai nepatogu jei reikia skaityti kokį pdf žurnalą, bei priartinti tam tikras vietas po keletą kartų. Pvz Nook galima nulaužti į androidą ir ten parsisiuntus atitinkamas programas puikiausiai naudotis kone visais formatais, jau nekalbu apie programų praktiškumą. Taip pat būtinai pačiupinėkite touch screen ebookus (tas pats Nook) – iš kart pamatysite patogumo skirtumą, ypač kai reikia akimirksniu priartini tam tikras vietas viename puslapyje pereinant iš vienos į kitą. Šiaip PocketBook yra Linux OS paremti, jie skaitosi geriausi, bet bandyti neteko.
    Šiaip manau apžvalga kol kas nieko verta, kadangi nėra dar kokio nors kito apžvelgto skaitytuvo 😀

  2. itsunoshiyuga parašė:

    del formatu ir kitu panasiu dalyku nusipirkau Kobo Aura HD ir esu labai patenkntas. skaito viska, web brownseris naujienoms skaityt ir ima viska kas duodama. 🙂 + geriausia ereaderio rezoliucija kokia radau. 6.8" ir 1440×1080 jauciasi ekrano detalumas. 🙂

  3. Katonas parašė:

    itsunoshiyuga, tikrai rimtesnis aparatas as tave, siaip cia tas kindle ne mano, juo naudojasi zmona, ji ir dare visa ta apzvalga. As kiek rankoj turejau, neskaitant jei netelpa puslapis i ekrana, tai uztenka to detalumo, nes niekam daugiau nenaudojamas daiktas iskyrus skaityma. Bet jei butu didesne rezoliucija tai tikrai nepamaisytu. Kadangi rankoje netureta kitu skaitykliu tai ir sita tenkina. Ideomumo deliai reiks pasigooglinti kiek tavo tas readeris kainuoja.

  4. itsunoshiyuga parašė:

    Katonas, daug kainuoja. 🙂 600 lt ir tikriausiai pakliuna i kita klase, nes pasvietimas ir visa kita, bet mano komentaras buvo orientuotas i amazon politika su kitais formatais. 🙂 kobo turi skaitykliu ir uz 300, kurie nelabai kuo skiriasi nuo kindle 5, bet esme tokia, kad kobo gali atidaryti epub, mobi, pdf ir kitus formatus, o kaina tokia pat. 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.